גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המצביעים החליטו: שני נשיאים לשתי אמריקות שונות

ברק אובמה, הנשיא ה-44 של ארה"ב, ודונלד טראמפ, הנשיא ה-45 של ארה"ב, הם חלק מאנשי העשור של "גלובס" ● פרויקט מיוחד

ברק אובמה ודונלד טראמפ / צילום: רויטרס Carlos Barria
ברק אובמה ודונלד טראמפ / צילום: רויטרס Carlos Barria

קשה להעלות על הדעת הפכים גדולים יותר מברק אובמה ודונלד טראמפ, אבל הם לאמיתו של דבר הנציגים הלא-טבעיים של אותה התופעה: תחושת הניכור והאכזבה של מיליוני אמריקאים, שהשגשוג הגדול של שלהי המאה ה-20 השאיר מאחור.

בין 1983 ל-2000, תחת הנשיאים רונלד רייגן - רפובליקן, וביל קלינטון - דמוקרט, אמריקה רשמה את תקופות הצמיחה הארוכות ביותר בתולדותיה. הסטטיסטיקה עוררה השתאות וקנאה: תעסוקה כמעט-מלאה, אינפלציה נמוכה, ריבית שהתקשתה לצוף מעל האפס. הרווחים הפנטסטיים בבורסה, רבעון-אחר-רבעון, שנה-אחר-שנה, גמלו את המשקיעים האמריקאים מזהירות, והרגילו אותם לבועות. אין פלא ששניהם, רייגן וקלינטון, היו הנשיאים הפופולריים ביותר של זמננו.

בזמן נשיאותם הגיעו אל שיאן שתי נטיות של פוליטיקה כלכלית: סחר חופשי והסרת-פיקוח (דה-רגולציה). שתיהן היטיבו עם המאקרו-כלכלה, העשירו שכבה לא מבוטלת של אנשים (הרבה יותר ממה שברני סאנדרס אוהב לכנות, באקט של דמגוגיה פופוליסטית מן השמאל, "אחוז אחד של אחוז אחד"), והעניקו פופולריות להנחה שהגאות מחלצת את "כל הסירות" מן השרטון.

מאורעות 2008, שאנחנו מכנים אותם משבר הסאב-פראיים, והאמריקאים קוראים להם המיתון הגדול, העלו את אובמה לשלטון. האקט הראשון של נשיאותו היה ההתערבות המסיבית, חסרת התקדים, להצלתה של תעשיית הרכב. לזכות האקט ההוא אפשר לזקוף במידה לא מעטה את הצלחת אובמה לחזור ולהיבחר ארבע שנים אחר כך, אף כי הפופולריות האישית שלו נשקה לתהום.

אבל אובמה, שניחן בהרבה יותר פרגמטיות ממה שנטו לייחס לו, לא האט את המהלך שהתחילו רייגן וקלינטון לטובת סחר חופשי. הוא ניסה להרחיב אותו אל אגן האוקיאנוס השקט, באקט שהיה בו הרבה היגיון גיאו-אסטרטגי, אבל מעט היגיון פוליטי פנימי.

הסחר החופשי החריב את מרכזי התעשיה ההיסטוריים של המערב התיכון האמריקאי. הוא העביר קווי ייצור שלמים אל הדלתא של נהר הפנינה בסין, אל הודו ואל וייטנאם. הוא הוריד פועלי תעשיה מאומנים וממומנים למדרגת מלצרים וזבנים עם שכר מינימום וללא הטבות.

טראמפ המתין בפינה החשוכה

שם, בפינה החשוכה ההיא, חיכה דונלד טראמפ. את מפח הנפש ואת הזעם של פליטי הסחר החופשי הוא ניקז אל מערכת הבחירות שלו. בחוכמה שלאחר מעשה קשה להבין איך הדמוקרטים לא הקדימו לעמוד על המהלך הזה. הלוא הם היו מפלגת האיגודים המקצועיים, שאוזנה הייתה כרויה לרחשי הלב של פועלי התעשיה הכבדה ולפחדיהם.

טראמפ ניצח ב-2016 בזכות 80 אלף קולות בשלוש מדינות תעשייה במערב התיכון. זה היה ההפרש בינו לבין הילרי קלינטון בפנסילבניה, במישיגן ובוויסקונסין. 80 אלף מתוך 13 מיליון ויותר הם באמת לא הרבה. במניין הקולות הכללי בכל ארה"ב, טראמפ הפסיד בהפרש של שלושה מיליון קולות.

אובמה אמר אחר כך - וביטא בכך רגשות כלליים בין הדמוקרטים - שהוא, אובמה, היה מנצח, אילו החוקה היתה מרשה לו להתמודד על כהונה שלישית. אולי, אם כי הילרי קלינטון שילמה במידה רבה את המחיר על טעויותיו. היא נאלצה להודיע במערכת הבחירות שלה, שאם היא תיבחר היא תסתלק מהסכם הסחר של האוקיאנוס השקט, שאובמה סיכם, אבל הקונגרס עדיין לא אישרר.

נצחון הבחירות של אובמה ב-2008 אינו שייך לעשור שאנחנו מסכמים כאן. אבל נצחונו ב-2012 שייך בהחלט. יריבו הרפובליקאי, מיט רומני, נחשב מלכתחילה לבעל סיכוי מצוין להביס את אובמה. אבל הוא ייצג גילגול קודם של המפלגה הרפובליקאית, זו שסרה לפקודתו של הממסד הכלכלי והפיננסי הגדול. רומני תמך בסחר חופשי, הוא דיבר בלגלוג על "47 האחוזים" המצפים "תמיד" לסובסידיה ממשלתית, והוא היה מתנגד מוקדם של הצלת תעשיית הרכב. על אלה, בעיקר על אלה, הוא הובס.

חלק ניכר ממצביעי טראמפ ב-2016 הצביעו בעד אובמה ב-2012 בשלוש המדינות הנ"ל, מה שקצת מקשה לייחס להם גזענות. הם גם תמכו ברפורמות הבריאות של אובמה, שהיו אמנם מלאות פגמים אבל העניקו למיליונים את הכניסה אל טיפול רפואי מסודר.

 הפלירט הסתיים, הפלירט התחיל

איבתו האישית של טראמפ לאובמה הייתה עניין אחר. עקיבותה, ביטוייה התכופים, והוולגריות שלה יכלו בהחלט לעורר רושם של דעות קדומות מצד בן טובים לבן-עור כלפי בן תערובת שדילג בין ארצות, תרבויות ואפילו דתות לפני שמצא את עצמו בשיקאגו של שלהי המאה ה-20.

טינת דונלד לברק העבירה אותו על דעתו ב-2011, כאשר הפך את עצמו לדובר מרכזי של תיאוריית הקונספירציה הידועה בשמה האנגלי Birthism, שאפשר לתרגם, בקושי, "הולדתיות": הטענה שאובמה לא נולד על אדמת ארה"ב, מה ששולל ממנו את הזכות החוקתית לכהן בנשיאות. בזכות התיאוריה, טראמפ זינק לזמן קצרצר לראש הטבלה בהתמודדות על מועמדות המפלגה הרפובליקאית לנשיאות. אובמה הציג את תעודת הלידה שלו בתדריך לעתונאים, טראמפ חזר בו (זמנית), והפלירט של טראמפ עם הנשיאות הסתיים. כמובן, לא ידענו אז שהפלירט רק התחיל.

פרשת תעודת הלידה הקשתה על המעמד הפוליטי כולו להתייחס אל טראמפ רצינות. הוא נעשה אובייקט של לעג, בוודאי בסביבות אובמה, אבל גם במפלגה הרפובליקאית. לימים התברר, כי הנכס הגדול ביותר של טראמפ היה בדיוק זה שיריביו הקלו בו ראש. אמנם מהלך מערכת הבחירות ב-2016 עורר את הרושם שהילרי קלינטון עמדה בראש רשימת החיסול הפוליטי של טראמפ. אבל זו היתה רק תוצאה של נסיבות. אובמה היה היעד האמיתי.

נשיאותו של טראמפ, שב-20 בינואר ימלאו לה שלוש שנים, הייתה טבועה בחותם ההתנערות מאובמה. מיומו הראשון בבית הלבן הוא ניסה להיפטר מגולת הכותרת של נשיאות אובמה: הרפורמה של שירותי הבריאות, שמכוחה צורפו 35 מיליון אמריקאים אל מעגל המבוטחים. הניסיון למחוק את "ביטוח אובמה" מספר החוקים לא עלה יפה, והיה אחת הסיבות המרכזיות לתבוסת הרפובליקאים בבחירות לבית הנבחרים, נובמבר 2018.

טראמפ אסר מלחמה על מדיניות ההגירה של אובמה, על מדיניות הסחר שלו, על מדיניותו בענייני הסביבה והאקלים. לא פעם התעורר הרושם שההיפך-מאובמה הוא נוסחת הפעולה שלו. לנשיא הנוקם והנוטר לא נעמה ההשוואה בינו לאובמה, כולל ההשוואה של תכונות-אופי. לאובמה מיוחסים חן ודרך ארץ, כושר התאפקות והכרת ערך. לטראמפ מיוחסים כל ההפכים.

האידיאליזציה של אובמה בצד השמאלי של המפה הפוליטית נוטה להתעלם מן החולשות הניכרות של נשיאותו, בייחוד בענייני חוץ. בשמאל הרדיקלי של המפלגה הדמוקרטית אפשר למצוא ביקורת גוברת על אובמה, הנחשד, לפחות לאחר מעשה, בעודף זהירות, שעמדה בעוכרי השינוי שהוא הבטיח.

נשיא של תמורה

בנאום קבלת המועמדות לנשיאות, ביולי 2008, אובמה הכריז שמנוי וגמור אתו להיות "נשיא של תמורה", גם אם התמורה הגדולה תקצר את נשיאותו לתקופת כהונה יחידה. בסופו של דבר, התמורות שהוא חולל, מחוץ לרפורמת הבריאות, היו מוגבלות; והוא גילה נכונות מוגבלת בלבד לוותר על תקופת כהונה שניה. על טראמפ אפשר להגיד שהוא התחיל שורה של תמורות עם פוטנציאל מרחיק לכת, אבל רק תקופת כהונה שניה תעניק להן תוחלת-חיים ממשית.

מסורת רבת שנים משאירה נשיאים פורשים מחוץ לפוליטיקה השוטפת. הם אינם מבקרים את קודמיהם אלא לעתים נדירות. אובמה קיים את המסורת הזו. אבל צפו-נא שהוא יחזור אל הזירה בבוא הקיץ, כדי לעזור למועמד הדמוקרטי לנשיאות, יהיה/תהיה אשר יהיו, להוציא את טראמפ מן הבית הלבן. הכפפות יוסרו, הלשונות יותרו, וטראמפ-נגד-אובמה אולי יהיה המרכיב המעניין ביותר של שלהי מערכת הבחירות בואכה נובמבר 2020.

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות