גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הסיכוי שליברמן ירכיב את הקואליציה? בעולם כבר יש לזה תקדימים

התסבוכת הפוליטית הצמיחה תרחיש היפותטי שבו ליברמן מרכיב את הקואליציה כלשון מאזניים • מופרך? בשבדיה מפלגה שהשיגה 11% מהמושבים הרכיבה ממשלה לבד, ובאיטליה ראש הממשלה אינו מנהיג מפלגה • ובישראל: יותר מראש עירייה אחד כיהן ללא סיעה ● המשרוקית של גלובס

אביגדור ליברמן / הדמיה: אפרת לוי, גלובס
אביגדור ליברמן / הדמיה: אפרת לוי, גלובס

דמוקרטיה פרלמנטרית מצמיחה לפעמים פשרות מוזרות, בפרט כשהבחירות מסתיימות בלי הכרעה ברורה לטובת אחת המפלגות. ובכל זאת, אפילו בישראל ביתנו מפקפקים בתסריט שצץ בשבועות האחרונים, ולפיו אביגדור ליברמן - ראש סיעה בת שמונה חברי כנסת - זוכה מן ההפקר במנדט להרכיב את הממשלה בשל כישלונם של בנימין נתניהו ובני גנץ. "אנחנו לא נקבל את האפשרות עם שמונה מנדטים", הגיב על כך איש ישראל ביתנו ח"כ אלי אבידר בראיון בכאן ב'. אבל אז הוא נזכר בסוג של תקדים: "יש מקרה יחיד כזה בפוליטיקה. לגאון הזה קוראים משה ליאון; בלי חבר מועצה אחד הוא ראש עיר מתפקד, והעיר הכי מסובכת בעולם מתפקדת. זה מקרה יחיד בהיסטוריה".

הדוגמה של ליאון מסקרנת: הוא התמודד על ראשות עיריית ירושלים באוקטובר 2018, זכה בסיבוב הראשון ב-33% מהקולות, ובסיבוב השני ניצח את יריבו הגדול עופר ברקוביץ. עם זאת, בהצבעה למועצת העיר, רשימתו של ברקוביץ, "התעוררות", הפכה לסיעה הגדולה ביותר עם שבעה מושבים, ואילו "ירושלים שלנו" של ליאון לא עברה את אחוז החסימה.

עוד נחזור לשאלה אם ליאון הוא מקרה ייחודי בפוליטיקה המקומית שלנו, אבל הפוליטיקה העולמית מספקת תקדימים קרובים יותר. בניגוד לראשי עיריות, שנבחרים בבחירה ישירה, דמוקרטיות פרלמנטריות כבר הציבו בראש ממשלתן מנהיגים של מפלגות קטנטנות, ואפילו אנשים שכלל לא הובילו מפלגות. קוראי המשרוקית הנאמנים עזרו לנו להיזכר בכמה מקרים כאלה.

מעטים מול רבים: המקרה של לטביה ושבדיה

בלטביה נערכו בחירות באוקטובר 2018, בצל פרשות שחיתות פיננסית ומתח בין מתנגדי רוסיה לתומכיה. כרגיל במדינה, שום מפלגה לא זכתה לרוב מובהק ב"סיימה" - הפרלמנט בן 100 המושבים - אבל הסיעה הגדולה הייתה מפלגת "הרמוניה". הצרה היא שהרמוניה נחשבת פרו-רוסית, ולפיכך כל שאר המפלגות הלטביות מחרימות אותה. המדינה נכנסה למסכת ארוכה של מגעים קואליציוניים: הנשיא הטיל את הרכבת הממשלה על ראשי מפלגות "למי שייכת הארץ" והמפלגה השמרנית החדשה, והם כשלו בזה אחר זה. אחרים ויתרו על התענוג מראש. בינואר 2019 נמצא מועמד פשרה: קרישיאניס קרינס, ראש מפלגת האיחוד החדש, הקטנה בפרלמנט. מכורח הנסיבות הוא שולט עד היום בקואליציה יציבה, שבה חברות ארבע מפלגות גדולות משלו.

במצב מוזר יותר מצא את עצמו ראש מפלגת העם בשבדיה, אולה אולסטן, בשנת 1978: הוא עמד בראש ממשלה על טהרת שרים ממפלגתו, אף שהחזיק רק 11% מהמושבים בפרלמנט. גם הפשרה הזו נולדה מהיעדר הכרעה ברורה בבחירות. ב-1976 זכתה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ב-152 מושבים מתוך 349. היה לה יתרון מובהק על כל המתחרות, אבל לא רוב מוחלט. תרוביורן פלדין, ראש מפלגת המרכז, שהייתה השנייה בגודלה, שילב ידיים עם השמרנים-ליברלים ועם מפלגת העם, והקים את הקואליציה הלא-סוציאל-דמוקרטית הראשונה אחרי עשורים רבים.

אלא שכעבור שנתיים, על רקע מחלוקת עזה בדבר הקמת כורים גרעיניים בשבדיה, התפטר פלדין והחבילה התפרקה. ניסיונות לשקם את הקואליציה כשלו. כדי לצאת מן המיצר התמנה לבסוף אולסטן - עד אז שר זוטר לפיתוח בינלאומי - לראש ממשלת מיעוט, אפילו מיעוט מבוטל. כהונתו ארכה שנה תמימה, עד הבחירות הבאות.

הג'וב האיטלקי: כשרה"מ הוא מינוי מקצועי

בראשית 2018 נערכו באיטליה בחירות חדשות. שורה של מפלגות לאומניות זכו להצלחה רבה, ובראשן תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית (M5S), שמוביל לואיג'י די מאיו. מולה התייצבה קואליציה של מפלגות ימין שהגדולה בהן היא "לגה" (לשעבר הליגה הצפונית) של מתיאו סלביני. דא עקא: אף מפלגה בודדת לא זכתה ל-40% מהמושבים שיאפשרו לה להרכיב ממשלה כחוק. גם כאן התנהלו גישושים ארוכים, בהנחיית הנשיא, במאמץ למצוא את הנוסחה הגואלת, שהתמקדו לבסוף במציאת מועמד פשרה מקצועי.

הישועה באה לבסוף מג'וזפה קונטה - שופט לשעבר ופוליטיקאי עצמאי, שדי מאיו ייעד לו בתחילה תפקיד שר בממשלתו. קונטה הקים ממשלה שמורכבת מאנשי חמשת הכוכבים ולגה, וראשיהן - די מאיו וסלביני - הוגדרו כסגניו.

הסידור הזה שרד אפילו אחרי המשבר הפוליטי שאירע באוגוסט השנה. סלביני התפטר בתקווה להביא לבחירות חדשות, אבל די מאיו, בניגוד לציפיות, הסכים להקים קואליציה חדשה עם יריביו הסוציאל-דמוקרטים. בראש הממשלה החדשה שהוקמה לפני שבועות ספורים עדיין עומד קונטה.

איטליה כבר ידעה ראשי ממשלה מקצועיים כאלה, גם בעת המודרנית וגם לפני כן. במאה ה-13 אימצו רבות מהערים האיטלקיות העצמאיות, ה"קומונות", שיטת משטר שהתבססה על מושל ממונה שנקרא "פודסטה". פרנסי העיר היו בוחרים לעצמם בדרך כלל פודסטה שכיר מעיר אחרת, שלא היה נגוע במאבקי הכוח בין המשפחות החזקות בעיר.

בחירות שהובילו למינוי ראש ממשלה ממפלגת מיעוט

ליאון ושות': איך כובשים עיר בלי חיילים

ואם הגענו לשלטון המוניציפלי, נחזור למשה ליאון אצלנו. מה שאיפשר לליאון לנהל את הבירה ללא סיעה היא העובדה שמאז 1978 ראשי העיריות בישראל נבחרים בבחירות ישירות. החוק קובע שאם סיעתו של ראש העירייה לא זכתה ולו במנדט אחד, המועצה תורחב במקום אחד כדי להכילו. ואכן, במועצת העיר ירושלים יש היום 32 מקומות במקום 31.

מקרה כמו של ליאון אכן לא אירע מעולם לראש עירייה ישראלי שנבחר בבחירות רגילות. אבל היו ראשי עירייה שכיהנו בלי סיעה. כדי להבין איך זה ייתכן נחוץ קצת רקע. עד להנהגת הבחירה הישירה היו חברי המועצה בוחרים אחד מהם לשמש כראש העירייה. השיטה הזו המשיכה לשמש גם אחר כך, במקרה שראש העירייה הנבחר התפטר או מת. אבל ב-1998 אישרה הכנסת הצעת חוק שלפיה אם נותרה יותר משנה לבחירות, יתקיימו בחירות מיוחדות למחליף - שבהן יכול להתמודד גם אדם מחוץ למועצה.

הדוגמה הראשונה שמצאנו קרתה בכפר שמריהו ב-2005. ראש המועצה הנבחר שמוליק בן-טובים התפטר כדי לכהן כציר כלכלי בשגרירות בלונדון. בבחירות שהתקיימו כעבור כמה חודשים הפסיד סגנו אשר אריה גניגר לדרור אלוני, בנה של שולמית אלוני, שלא היה אז חבר במועצה. דוגמה נוספת התרחשה בנצרת עילית (שמאז שינתה את שמה ל"נוף הגליל"). אחרי שראש העירייה משה גפסו הורשע בלקיחת שוחד ונאלץ להתפטר, נבחר תחתיו רונן פלוט - שבעבר ייצג את הליכוד במועצה אבל פרש כדי לכהן כמנכ"ל הכנסת. ב-2018 כבר התמודד כמועמד יחיד בראש רשימה עם רוב מוחלט במועצה.

אבידר קרא לליאון "מקרה יחיד בהיסטוריה", אבל כשמביטים מחוץ לבירה ומעבר לים, מגלים שהפוליטיקה מפתיעה בכל פעם מחדש. 

ברעיונות לכתבה סייעו לנו קוראינו המלומדים, ובפרט תמיר לזרוב, איתמר בן יאיר, קובי חייט, איתי הומינר 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?