גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופציות שעומדות בפני הקונגרס כדי להעניש את טראמפ על ההסתערות לקפיטול

הליך האימפיצ'מנט  של הנשיא יחל ברביעי בקונגרס על פי הצהרת הדמוקרטים ● גם אם יעבור בבית הנבחרים הוא נדרש לשני שליש בסנאט שנמצא עדיין בשליטת הרפובליקאים – ולכך יש סיכויים נמוכים מאוד ● אולם זה לא ההליך היחיד שעומד על הפרק ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

חברי הקונגרס האמריקאים מעוניינים להעניש את הנשיא דונלד טראמפ על חלקו בהסתת המפגינים, שהסתערו על גבעת הקפיטול בשבוע שעבר. ישנן כמה אפשריות לכך על השולחן בשבוע שנותר עד להשבעת הנשיא הנבחר ג'ו ביידן. גלובס עושה סדר.

התיקון ה־25 לחוקה

התיקון ה־25 לחוקה האמריקאית מאפשר לממשלה להוציא נשיא לנבצרות. כדי לעשות כך, נדרשים סגן הנשיא ורוב בקרב חברי הקבינט להכריז פומבית ובכתב כי הנשיא "אינו מסוגל לממש את סמכותו או לבצע את תפקידו".

זה תהליך שעשוי לקחת זמן ולא להסתיים לפני השבעת ביידן ב־20 בינואר. עד כה, סגן הנשיא מייק פנס והקבינט לא הביעו תמיכה בצעד כזה. אמש (ב') חברי המפלגה הרפובליקאית חסמו בבית הנבחרים הצבעה על החלטה שקראה לפנס להפעיל את התיקון ה־25. נראה כי קיימים סיכויים קלושים למהלך הזה.

פרשנים רבים ביקרו את "חולשתו" של סגן הנשיא פנס, שטראמפ עצמו תקף פומבית ואישית כדי להפעיל עליו לחץ לפעול בניגוד לחוק ולא לקבל את תוצאות חבר האלקטורים ביום רביעי. בהמשך לכך, ההמון הזועם בקפיטול קרא "לתלות את מייק פנס" בעודו שועט פנימה לתוך הבניין.

הדחה (אימפיצ'מנט)

ממשיכים עם האופציה השנייה על השולחן: הדחה. אם טראמפ לא מתפטר ופנס לא מפעיל את התיקון ה־25, הדמוקרטים בבית הנבחרים מתכוונים להצביע ביום ד' על סעיף אחד של הדחה, שפורסם אתמול (ב'), המאשים את טראמפ ב"הסתה למרד".

מכיוון שהדמוקרטים הם הרוב בבית הנבחרים, ההצבעה צפויה לעבור ללא קושי וטראמפ יקבע שפל היסטורי כנשיא הראשון בהיסטוריה האמריקאית, שבית הנבחרים מדיח אותו פעמיים במהלך הכהונה.

על פי החוקה האמריקאית, לאחר ההצבעה בבית הנבחרים, ההחלטה עוברת לסנאט שמקבל ממנו את סעיפי ההדחה. חברי הסנאט, שם שולטים כעת הרפובליקאים, יצטרכו להצביע על כך. לאחר מכן, לפי הפרוטוקול הם יצטרכו לערוך לטראמפ שימוע.

מטבע הדברים, הזמן הקצר שנותר עד ההשבעה ביום רביעי בשבוע הבא (ה־20 בינואר) לא יאפשר לכל התהליכים האלה לקרות בלו"ז כה צפוף. נוסף לכך, הסנאט נמצא כעת בפגרה עד ה־19 בינואר - ערב ההשבעה - ומנהיג הרוב בסנאט מיטץ' מקונל, ממפלגתו של טראמפ, כבר הודיע שלא יזמן את הסנאטורים לוושינגטון לפני כן. מעבר לכך יש לציין כי עד כה, מעולם לא נמצא רוב של שני שליש מהסנאטורים להדחת נשיא אמריקאי מכהן.

אלא שחשוב לומר שלהדחה (אימפיצ'מנט) יש חשיבות מעבר ל"כאן ועכשיו". משפט הדחה יכול להיערך גם הרבה אחרי שטראמפ יילך הביתה לניו יורק או לפלורידה עם כניסתו של ביידן לבית הלבן. להדחה עצמה לא תהיה משמעות יותר אך ניתן יהיה להרשיע אותו ולאסור עליו לחזור לבית הלבן בעתיד.

בוושינגטון יש כבר דמוקרטים שמציעים לדחות את העברת סעיפי ההדחה לסנאט עד לאחר שיחלפו 100 הימים הראשונים לכהונת ביידן. זאת, כדי להימנע מצביעת השבועות הראשונים של הקדנציה בוויכוח פוליטי מר. כך יוכל הקונגרס להתפנות לאישור השרים המיועדים של הנשיא הנכנס ולעדיפויות הדחופות ביותר שלו.

ביידן עצמו הציע ביום שני שאחרי כניסתו לתפקיד, הקונגרס יחלק את סדר היום שלו לשניים: מחצית מהזמן הוא יעבוד על ענייני הממשל החדש ובמחצית השנייה על הדחת טראמפ.

גינוי לנשיא

בית הנבחרים והסנאט עשויים לאשר החלטה שיש בה עונש מופחת - גינוי רשמי נגד טראמפ על הסתה למרד. מבין כל האפשרויות זו האחת שיש לה את הסיכוי הרב ביותר לעבור.

שימוע על הדחה לא רק שיגזול זמן רב, הוא כאמור דורש רוב מיוחס של שני שלישים מהסנאט. כלומר 17 רפובליקאים לפחות בנוסף לדמוקרטים. על פי התבטאויות פומביות ופנימיות של סנאטורים רפובליקאים, הסבירות לכך שואפת לאפס כעת. לעומת זאת, החלטת גינוי יכולה להיות מוגשת ללא דיחוי ולעבור בהצבעה ברוב פשוט של 60 קולות. מציאת עשרה רפובליקאים, שיהיו מוכנים להעניש את טראמפ נראית אפשרית.

התיקון ה־14 לחוקה

הקונגרס יכול להעביר החלטה לא מחייבת הקובעת שטראמפ יהיה נתון לתיקון ה־14 - תוספת לחוקה שהוספה לאחר מלחמת האזרחים, שקבעה שכל אדם אשר היה מעורב ב"התקוממות או התמרדות" נגד ארה"ב פסול לשמש במשרה ציבורית או פדרלית מכל סוג.

ואולם, בעוד שבתקשורת האמריקאית נזרקת האופציה של התיקון ה־14 באופן תדיר למדי בימים האחרונים, בשונה מהליך ההדחה, החלטה כזו דווקא לא תוכל למנוע מטראמפ לרוץ שוב או לנסות לשרת במשרה ציבורית. מדוע? מפני שלמרבה האבסורד במקרה הזה, נדרשת חתימה של הנשיא כדי לתת לה תוקף חוקי. המחוקקים לא דמיינו כנראה שנשיא ארה"ב המכהן יהיה זה שיקרא להתקוממות או המרדה.

יחד עם זאת, התומכים באפשרות הזו סבורים, שהיא עשויה לסייע משפטית לעתירות שיוגשו בעתיד נגד מועמדות של טראמפ אם יחליט לרוץ שוב ב־2024.

להימנע מפעילות פוליטית ולתת למערכת המשפטית לעבוד

למרות ההצהרות של הדמוקרטים בקונגרס, הם יכולים לבחור לא לעשות כלום ולהימנע מהענשת טראמפ ולהשאיר למערכת המשפט לסגור איתו את החשבון בעתיד על חלקו בהסתה להתקוממות.

אולם תסריט זה נראה לא סביר. הדמוקרטים רואים בהענשת הנשיא "חובה", אפילו בימיו האחרונים בתפקיד ולו רק בגלל שנהרגו במתקפה חמישה בני אדם, ונראה כי לחלקו בשלהוב ההמון זמן קצר לפני כן בעצרת, לא הרחק מהקפיטול, היה חלק משמעותי בזעם ההמון.

התפטרות

לבסוף, ישנה גם אופציית ההתפטרות. רוב הדמוקרטים וגם מספר לא קטן של רפובליקאים היו רוצים שטראמפ יתפטר לאלתר על מנת לצמצם את מידת הנזק שהוא עשוי עוד לגרום, אפילו כשמניין הימים לסיום הקדנציה שלו קצר מאוד.

בעוד שהתפטרות של טראמפ נראית לא סבירה בעליל ואין לכך אפילו קצה קצהו של רמז שכך יבחר הנשיא לעשות, זו לא תהיה הפעם הראשונה שנשיא מכהן מתפטר בהיסטוריה של ארצות הברית.

בשנת 1974 הנשיא הרפובליקאי לשעבר ריצ'רד ניקסון התפטר בעצמו לאחר שמנהיגים רפובליקאים בקונגרס איימו עליו שהם הולכים להדיח אותו; בית הנבחרים כבר החל בדיוני הדחה בעקבות חשיפת פרשת ווטרגייט. במקרה של טראמפ, חברי מפלגתו לא דורשים ממנו בפומבי להתפטר ולחסוך מהמפלגה וממנו באופן אישי את המבוכה שבהליך.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון