גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בבית הלבן יותר ליברטריאנים מאשר בכל אוניברסיטה בעולם"

הפרופ' קייסי מוליגן, מומחה לרגולציה ועד לאחרונה הכלכלן הראשי של מועצת היועצים של טראמפ, נותן הצצה לתובנות שרכש בוושינגטון בראיון ל"גלובס" שנערך בשיתוף מכון פרידברג ● "טראמפ מתעל חלק מהתסכול של הבוחרים שלו לכיוונים פוריים"

"בזרוע המבצעת בארצות הברית יש רק שני נבחרי ציבור. ואלה הם הנשיא טראמפ וסגן הנשיא פנס. כל האחרים לא צריכים להתייצב בפני הבוחרים. הם כן". החשיבות של העובדה הזאת, מסביר פרופ' קייסי מוליגן בראיון ל"גלובס", מתגלה במשבר הקורונה. טראמפ וסגנו "מודעים לעלויות האדירות" של מדיניות הסגר על אזרחי ארצם, ומכירים בהן - להבדיל מפקידי בריאות הציבור. "יש כאן אתגר עבור נבחרי הציבור: האם הם יכולים להביא את אנשי מדיניות בתחום הבריאות להכיר בעלויות האלה, שהן אמיתיות. פקידי הרגולציה הם פקידים מקצועיים, ונבחרי הציבור נמצאים בתפקיד לזמן קצוב. זה המאבק שמתחולל עכשיו, והוא מתחולל כבר שנים".

מוליגן, כלכלן המתמחה ברגולציה ומלמד באוניברסיטת שיקגו, אמר את הדברים בראיון שנערך בפני משתתפי תכנית הרצאות של מכון פרידברג לכלכלה. את הבית הלבן הוא מכיר היטב מבפנים: מוליגן שימש בתור הכלכלן הראשי של מועצת היועצים הכלכליים לנשיא טראמפ, בין השנים 2018־2019. את המינוי לתפקיד, הוא מספר, הוא קיבל בין היתר בזכות שני ספרים שכתב: האחד מבקר את תוכנית הסיוע הפדרלית אחרי המשבר הפיננסי של 2008־2009, והשני מבקר את תוכנית הבריאות של הנשיא אובמה. "הייתי פחות או יותר מומחה לביקורת על המדיניות של הממשל הקודם, ואני משער לעצמי שזה משהו שהם אהבו".

אבל בנוסף לכך, מוליגן, מבקר עקבי של מה שהוא מכנה 'המדינה הרגולטורית', מדגיש את המומחיות שלו בנושא הרגולציה. "כולם באמריקה מודעים עכשיו לרגולציה בנושא הבריאות, כי הם תקועים בבית שלהם בגלל רגולציות כאלה. אבל זה תחום שאפילו הרבה אקדמאים לא מכירים היטב. אני הכרתי אותו, ואני הייתי אומר שזו העדיפות מספר אחת של הנשיא. אולי הוא היה אומר שהיא במקום הראשון לצד עוד דברים - אבל מה שהוא עשה בתחום, זה מדהים".

בין הדוגמאות שמוליגן נותן למלחמה של טראמפ ברגולציה אפשר למצוא את נושא תקנות יעילות המים של מדיחי כלים. מוליגן מספר שמבעד לחלונו הוא יכול לראות את אגם מישיגן - המכיל 10 טריליון גלוני מים, ומסביר שהמים גם חוזרים אליו אחרי השימוש. "אבל הנשיא הקודם לא נתן לי להשתמש במדיח שיצרוך יותר מ־2 גלוני מים לשטוף את הכלים שלי. ולכן זה לקח 6 שעות". מבחינת מוליגן מדובר בבזבוז זמן "שערורייתי. אבל וושינגטון חשבה שזה קול. להם זה לא היה אכפת. אבל לתומכים של טראמפ כן אכפת מזה. וטראמפ אפילו דיבר על 'להחזיר את מדיחי הכלים לגדולה' ("Make Dish Washers Great Again").

מדיחי כלים הם לא נושא זוהר, מוליגן מודה, אבל הדוגמה הזו ממחישה בעיניו לא רק את המחויבות של טראמפ למלחמה ברגולציה, אלא גם את משמעות התואר 'פופוליסט', כפי שהוא מכתיר את טראמפ בספרו על הנשיא, העתיד לצאת בהמשך השנה. כשהוא אומר שטראמפ פופוליסט, הוא לא מתכוון לזה כתיאור גנאי.

שבחים לפופוליזם של טראמפ

השבחים של מוליגן לפופוליזם של טראמפ בולטים במיוחד לאור העובדה שהוא עצמו מלמד באוניברסיטת שיקגו, מוסד אליטיסטי בפני עצמו. "אני מסכים", אומר מוליגן, ומתוודה שאולי בעבר גם התנשא קצת על נבחרי הציבור, למשל על פוליטיקאים שמדברים בטלוויזיה ומפגינים חוסר הבנה בכלכלה. "אבל אנחנו האינטלקטואלים", הוא מתאר את התובנה החדשה שלו, "לא נושאים באחריות. וזה מביא לכך שכאשר אנחנו עושים טעויות, אנחנו מתקשים להודות בהן, שלא לומר לתקן אותן". נבחרי הציבור, להבדיל, "צריכים לעמוד במגע עם אנשים, לזכות בקולות שלהם, ובתמיכה שלהם. אז הם מביאים הרבה ערך לשולחן".

דונלד טראמפ / צילום: Evan Vucci, Associated Press

'אסכולת שיקגו' מזוהה לא רק עם ההתנגדות לרגולציה, אלא גם עם האמונה בכוחו של השוק. איך זה מסתדר עם מגבלות הסחר של טראמפ? "יש אנשים במספרים משמעותיים שנפגעו מתחרות בינלאומית. אלה אנשים אמיתיים ומותר להם להצביע. לאדם סמית ואחרים הייתה את הדעה שלהם בנושאים האלה. אבל אם אנחנו חיים בדמוקרטיה, ואתה מתעלם מחלקים גדולים של האוכלוסייה, אל תתפלא כשאתה מפסיד בבחירות".
טראמפ, אומר מוליגן, מנסה לתעל חלק מהתסכול של הבוחרים לכיוונים פורים יותר, כמו למשל סוגיית הקניין הרוחני, שהיא 'בעיה רצינית' כהגדרתו, במיוחד בנוגע לסין.
ומה באשר לעבודה בבית הלבן? מוליגן מספר על חששות שהתבדו. הנשיא טראמפ התברר "כמדהים. אדם מדהים. אהבתי להקשיב לו, לסכם, וללמוד. זה היה כמו להיות סטודנט שוב. והאנשים שעבדו עבורו היו מאוד מרשימים. והייתי אומר שיש יותר ליברטריאנים בבית הלבן מאשר בכל אוניברסיטה בעולם. מאוד נהניתי לעבוד עם האנשים שם, והיה עצוב לחזור".

"אבטלה נדיבה באופן לא ייאמן"

בתקופת המשבר של 2008 מוליגן זכה ללא מעט ביקורת על עמדתו לפיה חבילת הסיוע למשק האמריקאי רק האטה את ההתאוששות. אבל גם עכשיו, הוא מסביר שתכניות הסיוע שהועברו בקונגרס יעכבו את היציאה מהמשבר. תחת התוכנית הנוכחית, שתהיה בתוקף עד יולי, "יש לנו תקנות אבטלה נדיבות באופן לא ייאמן". מוליגן מתמקד בתוכנית הסיוע שהועברה בקונגרס ומעניקה באופן זמני דמי אבטלה מוגדלים, שנועדו להגיע לגובה השכר הממוצע. אלא שבמדינות רבות בארה"ב, רוב המובטלים אינם מגיעים בשגרה לשכר הממוצע, ולכן דמי האבטלה גבוהים מהשכר הרגיל שלהם (עובדה שעולה גם מניתוח של עמיתיו באוניברסיטת שיקגו).

"במיתון שעבר אחרי משבר 2008־2009 היו לנו אולי 4־5 מיליון אנשים במצב הזה", אומר מוליגן, "ועכשיו יש לנו עשרות מיליוני אנשים. אז אני לא רואה את הכלכלה עושה יותר מדי לפני סוף יולי. אנשים פשוט לא יהיו מעוניינים לשלם כסף כדי ללכת לעבוד, שזה מה שהם יעשו בפועל".

"אחרי יולי, אני יכול לראות התאוששות נחמדה. אני לא יודע אם היא תהיה בצורת V" - כלומר חזרה מהירה לפעילות. מוליגן מסביר חשש נוסף שלו: עסקים לא ימהרו לקחת את הסיכון להיות הראשונים שייפתחו מחדש. "כולם יעדיפו לחכות ולתת לאחרים להיכשל". כך שגם בראשון לאוגוסט, הוא אומר, זה "לא שפשוט נשוב חזרה לאן שהיינו. לאנשים לוקח זמן להסתגל. גם אם הממשלה לא כופה עליהם להישאר בבית, חלק מהם עדיין יעשו את זה".

מי שהשמיע בשבוע שעבר עמדה מנוגדת לזו של מוליגן הוא יו"ר הפד ג'רום פאוול, שנשא נאום ובו קרא לקונגרס להעביר עוד סיוע תקציבי כדי להימנע ממיתון חמור יותר. "בואו נגיד שאני לא מבין לאן הוא חותר", אומר מוליגן. כל עוד יש מגבלות על הפעילות הכלכלית, "אני לא רואה איך זה שהממשלה מדפיסה צ'קים ישנה את המצב". הוא מזכיר פעולות שהמחוקקים כן יכולים לעשות, למשל להבהיר את כללי הנזיקין בימי הקורונה: "מי אחראי אם מישהו חולה בעבודה או בבית ספר. האם זה בית הספר, האם זה התלמיד. זה יסייע להחזיר אנשים לעבודה ולקצר את המיתון. אולי פאוול חשב בכיוון הזה, אני לא בטוח. אבל להדפיס צ'קים ולגבש נוסחאות מי מקבל את הצ'קים וכמה הם גדולים? אני לא רואה הרבה התאוששות אם בכלל מגיעה מזה".

ומה באשר לגירעון הפדרלי התופח ולזינוק בחוב הלאומי? דווקא כאן מוליגן לא מודאג במיוחד, והוא חוזר לתובנה של מילטון פרידמן, ממייסדי 'אסכולת שיקגו', לפיה כאשר התחייבויות הממשלה יקרות זה אומר שאין מספיק מהן. "אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית עדיין מאוד יקרות. ולכן אני נוטה לכיוון של עוד חוב". המיקוד שלו, הוא מסביר, הוא על מה מוציאים את הכסף. ובינתיים, הוא אומר, הוא מאוכזב מתכנית הסיוע. כאמור, מוליגן היה מעדיף לראות דמי אבטלה נמוכים יותר. "לא הייתי רוצה שאנשים ייגוועו ברעב וגם לא קרוב לכך. אבל כאשר הם והמעסיקים שלהם יבינו איך אפשר לחזור לעבוד, זה צריך להיות משתלם עבורם".

קייסי מוליגן

פרופ' לכלכלה באוניברסיטת שיקגו ● השלים דוקטורט לכלכלה בשיקגו בשנת 1993 ● כיהן ככלכלן הראשי של מועצת היועצים הכלכליים בבית הלבן בין השנים 2018-2019 ● נבחר לתפקיד לאחר שביקר את רפורמת הבריאות של אובמה וביקר את תוכנית החילוץ של המגזר הבנקאי אחרי משבר 2008 ("הכלכלה חזקה ממה שחושבים")

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל