גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא נסגור את מדינת תל-אביב, אבל נעשה לכם את המוות"

מחסור בכוח אדם, צמצום בחומרי גלם, רגולציה, היטלים - ושפים שמעבירים את הכוח ממסעדות היוקרה אל דוכני הרחוב ● השף הלל תווקולי ממסעדת פאסטל מנתח את משבר המסעדות בארץ

השף הלל תווקולי / צילום: ענבל מרמרי
השף הלל תווקולי / צילום: ענבל מרמרי

שנת 2017 תיזכר כאחת המטלטלות בענף המסעדנות המקומי: היטלים ודרישות רגולטוריות, מצוקת חומרי גלם - ובעיקר סגירה של מאות, אם לא אלפי, מסעדות, ברים ובתי קפה. גם שמות גדולים לא עמדו בפרץ: הרברט סמואל, כתית, רפאל, עלמה, שולחן, בינדלה - וזו רק רשימה חלקית. ב-2018 נדמה שהמגמה נמשכת: "אורנה ואלה" הוותיקה, "גריג" הצעירה-יחסית-אך פופולרית, קלואליס בת ה-16, הפטיסרי הטבעונית סידס, צ'יריפום, בית הקפה "באצ'ו", "לוקה ולינו", "החלוצים 3" ועוד ועוד.

האם מדובר במשבר או בתיקון? אולי היו פה יותר מדי מסעדות? אולי הגיע זמנה של המטוטלת לנוע לצד השני, ולחזור לאיזון מהזינוק הקולינרי הבלתי-נתפס של שני העשורים האחרונים? כדי לנסות לענות על השאלה הזו, נפגשנו עם השף הלל תווקולי ממסעדת פאסטל. כאסטרטגיה, פאסטל מתעקשת באדיקות להישאר מתחת לרדאר והשיחה עם תווקולי היא צעד די חריג מבחינתו. אבל גם מה שיש לו להגיד הוא חריג למדי.

"יש תחושה של יד מכוונת מלמעלה שאומרת: לא נסגור לעם את המקומות ביום שבת ולא נסגור את מדינת תל אביב, אבל נעשה לכם את המוות", הוא פותח את כתב האישום. "התחושה היא שהאינטרס הוא להרוג את מדינת תל אביב בחצר האחורית. את רואה את הקשיים שמערימים על התחום וכל המדיניות וההתנהלות שהיא כמו בג'ונגל וזה סוג של אניגמה שאני לא מצליח להבין. הרי זו שרשרת המזון, זה קודם כול תחום כלכלי שמעסיק ודואג להמון אנשים. שפים עם כוכבי מישלן מכל העולם מגיעים להתארח פה בתל אביב, עפים על השפע ועל היצירתיות. אני לא רוצה להתבכיין: זו תחושת פספוס כללית של המדיניות של ישראל בכל מה שקשור לענף הזה שנקרא מסעדנות בארץ".

זה מתבטא גם בזליגה לחו"ל?

"בהחלט. המדינה מבריחה אותם. אין בניו יורק מסעדה שלא עובד בה ישראלי מוכשר. ולא מדובר רק בשפים".

בכל העולם מדברים על גסיסתו של הפיין דיינינג. אולי זה תהליך גלובלי טבעי?

"עובדה שאנחנו חיים ובועטים. ככל שנסגרו יותר מסעדות כאלה, נוצר ואקום שעובד לטובת מסעדנים ושפים מקצועיים שיודעים איך לנהל".

אז מי שנכשל פשוט לא יודע לנהל? זה לא קשור לכוחות השוק?

"תראי, אני חושב שמה שקורה היום זו מעין תוצאה של תהליך ארוך של שינוי תפיסתי לגבי מה זה שף. כשהייתי תינוק קולינרי, דמיינתי את עצמי כשף עם מטבח עמוס בטבחים ולשם כיוונתי. הבעיה היא שהיום חוקי המשחק מאוד אכזריים ולא כל אחד יכול לעשות את זה, ולכן שפים פונים לכל מיני נישות. אבל אין קיצורי דרך. כל מי נכשל במסעדה כי לא היה מספיק מקצועי, והוא מוצא את עצמו עושה ארוחות בבית - פתאום הוא שף. מי שמקצועי ויודע את העבודה ויש לו את הניסיון ואת הכלים להתמודד עם המציאות העכשווית - שורד. פעם, אם היית טבח טוב היית מתקדם ואז מצליח. זו הייתה תקופה שלא היו בארץ יותר מדי מסעדות יוקרה; היום, בתי הספר לקולינריה מלמדים גם ניהול. אין קיצורי דרך. אם זה קורה מהר מדי זה גם נגמר מהר מדי. מה גם שמעבר ליכולות בישול אתה צריך להיות פסיכולוג, רואה חשבון, גננת, שוטר. למישהו שהרגע סיים תוכנית ריאליטי אין את הכלים והניסיון לעמוד בראש אופרציה כזו גדולה".

בוריס ג'ונסון, לשעבר ראש עיריית לונדון, במסעדת מחניודה בירושלים / צילום: רויטרס - רונן זבולון

כל מה שאתה אומר נשמע נכון והגיוני, אבל אולי אי אפשר לעשות היום פיין דיינינג כי חייבים לפנות לקהל הרחב והקהל צורך טרנדים.

"מגמות ואופנות יש גם במסעדות. בגלל שלאחרונה כל התנאים ההכרחיים להריץ מסעדה קשים יותר, אז כולם מנסים להיות יותר יצירתיים. אני קורא לזה 'ביסטרו-מניה'. שפים שעבדו במסעדות מישלן מאסו בכל כללי הטקס, חיפשו מקומות קטנים יותר, בלי כל מיני שנדלירים וסכו"ם באלפי דולרים ופתחו נישה יותר מצומצמת".

וזה גם פחות מאיים מבחינת המחירים.

"אני לא מכיר הרבה אנשים שיוצאים מפה בתחושה שניסו לעשוק אותם. מלצרים לא מנסים לדחוף מנות. בסוף יש פה עלות מול תועלת. אני מכיר שפים שמוכרים דג ב-250 שקלים בצהריים ובעיניי זו חוצפה. השאלה היא לא כמה רווח נשאר, כי דג זה יקר, ויש גם עלויות של מפות וסידורי פרחים, שאני יכול להוריד אותם ולחסוך 20 אלף שקל בחודש ויותר, אבל חשוב לנו לתת מוצר הוגן, שזה אומר שגם התמחור צריך להיות מדויק. בפאסטל אין שום מנה ששייכת לדנ"א הזה. המנה הכי יקרה פה היא פילה בקר ב-160 שקלים ואני לא מרוויח עליה בכלל. צריך לדעת לעשות את האיזון בין עלויות ההפקה מסביב לבין מה שאתה מוכר ועדיין להישאר נאמן ולא להתבלבל עם עיניים גדולות. ממנה ראשונה או עיקרית צריך ליהנות ולשבוע ולא להרגיש ששילמו עליה מלא כסף וקיבלו מעט מדי על הצלחת".

"דינוזאור שהולך עם לפיד"

לא מעט פעמים, תווקולי מוצא את עצמו קרוע בין הצורך להיות קשוב לקהל, לבין העמידה בלחץ של טרנדים שהוא חושב שהם לא מתאימים לשוק הישראלי. "היום זה מאוד אין להגיד 'פארם טו טייבל'", הוא מדגים. "כולם אומרים שהם עובדים עם חקלאים כי זה נשמע נורא יפה, אבל יש אולי מסעדה אחת כזו בתל אביב, כי זה דורש גב כלכלי חזק. מסעדת בלו היל בניו יורק, למשל, כל התוצרת שלה גדלה מסביב למסעדה מאל"ף עד ת"ו. הם מייצרים את הלחם במקום והירקות והתבלינים גדלים שם. אבל לקיים דבר כזה כאן זה לא ריאלי כלכלית. אם אני צריך להביא מגדל ירקות, אני אשלם על זה פי עשרה יותר מאשר לספק שלי".

ומהצד השני הז'אנרים של הסטריט-פוד והפאסט-קז'ואל בפריחה אדירה.

"נכון וזה לגיטימי. אנשים צריכים להתפרנס ולחשוב מחוץ לקופסא ולא לכל אחד מתאימה הפקה ופרויקט כמו שאנחנו עושים כאן. יש שפים מוכשרים שהולכים לנישה הזו וזה מובן. יש מקום לכולם. אבל לפני שפותחים ועושים אני מציע לחשוב טוב, כי בסוף זו שרשרת מזון. בכל עסק שנסגר אני חושב על הספקים, על האנשים, זה לא דבר נעים לסגור עסק".

ובלי פיין דיינינג אין בסיס קולינרי?

"פיין דיינינג זה מאסט, כי זה חלק מתרבות הפנאי. מאוד חשוב שהוא יהיה ואין לי ספק שהוא גם יישאר. אני מודה שאני מרגיש כמו דינוזאור שהולך עם לפיד בעיר הזו ושומר על כל כללי הטקס, אבל אני אוהב את זה והקהל מוקיר לנו תודה על זה".

מה דעתך על השף כסלב?

"זה עוד כלי שיווקי שאתה יכול למנף איתו את עצמך וזה בסדר ולגיטימי, איש במקצועיותו יחיה. יש כאלה שגם כשהם עובדים ומבשלים במסך, נראה שאין להם מושג מה הם עושים - אבל זה מצטלם טוב".

סניף "מזנון" של אייל שני / צילום: תמר מצפי

"עד שלושה מרכיבים במנה"

תווקולי, 41, החל את דרכו הקולינרית בפריז ועשה את לימודי הדיפלומה שלו בבית הספר Leiths שבלונדון. את הקריירה שלו החל בשבוע סטאז' במסעדת La Gavroche של האחים רו הצרפתים בלונדון, שבסיומו נשאר לעבוד שם כשנה וחצי. אחרי שרכש את היסודות במטבח הצרפתי הקלאסי, המשיך להתפתח למטבח האיטלקי והספרדי, ולמד גם קונדיטוריה. כך החל לעבוד בצוות המצומצם של Locanda Locatelli של ג'ורג'יו לוקטלי בלונדון.

הרזומה הישראלי שלו החל כסו-שף בהרברט סמואל של יונתן רושפלד. משם המשיך ועבד גם במנטה ריי, בסושיאל קלאב ואז חבר לרן שמואלי להקמת מסעדת קלארו במתחם שרונה. ב-2014 נפרדו דרכיהם באקורדים די צורמים, וזמן קצר לאחר מכן תווקולי לקח על עצמו את מסעדת פאסטל במוזיאון תל אביב, תוך החלטה על ניהול משותף עם איציק חנגל, הבעלים. המסעדה זכתה בפרסים בינלאומיים ונכנסה לרשימת אלף המסעדות הטובות בעולם של משרד החוץ הצרפתי.

"המנות שלי מורכבות משלושה דברים שמאוד חשובים לי: טעם, מרקם הרמוני ויופי. וצריך גם שיהיה סיפור. יש פה הרבה מנות שהן השראה שלקחתי מכל מיני מקומות, צרפתי או איטלקי, שזה הבסיס שלי, ואני משלב בהן את העונתיות, חומרי גלם מקומיים, מרקמים, טעם ונראות. אני מאמין בלקחת חומר גלם, לשחק איתו כמה שפחות ולהגיש אותו הכי קרוב למה שהוא. אני לא שם במנה אחת יותר משלושה מרכיבים".

המסעדות הבולטות שנסגרו בשנתיים האחרונות: כתית, רפאל, עלמה והרברט סמואל / צילום: תמר מצפי

תן דוגמה למנה כזו.

"אני חצי פרסי וחצי טריפוליטאי וכשהייתי ילד היה מנהג בפסח שמסמל את האביב, את ההתחדשות, תערובת שמן עם סוכריות קופצות שנקראה בשישא. עשיתי מזה קינוח שמורכב מגרעיני כוסברה, שומר וקימל ואני עושה את זה עם פריקי, מלבי מסטיקה ובשישא. הכנסתי את זה עכשיו לתפריט כי זה היה פסח והזמן הכי נכון לספר על מי שאני ומאיפה באתי. אני קצת פגני".

סועדים מגיבים אחרת למנות שמוגשות בצורה יוצאת דופן?

"כל מי שהוא צפון אפריקאי, שטועם ונזכר בזה, מרגש אותי. גם חבר'ה צעירים לומדים ליהנות מזה וזה מצחיק, כי כשאני מסביר למלצרים איך למכור את המנה הזו אני יכול לספר להם מאיפה זה בא אבל בטעם זה מזכיר צ'אי הודי ואת זה אני יכול להסביר למלצרים שהיו בהודו. ככה יותר קל להם להסביר ללקוח מה הוא הולך לקבל".

מהם חומרי גלם המועדפים עליך?

"אני מנסה לעבוד עם חומרי גלם כמה שיותר מקומיים. למשל, עשבי תיבול מאוד חזקים אצלי ומלווים הרבה מנות. בבית שגדלתי בו תמיד הייתה קערה עם המון עשבי תיבול. אתה עובר דרך ובסוף חוזר לשורשים ולהתחלה עם כל התובנות של מה שעברת, ולומד לצקת את זה באופן יותר בוגר ונכון לרגע שאתה חי בו".

מה לגבי תפאורה?

"אנשים מבינים היום אוכל בצורה הרבה יותר עמוקה. הם לא מעוניינים בכל התפאורה מסביב, בסט סכו"ם מהודר או במנות מצולחתות, אלא במה שיש בצלחת".

הדיגיטל עשה טוב לפיין דיינינג? אם האוכל טעים בנוסף לזה שהוא יפה, סימן שהצלחת?

"הדיגיטל הידק את השיח בין השף לסועד. אני יכול לעמוד על הפס ולראות באינסטגרם בתיוג של פאסטל מישהו שהעלה תמונה, בזמן שהוא יושב עכשיו במסעדה. כמובן שיש גם כאלה שמרימים להנחתות ואתה משחק את המשחק. זה הופך את הקשר בין שף לסועד יותר מחובר. אתה יכול להרגיש ברגע האמת מה קורה, שזה יתרון. אבל זה גם יכול להיות חיסרון ופה מתחבר האגו. אני מאמין שחברים אומרים אמת בפרצוף ואני מודה על הכנות ומעריך את זה ולוקח את ההערה ולומד לתקן ולשפר. וזה חשוב. לדעת לקבל ביקורת כי מי שלא לומד לקבל ביקורת זה בעייתי".

המסעדות הבולטות שנסגרו בשנתיים האחרונות: כתית, רפאל, עלמה והרברט סמואל / צילום: איתי סיקולסקי

וכשלקוחות אוכלים בעיניים כי הם עסוקים בלצלם ולהעלות לפיד?

"יש לי לקוחות שאני מעיר להם ואומר 'תאכלו כבר', אבל אני לא יכול להגיד ללקוחות איך ומה לאכול. רוצים לצלם לפני ואחרי זה? גדול ממני, זה חלק מהחיים. צריך להיות מודע לזה ולשחק את המשחק".

ובכל זאת, הניו-מדיה יצרה גם מאזן אימה חדש בין מסעדנים ללקוחות. כמו מקרים של שיימינג.

"היו כמה עניינים של שיימינג סביב כבד אווז, ואנחנו כבר לא מגישים פה כבד אווז. חלק מההחלטה היה בגלל זה, נוסף למחיר. אם אני פוגע ברגשות של אנשים ומגביל את עצמי לקהל מסוים למרות שאני לא טבעוני או צמחוני, אז בסדר, לא נורא. כמו שאנחנו לא מוכרים פה חזיר. אין לי בעיה עם זה למרות שאני מאוד אוהב לאכול את זה באופן אישי".

ההחלטה להצטרף לפאסטל נולדה מתוך תחושות לא פשוטות שליוו את הפרידה ממסעדת קלארו, תהליך שכינית פעם כ'עקדה'. איך זה נראה לך היום, בפרספקטיבה של זמן?

"היום אני מבין שהעקדה הזו הייתה הדבר הכי טוב שקרה לי. כשאני מראיין אנשים אני עסוק בתיאום ציפיות. לדעת לשאול איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים מהיום. עם קלארו תיאום הציפיות לא היה נכון והאחריות הייתה כולה שלי. אני לוקח את זה עליי, קרה מה שקרה, אני לא מצטער על שום דבר, למדתי מזה המון. התקופה הזו חשובה ואני מוקיר אותה".

המסעדות הבולטות שנסגרו בשנתיים האחרונות: כתית, רפאל, עלמה והרברט סמואל / צילום: תמר מצפי

אתה מתכנן לפתוח מסעדה משלך?

"זו מסעדה משלי. לפאסטל תמיד התייחסתי כשלי. זה הבסיס לקשר פה. לא סתם כשחוזרת לי מנה בסרוויס, אני יוצא מהדלת האחורית".

יש תוכניות אחרות לעתיד?

אני יודע לעשות גם קייטרינג מאוד טוב ויש לנו את היכולת ואת הפלטפורמות למנף את זה במסגרת פסטל".

מה הסטריט פוד המועדף עליך?

"הסביח של עובד. כמעט כל שבוע אני עוצר לאכול שם".

מסעדה שכונתית?

"בית תאילנדי. אפרופו יציבות, מוצר ברור והתמדה - הנה לך דוגמה לבן אדם שלא ראה ממטר 20 שנה, התמקד בזה ותראי איזה יופי".

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות