גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכחשה טורבו: בתעשיית הרכב מתקשים להפנים – השגרה עוד רחוקה

נתוני המאקרו שמשפיעים על הביקוש לרכב בעולם ובארץ שוקעים במהירות לטריטוריה אדומה ● אבל תעשיית הרכב, המשקיעים, האנליסטים ואפילו ממשלת ישראל, נמצאים בתהליך הכחשה פסיכולוגי ● למשל, החגיגה בטסלה נמשכת - המניה זינקה ב-90% בזמן שהעולם קרס

מפעל הונדה בסין. מפעלי המכוניות במדינה חזרו לעבוד, אבל הביקושים עדיין נמוכים / צילום: Ng Han Guan, Associated Press
מפעל הונדה בסין. מפעלי המכוניות במדינה חזרו לעבוד, אבל הביקושים עדיין נמוכים / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

הכחשה מוגדרת בתחום הפסיכולוגיה כ"מנגנון הגנה תת הכרתי, שדוחק מהמודעות מחשבות לא נעימות ואירועים קשים במטרה להפחית חרדה". משבר הקורונה עתיד לספק חומר להרבה מחקרים בתחום ההכחשה במישור האישי, הממשלתי והלאומי.

שוק הרכב נמצא כיום בעיצומו של תהליך הכחשה אינטנסיבי. בשבועות האחרונים נשמעים מכל הכיוונים דיבורים על חזרה קרובה לשגרה ועל הפעלה מחדש של מערכי הייצור ושיווק הרכב ואילו שוק ההון חוזר להריץ ולהעריץ כמה ממניות הלהיט בתחום.

אבל בחינה של המתרחש בשטח מעלה סימני שאלה גדולים האם - ועד כמה - יתממש התרחיש האופטימי, שצופה חזרה של תעשיית הרכב ושל שוק הרכב הבינלאומי והישראלי לפסים נורמליים, תוך של כמה שבועות או אפילו כמה חודשים.

שוק הרכב הגלובלי: רחוק מריבאונד

כדי לבחון את המציאות בשטח אל מול המציאות המוכחשת, נדרש עוגן עובדתי. הנה כמה נקודות ציון בתוך האירועים הסוערים, שנרשמו בשבוע-שבועיים האחרונים בתעשיית הרכב הגלובלית.

שוק הרכב הסיני נחשב למודל לניהול מוצלח של משבר הקורונה ורבים בעולם הרכב נושאים אליו כיום את עיניהם. תעשיית הרכב הסינית צלחה את המגפה וחזרה לפעילות תוך מספר שבועות בסיוע ממשלתי נמרץ. רוב הבעיות של שרשרת האספקה המקומית נפתרו, סוכנויות שיווק הרכב חזרו לפעול והמכירות מתחילות להתייצב.

אבל כאשר מחדדים את הפוקוס מגלים שהשוק הזה נכנס כיום לגל שני של משבר או לפחות לסדרה של זעזועי לוואי. רוב יצרני הרכב הסיניים החלו לסבול בשבועות האחרונים ממחסור בחלפים חיוניים, שמיוצרים על ידי ספקים בינלאומיים - בעיקר גרמנים - שפעילותם מושבתת מזה מספר שבועות. התוצאה - תפוקת ייצור הרכב בסין שוב יורדת.

עם זאת, הבעיה האמתית של השוק הסיני כרגע היא צד הביקוש. למרות חבילה נדיבה של תמריצי מס ורגולציה ממשלתית, שנועדה לעודד רכישה כלי רכב, כלכלת סין מתחילה להפגין סימני מיתון בשל ההאטה החדה בצריכה בשווקי הייצוא - בעיקר במערב העשיר. כתוצאה אפשר להבחין בתחילתו של גל פיטורי עובדים לצד קיצוצי משכורות של 10%-30% במגזר היצרני מוטה הייצוא, לצד האטה משמעותית בקליטת כוח אדם חדש.

אמנם האבטלה המדווחת הרשמית באזורים העירוניים בסין עמדה בפברואר על 6.2% "בלבד", אך עדיין מדובר בעלייה חדה. נתונים עדכניים צופים התכווצות של התוצר הגולמי בסין בשיעור של 6.8% ברבעון הראשון לעומת צמיחה עקבית ורצופה בעשורים האחרונים. התרגום הוא ירידה בכוח הקנייה של הלקוחות הפוטנציאליים לרכב חדש.

מכירות תעשיית הרכב האמריקאית ושוק הרכב החדש בצפון אמריקה, צנחו בחודש מרץ מצוק תלול עם ירידה של 30%-35% ובסביבות 12% ברבעון כולו. גם בשל ההשבתה הגורפת של מפעלי הרכב בצפון אמריקה, גם בשל סגירת אולמות ומגרשי התצוגה וגם בשל ירידה בביקוש.

הלובי החזק של תעשיית הרכב לוחץ כיום על הממשל הפדרלי לחדש בהקדם את הייצור ואת פעילות השיווק, אבל לאור חוסר היציבות וחוסר הוודאות שהם נמצאת הכלכלה האמריקנית, ספק רב אם תירשם התאוששות משמעותית במכירות הרכב אפילו אם התעשייה תתניע מחדש.

בסיטואציה דומה, אולי אפילו חמורה יותר, נמצאת תעשיית הרכב האירופאית. גם שם הסיסמה הפומבית בשבוע החולף הייתה "חוזרים לעבודה" ומספר יצרני רכב גדולים הודיעו על חזרה מדורגת לפעילות או לכל הפחות הציבו תאריכי יעד קרובים לחזרה.

אבל מאחורי הקלעים המצב לא מזהיר. מחקר של פירמת הייעוץ ארנסט אנד יאנג, שפורסם בשבוע שעבר, צופה לתעשיית הרכב האירופאית לא מעט קשיים בניסיון "להתניע מחדש" את ייצור ושיווק הרכב בשל התלות בהרבה ספקים קטנים, שחלקם נמצאים כיום על סף פשיטת רגל וקריסתם עלולה לשבש את שרשרת האספקה.

בצד הביקוש, המחקר צופה "צניחה חסרת תקדים במכירות וברווחים" של תעשיית הרכב וחוזה, כי החזרה לרמת המכירות של טרום-המשבר תהיה ממושכת מאוד. בעיקר בשל "אבטלה גבוהה משמעותית, פשיטות רגל תאגידיות ואובדן הכנסה". ההערכה הזו מקבלת סימוכין מנתונים עדכניים, שמראים כי מסירות כלי הרכב החדשים בכלל האיחוד האירופאי צנחו בחודש מרץ בכ-55.1% עם התרסקות של 85% שנרשמה באיטליה, 72% בצרפת, 70% בספרד וכך הלאה.

בשורה התחתונה, גם אם ייצור הרכב בעולם יצליח לחזור לרמות של טרום המשבר - וזה כלל לא בטוח - היצרנים ייתקלו בבעיות רציניות בצד הביקוש.

שוק ההון חי בעולם משלו

ההכחשה הפסיכולוגית הבולטת ביותר בימים אלה בעולם היא של המשקיעים, שממשיכים לחפש נקודות אור בתוך השחור בשוק הרכב (ובכלל). דוגמה קלאסית הוא ה"ראלי", שנרשם מאז אמצע מרץ במניות רבות, שקשורות לשוק הרכב הגלובלי, למרות התמשכות השבתת הייצור ולמרות נתוני התחלואה והתמותה הקודרים.

יצרני רכב גדולים רבים ראו החודש את מניותיהם חוזרות לטפס והגדילו לעשות חברות המחמד של משקיעי "התחבורה החדשה". אובר, למשל, נמצאת כיום עמוק בעיצומו של משבר עולמי בתחבורה השיתופית, שנובע ישירות מהגבלות התנועה. הכנסותיה מנסיעות שיתופיות בערים הגדולות בארצות הברית צנחו ב-75% וכמו רבות ממתחרותיה היא עסוקה כעת בבקרת נזקים, מתן תמיכה כספית לנהגיה שאיבדו את הכנסותיהם וניסיון לפתח עסקי משלוחי המזון, שהם רווחיים פחות.

בשבוע שעבר היא אף הודיעה כי היא מוחקת כ-2.2 מיליארד דולר מהשקעותיה בחברות צד ג', כתוצאה ישירה מירידת הערך עקב משבר הקורונה ברבעון הראשון. ומה תגובת השוק לאחר ההודעה? עלייה של 8% במניה מכיוון "שהמשקיעים ציפו לבשורות גרועות יותר". בסך הכול המניה של אובר כמעט הכפילה את עצמה מאז השפל של 18 במרץ.

וזה עוד כסף קטן לעומת החגיגה של מניית טסלה, שטיפסה מ-361 דולר בשפל של 18 במרץ לאזור ה-690 דולר בימים האחרונים, תוך שהיא מוסיפה כמה עשרות מיליארדים לשווי השוק שלה. גם כאן קשה למצוא את ההסבר בנתוני המאקרו הגלובאליים או בביקוש לרכב, חשמלי או בכלל. נהפוך הוא. ממשל טראמפ הודיע בינתיים כי הוא מקטין דרמטית את הדרישות להפחתת צריכת הדלק בדגמי בנזין חדשים עד 2026 ובכך העניק תמריץ שלילי לשוק הרכב החשמלי.

יתר על כן, מחירי הנפט צללו לשפל חסר תקדים וגם לכך אמורה להיות, תיאורטית, השפעה שלילית מאוד על הביקוש לרכב חשמלי. את זה, אגב, לא אנחנו אמרנו, אלא אלון מאסק בכבודו ובעצמו, בראיון ל-CNN ב-2016. באותה עת מחירי הנפט נעו סביב ה-28 דולר לחבית ובימים האחרונים הם צנחו מ-18 דולר לחבית לטריטוריית מחיר שלילית בפעם הראשונה בהיסטוריה. גם המפעל האמריקני של טסלה עדיין מושבת ועל פי פרסומים החברה דרשה הפחתה בשכירות. ואילו סין, אתר הייצור/שיווק החליפי של החברה, גולשת כאמור למיתון.

זה לא הפריע בשבוע שעבר לאנליסטים מכובדים מגולדמן זאקס וקרדיט סוויס להעלות את ההמלצות למניה של טסלה, לקבוע מחיר יעד מרשים ולסייע לה להמריא. האם מדובר בתחזית ארוכת טווח שתגשים את עצמה או בהכחשה פסיכולוגית קלאסית? ימים יגידו.

השוק המקומי: הממשלה לא מבינה

גם שוק הרכב הישראלי, שתורם כ-13% להכנסות המדינה ממסים, חווה כיום תהליך דומה. אפריל מסתמן כרגע כאחד החודשים "השחורים" ביותר בתולדות מכירות הרכב בישראל, גם בגלל החגים, אבל גם בגלל אותו ענן שחור וכבד, שרובץ על נתוני המאקרו ומשפיע על הביקוש.

בשוק הליסינג, שאחראי לכ-30% ממכירות הרכב החדש, מנעד הפעילות נע בין "המינימום ההכרחי", כלומר רכישות לצורך חידוש חוזי ליסינג חיוניים, לבין "רכישות שליליות". כלומר ביטול הזמנות והחזרת מכוניות ליבואני הרכב. גורלה של "קל-אוטו", אחת מחברות הליסינג העצמאיות הגדולות, עדיין נמצא על כף המאזניים לאחר דחיית מועד סגירת העסקה עם קרסו.

ובכל זאת, כאשר קוראים את הדירוגים האחרונים של "מעלות" לחברות ציבוריות בענף אפשר לקבל בין השורות את הרושם כי הענף אמנם חולה, אבל נמצא במצב יציב ולא קריטי. רוב החברות הציבוריות המסוקרות הוכנסו ל"רשימת מעקב עם השלכות שליליות", וכלכלני מעלות אף כותבים כי "תנאי השוק אינם תומכים ביכולת של החברות למחזר חובות", אבל בשורה התחתונה הן עדיין נהנות מרמת דירוג חוב גבוהה יחסית.

אחרונה בשרשרת ההכחשה הפסיכולוגית היא הממשלה. הבור התקציבי מעמיק, ההתחייבות שאין להן כיסוי תקציבי הולכות ותופחות, וההכנסות העשירות ממיסוי רכב, כולל מס קנייה אגרות רכב ושווי שימוש, שמכניסות לקופה בשגרה כ-1.5 מיליארד שקל בחודש, הפכו לזרזיף דק. אבל למרות שאולמות התצוגה נפתחו בינתיים, אין רשת ביטחון ממשלתית או בנקאית עם ערבות מדינה, שנפרשת בפני הענף למניעת מפולת כפי שמתרחש כיום ברחבי העולם. בקיצור, המדיניות היא "אם נעצום את העיניים ממש חזק זה בטח ייעלם". 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי