גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה משנה סדרי עולם: אחרי כשלושה עשורים האיחוד האירופי מסכים לראשונה להיכנס לחוב משותף

גרמניה חצתה את הרוביקון והסכימה למהלך שמטרת העל שלו היא שיקום של ענפים שנפגעו קשות מהקורונה ● ההסכם שנחתם בין צרפתי לגרמניה קובע כי הנציבות האירופית תגייס כ־500 מיליארד אירו ● אוסטריה, שבדיה, דנמרק והולנד מתנגדות למהלך ומבטיחות להציג תוכנית חדשה בתוך שבועיים

מימין: הקאנצלרית אנגלה מרקל בברלין והנשיא עמנואל מקרון בפריז. מסיבת עיתונאים בו זמנית / צילום: Associated Press
מימין: הקאנצלרית אנגלה מרקל בברלין והנשיא עמנואל מקרון בפריז. מסיבת עיתונאים בו זמנית / צילום: Associated Press

זה היה הדבר הקרוב ביותר להכרזה חגיגית שניתן לארגן בימים אלה. נשיא צרפת עמנואל מקרון בארמון האליזה, אנגלה מרקל בלשכת הקאנצלרית. ליד כל אחד מהם ניצב מסך טלוויזיה ענק שבו השתקף האחר, והם מבשרים יחדיו על הקמת "קרן שיקום אירופית" למשבר הקורונה. שווי הקרן חצי טריליון אירו, היא תחלק מענקים (ולא הלוואות) למדינות שנפגעו קשות מהמשבר, ובפעם הראשונה בהיסטוריה של האיחוד - היא תמומן כולה מאגרות חוב משותפות של חברות האיחוד האירופי.

לסתות נשמטו מרומא עד הלסינקי, מאתונה ועד אמסטרדם ביום שני השבוע, כאשר התברר שגרמניה הסירה את ההתנגדות רבת־השנים שלה והסכימה לחוב אירופי משותף. ברלין דחתה את הרעיון ל"אג"ח אירופי" אחרי המשבר הפיננסי של 2008, כשתוכניות החילוץ של יוון ומדינות אחרות איימו לקרוע את האיחוד לגזרים; היא המשיכה להתנגד לו בעקביות במשך העשור האחרון, ואפילו הודיעה בשבועות האחרונים כי "אג"ח קורונה", כפי שכונתה עתה היוזמה בגלל המגיפה, "פשוט לא על שולחן הדיונים". אבל העמדה השתנתה. "נסיבות יוצאות דופן מחייבות צעדי יוצאי דופן", הסבירה מרקל השבוע. גרמניה חצתה את הרוביקון.

ההסכם הצרפתי־גרמני קובע כי הנציבות האירופית תגייס כ־500 מיליארד אירו ותזרים אותם לתקציב האיחוד, ממנו יוצאו סכומים לפי הצורך, כשמטרת העל היא שיקום ובנייה מחדש של סקטורים וענפים שנפגעו קשות מהקורונה. למעשה, הוא מאפשר למדינות כמו איטליה וספרד לקבל בזול כסף שהיה יקר להן מאוד ללוות, לו היו עושות זאת באופן עצמאי. יחס החוב־תוצר של איטליה עומד על 135%, זה של גרמניה על 60%. הנציבות האירופית תחלק את הכסף לפי צרכי המדינות, אולם כבר כעת ברור כי שתי המדינות הדרום-אירופיות - שנפגעו קשות ממגפת הקורונה מבחינה רפואית וכלכלית - יהיו בראש רשימת הנזקקות.

מבחינתן, ומבחינת צרפת שהובילה את המגעים להסכם, קרן השיקום המשותפת היא רק התחלה של מדיניות פיסקלית משותפת של מדינות האיחוד. היא הסנונית שמבשרת כינון תקציב משותף לחברות האיחוד, צעד לו קרא מקרון בעבר. היא גם התשובה הגרמנית שהתמהמהה במשך שלוש שנים ארוכות, אחרי שמקרון הושיט יד לגרמניה בנאום שנשא עם תחילת כהונתו, לעבר אינטגרציה עמוקה יותר באיחוד האירופי.

"צעד היסטורי לאיחוד האירופי"

"זהו צעד היסטורי לא רק לצרפת ולגרמניה", אמר השבוע שר האוצר הצרפתי ברונו לה־מר, "אלא בעבור האיחוד האירופי כולו". העובדה שגרמניה מוכנה לפתע לערוב לחוב של מדינות דרום אירופה היא התפתחות שקשה היה לדמיין לפני משבר הקורונה. "הווירוס גובה קורבן חדש - החסכנות הגרמנית", כתב אתר "פוליטיקו" האירופי.

ואולם, כלי התקשורת ביבשת ציינו סיבה אחרת שאולי עמדה ברקע ההחלטה הגרמנית. בתחילת החודש החליט בית המשפט החוקתי של גרמניה כי השתתפות הבנק המרכזי הגרמני בתוכנית ההרחבה הכמותית של הבנק המרכזי האירופי (ECB) עומדת בניגוד מסוים לחוקה. למעשה, הפסיקה המפתיעה החלישה את הכלי היחיד אותו היה יכול להפעיל האיחוד האירופי כדי לסייע לחברותיו במשבר, על ידי רכש אג"ח שלהן בטריליוני אירו בשנים האחרונות באמצעות תוכנית של ה-ECB.

מרקל, על פי דיווח ב"רויטרס", "חששה באופן ממשי מהתפרקות של האיחוד" אם כלי זה היה יוצא־משימוש, והחליטה להחליף אותו בכלי אחר. "בהתחלה, שני הצדדים (צרפת וגרמניה) התבצרו בעמדות שונות", ציטטה רויטרס דיפלומט שלקח חלק במגעים, אבל אז הגיעה החלטת בית המשפט ומרקל אמרה: "עכשיו זה תלוי בנו, הממשלות".

מכיוון שבית המשפט הותיר לבנק המרכזי את האפשרות להמשיך לקנות אג"חים אם הצעד ינומק ויפוקח, קשה לקבוע אם הפסיקה אכן עומדת מאחורי שינוי המדיניות, או שהממשלה הגרמנית משתמשת בה כתירוץ לשינוי העמדה.

באיטליה הרצוצה חגגו את ההצהרה

באיטליה, בכל מקרה, חגגו השבוע את ההצהרה הפרנקו-גרמנית כאילו הייתה הישג לאומי, וכבר החלו לחשב כמה כסף בדיוק יגיע לכלכלה האיטלקית, שנפגעה קשות מהמגפה ומצעדי הסגר שהיו חלק מהמלחמה בה. "עד 100 מיליארד אירו צפויים לזרום לאיטליה מה'בזוקה' של מרקל ומקרון", חגג השבוע העיתון "לה רפובליקה". ראש הממשלה ג'וזפה קונטה התגאה כיצד סירובו להסכים למנגנוני עזרה אחרים, מלבד אותה תוכנית לאג"ח משותף, סללה את הדרך להישג.

האיטלקים רואים בכל מיליארד שיגיע אליהם מגרמניה פיצוי הולם, תשלום על הסולידריות שלא הייתה שם בשבועות הראשונים של משבר הקורונה, אז כל מדינה אירופית דאגה לעצמה. למעשה, גרמניה, צרפת ומדינות אחרות באיחוד האירופי, משלמות כעת מיליארדים רבים על כך שמטוס הסיוע הרפואי הראשון שנחת באיטליה היה מסין. גם ספרד בירכה על ההסכמה, וראש הממשלה פדרו סנצ'ז, שאיים בעבר כי הדרך שבה האיחוד האירופי יתמודד עם המשבר הכלכלי הנוכחי "תקבע את עתידו", בירך בטוויטר על "יוזמה שעולה בקנה אחד עם דרישותנו".

אופוזיציה חזקה בהובלת קאנלצר אוסטריה

אבל ההכרזה על ההסכם היא ראשונית. מולה צצה כעת אופוזיציה חזקה, המורכבת מבעלות בריתה לשעבר של גרמניה בקרב נגד החוב המשותף, שלא שינו את עמדתן. קאנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ, שזוכה לפופולריות עצומה בארצו - וגם באירופה - על רקע מה שנתפס כניהול מוצלח של המאבק במגפת הקורונה, מוביל אותה. דקות בלבד אחרי ההצהרה של מנהיגי צרפת וגרמניה כבר יצא קורץ נגדה וכתב ב"טוויטר" כי "עמדותינו לא השתנו. אנחנו מוכנים לסייע למדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר בעזרת הלוואות (בלבד)".

בגוף ראשון־רבים בו משתמש הקאנצלר האוסטרי הוא כולל נכון לעכשיו גם את שבדיה, דנמרק והולנד, המדינות עמן הוא נמצא בקשר בנושא ו"שמרגישות כי הן חלק מאותה קבוצה", כפי שאמר.

בראיון מאוחר יותר לעיתון אוסטרי הוסיף קורץ, כי "אנו מאמינים שאפשר לסייע לכלכלה האירופית מבלי לפנות לאפיק של חוב משותף". הוא הבטיח להציג תוכנית חלופית מטעם ארבע המדינות בתוך שבועיים. גם שר האוצר הדני הבהיר השבוע כי "עמדותינו לא השתנו" בנוגע להתנגדות לחוב משותף.

מכיוון שמנגנון קבלת ההחלטות של האיחוד האירופי דורש הסכמה פה־אחד, צופים רוב הפרשנים קרב רציני בנושא במסגרות האיחוד האירופי, שעשוי להימשך שבועות ואף חודשים. "זה הולך להיות קשה", הזהיר השר הצרפתי ברונו לה־מר. דיפלומטים באיחוד מגדירים זאת כקרב בין "החוג הצפוני" למדינות "קלאב־מד" בדרום אירופה, כפי שהן מכונות לעתים בזלזול.

בגרמניה, ניצבות כעת מרקל והמפלגה הנוצרית־דמוקרטית שבראשה היא עומדת (CDU) בפני המשימה הקשה להסביר לעם הגרמני מדוע צעד שהתנגדה לו כבר יותר מעשור הפך להיות מוצדק. "למה אנחנו חייבים לשלם 500 מיליארד?", תהה ה"בילד" בכותרת ראשית השבוע, וציין כי התוכנית למעשה תעביר 125 מיליארד אירו מגרמניה למדינות אחרות, כמענק.

בכיר במפלגה, אלמר ברוק, התגייס למערכה והבהיר בראיון ל"שפיגל" כי כלל אין מדובר באג"ח קורונה, אלא בצעד יוצא דופן וחד־פעמי. "זה מצב מיוחד. מדובר במשימה מוגדרת היטב ומוגבלת - הבנייה מחדש לאחר משבר הקורונה... אלה אינן אגרות חוב קורונה, ואף אחד לא מדבר על איחוד חובות מדינות אירופה בדיעבד", אמר. אבל כשנימק בכל זאת מדוע על גרמניה העשירה, החסכנית, שדאגה לתקציב מאוזן בשנים האחרונות, להתגמש לעבר דרישותיהן של מדינות דרום אירופה, היה בדבריו הד לטענות שנשמעות כבר עשור מכיוון אתונה ורומא. "אני נגד הגישה המטרידה הזו, ש־75 שנה אחרי תום מלחמת העולם השנייה, כולם באירופה צריכים לרקוד לפי החליל הגרמני", אמר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות