גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הקורונה תכתוב חוקים חדשים ל"מגרש המשחקים" של השווקים?

כל משבר כלכלי מכתיב כללים שנשארים איתנו קדימה עד למשבר הבא, שבו הם משודרגים, או שמתווספים עליהם חדשים ● באילו מקומות יעלה משבר הקורונה שאלות קשות שעשויות להוביל לשינוי, ומהן אותן שאלות

בורסת ניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
בורסת ניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

מבט על ההיסטוריה מראה לנו שבכל משבר כלכלי נקבעים חוקים חדשים ב"מגרש המשחקים" של השווקים. קצת מזכיר מגרשי משחקים אחרים שאנחנו מכירים. למשל, משבר התוצאות הנמוכות בכדורסל בארה"ב, שהביא את חוק שעון ה-24 שניות, או כמו המשבר הנוכחי שעתיד להכניס חילוף רביעי בכדורגל, כיוון שבמקום לשמור על כושר שחקני כדורגל פתחו שולחן מימונה יומי, ועכשיו יותר קשה לרוץ 90 דקות.

המשבר הפיננסי ב-2008 הביא איתו שורה של כללים ששינו הרבה ממה שהכרנו בשוק ההון. במשבר ההוא הבנק המרכזי האמריקאי מינה את עצמו בלית ברירה כקומישינר של שוק ההון, וארסנל הכלים שהשיק ליווה אותנו לכל העשור וקצת האחרונים, ואף השתדרג עם הזמן.

משוק קפיטליסטי המתמחר סיכויים וסיכונים התקדמו השווקים לעבר שוק אחר ששואל את עצמו כיום בלב משבר הקורונה - כיצד ייתכן שהחדשות הרעות שגולמו במרץ התגלו כטובות אף פחות כאשר פורסמו הנתונים הרשמיים, ואילו השווקים המשיכו במסע התיקון צפונה שהחל כבר לפני כמעט חודשיים?

על הסיבה הראשית כתבתי כאן בגלובס לפני כשנה, במאמר "נס המעבר מרבעון אחרון ב-2018 לראשון ב-2019". אז העטלף שהכניס אותנו לברוך הזה עוד לא נולד, אבל התשובה לשאלה במאמר ההוא כנראה זהה לתשובה לשאלה במאמר הנוכחי: החוק הבלתי רשמי שמלווה אותנו כבר מעל עשור - "אל תילחם בפד".

הוא שולט בכמות הכסף, הוא שולט במחיר הכסף ובהשאלה ממקום אחר - "בעל המאה הוא בעל הדעה" (אפילו החזרה לשוק יורד במאי מלווה בירידה בקצב התמיכה של הפד בחוב האמריקאי ביחס לאפריל). רק שהפעם נכנסנו למשבר כלכלי חדש. עוצמתי. כזה שאנחנו יודעים שעשוי להכתיב כללים חדשים כמו שעשו קודמיו. והשאלה המעניינת היא מה עשויים להיות אותם חוקים?

על כוחו של הבנק המרכזי וחברות זומבי 

האם העתיד יביא איתו חוקים שיגבילו את הבנקים המרכזיים? צריך להבין, מצד אחד העצמאות של הבנקים המרכזיים מהווה מנוף (תרתי משמע) ליציאה מהמשבר, אבל בדרך היא דורסת כמה הגבלות קיימות כמו גם כמה מחוקי היסוד של הכלכלה. כבר תקופה לא קצרה שהחלטות ההשקעה והקצאת ההון מונעות פחות ע"י היסודות, ויותר מכמות התמיכה במגזר הציבורי ע"י כוח בלתי מוגבל של הבנק מרכזי בארה"ב, השולט במטבע היתרות הגדול בעולם.

את משמעות הכוח הבלתי מוגבל של בנק מרכזי ראינו ביפן שמחיה שנים חברות כתוצר לוואי של דיכוי פיננסי, כולל שמירה על ריביות נמוכות ושמירה על השווקים בכל מחיר. יש לזה שם: כלכלת זומבים.

ההגדרה של חברת זומבי היא חברה עם פעילות עסקית חיה ונושמת, כשהיחס בין הרווח (לפני מס) להוצאות הריבית נמוך מ-1. במילים אחרות, הפעילות העסקית לא יודעת לשרת את החוב. רק חוב חדש ישרת חוב ישן. לחברות הללו אין באמת זכות קיום.

התוצאה של השארת החברות האלה בחיים דרך רכישת החוב שלהן ע"י הבנקים המרכזיים היא אובדן גילוי המחירים האמיתי, ושחיקה של היכולת להקצות הון בצורה יעילה. זה גם מחליש את היכולת של השווקים להטיל משמעת ניהולית על החברות.

אם המשקיעים יודעים שחברת פורד תנפיק חוב בריבית 11% שאותו ירכוש הפד, מדוע שירכשו את החוב של אפל, הנסחר בתשואה הנמוכה מ-2% ומשולם ממקורות החברה? אגב, רכישה בשוק המשני אסורה על הפד בחוק. אבל זה לא מונע מהבנק המרכזי להתגבר בקלות על המכשול דרך הקמת קרנות ממשלתיות ייעודיות שאותן הוא מממן, אשר הן אלו שמבצעות את הפעולה בשבילו.

לכן גם לא מופרך להקיש שיום יבוא והפד יעקוף גם את איסור רכישת המניות באותה צורה. ופה נשאלת השאלה - האם הפד ימשיך לכתוב מחדש את החוקים או שייכתבו חוקים חדשים אשר יגבילו ויאכפו את עצמאותו מתוך מבט על משברים עתידיים? גם פה הסיכון גדול, שכן מסגרת צרה מדי תתקע מקלות בגלגלי הכלכלה, ואילו מסגרת רחבה מדי תייצר תופעות לוואי שיגדלו למשברים עתידיים הגדולים מקודמיהם.

תסיסה ציבורית בעניין הרכישות העצמיות

איך ייראו בעתיד חוקי הרכישה העצמית (buy back)? אין ספק שמשבר הקורונה הביא לתסיסה ציבורית רחבה הנוגעת להתנהלות החברות טרום ופוסט המשבר. גם כך הרכישה העצמית קיבלה במה שלילית תקשורתית ופוליטית ככל שהחברות האמריקאיות ניצלו את רפורמת המס, שהגדילה את השורה התחתונה, כדי לקנות מחדש את מניותיהם (במקום להשקיע בייצור, במו"פ או בכל השקעה פרודוקטיבית בציוד או במפעל).

ולמה לא בעצם? שבו רגע בכיסא של מנכ"ל חברה ציבורית. לרכישה עצמית יש השפעה חיובית על הרווח למניה, היא מעלה את התשואה על ההון, וליד הקפה היא מגדילה גם את הבונוס של מנהליה הניזונים מיחסים פיננסיים אלה. בסה"כ לטווח הקצר היא מייצרת פעילות חיובית לבעלי המניות, ואם אתה משקיע קצר טווח מה אכפת לך שהחברה תמות בייסורים בטווח הארוך?

שתי תופעות הלוואי המרכזיות של הרכישה העצמית הן גידול במינוף של החברה בעקבות הקיטון במזומנים, ושנית, שהיא נורא ממכרת. ב-1982 נקבע רשמית בארה"ב שרכישה עצמית אינה מניפולציה במניות כל עוד היא לא תעלה על 25% מהמסחר היומי במניה, והמניות לא יירכשו במחיר הגבוה מהמחיר הממוצע. בהמשך התווספו מבחן הרווח (קיום רווחים מאזניים לחלוקה) ומבחן ההון העצמי (כדי להגן על בעלי החוב של החברה).

מאז גרף הרכישות העצמיות נמצא בעלייה, וכיום ההערכה היא שהחזרים לבעלי המניות בחברות ה-S&P 500 - בין שבדיבידנדים ובין שברכישה עצמית - מותירים רק 5% מההכנסה נטו להשקעה חזרה בחברה, או מהווים כרית ביטחון למקרה של הרעה עסקית פתאומית שבמקרה הנוכחי עונה לשם קורונה.

ומה קורה לאותן חברות שנדבקו בנגיף ולא יודעות לשרוד, כי הכסף נמצא כבר מזמן בחשבון הבנק של בעלי המניות? נכון; מתחננות לעזרה מהמדינה. התסיסה כבר קיימת, העונש (המשבר) כבר איתנו, והשאלה היא האם ייכתבו חוקים חדשים שיצרו ויגבילו את הרכישות העצמאיות, כגון, הגבלות מהותיות יותר על סכום הרכישה מההון העצמי, אולי מבחני לחץ למאזני החברות בטרם חלוקה, או הגבלות קשוחות יותר על מינוף החברה פוסט החלוקה. 

עמי רוזנברג, מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין