גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדות על מאסר עיתונאים: נדיר מאוד בישראל, נפוץ אצל השכנים

גם אחרי ההסתייגות של נתניהו, רבים עדיין תוהים מה כל-כך יוצא דופן בדרישת הליכוד "להכניס לכלא" את רביב דרוקר ● כדי להבין עד כמה מאסר עיתונאים בישראל הוא עניין חריג, הנה תמונת מצב על התופעה אצלנו ובעולם ● המשרוקית של גלובס

רביב דרוקר, עיתונאי "המקור" / צילום: תמר מצפי
רביב דרוקר, עיתונאי "המקור" / צילום: תמר מצפי

גם אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו סיפק מעין-הסתייגות מדרישת הליכוד ל"להכניס לכלא" את עיתונאי "המקור" רביב דרוקר, הרשת עדיין מלאה בתגובות שאפשר לתמצת במילים: מה העניין הגדול, מה כבר קרה? "אם עיתונאי עובר עבירה פלילית, אסור להשליך אותו לכלא?", תהה אחד. "העיתונאים הם מעל החוק?", התפלא אחר. נשמע כאילו מאסר בגין פרסום עיתונאי, בטענה שנעשה בעבירה, הוא עניין רגיל ויומיומי.

הרושם הזה מחייב תיקון. העובדות מראות ש"הכנסת עיתונאים לכלא" היא דבר שכמעט לא התרחש עד היום בתחומי מדינת ישראל. גם בדמוקרטיות אחרות כליאת עיתונאים היא צעד נדיר ביותר. מצד שני, היא אופיינית במיוחד למדינות אחרות במזרח התיכון. כדי להעמיד את תגובת הליכוד לדרוקר באור, הנה תמונת המצב העדכנית בנושא.

שיאנית כליאות העיתונאים: סין 

389 עיתונאים ועיתונאיות נכלאו בעולם ב-2019, לפי הספירה של ארגון עיתונאים ללא גבולות (RSF) - אף אחד מהם לא בישראל. מאלה שנכלאו, 235 היו עובדים מקצועיים בכלי תקשורת והשאר עצמאים. מאגר המידע של RSF מבוסס על תחקור פרטני של מקרים שבהם עיתונאים ועובדים אחרים בכלי התקשורת נאסרו מטעמים שקשורים בעבודת הסיקור שלהם, כאשר למעשה הוא כולל רק עיתונאים שנאסרו לתקופות ממושכות; רבים אחרים נעצרו לשעות אחדות ואפילו כמה שבועות.

מספרים שונים במקצת עולים מהמעקב של הוועד להגנה על עיתונאים (CPJ), הארגון החשוב השני שמתעד פגיעה בעיתונאים ברחבי העולם. ב-CPJ מנו בשנה שעברה 248 עיתונאים כלואים, 164 מהם עובדים שכירים בכלי תקשורת והשאר עצמאיים. הפערים נובעים כנראה משיטת הספירה שונה: בוועד בוחנים כמה עיתונאים נמצאו בבתי כלא בנקודת זמן ספציפית, 1 בדצמבר של כל שנה.

גם ב-CPJ מסכימים: בישראל שבתוך הקו הירוק לא נכלא בשנים האחרונות אפילו עיתונאי אחד בשל עבודתו. אותו הדבר נכון למדינות מערביות אחרות. לעומת זאת, הפרקטיקה הזאת נפוצה במיוחד במדינות השכנות לישראל. סין היא אמנם המובילה העולמית, עם 120 עיתונאים כלואים בשנה שעברה, לפי נתוני RSF, אבל כל המדינות הבאות ברשימה נמצאות במזרח התיכון: במצרים נכלאו 34 עיתונאים; בערב הסעודית 32; בסוריה 26; בטורקיה 25.

ב-RSF מדגישים שאלה הערכות זהירות, שכן לעתים קרובות היה קשה להוכיח שהכליאה הייתה תגובה לסיקור העיתונאי. מספר העיתונאים שיושבים בפועל בבתי כלא בטורקיה, למשל, קרוב ל-100, אבל ברוב המקרים האלה התחקירנים לא הצליחו לבסס בוודאות מספקת שהם נכלאו בשל עבודתם. המעקב המקביל של CPJ זיהה בטורקיה 47 עיתונאים כלואים (לעומת קרוב ל-70 בשנה הקודמת), שההאשמה הרשמית נגד רבים מהם הייתה הסתה לטרור.

העילה הלא-רשמית: סיקור שחיתות

אמנם, במצרים ובערב הסעודית המאסר נעשה לרוב ללא משפט - אך לא תמיד. ארבעה מהעיתונאים המצרים ועשרה מהעיתונאים הסעודים שישבו בבתי הסוהר ב-2019 הורשעו בדין בעילות שונות. חלקם היו עיתונאים עצמאים; אחרים עובדי כלי תקשורת כמו אל-ג'זירה, ערוץ שהוא לצנינים בעיני הממשלה המצרית.

פרשות שחיתות היו חלק מתחום הסיקור של כשליש מהעיתונאים שישבו במאסר ב-2019, לפי מאגר המידע של CPJ. עם זאת, עילת המאסר המוצהרת הייתה לעתים אחרת. העיתונאי הטורקי בייראם קאיה (Bayram Kaya), למשל, חיבר שלושה ספרים ביקורתיים נגד מדיניות הממשלה: אחד הצביע על שחיתות בקרב שרי הממשלה, אחר על פעילות חשאית ל"סימון" אזרחים, ושלישי עסק ברצח של עיתונאי אחר ב-2007. הוא נעצר ב-2016, בגל המעצרים שערך הנשיא ארדואן בעקבות ניסיון ההפיכה שייחס ליריבו פתהוללה גולן, והואשם לצד עשרות עיתונאים אחרים בחברות בארגון טרור.

ישראל עצמה נוהגת לאסור עיתונאים מחוץ לשטחה, בגדה המערבית, שם נוהג הדין הצבאי. ביוני 2019, לדוגמה, גזר בית דין צבאי 13 חודשי מאסר על העיתונאית למא חאטר באשמת הסתה נגד ישראל, אחרי שישבה כשנה במעצר מנהלי. תחקירני RSF מדגישים שחקירתה עסקה בין היתר בעבודה העיתונאית.

המדינות המובילות במאסר עיתונאים ב-2019, לפי עיתונאים ללא גבולות / צילום: צילום מסך, גלובס

אבל אפילו תחת השלטון הצבאי ישראל אוסרת פחות ופחות אנשי תקשורת - לפחות לפי נתוני CPJ. המעקב המפורט של הארגון מראה שמספר העיתונאים בבתי הכלא הישראליים, רובם ככולם פלסטינים, ירד בעקביות מ-25 בשנת 2010, ל-10 בשנת 2015, ל-3 בשנת 2018. בסוף 2019, לפי נתוני CPJ, לא היה כלוא תחת שלטון ישראל אף לא עיתונאי אחד. עם זאת, ארגון מזרח תיכוני בשם הוועד לתמיכה בעיתונאים (Journalist Support Committee) מספק הערכות שונות לחלוטין, ודיווח לאחרונה על יותר 24 עיתונאים פלסטינים כלואים.

ירידה ניכרת בכליאה של עיתונאים נרשמה בעשור האחרון גם בשאר העולם. ב-2010 עוד תיעדו ב-CPJ כמעט 1,000 מקרים כאלה. המספרים פחתו מדי שנה, עד שבראשית 2019 ירדו מתחת ל-300.

ישראל: לא כולאים מפרסמי הדלפות

מאסר של עיתונאיות ועיתונאים בישראל תמיד היה נדיר. זה לא נובע מהגנות מיוחדות בחוק: אין בחוקי מדינת ישראל התייחסות מפורשת לעיתונאים. למעשה, סיטואציות מסוימות שכרוכות בעבודת הסיקור עלולות לסבך את העיתונאי בעבירות שנושאות עונש מאסר. לדוגמה, שורה של חוקים מחייבים כל אדם שנקרא להעיד בבית המשפט להציג כל ראיה שנמצאת ברשותו - גם אם היא הושגה ממקור בתחקיר עיתונאי, והסנקציה על סירוב יכולה להגיע לשנתיים מאסר.

בפועל, סנקציות כאלה כמעט לא הופעלו. בשנות ה-50 נגזרו שבעה ימי מאסר על אליקים העצני, שהשתתף בכתיבת חוברת על שחיתות מצד סגן מפכ"ל המשטרה דאז, שהיה בנו של ראש הממשלה דוד בן גוריון. העצני סרב לחשוף את מקורותיו והואשם בביזיון בית המשפט. אבל בשנים הבאות נטו בתי משפט לפסוק במקרים דומים כי ההגנה על מקורות עיתונאיים היא "עילה צודקת" לסרב למסור ראיה.

אפילו במקרים של הדלפה אסורה של מסמכים, השימוש המועט במאסר נעשה נגד המדליפים ולא נגד העיתונאים. על ליאורה גלט-ברקוביץ', פרקליטה במחוז מרכז שב-2003 העבירה לעיתונאי "הארץ" ברוך קרא מידע בפרשת סיריל קרן, נגזרו שמונה חודשי מאסר על תנאי. נגד קרא לא נפתחו שום הליכים משפטיים. על ענת קם, שב-2008 העבירה לעיתונאי "הארץ" אורי בלאו מסמכים על התנקשויות של צה"ל בגדה המערבית, נגזרו בערעור 3.5 שנות מאסר. בלאו עצמו נידון רק לארבעה חודשי עבודות שירות.

העובדות מלמדות אפוא שאין שום דבר רגיל ברעיון "להכניס לכלא" עיתונאי כמו רביב דרוקר על שידור הדלפות. מעשה כזה יהיה צעד חריג ביותר, גם במונחים ישראליים וגם לאור המקובל במדינות דמוקרטיות אחרות.

לקריאה נוספת:

"עיתונאים שנהרגו, נכלאו והוחזקו כבני ערובה ב-2019", עיתונאים ללא גבולות

נתונים על מאסר עיתונאים - הוועד להגנה על עיתונאים

"לראשונה מתחילת העשור: אף עיתונאי בישראל אינו כלוא בשל פעילותו העיתונאית" - העין השביעית, 11.12.2019

"24 עיתונאים פלסטינים עדיין מוחזקים בידי ישראל", מידל איסט מוניטור, 2.9.2019

"הסדרת החיסיון העיתונאי" - המכון הישראלי לדמוקרטיה, יוני 2015

דוד ביטן על החוק לגבי הדלפות מחקירות - המשרוקית של גלובס

"מסירת חומרים מחדרי חקירות זו עבירה פלילית. האם העונש הוא כלא?", המשרוקית של גלובס

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם בשמונה שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים שהסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: פנטהאוז נמכר ב־3.8 מיליון שקל

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר עם מרפסת בשטח של 83 מ"ר ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב