גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השב"כ פיתח תורות לחימה בסייבר בדומה ללחימה בטרור"

אורי סיני מנהל מל"מ: "מערכת כמו חץ יכולה להיכשל אם תותקף בסייבר. ההתמודדות יכולה להתבצע רק על ידי תעשייה כבדה"

רשת האינטרנט בישראל ובעולם נמצאת תחת מתקפה. זו הייתה רוח הדברים סביב השולחן העגול שנערך בוועידת ישראל לעסקים, בהובלת סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון מאוניברסיטת ת"א וישראל דיפנס.

ישראל, אמרו הדוברים סביב השולחן, חייבת להיערך לשלב הבא של האיומים בתחום הסייבר משום שהמלחמה הבאה לא תתנהל רק בשדה הקרב הפיזי אלא גם בעולם הווירטואלי.

פרופסור יצחק בן ישראל אמר שישראל ומדינות נוספות צריכות לטפל היום בהגנה על המרחב האזרחי בכלל והתעשייה בפרט. לדבריו, ממשלת ישראל דנה בתוכנית שאמורה לעודד את תעשיית ההיי-טק המקומית לשים דגש על פיתוח של טכנולוגיות סייבר.

"אנחנו צריכים בסיס תעשייתי חזק לטובת הגנה על המדינה", אמר בן ישראל, "ומה שמשתמע מזה הוא השאלה איך אנחנו צריכים לפתח את התעשייה בארץ בהקשר הזה.

בכיר לשעבר במשרד הביטחון שהשתתף בדיון הצטרף לדבריו של בן ישראל. "מזל שהקמנו את הרשות הממלכתית לאבטחת מידע (ראם)", אמר, "יש היום 27 גופים מאובטחים. כשאנחנו מסתכלים על מה שקורה בעולם, אני חושב שהיה לנו מזל גדול שהרשות קמה.

"זה לא אומר שאין תקיפות בישראל. בסך הכול מבחינת צנעת הפרט היכולות מאפשרות איסוף מודיעין והרגולציה נותנת לזה מענה. עד היום לא נתקלנו בערעורים מצד הגופים המאובטחים.

"ראם", הוסיף הבכיר לשעבר, "אפשרה ללמוד על השוק ולתת פתרונות לאבטחת סייבר. בתקיפת סייבר אנשים לא מבינים מה המשמעות של התקיפה. יש פה ממדים הרסניים. השב"כ פיתח תורות לחימה בסייבר בדומה לתורות הלחימה נגד טרור, בדומה לסיכול של מתאבד שבדרך".

סיכונים עצומים

יהודה זיסאפל, יו"ר בינת מערכות תוכנה, אמר שאדם אחד שמגיע למקום הנכון יכול לשתק כיום מערכות שלמות. זיסאפל הסביר שמדובר בסיכונים עצומים והוסיף שתחום האבטחה מתקדם, בעיקר בשוק האזרחי.

הבשורה הטובה, לדברי זיספאל, היא שישראל היא מעצמת אבטחה כלל עולמית. לדבריו, התחום בישראל יצירתי מאוד. "אין שום סיכוי", אמר, "שבארה"ב למשל ישלבו מוצר של חברה לא אמריקאית. אצלנו אפשר לקחת ציוד של חברות זרות למרות שיש להן אלטרנטיבה. אין הנחייה שבמקומות רגישים צריכים להשתמש בציוד ישראלי".

בכיר נוסף לשעבר במשרד הביטחון שהשתתף בדיון אמר: "יש המון דיבורים שמעוררים מוטיבציה אצל היריב, אבל לא ראינו בינתיים תקיפה מוצלחת. היום אפשר לקנות ברשת כלים לתקיפה בשוק האזרחי ברשת.

"חייבים להפריד בין מה שהשב"כ מטפל בו לבין הטרור הפשוט, מזה שמישהו ירצה לפגוע במערכת מעליות באיכילוב באמצעות האקרים פשוטים. אנחנו צריכים חוק מדינה שיניע את כל התעשייה להגנה על מערכות אזרחיות. הארגונים האזרחיים חייבים לדאוג לאבטחה שלהם".

יצחק זורשנטיין, מחברת מקאפי, אמר שצריך להבחין בין נזק לשם גרימת נזק לבין תקיפות על-ידי גורם זר לצורך גניבת מידע. "אני ראיתי בישראל התקפות על גופים אזרחיים שחייבים להגן עליהם", אמר זורשנטיין, "ההתקפות נגד גופים אזרחיים נעשו נגד גופים שיש להם כבר מערכות הגנה אבל האיכות של המערכות היא הבעיה. חלק גדול ממה שאנחנו עושים היום לא מספיק יעיל. מה שאנחנו צריכים לעשות זה להציע מערכות יעילות וטובות יותר.

"היום אנחנו מנסים לבנות, יחד עם אינטל, חזון לסביבה בטוחה יותר. אין היום תרופה למערכות מיחשוב. גוגל טי וי עומד להיות בכל טלוויזיה וצריך לתת את הדעת על זה".

קרן אלעזרי מחברת Verint, סיפרה שבהרבה מאוד מדינות בעולם מוקמים גופים שתפקידם להגן על תשתיות קריטיות. "הגופים האלה", אמרה אלעזרי, "זקוקים לפתרונות מסוג חדש. חלק גדול מהמתקפות היו כאלה שלא הצליחו לעצור אותן. אנחנו זקוקים לגישות חדשות כאשר נדבך נוסף הוא העולם של חקירה ומודיעין שנועדו לגלות מי עמד מאחורי המתקפה. יש לא מעט מתקפות שפגעו בסקטור שלם ולא רק בארגון אחד".

הכרעה טכנולוגית

מיכל בלומנשטיק-ברוורמן מחברת RSA אמרה שההגנה על ארגונים בלבד אינה מספקת. "צריך דוקטורינות הגנה חדשות, רב שכבתיות", אמרה, "התקפה יכולה להגיע מכל מקום בעולם ולכן צריך מערכות אנליטיות מאוד מתוחכמות. חשוב לשתף פעולה כדי שנוכל ללמוד כמה שיותר כדי להתכונן לאיומים.

"כמות המידע שצריך לשתף ממקורות שונים היא עצומה. זה קרב שאי אפשר לנצח בו בלי שיתוף פעולה".

רוני פוטסמן מרפאל הוסיף כי: "מערכות הלחימה מספקות ייצוג לוגי של פרטים פיזיים. התעשיות הביטחוניות הוקמו על מנת לייצר הכרעה טכנולוגית. וזה מה שנדרש ממפתחי סייבר היום. התעשיות הביטחוניות יספקו את הפתרונות בתחום הסייבר למערכות הביטחוניות".

אורי סיני, מנהל מל"מ, אמר ש"מערכת כמו חץ יכולה להיכשל אם תותקף בסייבר. ההתמודדות לא יכולה להיות על ידי חברות קטנות. זה יכול להתבצע רק על ידי תעשייה כבדה. לכן הכיוון שאנחנו רואים לעצמנו הוא הקמה של תשתית לאומית מעבדתית שתדע לזהות את האיומים ולתרגם את הכול להגנה טובה יותר על הגופים המאוימים.

"אנחנו רואים את התעשייה הביטחונית כמי שתספק את ההגנה הזו. הגנה בתחום הסייבר היא הרבה יותר מסובכת".

יצחק בן ישראל אמר בסיכום הפאנל שאין כמעט חברה גדולה בארץ שלא משתמשת בהגנה בתחום הסייבר.

"איומי סייבר", אמר בן ישראל, "הם לאו דווקא פגיעה במידע. פגיעה בחברת חשמל היא בשביל להפיל טורבינה. מדובר בפגיעה במערכות חיים של המדינה שנשלטות על-ידי מחשבים.

"הצוות שעמדתי בראשו הגיע למסקנה שהמצב בארץ בסך הכול בסדר. יחד עם זאת המרחב האזרחי מחייב תקינה. מישהו שיגיד שאם אין לך איקס אתה לא תקבל רישיון למשהו.

"אי אפשר לשמור על יכולת בתחום הזה לאורך זמן בלי תעשייה. בישראל אי אפשר להתפרנס מהשוק המקומי ולכן חייבים לאפשר לתעשייה הזו לפתח שווקים חדשים".

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל