גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הנתב

האם הוויכוח בין בזק לספקיות האינטרנט בעניין הבעלות על המודמים יתקע את הרפורמה?

אז למי שייך הנתב בבית הלקוח? בימים האחרונים שבה והתלקחה המחלוקת לגבי אופן היישום של הרפורמה בשוק הקווי (השוק הסיטונאי), ועלתה כפורחת סוגיית הבעלות על נתב האינטרנט שבבית הלקוח.

מצד אחד, בזק והוט טוענות כי הנתב בבית הלקוח שייך להן; מצד שני, ספקיות האינטרנט טוענות כי למרות שמדובר בחוזה שכירות, אפשר וניתן לפדות את הנתב במחיר שקבעה בזק, מהסיבה שהתנגדות לכך קשורה לעניין אחד בלבד - הרצון של בזק למנוע מעבר של לקוחות ולהקשות על ספקיות האינטרנט בתחרות המתהווה.

שוק הנתבים בישראל מפותח מאוד, והלקוחות התרגלו לקבל את הנתב - בין אם במודל של חיוב זיכוי או במודל של השכרה - מחברות התשתית או מספקיות האינטרנט. בזק הייתה זו שאחראית לדחיפת הנתבים לבתי הלקוחות, כחלק מאסטרטגיה שמטרתה להגביר את האחיזה בבית הלקוח וליצור מערכת יחסי אמון טובה לאורך זמן. זה עזר לה, והאסטרטגיה הזו נחלה הצלחה רבה.

רוב הלקוחות בבזק משתמשים בנתב שלה, ומיעוט משתמש בנתב שקיבל מספקית אינטרנט. יוצא ששוק הנתבים הפתוח כמעט ולא קיים בישראל. מעטים הלקוחות שרוכשים נתב בשוק החופשי, והרוב מקבל אותו מחברות השירותים.

כאן, אגב, הבעיה הגדולה של חברת IBC, מיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל. לקוחות שמתחברים אליה לא מקבלים ממנה נתב, והתוצאה היא שללקוחות אין WiFi בבית. זו מכשלה משמעותית בדרך לגיוס לקוחות.

מסיבותיה היא, IBC - או בשמה החדש, אנלימיטד - ממשיכה להתפלל שבישראל יקום שוק נתבים תוסס שיגרום ללקוחות ללכת ולקנות נתב באופן פרטי - ואז להצטרף אליה. הסיכוי שזה יקרה נראה נמוך כרגע, ולכן אנלימיטד ממשיכה לדשדש.

גורל התחרות

ובחזרה למחלוקת. לכל אחד מהצדדים יש טיעונים ראויים וכבדי-משקל. אם העניין יגיע לבית משפט, יהיה מרתק לראות מה יוחלט.

בחוזה השכירות של בזק לנתב, בסעיף 5.1 כתוב כך: "היה ולא הוחזר הציוד לבזק בשל הפסקת שירות האינטרנט, לרבות בגין חוב או בשל אובדן הציוד - יחויב שוכר הציוד בגין נתב אלחוטי ביתי, חיוב בסך 200 שקל בגין הציוד".

המילה "לרבות" תופסת כאן משמעות מיוחדת, מכיוון שלדעת הספקיות, "לרבות" משמעו כל אפשרות אחרת של אי-החזרת הנתב לבזק. כלומר, לא משנה באמת מה הסיבה שהלקוח לא החזיר את הנתב לחברה - הוא חייב לשלם 200 שקל, ואז הוא שילם את חובו לבזק.

בזק סבורה כי אין פרשנות אחרת מלבד חוזה שכירות, שבסיומה הלקוח חייב להחזיר לה את הנתב. אם הלקוח רוצה לעבור ולהשתמש בנתב בחברה אחרת למרות ששילם לה 200 שקל, היא מבחינתה רשאית לנקוט נגדו אמצעים שונים כדי לקבל את הנתב שלה בחזרה.

מבחינת בזק, מודל ההשכרה לא נועד לכך שיקנו ממנה את הציוד ויעברו למתחרה אחר. ומה אם המחיר מסובסד? הרי עלות נתב היא לא 200 שקל אלא יותר, הרבה יותר.

ספקיות האינטרנט כמובן זועמות על הפרשנות של בזק, ורואים בה ניסיון להצר את צעדיו של הלקוח. נראה כי על-פי רוב, לקוח שבזק פונה אליו ומאיימת שתנקוט נגדו צעדים אם לא ישיב לה את הנתב או ישתמש בו לטובת מעבר לספק אינטרנט מתחרה עשוי לשקול את צעדיו - האם בכלל כדאי לו לשבור את הראש ולעבור, גם במחיר חיסכון של 30 שקל בחודש.

ייתכן כי בזק עושה מבחינתה צעד נכון בכך שהיא מצמצמת את הנטישה, אבל שיטות של הפחדה כאמצעי שיווקי לא בדיוק מצליחות לטווח ארוך. לקוח שבזק תאיים עליו ותנקוט נגדו אמצעים כאלה או אחרים, לא בטוח שירצה להיות לקוח שלה כאשר היא תציע לו להצטרף אליה בעוד חודש. הוא יזכור את האיום.

זה גם לא אומר שבזק לא צודקת בטיעוניה. בסופו של דבר קיים הבדל בין שוק סיטונאי לבין ריסייל, אך ההבדל הזה היטשטש. הרפורמה שהונהגה בישראל הרבה יותר דומה לריסייל של שירותי האינטרנט והטלפוניה של בזק מאשר לשוק סיטונאי אמיתי שבו המפעילים המתחרים יכולים לקנות את הקו מבזק אך עדיין נדרשים להשקעות - משקיעים בטכנאים שמגיעים לבתים, מספקים להם נתבים משל עצמם וכו'.

בישראל פשוט לקחו את השירות מקצה לקצה ואילצו את בזק למכור אותו למתחרים במחיר מפוקח בלי שהספקיות נדרשות למינימום של השקעה. זה כולל אפילו מעורבות של טכנאים של בזק בתקלות ועוד שורה ארוכה של מטלות שהוסרו מהמתחרות והוטלו על בזק. ועכשיו מבחינת בזק נוגעים לה גם בנתבים, שזה שיא השיאים מבחינתה, וביטוי להלאמת התשתית שלה.

אז למה הספקיות לא מספקות נתבים בעצמם ובזה נגמר הסיפור? הן, לשיטתן, מוכנות לספק נתב ללקוח שרוצה, אבל הבעיה היא שהלקוח עשוי למצוא עצמו מנותק מהאינטרנט עד שירכוש את הנתב או עד שיגיע אליו טכנאי. זה מכשול תחרותי בעבורן, וטכנאים גם עולים הרבה מאוד כסף, כך שהסוגייה כלל לא פשוטה. ומה אומרים במשרד התקשורת? שם אין הכרעה עדיין.

מחד גיסא, המשרד מבין שללא אפשרות לפדות את הנתב, הלקוחות לא יעברו; מאידך גיסא, הם גם מבינים שלבזק יש זכויות קנייניות על הנתב, ושיש גבול עד כמה ניתן להתערב לטובת הספקיות.

ניתן להעריך כי לא יהיה מנוס מקביעת מחיר לרכישת הנתב, הואיל והסכמה עם בזק משמעותה הצבת מכשול מעבר גדול מאוד ללקוחות. קשה לראות רגולטור שמשלים עם דבר כזה. אבל אם מחר בזק תקבע שהמחיר הוא 400 שקל לפדות את הנתב, מה יעשו אז? יאפשרו לכל חברה לקבוע את המחיר שלה לנתבים? תחרות לא תצא מזה.

מבזק נמסר בתגובה: "מדובר בנתבים בבעלות בזק אשר ניתנים ללקוחות במסגרת חיבורם לשירות האינטרנט המהיר של החברה ולתקופת היותם לקוחות האינטרנט של החברה. במקרה שהלקוח בוחר להתנתק משירותי האינטרנט, עליו להחזיר את הנתב לבזק, כפי שמצוין בהסכם בינו לבין בזק. הנתב הוא רכושה של בזק לכל דבר ועניין".

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"