גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחסוך אשפוזים חוזרים ולהציל חיים: המערכת הלבישה שמתריעה מראש על התקף קוצר נשימה

סנסור לביש, המנטר את הדפוס הנשימתי של כל חולה, יכול לזהות בעזרת אלגוריתם ייחודי מתי חולי נשימה כרוניים עומדים לפני התקף ● חברת Resmetrix מפתחת המוצר, רשמה עליו כבר פטנט בארה"ב"

התמודדות עם מחלות נשימה כרוניות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
התמודדות עם מחלות נשימה כרוניות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה מטעם Together

אדם שלא מתמודד עם מחלת נשימה כרונית, כנראה לא יבין לעולם את הרגע הזה: הרגע שבו מתחיל התקף חמור, קוצר נשימה איום, שבמקרים הגרועים יסתיים באשפוז של כמה ימים (ואף יותר מזה) - ובמקרים החמורים באמת, גם במוות. החולים הכרוניים, הסובלים מאסתמה, ממחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), מסרטן הריאות וממחלות קשות אחרות מסוג זה, מתמודדים עם המציאות הזו לאורך כל חייהם, ויודעים כי בכל רגע נתון ההתקף הבא עשוי להגיע. האם יש דרך לצפות אותו מראש?

מתברר שכן: לאורך השנים חקרה הרפואה המודרנית את נושא מחלות הנשימה הכרוניות לעומקו, וגילתה כי ישנם סימנים מקדימים שעשויים לבשר על התקף מתקרב. סימנים אלו יכולים להופיע כמה שעות ואפילו ימים אחדים לפני ההתקף - ואם החולה ינקוט בפעולות טיפוליות פשוטות יחסית כבר בשלב זה, ההתקף יהיה קל הרבה יותר ואולי אף לא יתרחש. הבעיה היא שכדי לצפות התקף שכזה מראש, יש לנטר את נשימתו של החולה בצורה מדויקת 7/24, דבר שעד לאחרונה נשמע בגדר בלתי אפשרי.

טכנולוגיה חדשה, המשלבת בין סנסור לביש לבין מערכת AI (בינה מלאכותית), מביאה איתה בשורה לאותם חולי מחלות נשימתיות כרוניות: סנסור מיוחד שנלבש באזור בית החזה, מנטר ומנתח את נשימתו של החולה דרך קבע וללא הפסקה. במקרה של סימנים המעידים על התקף מתקרב, הוא שולח התראה אל הסמארטפון של המטופל, ומודיע לו כי עליו לנקוט בצעדים מניעתיים שיחסכו ממנו את ההתקף הקשה, את האשפוז ואת סכנת החיים.

"מדובר בסנסור לביש שמוטמע ברצועת חזה מיוחדת או מוצמד אל החזה בעזרת מדבקות, ומנטר בצורה מדויקת את הדפוס הנשימתי של כל חולה", מספרת ד"ר כרמית לוי, מנכ"לית חברת ResMetrix שפיתחה את המערכת החדשנית. "הרעיון הוא שאנחנו מנטרים את הדפוס הנשימתי של כל חולה ואת השינויים בנפחי הנשימה שלו ועל פי אלגוריתם ייחודי יכולים לזהות מתי החולה עומד לפני התקף, בשלב מוקדם של תחילת הידרדרות.

"היתרון הגדול הוא שהסנסור, המתריע על ההתקף המתקרב, מאפשר למטופל להתחיל את הטיפול בביתו, בסביבה הטבעית שלו. לכן מעבר לעובדה שהוא יחסוך את האשפוז ואת הסבל הרב, הכול נעשה בצורה נוחה ופשוטה למדי. חשוב להבין שאנחנו מדברים כאן על מאות מיליוני חולים בעולם - 250 מיליון חולי COPD, ו-300 מיליון חולי אסתמה. רבים מהם מתאשפזים שוב ושוב בבית החולים בשל התקפים חוזרים (על פי הסטטיסטיקה, 20% מהחולים שהתאשפזו בשל התקף COPD בעבר, יתאשפזו שוב בעתיד בשל התקף נוסף בתוך חודש בלבד). בארה"ב לדוגמה, אשפוז חוזר גורר אחריו קנס כספי. בעזרת המערכת שלנו ניתן לחסוך מהם את כל זה".

לעמוד המוצר באתר Together>>

"החדשנות היא בסנסור עצמו שיש לנו עליו פטנט רשום ומאושר בארה"ב" ובאלגוריתמים ייחודיים, ממשיכה ומסבירה ד"ר לוי. הסנסור מודד בצורה מדויקת מאוד את הדפוס הנשימתי ואת נפחי הנשימה של החולה - נפח האוויר שהוא מכניס לריאותיו, קצב הנשימה ועוד. השינויים נמדדים בכל פעילות של החולה: כשהוא הולך, כשהוא רץ, כשהוא ישן, כפי שאומרת הסיסמה שלנו - anywhere, any time".

כשמדובר בזיהוי בשלבי ההתקף המוקדמים - לעיתים גם משאף יספיק

עד כמה חשובה ההתרעה המוקדמת על התקף מתקרב? כאמור, התקף חמור שכזה יכול להגיע עד כדי סכנת חיים כאשר הוא קשה במיוחד - ובקרב חולי מחלות נשימה כרוניות התקף קשה הוא לא עניין נדיר. טיפול מקדים, כאשר אותם דגלים אדומים מורמים בזמן, יכול להסתכם בפעולה מינורית מאוד, שתמנע את המשך ההחמרה.

"כאשר ההתקף לא חמור עדיין, יכולים החולים פשוט להיעזר במשאף שיש להם בבית", אומרת ד"ר לוי, "מה גם שלעיתים ההחמרה מתחילה משום שהם שכחו להשתמש במשאפים. אם ההתקף חמור יותר, הם יכולים לפנות לרופא האישי שלהם ולקבל טיפול מתאים, סטרואידים וכדומה, שיקלו על התסמינים, או להגדיל את המינון הניתן להם באמצעות המשאפים.

"חשוב להבין: עבור אותם חולים, ההתראה המוקדמת היא קריטית. ברגע שמזהים את הבעיה ומתחילים לטפל בה מספיק מוקדם,ההתקף החמור ימנע. החולה יקבל את הטיפול, ירגיש טוב יותר - ולא יצטרך להתאשפז, ואולי אף לא יזדקק לעזרת הרופא".

לדברי רו"ח שוקי כהן שרת, מייסד ויו"ר הדירקטוריון של פלטפורמת ההשקעות "Together", המבצעת בימים אלו קמפיין השקעה ב-ResMetrix הוסיף:"הפיתוח המדובר ממשיך את התפיסה של מערכת הבריאות המודרנית העולמית, שחושבת דיגיטלית ומעוניינת להוציא את הטיפול מבית החולים לבית המטופל, במיוחד כשמדובר בחולים כרוניים כאלו. חשוב שחולים כאלו יהיו מנוטרים מסביב לשעון ע"י מערכת ניטור חכמה ומדויקת, והמערכת הזו מאפשרת זאת. מדובר במהפכה, כי המערכת יכולה לזהות ולהרים דגלים אדומים הרבה לפני שהמצב של החולה מידרדר.

"מדובר בשוק גדול מאוד ומשמעותי מאוד של חולים, כעל פיתוח המערכת פועלים מיטב המוחות הישראלים בתחום בעיות הנשימה, ולא במקרה החלטנו ב Together להצטרף לסבב ההשקעה בה. אנחנו בוחרים בממוצע באחת מתוך 50 חברות, וכאן זיהינו את הפוטנציאל שנמצא גם בצוות, גם במוצר וגם בשוק הגדול".

החברה זכתה במענק מרבי בתוכנית "ממשל-טק"

המוצר של Resmetrix נמצא כבר בשלבי הפיתוח הסופיים שלו: אב טיפוס של הסנסור כבר קיים, ואף נבדק על עשרות מטופלים ראשונים בניסוי קליני שהתרחש בבית החולים רמב"ם. "בשנה הקרובה אנחנו מתכננים לפתח את המוצר הסופי ולבחון אותו בניסויים קליניים נוספים", מספרת ד"ר לוי. "הצפי שלנו להגעה לשוק הוא עד שנתיים". עדות טובה ליציבותה של החברה ולחוסנה היא הפטנט הרשום שלה, כאמור, בארה"ב, אך גם כאן בישראל כבר קיבלה Resmetrix הכרה מטעם הממשלה במסגרת תוכנית הבריאות הדיגיטלית "ממשל־טק", של המדען הראשי ומשרד הבריאות. החברה זכתה במענק של מיליוני שקלים- אחת מתוך חברות בודדות שנבחרו

"מדובר בתוכנית שהדגש שלה היה על הפן הבריאותי והטיפולי בבית", מספרת ד"ר לוי. "התחרות הייתה קשה, אך בסופו של דבר קיבלנו מענק של שני מיליון שקל, שמהווה 50% מהתקציב הכולל של הפרויקט - זהו שיעור המענק הגבוה ביותר שניתן היה לקבל במסגרת התוכנית הזו".

"מעשית, ההכרה הזו של המדינה אומרת שעל כל דולר שאדם ישקיע בחברה דרכנו, המדינה תשקיע דולר משלה", מוסיף רו"ח כהן שרת. "כלומר כשאדם משקיע היום ב-Resmetrix, הוא יודע שלמעשה שסכום ההשקעה שלו מוכפל., בימים אלו Together מנגישה למשקיעים את האפשרת להשקיע בחברה בסכום מינימלי של 15 אלפי דולר ולהצטרף כבעל מניות בחברה פורצת הדרך לצד משקיעים מובילים.

לסיכום אפשר לומר כי המערכת של Resmetrix, עשויה לספק את הפתרון שחולים רבים מאוד מסביב לעולם חיכו לו במשך שנים רבות. כזה שיכול לשפר את איכות חייהם ולחסוך כסף רב למערכות הבריאות. לצד זה, המערכת עשויה להוות דוגמה לשילוב אופטימלי ומעניין מאוד בין שתיים מהטכנולוגיות החדישות ביותר בעולם הטכנולוגי של ימינו: בינה מלאכותית (AI) ומחשוב לביש. ימים יגידו כמה גבוה יכול להגיע השילוב הזה בין השתיים.

לעמוד המוצר באתר Together>>

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם