גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה נגד היועמ"ש: נמק מדוע לא העמדת לדין את בזק, "ידיעות אחרונות" ואתר וואלה

ארגון לביא טוען כי היה על מנדלבליט להגיש, בד-בבד עם הגשת כתב אישום נגד נושאי המשרה, גם כתב אישום נגד התאגידים שבראשם עמדו הנ"ל, וזאת בשל הפעילות הפלילית המיוחסת לאורגנים אלה שפעלו מטעם התאגידים ולמענם, כמתואר בכתב האישום

היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: תמר מצפי
היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: תמר מצפי

ארגון לביא, באמצעות עו"ד מיכאל דבורין, עתר לבג"ץ נגד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, בדרישה "לבוא וליתן טעם מדוע לא יעמידו לדין את בזק, 'ידיעות אחרונות' ואתר וואלה במסגרת התיקים הידועים כתיקי 2000 ו-4000, אשר כתב אישום בגינם כבר הוגש נגד מספר נאשמים, וביניהם האורגנים אשר עמדו בראש משיבים אלה ופעלו מטעמם".

בעתירה נכתב כי על-פי המידע שהעבירה העותרת למשרד המשפטים וכפי שעולה במפורש ממילותיו של כתב האישום שהוגש בפרשות 2000 ו-4000, היה על מנדלבליט להגיש, בד-בבד עם הגשת כתב אישום נגד נושאי המשרה, גם כתב אישום נגד התאגידים שבראשם עמדו הנ"ל - בזק, וואלה ו"ידיעות אחרונות", וזאת בשל הפעילות הפלילית המיוחסת לאורגנים אלה שפעלו מטעם התאגידים ולמענם, כמתואר בכתב האישום.

"הדבר אף עולה בקנה אחד עם הנחיות מפורשות של המשיבים עצמם ,לפיהן 'דין יחיד כדין תאגיד', ואדרבא קיים אינטרס ציבורי עליון להעמיד לדין לא רק יחידים'שחטאו' אלא אף את התאגידים שבשמם ועבורם פעלו. אף על-פי כן, היועמ"ש ופרקליט המדינה לא השיבו לגופו של עניין לפניות העותרים עד כה, ולנוכח הגשת כתב אישום נגד דמויות אחרות בפרשות אלה ובכללם כאמור האורגנים עצמם, עולה חשש כי התנהלותם של המשיבים היא לכל הפחות תמוהה וחורגת באופן קיצוני ממדיניות המשיבים בעצמם ומכל סטנדרט התנהלות סביר". 

יחסי "תן וקח" 

העתירה מתבססת על כתב האישום עצמו שהגיש מנדלבליט. "כתב האישום, המדבר בעד עצמו בהקשר זה, שזור לכל אורכו ורוחבו בטענות על מעורבותם העמוקה של התאגידים במעשי השחיתות הנטענים בו, בין בצד הנותן ובין בצד המקבל".

כזכור, בסעיף האישום המתייחס לתיק 4000 נטען כי במסגרת מערכת יחסי "תן וקח" שנרקמה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ', בעלי השליטה בבזק ובאתר וואלה, הפעיל נתניהו את כוחו ואת סמכויותיו כעובד ציבור כדי לקדם נושאים שאלוביץ' היה מעוניין בקידומם - בעבורו, בעבור בזק או בעבור חברות שונות בקבוצת יורוקום, שבאמצעותה שלט בבזק ובוואלה.

בתוך כך, ובמקביל לדרישות שהפנה לאלוביץ' בקשר לסיקור באתר וואלה, נטען כי נתניהו עסק מתוקף תפקידיו הציבוריים במספר מקרים בענייניו הרגולטוריים של אלוביץ' וביצע פעולות שקידמו אינטרסים עסקיים משמעותיים שלו, שהיקפם נאמד בסכומי עתק. אלוביץ' קשר מפורשות בין אופן הסיקור של נתניהו באתר וואלה לבין ההחלטות הרגולטוריות שקיבל נתניהו ופעולות שאמור היה לבצע במסגרת תפקידיו הציבורי.

לנוכח כל אלה ולנוכח העובדה כי נמצאה תשתית ראייתית להעמדת אלוביץ' לדין, טוענת עמותת לביא כי "לא ברור מדוע לא הועמדו התאגיד בזק והתאגיד וואלה לדין על חלקם המשמעותי בפרשה, כפי נטען בכתב האישום". 

ניצני עסקת שוחד

סעיף האישום בתיק 2000 אומר כי בפגישה שהתקיימה ביום 4.12.2014, ולקראת מערכת הבחירות לכנסת ה-20, מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, הציע לנתניהו שוחד. זאת, בכך שיביא לשינוי ניכר לטובה בקו ובאופן הסיקור של נתניהו ובני משפחתו בכלי התקשורת מקבוצת"ידיעות אחרונות", ולשינוי לרעה באופן הסיקור של יריביו הפוליטיים, עד כדי "רעידת אדמה" ו"סיבוב הספינה", כאמור בשיחתם.

על-פי כתב האישום, מוזס הציע כי יעשה כן באופן שיבטיח את המשך כהונתו של נתניהו כראש ממשלה לאורך זמן, וזאת בתמורה לכך שנתניהו ינצל את השפעתו כראש הממשלה לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על"ישראל היום" ותביא להטבות כלכליות משמעותיות למוזס ולעסקיו. בכתב האישום נטען כי מוזס אף החל בניצנים של מימוש עסקת השוחד בהטיית הסיקור לטובת נתניהו.

לאור זאת נטען בעתירה כי "גם בתיק המכונה 'תיק 2000', בו הואשם מו"ל 'ידיעות אחרונות' בניסיון למתן שוחד לראש הממשלה, לית מאן דפליג כי הלה פעל מטעם החברה שהוא בעליה, קרי קבוצת 'ידיעות אחרונות', ולא מטעם עצמו, והמתת שהוצע על-ידו היה אמור להינתן על-ידי התאגיד 'ידיעות אחרונות', ולא על-ידי מוזס עצמו. למותר לציין כי 'ידיעות אחרונות' בלבד היה אמור להיות זה שמרוויח אם 'הצעת השוחד' הייתה מצליחה, וחוק 'ישראל היום' היה עובר וגורם לכך שמאות מליוני שקלים היו זורמים לקופת 'ידיעות אחרונות'". 

"אינטרסים זרים" 

עו"ד מיכאל דבורין, אשר ייצג במערכות הבחירות האחרונות את הליכוד ונתניהו, מוסיף בעתירה כי התמיהה על אי-ההעמדה לדין גוברת לאור הנחיית פרקליט המדינה, האומרת כי"יש ליתן את הדעת בכל מקרה מתאים גם לאפשרות העמדה לדין של התאגיד וכן לאפשרות החילוט".

עו"ד דבורין מוסיף ומקשה שבפרשת דוד ביטן החליט מנדלבליט להעמיד יחד עם האורגנים הנאשמים בפרשה גם את התאגידים שבראשם הם עומדים ואשר בשמם פעלו.

"עוד לא ברור מדוע לא טרחו היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה להשיב לעותרת מה בכוונתם לעשות עם התאגידים, וזאת למרות שככל שהדבר נוגע לנתניהו, אלוביץ' ומוזס כבר נערכו שימועים, הוחלט לאחריהם להעמידם לדין, ואפילו הוגש כתב אישום לבית משפט. למעשה, אלמלא בקשת חסינותו של ראש הממשלה ומגפת הקורונה, כבר היה נפתח המשפט, ואילו התאגידים היו 'נשכחים' מאחור. היעלה על הדעת לנהל שני משפטים שונים, אם בעתיד יוחלט להעמיד את התאגידים לדין?". 

דבורין מוסיף ומעלה טענה כי החלטת מנדלבליט נגועה באינטרסים זרים, מתוך רצון לא להסתבך עם תאגידים חזקים אלה.

בפברואר 2020 נחשף ב"גלובס" כי העמדה המתגבשת במשרד המשפטים היא שלא להעמיד לדין את אתר החדשות וואלהו אף לא את העיתון "ידיעות אחרונות". הנימוק בעניין אי-העמדה לדין של וואלה הוא שהבעלים אלוביץ' פעל בניגוד לאינטרס הכלכלי של אתר וואלה, בכך שניסה לשעבד את אתר החדשות לאינטרסים שלו מול משפחת נתניהו, כדי להשיג הטבות רגולטוריות לחברה-האם שבשליטתו; ואילו הנימוק בעניין "ידיעות אחרונות" הוא שעסקת השוחד לא יצאה לפועל, ולכן אין מדובר במקרה קלאסי של העמדה לדין של תאגיד בעקבות הצעת שוחד של נושא משרה. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הני הזוגשאול ואיריס  אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35