גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להשקיע במיזמי הייטק מבטיחים: הכול על השקעות המונים

עולם השקעות ההמונים צומח מתפתח ומייצר הזדמנויות השקעה במגוון חברות, שלא היו זמינות לקהל הרחב בעבר, בעיקר בתחום ההייטק ● כיצד פועל מנגנון ההשקעה הזה ואיך גם אתם תוכלו לקחת בו חלק

השקעות המונים. כלי נוח להשקעה ולגיוס / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות המונים. כלי נוח להשקעה ולגיוס / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Together

עולם ההשקעות משתנה וצומח בקצב מהיר. כמעט מדי יום אפשר למצוא בו הצעה כזו או אחרת, ולעיתים אף אפיק השקעות חדש לגמרי - כזה שרגע לפני כן כלל לא חשבנו עליו. בעולם הגלובלי שבו אנחנו חיים היום, אפשרויות ההשקעה רבות, אך תמיד נחפש עוד ועוד מהן - עוד הצעה אטרקטיבית ועוד מכשיר פיננסי שיגדיל את סיכויינו לזכות בתשואה יפה על הכסף שאנחנו משקיעים.

בשנים האחרונות הולך ומתרחב השימוש בכלי השקעה חדש, שמושך אליו רבים בעיקר בגלל אופיו: השקעות המונים. מדובר באפשרות להשקיע, לצד משקיעים רבים אחרים, במיזמים שונים. לא מכבר העולם הזה אף השתדרג, ומציע גם השקעה בענף שבעבר היה סגור ומסוגר בפני המשקיע הממוצע: ההייטק. די במילה זו בלבד בכדי להסעיר את מוחם של ישראלים רבים, שחלמו מאז ומתמיד להשתתף ב"חגיגת" האקזיטים המרשימה של אומת הסטארט-אפים המקומית. אז מהי בעצם השקעת המונים, כיצד המנגנון הזה עובד ואיך תוכלו לקחת בה חלק בכלל ובהשקעות הייטק בפרט?

"השקעת המונים נעשית באמצעות פלטפורמה אינטרנטית המאפשרת למשקיעים להשקיע באופן מהיר ונוח בחברות ובמיזמים פורצי דרך ולהצטרף להצלחות של הייטק הישראלי, מסביר רו"ח שוקי כהן שרת, מייסד פלטפורמת השקעות ההמונים Together, ויו"ר הדירקטוריון שלה. "המשקיע יכול להיכנס לפלטפורמה, להתרשם מפורטפוליו החברות להשקעה בה, לבחור את אחת מהחברות שמעניינות אותו ולהשקיע בה כסף בתמורה למניות. זהו בעצם הרעיון, וזה המסר. אנחנו קוראים לזה 'הדמוקרטיזציה של השקעות ההמונים'. כל אחת ואחד יכולים להפוך לשותפים בהצלחת הסטארט-אפ ניישן של ההייטק הישראלי - שיש בו מבחר של חברות מעניינות. כעת הן סוף־סוף מונגשות לציבור הרחב".

PCA Shuki Cohen Sharet, founder and chairman of crowdfunding platform Together / Photograph: Together

רו"ח כהן שרת מוסיף לגבי פלטפורמת ההשקעות של Together כי "הייחודיות שלה היא השילוב בין משקיעים חכמים לבין משקיעים מהציבור הרחב. המשמעות היא שמשקיעי הציבור הרחב יודעים שהם מבצעים השקעה חכמה יחד עם משקיעים מנוסים בתעשיית ההייטק הישראלי. כך גדלה משמעותית תחושת הביטחון שלהם בהשקעה. עובדה זו מאפשרת לנו לגייס סכומים משמעותיים עבור החברות הנבחרות על ידנו".

"הפלטפורמה הזו מאפשרת לכל אדם לקחת חלק קטן במיזם בהתאם לבחירה שלו - מיזם שהוא, כמשקיע, מאמין בו ובסיכויי ההצלחה שלו", מוסיף אלעד שמש, מייסד ומנכ"ל Together. ההשקעה במיזם הינה פשוטה וידידותית. לאחר שבוחרים את המיזם בו מאמינים ורוצים לקחת חלק, מתבצע הליך רישום פשוט של בחירת סכום ההשקעה ואמצעי התשלום, הכל בהתאם לתקנות הרשות לניירות ערך. "בפועל זה קל יותר מהזמנת כרטיס לקולנוע", מציין שמש.

אופן הפעולה בפלטפורמת השקעת המונים / צילום: Together

מגוון של חברות

מכיוון שאפשרות גיוס דרך פלטפורמת השקעות המונים זולה ואינה דורשת ממון רב, חברות רבות יכולות להרשות לעצמן לפעול במסגרת זו. מדובר בשינוי בשוק שפועל לטובת המשקיע הקטן.

רו"ח כהן שרת מסביר: "על פי חוק ניירות הערך, כל חברה שרוצה לגייס יותר מ-35 משקיעים או להציע את מניותיה ליותר מ-35 אנשים, חייבת להירשם בבורסה, להפיק תשקיף ועוד. אלו דברים שדורשים הרבה זמן וגם עולים לא מעט כסף. במצב העניינים הזה, חלק גדול מהחברות מוצאות עצמן בסיטואציה לא פשוטה: למרות שיש להן מוצרים נהדרים, הן לא יכולות להציע את מניותיהן לציבור הרחב. חברה שרוצה לגייס בנאסד"ק, למשל, 5 מיליון דולר, צריכה להקצות כמיליון דולר רק לפרוצדורה הציבורית. אם היא עושה את זה דרך פלטפורמה להשקעות המונים, היא תידרש לשלם רק כ-150 אלף דולר ולא לחינם ערוץ השקעות ההמונים בעולם, מציג צמיחה יוצאת דופן".

הסכום הלא גבוה שנדרש על מנת להצטרף לפלטפורמות השקעות המונים מאפשר, כאמור, ליותר ויותר חברות להציע את מרכולתן דרכה והמשקיע הממוצע מרוויח מכך. הוא יכול כיום לבחון כניסה למגוון מיזמי הייטק מבטיחים, שזקוקים לתמיכת הציבור ונגישים פי כמה מבעבר. החברות עצמן נהנות מהאפשרות להציג עצמן בפני הציבור הרחב ולהציע לו להצטרף להשקעה וכך לגייס בקלות רבה יותר את הכסף הדרוש.

לפלטפורמת השקעות ההמונים של Together הקליקו כאן>>

תהליך בחירת החברה לפני עלייה לאוויר

אם כן, השקעות ההמונים מאפשרות למשקיע הממוצע לרכוש מניות של חברה מבטיחה - גם אם מדובר באלף שקל או בכמה אלפים בודדים. הן גם מאפשרות, כאמור, לעשות זאת בקלות, מכל מקום למעשה. אך מה לגבי איכות החברות? כיצד המשקיע הקטן יוכל לדעת שהן מעניינות להשקעה?

"בכלכלה ידוע שאין סיכוי ללא סיכון, החכמה היא לצמצם את הסיכון ככל שניתן ולהגדיל את הסיכוי להצלחה במקסימום האפשרי. זו בדיוק הסיבה לתהליך הסינון הקפדני שאנו מבצעים לפני בחירת חברה לעלייה לאוויר לקמפיין", אומר רו"ח כהן שרת. "מרבית חברות ההייטק המועדות לכישלון נמצאות בשלבים הראשוניים שלהן. לכן כתנאי בסיסי חברה שרוצה לגייס באמצעותנו חייבת להיות בשלב בו מרבית הסיכון הטכנולוגי כבר מאחוריה, עליה להיות עם מוצר או לקראת השלמת המוצר, ומצד שני עליה להימצא לפני הפריצה הגדולה שלה לשוק. הסטטוס הזה מאפשר למשקיע להיכנס במחיר שהוא עדיין אטרקטיבי מאוד".

"לכל חברה שאנו בוחרים להעלות לגיוס באמצעות הפלטפורמה יש צוות מגובש, מקצועי ומנוסה, שנושם את הפרויקט ועוסק בו מבוקר ועד ערב. אותו הצוות כבר יודע כיצד לפעול ויש בו אנשים בכירים בעלי רקורד מוכח. חשוב לא פחות הוא המוצר - הטכנולוגיה הטמונה בו וגודל השוק הפוטנציאלי שלו. פרמטר מהותי נוסף היא העובדה שהחברה עצמה כבר גייסה סכומים משמעותיים ממשקיעים מנוסים, הדבר נותן לה בסיס איתן ויציב", מסביר שמש.

אלעד שמש, מנכ"ל Together / צילום: Together

ומה קורה ביום שאחרי?

שאלה חשובה לא פחות נוגעת ליום שאחרי ההשקעה: לאן הולך הכסף, מה אפשר לעשות איתו וכיצד ניתן ליהנות ממנו בסוף התהליך? ראשית חשוב לדעת שהמשקיע בהשקעות המונים מקבל עדכונים שוטפים על כל אירוע מהותי שמתרחש בחברה/מיזם. הוא אף מקבל לידיו את הדוחות הרלוונטיים.

בעת ההשקעה, שעבורה משלם המשקיע עמלה, מועבר הכסף שלו לחשבון נאמנות מיוחד, בפיקוח גוף מוסדי מוביל נפרד לכל פרויקט ופרויקט הקיים בפלטפורמת השקעות ההמונים. שימו לב: המשקיע אינו משקיע ישירות מול החברה עליה שם את הכסף, הסכום יועבר לה רק אם הושג היעד הכספי שהוגדר לפרויקט בתחילתו. התהליך כולו הוא הליך סדור שמתנהל בהתאם להוראות הרשות לניירות ערך.

עוד נציין כי Together עצמה משקיעה במיזמים המוצעים על ידה, ולכן יש לה עניין ואינטרס רב בהצלחה של כל חברה וכל פרויקט שמוצע אצלה בפלטפורמה. "מאחר שאנחנו מדברים על השקעות בסכומים קטנים יחסית, של כמה אלפי שקלים, ככלל רוב המשקיעים מחכים לאירוע הגדול על מנת לממש השקעה - למכירת החברה, להנפקתה בבורסה, לאקזיט המפורסם", מסביר שמש. "לכן לרוב זו השקעה ארוכת טווח, שבמהלכה המשקיע מעודכן בכל אירוע חשוב שמתרחש בחברה. בנוגע לאותם אירועים משמעותיים, המקפיצים שווי חברות, אומר כהן שרת כי "חשוב לזכור שלא כולם ווייז, או מובילאיי ולא כולם עושים אקזיטים בסכומים עצומים כמו בעסקאות ההן, אבל ישנם הרבה מאוד סיפורי הצלחה יפים וטובים בתחום, כמעט כל הזמן".

בשורה התחתונה, השקעות ההמונים פותחות כיום אפיק השקעה חדש ומרתק עבור המשקיע הישראלי, המתחיל והמנוסה. הן מאפשרות לו להיכנס לעולם שהיה סגור בפניו שנים רבות ושעשוי לתגמל אותו בצורה משמעותית - דרך השקעה חכמה ומפוקחת, ובסף כניסה נמוך מבחינת סכומי ההשקעה הנדרשים, כפי שמסבירים אנשי Together. לא עוד שוק הייטק שפתוח רק למשקיעים גדולים, אלא כזה שמזמין את כולם להשקיע בו וליהנות מפרותיו.

לפלטפורמת השקעות ההמונים של Together הקליקו כאן>>

מה חשוב לבדוק לפני שמבצעים השקעה בחברה/מיזם בפלטפורמת השקעת המונים?

* לבחון היטב את החברה בה אנו רוצים להשקיע, את פרטיה ואת ביצועיה עד כה.

* לבדוק מיהם אנשי הצוות שלה - האם מדובר באנשי מקצוע מנוסים שכבר עשו דבר או שניים בעולם ההייטק?

* לוודא שהמוצר נמצא בשלב פיתוח מתקדם לקראת יציאתו לשוק. במצב כזה, היציבות של החברה גבוהה יותר והסיכון נמוך יותר.

* לבדוק אם ישנו שוק למוצר - האם הוא נחשב (גם בעיני המשקיע עצמו) כמוצר נדרש בשוק? האם יש לו מתחרים? ולאיזה פלח אוכלוסייה הוא מיועד?

* לנסות לברר מי כבר השקיע בחברה. האם מדובר במשקיעים מוכרים ובכירים?

התוכן המופיע בכתבה הינו פרסומי, בשיתוף עם Together. אין בפרסום משום המלצה לביצוע עסקה, או תחליף לקבלת ייעוץ מותאם אישית על ידי גורמי מקצוע.

לכל כתבות המדור השקעות המונים>>

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד הבנקים עבר לירידה של 0.5%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"