גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מימון המונים: מהיום כל אחד יכול להשקיע ב"סטארט-אפ ניישן"

דעה: התקנות שאושרו לאחרונה מביאות עימן בשורה משמעותית ומרעננת לחברות, למשקיעים ולכלכלה הישראלית ● שוק מימון ההמונים בעולם צומח באופן אקספוננציאלי, וסביר להניח שגם בישראל השוק יצמח בקצב דומה

בשבועות האחרונים נחשפנו לעסקת מכירת מובילאיי לאינטל תמורת סכום דמיוני של כ-15 מיליארד דולר במזומן, ולמרות שלרובנו לעסקה זו לא תהיה כנראה השפעה ישירה על רמת חיינו, הרגשנו גאווה ישראלית ושמחנו בהצלחתם של בעלי המניות העיקריים, המיליארדים הישראלים החדשים, ובהצלחתם של חלק מעובדי החברה ומשקיעיה הקטנים שהפכו בן לילה למיליונרים והצטרפו ללא מעט מיליונרים ישראלים וחברות שעשו אקזיט יפה תחת שמי הסטארט-אפ ניישן.

עסקת מובילאיי אמנם חריגה בגודלה ומתרחשת לעיתים נדירות ואף סביר להניח כי סיכוייו של האזרח הקטן, או גברת כהן מחדרה, להצטרף לגל המיליארדרים החדש, נמוך מאוד. עם זאת, יש לזכור שלצד עסקאות האקזיט הפנומנלית בנות תשעת האפסים אחרי הפסיק - כדוגמת מובילאיי ו-Waze - שוק ההיי-טק הישראלי ממשיך לייצר בכל שנה לא מעט מיליונרים חדשים, על חלקם אנחנו שומעים יותר ועל חלקם פחות. הצלחת האקזיטים של תעשיית ההיי-טק הישראלית הייתה שמורה רק לקהילה אקסקלוסיבית, בעיקר קרנות ההון סיכון בארץ ובחו"ל לצד רשימה מצומצמת של אנג'לים.

כך או כך, סביר להניח שהתעשייה רק תלך ותגדל - ותמשיך מן הסתם להעשיר את הגופים הללו.

פרק חשוב

אולם, בשבוע שעבר נרשם פרק חשוב בהיסטורית עולם ההיי-טק והשקעות ההון סיכון, הן ברמת המשקיעים והן ברמת היזמים והחברות.

אישור התקנות למימון המונים מבוסס הון, שנתבשרנו עליו משולחנה של ועדת הכספים של הכנסת, יאפשר סוף סוף גם לגברת כהן מחדרה להשקיע בחברות סטארט-אפ מעניינות שחלקן יתורגמו בסופו של דבר לאקזיט מוצלח.

אומת הסטארט-אפ עושה זאת אמנם מעט באיחור בהשוואה למהפכה העולמית הקשורה למימון המונים מבוסס הון, אך עם אישור התקנות כאמור, מצטרפת גם ישראל למהפכת מימון ההמונים מבוסס הון - אשר התרחשה בשנים האחרונות במרבית המדינות המערביות החשובות, לרבות ארצות-הברית שהשלימה בשנת 2016 את השלב השלישי והחשוב של חוק ה-Jobs Act בכל הקשור ל-Equity Crowdfunding.

לשמחתנו, מדינת ישראל כמו מדינות רבות מערביות אחרות הבינה שכדי להניע את קטר המשק הישראלי יש לבצע התאמות רגולטוריות ולקבוע חוקים ותקנות שונים לצד הקצאת משאבים לחברות טכנולוגיה בדמות המדען הראשי ודומיו כדי לעודד את תעשיית ההיי-טק. ואכן תקנות אלה משלימות את המנגנון שנקבע בחוק ניירות ערך, כפי שתוקן במסגרת הצעת החוק לקידום השקעות בחברות ציבוריות הפועלות בתחום ההיי-טק אשר אושרה בכנסת בסוף שנת 2015.

את מימון ההמונים הכרנו עד היום בעיקר מגופים כמו קיקסטארטר, אינדיגוגו ודומיהם, בצורת מימון המונים מבוסס מוצר (דוגמת דיסק, ספר וכד') או מבוסס תרומות (דוגמת קמפיין התרומות שבוצע לאחרונה באמצעות מימון המונים להצלת קבוצת הפועל ת"א).

התקנות החדשות שאושרו מהוות קפיצת מדרגה משמעותית בנושא מימון ההמונים ומאפשרות את התקיימותו של השלב המתקדם והחשוב יותר באבולוציה של מימון ההמונים בדמות "מימון המונים מבוסס הון". כך שלראשונה כל אחד יוכל יהיה להשקיע בחברות וביזמים בהם הוא מאמין ולא רק לקבל או לקנות מוצר עתידי של החברה אלא ממש להיות בעל מניות בחברה בה הוא מאמין ובה החליט להשקיע את כספו.

מצד משקיעי ההמון, התקנות מהוות פריצת דרך משמעותית בכל הקשור לדמוקרטיזציה האמיתית של השקעות הציבור בתמורה להנפקת מניות בחברות המושקעות. החל מכניסתן של התקנות לתוקף, כל אדם יוכל להחליט היכן להשקיע את כספו הפנוי (במגבלות התקנות, לדוגמא, סכום ההשקעות המירבי לתקופה של שנה למשקיע בודד שהכנסתו השנתית אינה עולה על סך של 350 אלף שקל לא יעלה על סך של 20 אלף שקל), ולקבל בתמורה מניות בחברה המושקעת.

מצד החברות, מדובר במהפכה של ממש, החל ממועד כניסתן לתוקף של התקנות, חברות סטארט-אפ תוכלנה לגייס סכומים משמעותיים (סכום שיכול להגיע עד לסך של 6 מיליון שקל לחברה בתקופה של שנה) בתמורה להנפקת מניות או אגרות חוב בחברה וזאת ללא צורך בפרסום תשקיף לציבור, עובדה אשר עד היום הרחיקה חברות ויזמים רבים עקב העלויות המשמעותיות הכרוכות בפרסום תשקיף ודרישות הנוספות הנלוות לחברה ציבורית.

כפי שהגדיר זאת יו"ר הרשות לניירות ערך פרופ' שמואל האוזר, אשר היה ממובילי המהלך לחקיקת התקנות למימון ההמונים "מדובר בבשורה חדשה ומשמעותית לחברות ההיי-טק, תקנות מימון המונים יאפשרו להגשים חלומות של יזמי היי-טק במדינת הסטארט-אפ, התקנות מהוות נדבך נוסף למהלכים שתכליתם הורדת עלויות רגולטוריות ובהם הקלות לחברות קטנות, הקלות לחברות בהנפקות חדשות, תמריצי מס ועוד."

בנוסף, חשוב גם לציין, כמובן, את ההשפעה החיובית באישור התקנות על התרומה הכלכלית הכללית הצפויה למשק הישראלי. בין השאר, הגדלת שיעור המועסקים ומניעת הברחת עובדים איכותיים לחו"ל עקב יכולתן של החברות לגייס יותר השקעות ובכך להעסיק יותר עובדים (לא לחינם החוק האמריקאי למימון המונים נמצא תחת כותרת ה-Jobs Act), ואכן הנתונים מראים שבפרק הזמן הקצר שהצטבר ממועד אישור החוקים למימון המונים במדינות המערביות ישנה השפעה משמעותית וחיובית על כלכלתן של אותן מדינות.

יש גם חסרונות

לצד היתרונות הרבים המוזכרים לעיל, יש כמובן לזכור גם את החסרונות הכרוכים במימון המונים. מצד משקיעי ההמון, בעיקר חוסר יכולתם של משקיעי ההמון לבחון את החברה באופן יסודי ולבצע לה בדיקת נאותות מעמיקה.

התקנות מנסות להתמודד עם בעייתיות זו, בין השאר, בדרך של הקטנת סיכוני המשקיעים באמצעות הגבלת סכומי ההשקעה לכל משקיע. בנוסף ישנן הטבות במקרה של משקיע מוביל לצד השקעת ההמון, או במקרה של קבלת אישור מהמדען הראשי מהחברה, אשר מאפשרים למשקיעי ההמון קבלת אינדיקציות חיוביות בנוגע לטיב ההשקעה והחברה המושקעת.

מצד החברות החסרונות הקיימים הם מגבלות סכומי הגיוס, בהשוואה לגיוס מהבורסה ובחשיפת החברה להמון. בנוסף, יש לזכור שמימון המונים מבוסס הון לא מתאים לכל חברה, גיוס מסוג זה מתאים בעיקר לחברות המשווקות מוצרים ללקוח הסופי (business to customer) BTC, זאת לאור העובדה שמשקיעי ההמון מתחברים אל החברה בעיקר מהמקום הרגשי ומהסתמכותם על חוכמת ההמונים המשקיעים לצדם.

הצלחת או אי הצלחת התקנות למימון המונים שאושרו, תיבחן בשנים הקרובות ותושפע בעיקר מטיב החברות המגייסות ומיכולתן להראות החזרי השקעה טובים למשקיעים. יתרמו לכך מן הסתם גם נתוני המשק הכלכליים הכוללים נכון להיום ריבית נמוכה ובורסה חלשה.

כך או כך, ממבט על הנעשה בשוק מימון ההמונים באירופה בשנים האחרונות ועל ארה"ב בשנה האחרונה, עולה כי שוק מימון ההמונים צומח באופן אקספוננציאלי. סביר להניח שגם בישראל שוק זה יצמח באופן דומה, והתקנות שאושרו מביאות עימן בשורה משמעותית ומרעננת לחברות, למשקיעים ולכלכלה הישראלית.

■ הכותב הוא רואה חשבון ומשפטן, שותף בקרן למימון המונים. השתתף בניסוח התקנות למימון ההמונים. 

לכל כתבות המדור השקעות המונים>>

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי סיירת גבעתי נפלו בלחימה בעזה

נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה