גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היום אנשים קונים מתנה לעצמם": סמנכ"ל חברת מכוניות יוקרה בראיון

המשבר העולמי בייצור ובאספקת רכיבים אלקטרוניים לענף הרכב חייב את ארז טרופן, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת רכבי היוקרה המזרח, לפעול אחרת ● מהם היתרונות והחסרונות שהקורונה הביאה לענף, ולמה הוא לא מוטרד מהיבוא האישי ● הזווית של סמנכ"לי השיווק בחברות הבולטות במשק

ארז טרופן, סמנכל שיווק מכוניות המזרח / צילום: איל יצהר
ארז טרופן, סמנכל שיווק מכוניות המזרח / צילום: איל יצהר

ב-2021 נשבר שיא במסירות של כלי רכב חדשים בישראל, עם כ-290 אלף מכוניות. במקביל, נרשמה בתקופת הקורונה התחזקות של סגמנט מכוניות היוקרה בשוק החדשות והמשומשות - לא רק בארץ, אלא בעולם כולו. "למדנו עד כמה החיים מלאי תהפוכות ושזה הזמן להגשים חלומות", אומר ארז טרופן, סמנכ"ל השיווק והמכירות של חברת המזרח, יבואנית לנד רובר ויגואר.

"גם היום יש שקונים רכב יוקרה כסמל סטטוס, אבל רואים יותר אנשים שקונים מכונית יוקרה כמתנה לעצמם, במובן של לאפשר לעצמי לעשות את הדברים שתמיד רציתי לעשות". עם זאת, טרופן מודה כי סגמנט היוקרה בישראל קטן ביחס לשווקים אחרים. "בגרמניה מדובר בעשרות אחוזים משוק המכוניות, אבל ישראל היא המדינה ששיעור המיסוי בה הוא השני הגבוה (אחרי דנמרק) ביחס למדינות אירופה. זה משפיע על כלל השוק, ובעיקר על סגמנט היוקרה".

הקורונה הובילה גם למחסור גדול במכוניות ולעיכובים במסירות. "כשמזמינים היום, לא תמיד יודעים את מועד המסירה. היות ששיא המגפה מאחורינו, אני מעריך שבמהלך השנה קצב הייצור ידביק את עצמו".

מהלך שהצליח

"עד לא מזמן, מכרנו מכוניות בעיקר ממלאי זמין. המשבר העולמי בייצור ובאספקה של רכיבים אלקטרוניים לתעשייה הכניס את ענף הרכב למצב חסר תקדים של חוסרים. הקצאות הייצור הצטמצמו, וכל ההזמנות שמבוצעות כיום הן למשלוחים עתידיים, חלקן למועד אספקה לא ידוע עד כדי חודשים ארוכים.

"המציאות הזו חייבה אותנו לשינוי תפיסת פעילויות השיווק. אם בעבר פעלנו במטרה להשיג לקוחות חדשים או לשמר את הקיימים, כעת אנו נדרשים גם לפעילות עבור הממתינים, באופן שישמר אצלם את החשק וההתלהבות עד לקבלת הרכב. כחלק מזה, קיימנו אירוע נהיגה חווייתית בשטח בדגמי לנד רובר עם צוות מדריכים. הגיעו יותר מ-100 לקוחות שהזמינו רכב שטרם יוצר, וקיבלו הצצה לחוויה שצפויה להם. התגובות היו נלהבות".

מהלך שנכשל

"הפעילות שהזכרתי בהצלחה תוכננה ליומיים רצופים. בתחילה קצב ההיענות היה איטי, ולכן קיצרנו אותה ליום אחד. ממש לפני האירוע התעורר הביקוש, אבל כבר לא יכולנו לשנות את התוכנית, ונאלצנו לדחות לקוחות שרצו להצטרף. זה פספוס, וזה לימד אותי שתמיד עדיף ללכת עם תרחיש אופטימי, ולא עם תרחיש פסימי".

הצלחה של אחרים

"לאחרונה התקיימה בטבריה, בפעם הראשונה בישראל, תחרות איירון מן הבינלאומית - שזכתה לבאזז מטורף למרות שהגעתה לישראל לא לוותה בקמפיין. בכך נמדדת עוצמת המותג. הם יצרו ביקוש דרך סלוטים, קהילת הטריאתלטים בארץ הסתערה עליהם, והם נמכרו תוך שעות".

אתגרי השיווק

"הדבר העיקרי שלמדנו בשנתיים האחרונות הוא התמודדות עם חוסר ודאות, ועם שינויים גדולים ומהירים. לכן, לכל תוכנית שאני מגבש, אני מכין תוכנית מגירה חלופית. למשל, אם אנחנו מתכננים קמפיין לדגם מסוים, ומתברר שמכרנו את כל הקצאת המלאי במציאות החוסרים, הקמפיין מתייתר - וצריך לחשוב מהר על משהו אחר. זה מאתגר גם בניהול התקציב".

עד כמה מאתגר אתכם היבוא האישי שצומח בתחום הרכב?
"בשנה האחרונה נתח המכירות שלנו למותגים שאנחנו מייבאים גדול מהיבוא העקיף, שבעיקר כולל מכוניות מדגמים שלא הצלחנו לייבא בעצמנו. אנחנו רואים לא מעט לקוחות שרכשו לנד רובר ביבוא עקיף, אבל באים אלינו למכונית הבאה".

מודל השראה

"ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, שנמצאת בחזית המאבק בקורונה, ועושה זאת בצורה מעולה תוך דבקות בשיקולים מקצועיים, בשיח ובהסברה עם הציבור בגובה העיניים - וכל זה תחת מבול של הכפשות, גידופים ואיומים. היא משדרת אמינות ומקצועיות, עומדת זקופה מול התקשורת גם ברגעים מאתגרים, ומוסיפה כבוד לשירות הציבורי".

שיווק או שירות

"המונח 'שירות' מתייחס לכל חוויית הלקוח בתהליך המכירה ואחריה, והיא תעצב את דעתו על המותג, המוצר והספק הרבה יותר מכל קמפיין פרסומי או פרזנטור ידוע. בענף הרכב, היחסים בין הצרכן לחברה מתחילים לאחר המכירה. למעשה, אין גבולות ברורים שמפרידים בין שיווק לשירות. האינטראקציה של הלקוח עם מוקדני שירות הלקוחות או עם הנהגים שאוספים ממנו את הרכב לטיפול חשובה למכלול החוויה יותר מקמפיין או מכתבת מבחן דרכים".

הצרכנים משתנים

"היום קונים יותר רכבי יוקרה, אולי כפיצוי על הריחוק החברתי שנכפה על כולנו, ועל ביטול החופשות המשפחתיות לחו"ל. גם עולם רכבי השטח פורח, בזכות המטיילים שגילו את הארץ. אנחנו פוגשים לקוחות שחשובה להם יכולת השטח האמיתית של הרכב, ולא רק המראה החיצוני או הדימוי ה'קרבי' שלו".

על הביקוש למכוניות יוקרה ניתן ללמוד גם מהשקת דגם הראנג' רובר בשבוע שעבר. מחירו של רכב השטח הזה, שמשמש גם את מלכת אנגליה, מתחיל ב-1.3 מיליון שקל והוא היקר בישראל. "יש התעניינות של עשרות לקוחות", מספר טרופן. "לחלק זו תהיה המכונית השנייה והשלישית מהדגם".

האם הזינוק בקניות באונליין הגיע גם אליכם?
"יש מתחרים שמנסים לקדם את זה, אנחנו לא. ביקור באולם תצוגה של מכוניות הוא חלק מהחוויה, ומגיע לקונים ליהנות ממנה".

הקורונה האיצה גם את שוק המכוניות המשומשות.
"זה נובע ממגוון סיבות - החל בזה שאנשים מעדיפים להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית, שגם חודשים ארוכים לא הייתה ממש זמינה, ועד ההכנסה שהתפנתה. ההתעוררות התרחשה בכל הסגמנטים, ויש מחסור בהיצע גם במכוניות משומשות. זו תופעה שלא ראינו עשרות שנים. מחירי מחירון לוי יצחק עלו בחלק מהדגמים, וגם כך יש כאלה שקשה להשיג".

טעות של מתחילים

"לא תמיד משקיעים בלמידת הדינמיקה בין הלקוח לבין איש המכירות. רק אחרי שלומדים אותה לעומק, אפשר לבנות מהלכים של מיתוג ותקשורת שיווקית".

מה למדתי בדרך

"אני משתדל ללמוד כל הזמן מהמנהלים ומהעובדים, מהספקים ומהלקוחות - עם כולם חשוב לי לנהל שיח, להקשיב ולהתייעץ, כחלק מתהליך קבלת ההחלטות".

תפיסת עתיד

"בשנים האחרונות הנתונים על ההליך שהלקוחות חווים ומערכת היחסים שלהם אתנו מגובשים באמצעים טכנולוגיים. אבל מבחינתי, הכלים הללו והנגישות למידע באים בנוסף, ולא במקום הקשר הישיר. גם בעוד חמש שנים, כדי להצליח באמת צריך יהיה לפגוש את הלקוחות פנים אל פנים".

ארז טרופן

אישי: בן 43, בזוגיות, מתגורר בתל אביב.

מקצועי: בעל תואר ראשון בכלכלה וניהול מאוניברסיטת ת"א, תואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן. עבד בתפקידים ניהוליים בענף הרכב, עבר לכהן כסמנכ"ל בניופאן, ומשם חזר לענף, כסמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת המזרח, יבואנית יגואר ולנד רובר.

עוד משהו: "מגיל 13 עבדתי בחופשים, כנציג מכירות באולמות של קבוצת מכשירי תנועה, יבואני פורד וסוזוקי בשעתו. כבר בתיכון שימשתי כעוזר למנהל היבוא בפורד".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית