גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא עוצרים בש.ג: יזמים יהיו מחויבים לבטיחות באתרי בנייה

תקנות חדשות לבטיחות שהופצו היום להערות הציבור קובעות לראשונה שרשרת אחריות חדשה לנושא הבטיחות באתרי הבנייה ● עיקר השינוי – אם כיום האחריות בתחום מונחת בעיקר על מנהלי העבודה בשטח, במידה והתקנות יאושרו, היזמים עצמם יהיו מחויבים לבטיחות באתרים

תאונה באתר בנייה בפ"ת./  צילום: מד"א
תאונה באתר בנייה בפ"ת./ צילום: מד"א

משנים את התפיסה: כיום, התקנות וחוקי הבטיחות הרלוונטיים באתרי הבנייה מטילים את עיקר האחריות בתחום על כתפי מנהל העבודה בשטח.

אלא שתקנות חדשות מבקשות לשנות את שרשרת האחריות, כך שגם לחברות יזמיות תהיה אחריות על הבטיחות באתרי הבנייה. מדובר בטיוטת תקנות (שמעמדן כחקיקה) שמתפרסמת היום (ב') להערות הציבור, ושכוללת מספר סעיפים בהם - לראשונה- הגדרת סמכותם של בעלי תפקיד מרכזיים באתר הבנייה. כך שלצד אחריותם של מבצע הבנייה ומנהל העבודה תוגדר הסמכות ליזם הבנייה, למתכנן הבנייה, לפיקוח העליון ולמהנדס השלד. שינויי חקיקה נוספים הם חובת יידוע בטרם הקמה/הגבהה/פירוק של עגורן צריח, עיגון עצמאותם המקצועית של ממוני הבטיחות ומנהלי העבודה באתרים, כך שאי אפשר יהיה לפגוע בהם אם מילאו את תפקידם והתריעו על ליקויי בטיחות. התקנות יובאו בהמשך לדיון ואישור וועדת העבודה והרווחה בכנסת שבסמכותה לאשר את התקנות. להערכת מינהל הבטיחות בעבודה, התקנות ייכנסו לתוקף בעוד כשנה וחצי.

רן כהן, ממינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, שהיה שותף לכתיבת התקנות, אמר היום ל"גלובס" כי "ברור שהשינוי המרכזי הוא ההגדרה המחודשת של כל שרשרת האחריות והסמכות באתרי הבנייה. אם עד היום היה בעיקר מבצע בנייה - אנחנו מציעים להכניס את היזם, המתכנן, ופיקוח עליון - אחר כך קבלן מבצע. הפעם לא רק מנהל העבודה יצטרך לתת דין וחשבון אלא גם מהנדס הביצוע.

"ההגדרה של 'יזם' מכניסה תחת כנפיה גם את היזם וגם את השלטון המקומי - כי השלטון המקומי מזמין עבודות בהיקף עצום של 10 מיליארד שקלים בשנה, וזה רק צפוי לעלות עם הסכמי-הגג. ברגע שיש אחריות אישית - אפשר להגיע אישית לבעל תפקיד ולא רק לחברה, פתאום לכולם יש אינטרס לשמור על הבטיחות וזה יוריד את ההסתברות שתאונות יקרו. אם היום נעצרים אצל הקבלן המבצע, יוכלו לבדוק את כל שרשרת המזון ותהיה אחריות פלילית.

"עבדנו על התקנות האלה זמן רב ונפגשנו עם כל הגורמים במשק, לרבות הבנקים - כי מבחינתם יש משמעות לכך שלחברה היזמית תהיה אחריות - התאחדות הקבלנים ועוד. כשאתה עושה כזה מהלך אתה צריך להצדיק שהנטל הרגולטורי הוא סביר".

מעבר לעניין העלאת דרג האחריות, מה עוד ישתנה בתקנות?

"אנחנו משדרגים את כל ההודעות שמופיעות היום בתקנות התכנון והבנייה - הכל יהיה מקוון. זה לא רק יקל על המשתמש אלא גם יקל על הפיקוח. ההדרכה של עבודה בגובה תהיה מקוונת ולא בחתיכת נייר, ומי שייתן אותה יהיה חייב להיות מנהל עבודה או ממונה בטיחות. כיום כדי להתקבל לקורס הדרכת עבודה בגובה מספיק שנתיים ניסיון בעבודות בנייה, שברור שאי אפשר לאכוף את זה. כך נדע איזה מדריכים הדריכו איפה, וכמה עובדים היו בהדרכה. בשאיפה התקנות האלה יהיו בתוקף בעוד שנה וחצי. ויהיה לנו דאטה בייס גדול".

מה לגבי עגורנים?

"מעתה נדרוש הודעה על כל הקמה ופירוק של עגורני צריח. בעולם זה לא קיים, זה אבל במצב הבטיחות הנוכחי, צריך לא תיקון של המצב הקיים אלא שיבוש.

"אחת ההערות שקיבלנו היא למה אין אחריות לעובדים - אבל בעניין הזה אין מה להוסיף בחקיקה. כבר היום העובד חייב לעשות שימוש בציוד בטיחות ואסור לו לסכן את עצמו או את זולתו. יש רק פער ביצועי בניהול של האתרים. אני מניח שהקבלנים יתנגדו לזה".

ח"כ איל בן ראובן / צילום: דוברות הכנסת

והקבלנים אמנם מתנגדים. איל בן ראובן, לשעבר חבר כנסת שהוביל את שדולת הבטיחות וכיום ראש מטה הבטיחות בהתאחדות בוני הארץ, אומר כי: "אנחנו ניקח את התקנות האלה, נקרא אותן שורה-שורה, ונגיב. באתר בנייה, סוגיית האחריות והסמכות צריכה לחול על כל אחד שנכנס לאתר - מהפועל ועד היזם, כולל הקבלן, המהנדס ועוזר הבטיחות. התקנות שלהם היום נעצרות במנהל העבודה ולא כוללות את הפועל".

בן ראובן הוסיף כי: "אני כתבתי חוק - לא תקנות - לסוגיית אחריות וסמכות באתרי בנייה. בעיני זה צריך להיות חוק, ברגע שתהיה כנסת וממשלה סוף סוף נראה איך לקדם את זה. אנחנו משוכנעים שהאחריות חייבת לחול על כולם - בחוק שלי יש 11 גורמים כאלה. מלבד זה אנחנו עושים מאמץ גדול למשל להטמיע תחקירים. היום אנחנו מבינים שהמבולקה (כאוס, בלאגן) היא ענקית והתקנות האלה לא פותרות את הבעיה. הבעיה המרכזית היום היא סוגיית קבלני המשנה. יש לי בעיה עם קבלני משנה לא רשומים. אין להם אישור והם עובדים מחוץ לחוק".

"מהלך חשוב ונכון"

מהצד של ארגוני העובדים דווקא מרוצים מהכיוון המסתמן. ד"ר הדס תגרי, מייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, אמרה ל"גלובס": "זהו מהלך חשוב ונכון שעושה צעד משמעותי בכיוון של הרחבת האחריות לחברות היזמיות ולבעלי תפקידים בכירים נוספים גם בחברות הקבלניות - כי מה שחסר היום זו העברת האחריות על הבטיחות כלפי מעלה. עם זאת, מדובר עדיין רק בהצהרות כלליות, והדברים יצטרכו לקבל קונקרטיזציה ותוכן נוספים בהליך החקיקה.

הדרישה של הקבלנים להוריד את האחריות למטה לפועלים היא צינית. לפועלים אין כוח ושליטה על הנעשה באתרים, לא על התקציבים, ולא על נהלי העבודה. מי שלא מרוצה מהפועלים שלו יכול להכשיר אותם או לפטר אותם ולקחת אחרים.

עו"ד הדס תגרי / צילום: הוד מרקוביץ

"הנושא של הרחבת האחריות לחברות יזמיות הוא חשוב מאוד, כי כיום אין להן שום אחריות וזו הרעה החולה של ענף הבנייה - וגם הקבלנים המבצעים מתלוננים על כך. היזמים לוחצים את הקבלנים במחיר, ולבצע מהר, כשהם יודעים שכאשר עובדים נפגעים בגלל עקיפת כללי הבטיחות לשם כך הם לא נדרשים לשלם את המחיר.

"אני בטוחה שנכון עכשיו מאבק קשה על התקנות. אני מקווה שמשרד העבודה יעמוד מאחורי העקרונות שבמסמך ויתעקש ליישמם, ושההסתדרות תעמוד בצד הנכון - של העובדים, כולל העובדים הפשוטים - ושהתאחדות הקבלנים תפעל בהתאם להצהרות שפיזרה בחודשים האחרונים, על החשיבות שהיא מייחסת לבטיחות, ותתמוך בהרחבת האחריות הנדרשת, כדי שהדברים יקבלו ביטוי מעשי ממשי. זה רק יעשה טוב לענף הבניין ולתדמית הקבלנים, שמצויה עכשיו בשפל".

עו"ד גדיר ניקולא מארגון קו לעובד אמרה היום כי "אנחנו מברכים על כך, זו התקדמות משמעותית לכלול גם את היזמים. המצב המעוות הקיים כיום מוציא מהמשוואה את ציבור היזמים, למרות הכוח המשמעותי והמכריע שנמצא בידיהם. אותם בעלי מאה אמנם קובעים את תקציב הפרויקט ומשאביו המיועדים, אך הם אינם מכתיבים כיצד ינוצל הכסף כאשר יגיעו הדברים להכרעות בתחום הבטיחות. השטח העיוור הזה מכשיר בזמן אמת שימוש בציוד נחות וזול באתרי הבניין המסוכנים, ופותר את היזמים בדיעבד מאחריות למחיר החיסכון בפרויקט.

"המצב הזה ישתנה אם וכאשר ייכנס התיקון החדש לתוקף, מכיוון שהיזם יידרש לקבוע תקציב ייעודי עבור הבטיחות, לפקח על מצב הבטיחות באתריו ויקבל דו"ח רבעוני מהקבלן המבצע אודות מצב הבטיחות באתר ואופן ניצול התקציב בתחום הבטיחות. אנו מברכים את מינהל הבטיחות במשרד העבודה, היוזם סוף סוף מהלך לתיקון העיוות החקיקתי הקיים בנושא. המהלך יתרום, ללא ספק, לשיפור הבטיחות באתרי הבנייה ולשלומם של עובדי הבניין בישראל. אנחנו מקווים כי המהלך יושלם בהקדם, שינוסחו תקנות ברוח הדברים שהובאו במסמך ויאושרו בכנסת - כנדרש". 

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, אינו שותף לאופטימיות. לדבריו, "התקנות החדשות הן פשוט זריית חול בעיני פועלי הבניין. שוב מינהל הבטיחות בעבודה מראה לנו שכל שהוא יודע לעשות זה לשבת במשרדים ולנסח תקנות וזאת כאשר המחדל האמיתי הוא אי אכיפת התקנות ע"י מנהל הבטיחות.

"במובן התאורטי עיוני הרחבת מעגל האחראים לבטיחות בעבודה הוא דבר רצוי ונכון אך הבעיה האמיתית והשורשית היא במבחן המעשי בשטח, בביצוע האכיפה. בסופו של דבר, משרד העבודה, אותו הגורם שמנסח את התקנות, בכלל אינו דואג לאכוף את התקנות שהוציא תחת ידיו, והוא הופך אותן לאות מתה.

"ניתן לספור על אצבעות יד אחת את מספר כתבי האישום שהוגשו בשנים האחרונות מכוח פקודת הבטיחות בעבודה ותקנותיה.

"אין לי ספק שאם תקנות הבטיחות הקיימות היום היו נאכפות בצורה רצינית תוך הפעלת הסנקציות הפליליות שעומדות לצידן, די ברור שלא היינו מגיעים ל-67 הרוגים בתאונות עבודה בענפי הבנייה, תעשייה מסחר ושירותים מתחילת שנת 2019".

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה