גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחות ב"פרלמנטים" ובילוי בחוף הים: כך עבד מבצע כחול לבן להורדת שיעורי הצבעה לליכוד

ח"כ בועז טופורובסקי, שניהל את הקמפיין: "היה ברור שהם לא יצביעו לגנץ, אבל רצינו לטעת בהם ספק" ● מנהל מרחב במפלגה: "ידענו שאם בכל עיר קטנה ובינונית יהיה שינוי מספרי, בסופו של דבר זה יצטבר למאסה"

גנץ עם פעילים בחוף הים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף
גנץ עם פעילים בחוף הים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף

לראשונה זה עשור השיגה מפלגה שאינה הליכוד תוצאה טובה יותר מאשר זו של הליכוד. סיעת כחול לבן היא שעשתה זאת, ובמאמץ רב. הליכוד, מפלגת השלטון, מרושתת ברחבי הארץ באמצעות סניפים פעילים, חברי מרכז המחוברים היטב לשלטון המקומי ולשטח ויותר מ-130 אלף מתפקדים. אך ב-2019 מועד ב' נפל דבר. הליכוד השיגה 1,111,535 קולות בבחירות ואילו כחול לבן סיימה את מערכת הבחירות עם 1,148,700 בוחרים.

אז מה עמד מאחורי הקמפיין המוצלח של כחול לבן? הרבה פעילות שטח. לפני הבחירות, כל מי שנסע בקיץ ברחבי הארץ יכול היה להבחין בשלטים גדולים של כחול לבן על גבי הגשרים הגדולים בצפון ובדרום. ראשי המפלגה - גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי - שובצו לאירועים גדולים בכל הארץ. פיד הטוויטר של אשכנזי עם ההאשטאג #המסע שלי בדרכים, בלט במפגשים עם קבוצות אוכלוסייה גדולות וקטנות כמעט בכל נקודה בישראל.

תומכים בליכוד, אבל פחות:

מוקדם עוד לציין אם מהלך השטח המשמעותי של כחול לבן יביא לתוצאה שונה, ממשלה אחרת. אך מעבר למספרים, על ערי הליכוד שבהן קיימת תמיכה מסיבית למפלגת השלטון, בכחול לבן יכולים לסמן וי. הליכוד אולי ניצח שם, אבל ניצח פחות.

ח"כ בעז טופורובסקי, מקום 30 ברשימה, שהוביל את מנגנון השטח של כחול לבן, ופעילים נוספים של המפלגה מספרים על האסטרטגיות הלא שגרתיות שמאחורי הקמפיין.

טופורובסקי עם פעילים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף

1. לא לוותר על אף מגזר

ביום הבחירות נסעתי בין נתניה לטייבה, ובאזור המוסכים, על כביש 5614 בין קלנסווה לשער אפרים, קשה היה לפספס שלטי בחירות גדולים שעליהם פניו של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. השלט כולו היה בשפה הערבית. אולי אין בכך דבר מיוחד או שונה ממה שעשו עד היום מנהיגי מפלגת העבודה או המחנה הדמוקרטי (מרצ), אך העובדה ששילוט עם פניו רמטכ"ל לשעבר ממפלגת הגנרלים הוצב שם אינה מובנת מאליה. באפריל הזירה הזו הוזנחה, אך במערכת הבחירות בספטמבר, הבינו בכירי מפלגת כחול לבן ששיעור הצבעה גבוה בחברה הערבית יסייע להם, גם אם אחוזי ההצבעה לכחול לבן בכפרים הערביים יהיו נמוכים.

בכחול לבן התקבלה החלטה אסטרטגית לא לוותר מראש על מגזרים שמפלגות מרכז נוטות לזנוח. גם ביו"ש תלו אנשי כחול לבן תלו שלטים. "בכל מקום שראיתי שלט של מפלגת נעם", מספר טופורובסקי ל"גלובס", "וידאתי שאנחנו משבצים בצמוד שלט של כחול לבן. לי אישית לא הייתה בעיה שאנשים ביו"ש יצביעו לנעם או לעוצמה יהודית ובלבד שהם לא בוחרים ליכוד. אז הצמדתי לכל שלט שלהם - שלט שלנו".

2. בילוי בפיצוציות ובתחנות לוטו

אחד היעדים החשובים של אנשי השטח היו הערים הליכודיות. ההנחה של טופורובסקי הייתה שבערים שבהן הליכוד נבחר במקום הראשון יהיה קשה לשכנע אנשים לעבור צד, אבל אולי יהיה אפשר לשכנע אותם לא לצאת מהבית. "כל מה שרצינו היה לדבר איתם, לטעת בלבם ספק, לגרום להם לחשוב שאולי לא צריך לתמוך בנתניהו מכוח ההרגל", מספר טופורובסקי. לדבריו, הם זיהו פוטנציאל בפרלמנטים המקומיים המתכנסים בימי שישי או בימי החול בפיצוצייה קטנה או בקפה מקומי סביב תחנת הלוטו. יושבים ביחד, לפעמים כשהטלוויזיה פועלת ברקע, ממלאים טופס, מנשנשים פיצוחים ומדברים על החיים.

"ניתחנו את מעוזי הליכוד ממערכת הבחירות באפריל. זיהינו את מוקדי המוטיבציה של אוהדי נתניהו", מספר טופורובסקי. "ואנשים שלנו, ללא החולצות של כחול לבן אלא בלבוש סתמי, התחילו ללכת ולשבת בפרלמנטים".

מדוע בחרתם ללכת לקפה-לוטו, לפרלמנטים?

"בקיץ, להבדיל מקמפיין החורף, לא היו פאנלים בבתי ספר ברחבי הארץ ולא היו חוגי בית. תחנות הטוטו תמיד מלאות. באתי לבתי הקפה במרכז המסחרי בדימונה, בבית שאן, בקצרין, בראשון לציון. באתי בבגדים הרגילים שלי ופשוט התיישבתי לפטפט עם אנשים".

אבל אתה חבר כנסת, אנשים יודעים מי אתה.

"אז תדעי שאנשים לא מזהים אותי ולא כולם מכירים אותי ואני פשוט פצחתי בשיחות ואמרתי להם, איך אתם לא מתוסכלים מנתניהו? לא שופרה התחבורה בעיר שלכם, והמצב בבתי החולים לא טוב. אני מכיר את הסיפור של תחנות הטוטו האלה מרחבי הארץ, להורים שלי הייתה חנות (תכשיטים, ט"ש) ברחוב הרצל בראשון לציון. אני מכיר את החבר'ה שיושבים שם. זה מקום מתאים לעשות בו פוליטיקה וזה תפור על אנשים שהם בוחרי נתניהו. יש פוליטיקאים שהולכים לעשות פוליטיקה בבתי כנסת. אני חשבתי שזה לא ראוי, ומצאתי את הפיצוציות כיעד חזק עבורנו. בשיחות רציתי לטעת בהם ספקות, שיבחרו בליברמן, שיבחרו בש"ס, רק שלא יצביעו לנתניהו. לא שיקרתי לאף אחד מהם. רק אמרתי להם ש-13 שנות שלטון זה יותר מדי".

טופורובסקי שלח מספר רב של פעילים לעשות כמוהו במקומות שונים בארץ. בצפון הארץ פעל אמיר זיסקינד, עו"ד במשרה מלאה לפני כן וחברו הטוב של טופורובסקי מימי אגודות הסטודנטים. זיסקינד הצטרף ליש עתיד בשנת 2012, ורוב השנים היה מתנדב במפלגה. מאז יולי 2018 הוא ראש מרחב בשכר. בקיץ האחרון נסע לפעילות שטח בקצרין.

"אכלתי צהריים במסעדה מקומית במרכז הקטן של קצרין. לידי ישבו כמה חבר'ה בפיצוצייה והם כולם מדברים ‘רק ביבי, רק ביבי'. אמרתי להם, אני גדלתי בשלומי, ההורים שלי בשלומי, כל המשפחה שם, מתי אי פעם אתם ראיתם את נתניהו עוזר לכם במשהו, מה הוא עשה בשביל הגולן, מה הוא עשה בשביל קצרין?"
דווקא בקצרין? נתניהו הביא לרמת הגולן את ההכרה האמריקאית לסיפוח, יש יישוב חדש, רמת-טראמפ.

"הם יודעים שזה סתם שלט ושלא יהיה שם כלום מעבר לשלט. האנשים בקצרין לא מרגישים שום עשייה עבורם. אמרתי להם, גם בשלומי נתניהו לא היה. אין שיפור בתחבורה הציבורית, אין הקלה במסים. אין מרכז רפואי.

"אחרי אותו היום בקצרין, התחלנו להסתובב בלי חולצות של המפלגה. הלכנו לכל מקום שמפלגות מרכז לא נגעו בהם קודם. ישבתי בצפת בלב העיר. זו עיר שאני יודע מראש שאין לבני גנץ תמיכה שם ואלה גם טיפוסים שקשה לי לשוחח איתם, לא כולם רוצים לדבר. אבל לא ויתרתי, התיישבתי במרכז ושוחחתי עם אנשים. אמרתי להם: הליכוד לא כל כך ימני, עדיף כבר ליברמן או עוצמה. לא שיקרתי להם, פשוט אמרתי מה שאני חושב".

עד לפני כמה חודשים זיסקינד התגורר בשלומי. "גם אני הצבעתי ליכוד. שלומי זה מקום קטן, מסורתי, רוב האנשים תומכים בליכוד בפער משמעותי, וגם לא הייתה לי ציפייה שזה ישתנה. כל מה שרצינו לעשות זה לגרום למספר אנשים בכל מקום לפקפק. ידענו שאם בכל עיר קטנה ובינונית יהיה שינוי מספרי, בסופו של דבר זה יצטבר למאסה".

3. פעילות שטח באמצעות "סיירות"

זיסקינד מספר כי במפלגה חילקו את כל אזור הצפון, מראש הנקרה ועד קצרין, מן החוף ועד עפולה - לשבעה מרחבים. בראש כל מרחב הוצג מנהל בשכר. "תחת האחריות שלי עבדו שבעה מנהלי אזור ולכל אזור הוצמדה סיירת פעילים. האחראי מטעם המפלגה על כל הסיירות בארץ עשה עבודה מסיבית בכל רחבי הארץ. המנגנון כולו הוקם על בסיס הנדוניה שהביאו מיש עתיד. אנשים לא מבינים שיאיר לפיד הקים את מנגנון השטח הכי מרשים בישראל. ברגע שצורפו תל"ם וחוסן, זה הקפיץ את כמות המתנדבים. הסיירות בכל מרחב הציבו את האנשים על הגשרים או באתרי הנופש. מדי יום שישי הצבנו אנשים בלפחות 50 צמתים בצפון".

הרעיון הוא להפחית תמיכה לליכוד, על אף שבעיר שלך, שלומי, הם עדיין ניצחו.

"ניצחו, אבל פחות. יש ירידה של הליכוד בכל המעוזים שלהם. הייתה להם זליגה גדולה של קולות. הקמפיין של הליכוד היה בנוי על שטיפת מוח ברשתות החברתיות, באמצעי המדיה, באמצעות עיתונאים שתמכו בהם. הם שכחו את האנשים למטה. הם לא היו קיימים בשטח. ביום הבחירות בצהריים, אני כבר הרגשתי שמצבם לא טוב כי הסתובבתי בערים רבות.

"ביום הבחירות הייתי בשלומי, נהריה, עכו, קריות. הגעתי למטה של המפלגה בחיפה אחר הצהריים, ראיתי שיש לנו ניראות ובולטות בכל מקום. זה משדר צבע וכוח. גנץ הגיע ביום הבחירות לקניון בחיפה, ובסופו של דבר ראינו שיפור בעיר חיפה".

4. תעמולה מונחית תיירות ונופש

אחד הדברים שטופורובסקי מספר הוא על עמדה קבועה של מספר פעילים ביציאה מנתב"ג, כדי לדבר עם הציבור העצום שעבר בשדה התעופה בחודש אוגוסט. לא כל מי שיצא מהשדה רצה לדבר פוליטיקה, אבל מבחינת כחול לבן, מותג חדש יחסית, החשיבות הייתה הנוכחות.

בנוסף, הם השקיעו כסף רב בנוכחות בעיר אילת. המחשבה הייתה שישראלים רבים יגיעו לשם במהלך הקיץ. "שמנו שם לא מעט כסף", אומר טופורובסקי. "אני עדיין לא בטוח שזה הוכיח את עצמו, כי תושבי העיר עצמה בחרו בליכוד בפער גדול, אם כי הליכוד היה שם על 43.3% באפריל וירד טיפה ל-42.9% בספטמבר. אבל הלכנו לאילת כי מכל הארץ הגיעו לשם ולא רק בשל האילתים. לפי הערכה שלנו כרבע מיליון איש עברו באילת באוגוסט".

היכן עוד?

"החזקנו סיירת פעילים קבועה בעמק החולה כדי לדבר עם מטיילים המגיעים לשם בקיץ, וכמובן בחופי הים, בפארק הירקון, בשדרות רוטשילד, בכל מקום שבו מסתובבים נופשים. בחודש אוגוסט הם התייצבו מחוץ להופעה של הזמר חנן בן ארי באריאל".

עוד כתבות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה