גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזכיינות מגיעה לעולם החללים המשותפים - מהן התועלות במודל?

זכיינות היא אחת הדרכים של יזם או משקיע לקחת חלק בתחום מתפתח, באמצעות השימוש במותג חזק על כל יתרונותיו ● איך פועל המודל בעולם חללי העבודה המשותפים?

זכיינות בחלל עבודה משותף של Regus. להתחבר לרשת בינלאומית / צילום: Regus
זכיינות בחלל עבודה משותף של Regus. להתחבר לרשת בינלאומית / צילום: Regus

כתבה בשיתוף Regus

עולם הזכיינות מוכר היטב לקהל הישראלי. מזכיינות של סניפים ברשתות ענק ועד לזכיינות על ייבוא מוצרים בבלעדיות לישראל. מודל חדש שהחל צומח בעולם ומגיע עכשיו גם אלינו, מביא את עולם הזכיינות לתחום החללים המשותפים. וכך מציג למעשה סקטור פעילות נדל"ני נוסף למעוניינים.

זכיינות היא שיטה שבה חברה מעניקה את הזכות (זיכיון) לאדם או לקבוצה לעשות שימוש בסימן המסחרי שלה ולהפעיל שירותים מטעמה. עבור החברה היתרון הוא ביכולת להרחיב את פריסת השירותים שלה ללא הצורך לתפעל אותם באופן מלא בעצמה. עבור הזכיין היתרון הוא במטריה היוקרתית שמעניקה לו החברה, ובאפשרות להשתמש בשמה.

בחודשים האחרונים השיקה רשת מרחבי העבודה הבינלאומית Regus, שהינה חלק מקבוצת IWG, תוכנית זכיינות ייחודית המאפשרת ליזמים ובעלי נכסים מקומיים לזכות בזיכיון להפעלת מתחם חללי עבודה משותפים של הרשת בישראל. ישראל היא המדינה השלישית שבה תצא לדרך תוכנית הזכיינות המדוברת, אחרי אנגליה וצרפת. כשבוחנים את המודל החדש, עולות מספר שאלות חשובות, וביניהן מה מייחד את מודל הזכיינות בחללים משותפים, מהן הדרישות מהזכיין מול התמיכה מהחברה, מהו אופן ההתנהלות השוטף וכמובן, שאלת ההזדמנות מול הסיכון בהשקעה.

חברת ריג'ס העולמית מובילה את שוק השכרת המשרדים המשותפים מאז שנת 2000. משרדי החברה פרוסים ב-20 מוקדים ברחבי ישראל כבר כיום וב-3,000 מתחמים נוספים ב-900 ערים מרכזיות ברחבי העולם. כחלק משיטת הפעולה של החברה, היא מאפשרת שיתופי פעולה נרחבים בין המתחמים השונים. כך, אדם ששוכר משרדים של החברה במתחם מסוים, זכאי לכניסה לכלל מתחמי החברה ברחבי העולם. המשמעות עבור זכיינים של החברה היא שקבלת זיכיון של Regus תחבר אותם לרשת הרבה יותר גדולה, ובכך, גם לפוטנציאל לקוחות גדול יותר. הזכיין, למשל, יכול לקלוט את לקוחות החברה ברחבי העולם ולהעניק להם שירותים נוספים בתשלום, כאשר הם מבקשים לעבוד באופן זמני במתחם שבניהולו. זאת בשונה ממצב שבו הוא פועל שלא במסגרת רשת גדולה ולכן קהל הלקוחות הפוטנציאלים שלו קטן יותר.

לא זכיינות סטנדרטית

יש מספר נקודות דמיון ושוני בין מודל הזכיינות המוכר מענפים רבים לבין מודל הזכיינות בחללים משותפים. הדומה הוא כי בשני המקרים מדובר בזיכיון המוענק למפעיל מסוים, וכמו שניתן להעניק אותו, כך ניתן גם לשלול אותו. הזכיין רשאי להפעיל את חלל העבודה המשותף תחת המותג שהעניק לו את הזיכיון אך ורק למשך תקופת החוזה.

עם זאת, בשונה מענפים אחרים שבהם קיימת הזכיינות, במקרה של חללי עבודה משותפים, מדובר קודם כל במוצר שהיזם מפתח בעצמו ורק לאחר מכן מקבל את הזיכיון. כלומר, תוכנית הזכיינות מיועדת ליזמים שמלכתחילה נמצאים בעיצומו של הקמת מתחם חללי עבודה משותפים, או כאלה שמפעילים חלל כזה כיום באופן עצמאי וכעת מעוניינים לזכות בזיכיון להפעלתו תחת מותג Regus. כך, למשל, בחודשים האחרונים פונה החברה ליזמים ובעלי נכסים קיימים בעולם חללי העבודה המשותפים ומציגה בפניהם את האפשרות לפעול כזכיינים שלה. במסגרת התוכנית, היא מציעה את השימוש במותג Regus, ואת השירותים של החברה בחללי העבודה המשותפים שלה - כולל, כאמור, גישה של לקוחות אותו זכיין למתחמים אחרים של Regus ברחבי העולם.

מה נדרש "להביא מהבית" וכיצד מתנהלת הזכיינות?

במסגרת הזכיינות בעולם חללי העבודה המשותפים היזם הוא שעומד מאחורי הפרויקט. בין אם מדובר בפרויקט קיים או בפרויקט חדש שמוקם מאפס, הוא נמצא קודם כל באחריות היזם שצריך להשיג את המימון והמשאבים לתכנון הפרויקט ומימון הבנייה. היזם אחראי גם לניהול הפעילות, התפעול השוטף והתקצוב והכי חשוב - מדובר במתחם השייך לו. הוא הבעלים מבחינת רישום בטאבו על כל המשתמע מכך.

לפרטים על הפעלת חלל עבודה של Regus בזיכיון הקליקו כאן>>

עם זאת, במקרים מסוימים החברה בעלת הזיכיון מעניקה ליווי שוטף וייעוץ במהלך הקמת הפרויקט ובהמשך הדרך. Regus, לדוגמה, מספקת ליזם ייעוץ בנוגע לבחירת מיקום מתחם חללי העבודה המשותפים ולגבי שיקולי כדאיות, תכנון ועיצוב, ולאחר מכן - גם תמיכה בתהליך המכירה, באמצעות מוקדי המכירות של החברה ושיווק המתחם כחלק מהרשת הגלובלית. החבילה כוללת את קידום אתר המתחם במנועי חיפוש, מתן שירותי Back Office לשוכרים וליווי מקצועי גם בעת הפעלת המתחם והשכרתו ללקוחות. כל זאת עבור תשלום שנקבע בין הזכיין לבין החברה. 

חלל עבודה של Regus. ישראל היא המדינה השלישית בעולם בה מושק מודל הזכיינות / צילום: Regus

רווח מול סיכון

בהשקעה בהקמת מתחם חללי עבודה משותפים, כמו בכל השקעה אחרת, יש הזדמנויות מול סיכונים. מצד אחד, מדובר בהשקעה לא מבוטלת - תכנון הפרויקט, הקמת המבנה, שיווק וכן העלויות שנדרש הזכיין לשלם עבור הזיכיון. בנוסף לכך, בשנים האחרונות קמו בישראל מתחמי עבודה משותפים רבים, מה שמגביר את התחרות.

מצד שני, חשוב לזכור כי מודל הזכיינות בחללי העבודה המשותפים נמצא כעת בחיתוליו, ואולי זו ההזדמנות להיכנס לתחום, כפי שבעבר זכייני מסעדות, מכוני כושר ובתי קפה ניצלו את ההזדמנות והרוויחו מכך לאחר מכן.

מעבר לכך, הדרישה לחללי עבודה גמישים, הן מבחינת התנאים והן מבחינת חוזי השכירות, הולכת וגוברת בעולם ובישראל. בשנת 2017 פורסם הסקר השנתי של אתר Flexjobs.com המתמחה בשוק העבודה הגלובלי, אשר חזה כי עד סוף שנת 2020 כ-50% מכל העובדים יהיו ניידים ולכן יידרשו עבורם חללי עבודה גמישים. תחזית נוספת, שמספקת מחלקת המחקר של חברת Regus, גורסת כי עד שנת 2030 ייווצרו ב-16 הכלכלות החזקות בעולם עוד 30 מיליון עבודות שדורשות גמישות בצורה כזו או אחרת של העובד או מקום העבודה. מכאן, ניתן לראות כי הפוטנציאל בתחום קיים וקבלת זיכיון, המקנה מיתוג של חברה מובילה, עשויה להיות אחת הדרכים להיכנס לענף.

על פי המודל העסקי שמציעה קבוצת IWG העולמית, שאליה, כאמור, משתייכת רשת חללי העבודה המשותפים של Regus, ההזדמנות הכלכלית של היזמים נשענת על ארבעה קריטריונים. הקריטריון הראשון הוא שמדובר בחברה שמובילה את שוק חללי העבודה המשותפים, וגדולה כפי שישה מחברות אחרות, מה שמחזק את המותג שאליו משתייך הזכיין; קריטריון שני נוגע לעובדה שכרשת מוכרת יש ל- Regus בסיס צרכנים גדול, כך שהזכיין עצמו לא נדרש להתחיל לשווק את המקום מאפס. הקריטריונים השלישי והרביעי נשענים על יכולות התפעול, המכירה והשיווק - תמיכה שוטפת בתפעול המקום, והאפשרות להשתמש בפלטפורמות המכירה והשיווק שמציעה החברה כדי להמשיך ולקדם את המתחם.

כך או כך, אין ספק כי כניסת תחום חללי העבודה המשותפים לעולם הזכיינות היא התפתחות מעניינת בענף הצומח. היא מאפשרת התרחבות של התחום ומספקת מענה לדרישה עולמית ומקומית. בנוסף, היא פותחת שער ליזמים ומשקיעים לעולם שעד כה התאפיין בחסמי כניסה גבוהים. כעת, בשל האפשרות לפעול במודל זכיינות - הוא נגיש עבורם.

לפרטים על תוכנית הזכיינות של רשת Regus הקליקו כאן>>

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה