גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא בידוד חברתי או הסגר: בשבדיה בונים על רצונם הטוב של התושבים ועל המון תקווה

בממשלה בונים על אמון הציבור ועל גילויי האחריות והבגרות של השבדים ● בעוד כשבועיים נדע אם החלטתה לדבוק בשיטה דומה ל"חיסון העדר", שבריטניה זנחה, הייתה חכמה

מסעדה בשטוקהולם, בשבוע שעבר. מותר להגיש רק לאנשים יושבים  / צילום: David Keyton, Associated Press
מסעדה בשטוקהולם, בשבוע שעבר. מותר להגיש רק לאנשים יושבים / צילום: David Keyton, Associated Press

אתרי הסקי פתוחים הרחובות מלאים באנשים, המסעדות עושות עסקים טובים והקניונים גדושים בקונים. ברוכים הבאים לשבדיה, המעוז האחרון של "הגישה האחרת" לקורונה שאימצו בתחילה כמה מדינות במערב. בעוד שחיי החברה באירופה ובחלק גדול מארה"ב מתרכזים כעת בבית, שבדיה השאירה את המשרדים והחנויות פתוחים, פרסמה המלצות ולא הוראות, וממתינה לראות מה יקרה.

העסקים, גני הילדים ובתי הספר נשארו פתוחים. אחרי חורף ארוך, בתי הקפה והברים על המדרכות בשטוקהולם התמלאו באנשים בסוף השבוע, והרובע העתיק של העיר משך מבקרים רבים שנהנו ממזג האוויר הטוב. התקנות המחייבות היחידות הן איסור על התכנסות של יותר מ־50 בני אדם, והוראה לברים ולמסעדות לשרת רק אנשים בישיבה , כדי למנוע צפיפות וכן איסור על ביקור בבתי אבות.

גם בריטניה והולנד שקלו לזמן קצר את האופציה של להניח לנגיף לעבור את רוב האוכלוסייה בצורה מבוקרת כדי לבנות חיסון טבעי ממנו - "חיסון העדר", קראו לזה. שתיהן חזרו בהן אחרי שאקדמאים הזהירו שהן עלולות לעבור מאות אלפי מקרי מוות ומערכת בריאות שתכרע תחת הנטל.

מקודם להעריך את התוצאה

מוקדם מדי להעריך אם לגישה השבדית יהיה תוצאה חיובית או איומה, אבל עד כה, הנגיף לא התפשט בפראות במדינה. עם 10 מיליון תושבים, בשבדיה יש 4,435 מקרי הידבקות מאומתים ו־180 מקרי מוות נכון לאתמול (ג'). אוסטריה, מדינה בגודל דומה עם 8.8 מיליון בני אדם, שמצויה תחת סגר, דיווחה על 10,180 חולים ו־128 מקרי מוות.

אנגרס טגנל, האפידמיולוג הראשי ואדריכל המדיניות הזו בשוודיה, מאשר שהגישה אכן דומה לגישה הבריטית המקורית - להניח לנגיף להתפשט לאט ככל שאפשר ולהגן על המבוגרים והפגיעים עד שחלק גדול מהאוכלוסייה יתחסן באופן טבעי, או שיימצא חיסון לנגיף.

"השבועיים הבאים יקבעו אם הגישה השבדית תוכל להצליח או שהרשויות יתכופפו בפני המציאות של שטף מקרים חדשים", אומרת ד"ר ססיליה שדרברג¬ניוקלר מבית החולים האוניברסיטאי קרולינסקה. ובכל זאת, היא מעריכה כי הממשלה תצטרך להרים ידיים מפני שהנגיף יצא מכלל שליטה בהיעדר הגבלות ובדיקות. "מדינות אסיה, שכן הצליחו להימנע מסגרים, נשענו על בדיקות המוניות כדי לבודד את הנדבקים ולמנוע את ההתפשטות, אך זה לא המקרה בשוודיה", היא אומרת.

מסורת ארוכה של וולנטריות

לשבדיה יש מסורת ארוכה של העדפת הנחיות וולונטריות, שקוראות למבוגרים לבודד את עצמם ולצעירים לצמצם את הניידות החברתית, על פני אכיפה גסה בכוח. ד"ר טגנל מסביר שהתרבות השבדית יכולה להוביל למשמעת חזקה יותר. "רוב השבדים יישארו בבית אם יש להם תסמינים", הוא אומר. "אנחנו רוצים להאט את המגפה עד ששבדיה תעבור איזשהו שיא, ואם השיא לא יהיה דרמטי מדי, נוכל להמשיך".

שלא כמו בבריטניה, בשבדיה אין תגובת־נגד חריפה של ציבור מודאג לגישה הוולונטרית הזו. סקר נובוס בשבוע שעבר מצא שיעור תמיכה של 80% בנאום של ראש הממשלה סטפן לפבן, שבו הוא פנה לרגש האחריות האישית של כל אזרח מבוגר כדי למנוע את התפשטות המחלה.

ואכן בסוף השבוע האחרון ניכר היה שיותר אנשים נמנעו מכניסה למקומות סגורים בשטוקהולם ביחס לסוף השבוע הקודם; הנוסעים בתחבורה הציבורית הקפידו על מרחק ביניהם; תושבים נשארו בבתים; חובבי סקי רבים קיצרו את הנסיעות לאתרים פופולריים; ומספר הנוסעים ברכבת התחתית וברכבות הפרברים ירד בשבוע שעבר ב־50% - כך לפי רשות התחבורה העירונית.

כמה מומחים באירופה, כולל הרופא הגרמני המוכר אנסגר להסה והיועץ המדעי הראשי לממשלת בריטניה, סר פטריק ולנס, שיבחו את הגישה הזו. אבל גם כמה מהתומכים אומרים שיהיה קשה לחקות אותה מחוץ להקשר הספציפי של סקנדינביה. בתרבות השבדית, הם מציינים, בני דורות שונים לא מבלים יחד כמו באיטליה, נניח. גם יותר ממחצית ממשקי הבית השבדים מורכבים מאדם יחיד, לפי נתונים רשמיים. זה אומר פחות סיכון שהצעירים יעבירו את המחלה למבוגרים.

זה גם מסביר אולי למה מספר לא מידתי של מקרי המוות מהקורונה נרשם בקהילה הסומאלית במדינה, שחבריה מתגוררים בצפיפות גבוה בשכונות עוני, שבה יש יותר התרועעות בין־דורית ופחות גישה למידע ממשלתי.

הביקורת מגיעה גם מכלכלנים שבדים שטוענים כי האסטרטגיה הממשלתית של הממשלה היא קצרת רואי ומזהירים שעלות מגפה, שיוצאת משליטה, עלולה לעלות על היתרונות של שמירה על עסקים פתוחים בטווח הקצר.

אבל החששות העיקריים באים כצפוי מצד המדענים והרופאים. כמה מהם חוששים שמקרי ההידבקות יעלו מהר ובקרוב. כהכנה לתסריט כזה, מרפאת הודינג' בשטוקהולם רכשה מכלי קירור לאחסון גופות במקרה שמניין המתים יזנק כפי שקרה במדינות אחרות. בינתיים ניתוחים לא חיוניים נדחים ואף הוקמה מרפאת קורונה מאולתרת בשטוקהולם.
"זהו ניסוי גדול ומסוכן באוכלוסייה שלמה שעלולות להיות לו תוצאות הרות אסון", אומר יואכים רוקלב, פרופסור לאפידמיולוגיה באוניברסיטת אומאה ואחד מכמה מדענים שמנהלים קמפיין ציבורי לשינוי מדיניות הממשלה.

"מסוכן להשאיר לאנשים את ההחלטה מה לעשות בלי הגבלות. כפי שאנחנו יכולים לראות במדינות אחרות זו מחלה רצינית, ושבדיה אינה מדינה שונה כל כך", הוא אומר.
המחקר של ד"ר רוקלב מראה שהליכה על "חיסון עדר" מבלי לדכא את התפשטות הנגיף, תציף את בתי החולים ותניב מקרים רבים של מוות בטרם עת. הוא מטיל ספק בכך שניתן יהיה להגן על קבוצות בסיכון גבוה.

פרדריק אלג, פרופסור לווירולוגיה באוניברסיטת אומאה, רואה שחורות וקורא להטלת סגר על שטוקהולם. לדבריו, "המדיניות הנוכחית של הממשלה מפחידה. אנחנו נהיה מוצפים בהידבקויות בהמשך עקומת המגיפה", הוא אומר.

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?