גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגד הסיוע, נגד הכיבוש - זו תהיה מדיניות החוץ של ארה"ב ב-2020?

מתמודדים דמוקרטים מהפלח הליברלי של המפלגה הציגו חזית אחידה בוועידת ג'יי סטריט: או סיוע או התנחלויות ● סנדרס: חלק מהסיוע לישראל צריך להינתן לעזה ● קמפיין של ג'יי סטריט: ללחוץ על מתמודדים דמוקרטים להתנגד לנוכחות ישראלית בגדה ● פרשנות

אליזבת’ וורן, ברני סנדרס וג’ו ביידן / צילום: רויטרס
אליזבת’ וורן, ברני סנדרס וג’ו ביידן / צילום: רויטרס

צריך להדגיש בהתחלה כי ג'ו ביידן, שצועד בראש רשימת המתמודדים הדמוקרטים על נשיאות ארה"ב, לא השתתף אישית בוועידה השנתית של ג'יי סטריט, השדולה האמריקאית שמגדירה את עצמה כ"פרו-ישראלית ופרו-שלום". הוא הסתפק במסר מוקלט. זו אמירה מפורשת שביידן אינו מוכן לצאת בפומבי, בשלב זה לפחות, נגד ההתנחלויות ונגד הנוכחות הישראלית בגדה המערבית, התנגדות שנמצאת ביסוד המצע של ג'יי סטריט.

אבל צריך גם לומר, באותה מידה של הדגשה, ששני המנהיגים של המפלגה הדמוקרטית בקונגרס - צ'אק שומר, ראש הסיעה הדמוקרטית בסנאט, וננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים - היו בין הנואמים המרכזיים באירוע. זו הייתה הפעם הראשונה ששומר - מבחינות רבות הסמן הימני של המפלגה הדמוקרטית בכל הנוגע לישראל - כיבד ועידה של ג'יי סטריט בנוכחותו.

זו תרועה רמה שהאג'נדה של השדולה - נגד כיבוש, נגד ההתנחלויות, בעד התניית הסיוע בהגמשת העמדה הישראלית כלפי הפלסטינים ובעד פתרון של שתי מדינות - מחלחלת לממסד הפוליטי בוושינגטון, או יותר נכון לפלח הדמוקרטי של הממסד. נכונות לבחון מחדש את הסיוע לישראל אינה עוד נחלתן הבלבדית של הצירות הפרו-פלסטיניות תאבות הכותרות אילחאן עומר וראשידה טלאיב. עכשיו מתמודדים מובילים במירוץ הדמוקרטי לנשיאות תומכים בפומבי ברעיון שהסיוע לישראל צריך לשרת אינטרסים אמריקאים - קרי פתרון של שתי מדינות - ולא את האג'נדה הימנית של ממשלת נתניהו.

למעשה, הסיוע, שעד לפני שנים מעטות היה פרה קדושה שכמעט שום פוליטיקאי אמריקאי חפץ חיים לא היה מעז לגעת בה, היה אחד מהנושאים המרכזיים בוועידת ג'יי סטריט, שהסתיימה אתמול. זו עובדה שאינה צריכה להפתיע. מחוקקים משקפים את הלך הרוח של בוחריהם, והבוחרים הדמוקרטים, במידה גוברת והולכת, מתנערים מישראל. סקר של פיו ריסרץ' מדמצבר 2018 העלה כי רק 27% מהדמוקרטים אוהדים את ישראל יותר מאשר את הפלסטינים, בעוד שהנתון הרלוונטי לגבי הרפובליקאים הוא 79%. סקרים אחרים מאששים מגמה זו.

פלוסי ושומר לא נגעו בסוגיית הסיוע בנאומיהם בסעודת הערב החגיגית של ג'יי סטריט אמש. הם הסתפקו בהבעת תמיכה ברעיון של שתי שתי מדינות לשני עמים - רעיון מוקצה מחמת מיאוס בעיני הימין בישראל . אבל דמויות מרכזיות אחרות במפלגה הדמוקרטית נגעו גם נגעו, ולא בכפפות של משי.

את הכותרות הגדולות - והלא מפתיעות - עשה ברני סנדרס, הסנאטור הסוציאליסטי-דמוקרטי כהגדרתו, ואחד מהמתמודדים המובילים במירוץ הדמוקרטי לנשיאות. למשל: "הפתרון שלי הוא לומר לישראל: אתם מקבלים 3.8 מיליארד דולר בשנה. אם אתם רוצים לקבל סיוע צבאי אתם צריכים לשנות באופן בסיסי את יחסיכם עם העם בעזה. למעשה, אני חושב שזה יהיה הוגן לומר שחלק (מהסיוע) צריך להינתן כבר עכשיו כסיוע הומניטרי (לעזתים)".

וגם: "הייתי משתמש בסיוע כמכשיר לחץ; 3.8 מיליארד דולר זה הרבה כסף ואיננו יכולים לתת קארט-בלאנש כזה לממשלת ישראל, או לכל ממשלה אחרת".

וברמז לגמרי לא דק למה שצפוי לממשלת פונטציאלית בראשות נתניהו מממשל סנדרס, אמר המתמודד: "זו לא אנטישמיות לומר שממשלת ישראל גזענית. זו עובדה". לדבריו, למי שמעניק את הכסף לישראל יש זכות לומר לה כי משלם המסים האמריקאי מתנגד לגזענות ומאמין בזכויות אדם ובדמוקרטיה; אי אפשר לתת סיוע למדינה שאינה מכבדת זאת.

פיט בוטג'ג', שעפ"ר נכלל בחמישייה המובילה של המתמודדים, נקט עמדה דומה. הוא אמר בעבר כי אם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אכן יממש את הבטחת הבחירות שלו לספח את הגדה, הוא, בוטג'ג', ידאג לכך ש"משלמי המסים בארה"ב לא ישאו בנטל הזה". אתמול, בנאומו בוועידה, הוא הרחיב את האיום למפעל ההתנחלויות.

"אנו צריכים לוודא ששת"פ (בין ארה"ב לישראל) והסיוע צריכים להינתן למטרות שעולות בקנה אחד עם האינטרסים האמריקאים ועם החוק האמריקאי", הוא אמר. "זו תזכורת לכך שאנו צריכים לגלות נוכחות (באזור) כדי לדעת האם בכספים האמריקאים נעשה שימוש שעולה בקנה אחד עם המדיניות של ארה"ב".

בוטג'ג' השווה את הברית בין ישראל לארה"ב לידידות בין שבה חבר מתנהל באופן שיפגע בחבר האחר. הרחבת ההתנחלויות וסיפוח פוטנציאלי יזיקו לידידות בין ישראל לארה"ב ויפגעו באינטרסים של שתיהן.

מתמודד מהשורה השניה, עם סיכויים מעטים להיבחר כמועמד הדמוקרטי , ג'וליאן קאסטרו, הביע תמיכה בהתניית הסיוע בהתנהלות ישראלית שתשרת אינטרסים אמריקאים. "אני מקווה שנוכל לעבוד כמו משוגעים כדי שלא נגיע למצב כזה (של פגיעה בסיוע)", הוא אמר. "לא הייתי מוריד שום אופציה מעל השולחן... אך זה לא היה הצעד הראשון שהייתי נוקט".

הוא הביע תקווה שממשל חדש בוושינגטון יוכל לעבוד יד ביד עם ממשלה חדשה בישראל "כדי להחזיר את ישראל למסלול של שתי מדינות ובכך נוכל להימנע מהתניית הסיוע".

אפילו הסנאטורית איימי קלובאצ'ר, מתמודדת נוספת מהפלג המתון של המפלגה, שמביעה תמיכה בישראל, לא יצאה נגד המגמה לפגוע בסיוע לישראל אם זו תוסיף לדבוק בעמדותיה הנוכחיות. היא התחמקה באלגנטיות משאלה בסוגיה זו: "אין זה רעיון טוב לנהל משא-ומתן על דברים כאלה בשלב זה".

הסנאטורית הליברלית אליזבת וורן, עוד מתמודדת מובילה, שלא הופיעה בוועידה, רמזה באחרונה כי אם תיבחר לנשיאה היא תשתמש בסיוע כדי למתן את מדיניות ישראל כלפי הפלסטינים. היא לא הזכירה את המילה 'סיוע' במפורש, כדבריה: "המדיניות הרשמית של ישראל היא תמיכה בפתרון של שתי מדינות, ואם ישראל תנוע בכיוון הנגדי, אז הכול יונח על השולחן". זה כולל סיוע? - היא נשאלה. תשובתה: "אמרתי שהכול יהיה מונח על השולחן".

והסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן, שאינו מתמודד על הנשיאות, אמר בוועידה: "לאיחוד האירופי יש גישה כללית נכונה, שמבחינה בין מדינת ישראל לבין השטחים הכבושים. אנו צריכים לוודא שלא נעשה שום דבר כדי לסייע להרחבת ההתנחלויות... הדרך היחידה להבטיח מדינה יהודית דמוקרטית... היא פתרון של שתי מדינות. אבל לא מספיק רק לומר זאת. אנו צריכים להשתמש בהשפעה שלנו ובמנוף של לחץ כדי לקדם מטרה זו".

וברוח הזמירות הלא כל כך חדשות במחנה הדמוקרטי, הכריז אתמול ג'רמי בן עמי, נשיא ג'יי סטריט כי השדולה משיקה קמפיין חדש: ללחוץ על כל המתמודדים הדמוקרטים להתנגד לנוכחות הישראלית בגדה המערבית. מטרת הקמפיין היא להוסיף סעיף חדש במצע המפלגה הדמוקרטית שיכריז על התנגדותה הפורמלית לכיבוש. כדבר הזה עוד לא היה וכפי שהדברים נראים עתה המטרה הזו היא בהחלט בהישג יד.

וכך הלאה וכך הלאה. המפלגה הדמוקרטית ב-2019 אינה המפלגה הדמוקרטית של 2009 ואפילו לא של 2015. ברק אובמה לא אהב את בנימין נתניהו ועוד פחות את מדיניותו כלפי הפלסטינים. אבל הוא יזם את העלאת הסיוע האמריקאי ל-3.8 מיליארד דולר בשנה, רמתו הגבוהה בתולדות היחסים בין שתי המדינות.

דבר כזה לא יקרה במפלגה הדמוקרטית בשנים הקרובות, אם בכלל. ממשל דמוקרטי ב-2019 יהיה תקופת קרח לאחר אביב עתיר שנים ביחסים בין ארה"ב לישראל. (כן, גם בהשוואה לממשל אובמה). האם מישהו מאמין שהנשיא ביידן - המתמודד הכי אוהד לישראל בקבוצת המתמודדים הנוכחית - ימשיך במדיניות הצ'ק הפתוח והיד המלטפת של הצוות טראמפ-קושנר-פרידמן? שהוא יתעלם מעמדות רוב הבוחרים הדמוקרטים כלפי ישראל? שהוא יסבול קמפיין מתמשך להרחבת ההתנחלויות? שהוא שכח את ההבטחות הכוזבות לגבי הפסקת פעילות ההתנחלויות שהשמיע באזניו בנימין נתניהו כאשר הוא ביקר בישראל כסגן נשיא? ואיך ינהגו הנשיא בוטג'ג'? או הנשיאה וורן?

וממשל דמוקרטי כזה הוא עתה אפשרות ממשית. הימין בישראל אינו יכול לטמון ראשו בחול. כמובן, אי אפשר לדעת בשלב זה מי ישב בבית הלבן אחרי נובמבר 2020, אבל תחושת המיאוס הגוברת בציבור האמריקאי מדונלד טראמפ, לפי הסקרים, סטירת הלחי המשפילה של האימפיצ'מנט הוודאי שממתינה לו בחודשים הקרובים (את הרכבת הזו כבר אי אפשר לעצור, בין אם היא תוביל להדחה ובין אם לאו), והתמיכה הגוברת של האזרחים בהליך הזה צריכים להדיר שינה מעיניהם של אוהדי מדינה אחת לשני עמים. הם עוד עלולים להתגעגע לאובמה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?