גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללבוש פייסבוק, להאזין לגוגל: כך מתכננות חברות הטק הגדולות להתרחב

השנה הקרובה תכלול הרבה מוצרים חדשניים, אבל גם איחודים ורכישות שיחברו בין רשתות חברתיות לקומרס ותשלומים, עלייה במעמדם של הפודקאסטים וחוויות רכישת מזון שיהפכו סוף-סוף מפיילוט למציאות ● שיווק, דיגיטל וטכנולוגיה ב-2022, כתבה שנייה בסדרה

 

סופרמרקט של אמזון. צפויה לפתוח עשרות סניפים גדולים עמוסי טכנולוגיות / צילום: Associated Press, Ted S. Warren
סופרמרקט של אמזון. צפויה לפתוח עשרות סניפים גדולים עמוסי טכנולוגיות / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

שנת 2021 העמוסה מאחורינו, ו-2022 צפויה להיות אפילו יותר מעניינת - זו תהיה לא רק שנה של חדשנות, אלא גם של איחודים, רכישות, חיבורים והתרחבויות.

העולמות הווירטואליים הופכים ממשיים: המהפכות של השנה הקרובה

החידושים של מטא

מטא (לשעבר פייסבוק) צפויה להשיק מכשירים חדשים שיתחברו למטא-וורס, בנוסף למשקפי ה-VR שלה. נכון להיום, המכשיר המשמעותי היחידי שיש למטא הוא משקפי ה-Quest 2, שנחלו הצלחה משמעותית ב-2021, אבל יתקשו מאוד להתחרות מול מוצרי המתחרות הגדולות, ביניהן גוגל, מיקרוסופט וכמובן אפל (מוצרים שצפויים לצאת לאוויר כבר במהלך 2022 או תחילת 2023).

הסיבה לכך לא קשורה בהכרח לאיכות המשקפיים - Quest 2 הוא מוצר טוב מאוד ובמחיר נגיש, וקמברייה (הדגם הבא שלהם) נראה אפילו עוד יותר טוב. אבל הנחיתות התחרותית של מטא היא באקו סיסטם - כלומר במוצרים המשלימים - ושם גוגל ואפל יכולות לנצח אותה בענק.

מבחינה טכנולוגית, לעובדה שלמשקפיים יש עוד מכשירים "תומכים" שיכולים לסייע בעיבוד, במעקב אחר תנועות ידיים, במידע על המשתמש ועוד, יש יתרון אדיר בביצועים. לכן, אני מעריך שכבר ב-2022 או לכל המאוחר 2023 נראה את מטא מוציאה ליין שכולל שעון, אוזניות, צמידים לבישים ועוד. המוצרים הללו "ידברו" זה עם זה, יספקו חוויה הוליסטית, וגם יסייעו למשקפיים לעמוד בנטל העיבוד, המעקב ואיסוף הדאטה.

גל רכישות

אני מעריך שטוויטר תירכש על ידי סקוור או פייפאל, וגם פינטרסט תירכש על ידי אחת מחברות הפינטק הגדולות (אולי סטרייפ). למה? כי הדרך האידיאלית לייצר Super App היא באמצעות חיבור בין רשת חברתית לקומרס ותשלומים. ראינו את זה בהמון חברות בעולם, בעיקר באסיה (הודו, סין, אינדונזיה ואחרות), ואני מעריך שנראה את זה גם בארה"ב ואפילו בישראל כבר בשנה-שנתיים הקרובות.

אני גם מעריך שספוטיפיי תירכש על ידי נטפליקס. למה? כי זה שילוב מטורף שיכול למצב את נטפליקס בין לילה כחברת התוכן המובילה בעולם, כתף אל כתף מול דיסני. אם נטפליקס תרכוש גם אתר חדשות גדול, חברת לימודים ופעילות תוכן בתחום הלייף סטייל (למשל את פלטון, שנמצאת במחיר רצפה) - זה יכול להפוך אותה לחברה של טריליון דולר תוך תקופה יחסית קצרה.

כמובן שלשם כך צריך תעוזה עסקית מטורפת, וצריך לשבור את הראש איך מאחדים את הכול בלי לשבור, אבל אם הם ילכו לשם - זה יהפוך את נטפליקס מעוד חברה מעניינת לאחת החברות בה' הידיעה.

התחזקות הפודקאסטים

2021 הייתה השנה שבה פודקאסטים הפכו פורמלית מגימיק לביזנס - ראינו עוד ועוד כסף ופרסום נכנסים לתחום, ועוד ועוד חברות מפיקות תכנים מקוריים ומשלבות פודקאסטים כחלק משמעותי מערוצי התוכן שלהן. 2022 תהיה השנה שבה הצ'ק הזה יתחיל להיפרע, וזה יבוא לידי ביטוי במגוון היבטים - פיתוחים חדשים, רכישות וצמיחה משמעותית של השוק (מבחינת היקף הכסף שעובר בו, וכמות היוזרים שמאזינים), וגם כניסה יותר משמעותית של השחקניות הגדולות, בפרט פייסבוק, אמזון וגוגל.

פייסבוק מבינה שאם היא רוצה להפוך את פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם ל-Super App אחת, היא צריכה גם פתרון תשלומים (לכן היא בונה את ארנק הקריפטו שלה), קומרס (פייסבוק ואינסטגרם שופס), אבל גם אודיו יכול להיות מעולה - כי הוא מגביר את זמן המסך והשימושיות. אותו הדבר נכון לגבי גוגל, ואמזון כבר שם עם Audioable ו-PrimeTv שניתן לאחד, לחזק את הפודקאסטים ולייצר זרוע תוכן משמעותית.

בקיצור, המוטיבציות של הגדולות קיימות, ואני מעריך שהשנה נראה שם גם את הכסף והמאמצים.

חוויית הסופרמרקטים

הרבה שנים אנחנו מדברים על כך שהסופרמרקטים ישתנו, אבל בפועל, עד היום השינוי המרכזי היה בעיקר בקופות בשירות עצמי. לא ראינו שינוי דרמטי בטכנולוגיה בתוך הסופר, וגם לא ראינו כמעט בכלל שימוש ב-AR (למרות שלכמעט כל אחד מאיתנו יש מכונת AR בכיס - היא נקראת סמארטפון), שימוש בפרסונליזציה או פריסה מספקת של טכנולוגיות Just Walk Out. עגלות חכמות ראינו, אבל עדיין בפריסה קטנה מאוד. בקיצור, בשנתיים-שלוש האחרונות נעשו הרבה פיילוטים, אבל מעט מאוד יישומים בפריסה רחבה.

אני מעריך ששנת 2022 תסמן את הנקודה שבה יסתיימו הפיילוטים, ויחלו פריסות רחבות של טכנולוגיה וחדשנות בסופרמרקטים, גם הגדולים. זה יתחיל כמובן בארה"ב, אנגליה וגרמניה, אבל מהר מאוד יגיע גם אלינו לישראל.

למה דווקא 2022? ממספר סיבות מרכזיות: הראשונה, הטכנולוגיות כבר הבשילו. יש תשתיות אינטרנט מעולות (בין היתר בזכות 5G) יש שיפור הולך וגדל ביכולות העיבוד במכשור קטן יחסית, יותר ידע וניסיון בלמידה העמוקה, ויותר פתרונות ענניים שעוזרים לחברות וסטארט אפים בתחום להתעסק בליבת הפתרון שלהם.

שנית, הצרכנים שינו את ההעדפות שלהם. נכון שיש כאלו שעדיין מעוניינים ללכת לסופר הפיזי, אבל גם הם כבר מצפים למשהו אחר. הרוב היגרו לדיגיטל ולאיקומרס (בין היתר "בזכות" הקורונה אבל לא רק), לפחות חלקית.

שלישית, אמזון יורדת לשטח - ב-2021 עברה פריסת החנויות הפיזיות שלה בתחום קמעונאות המזון מהילוך ראשון לשלישי, וב-2022 היא תעבור להילוך טורבו. אנחנו נראה עשרות סניפים גדולים של אמזון עמוסים בטכנולוגיות ברחבי ארה"ב, מה שכמובן יגרום לכל התחרות לעבור ל"נוהל אדמה בוערת" גם בארה"ב וגם בשאר המערב.

צמיחת ה-Super Apps

שנת 2022 תהיה השנה שבה נתחיל לראות במערב (גם בישראל) יותר ויותר Super Apps בסגנון של WeChat, AliPy, Paytm ואחרות, הפועלות בשוק האסייתי. אני מקווה ומאמין שזה לא יהיה יישום וחדירה של האפליקציות האסייתיות (רובן סיניות) למערב, אלא שאפליקציות מערביות יוסיפו לעצמן פונקציונליות.

דוגמאות לחברות שיכולות להפוך ל-Super Apps בשנה-שנתיים הקרובות: פייסבוק, אם היא תאחד את פייסבוק, אינסטגרם, מסנג'ר, ווטסאפ והארנק שלה לאפליקציה אחת, יחד עם המרקטפלייס ו-Shops שכבר קיימים; PayPal, שיכולה להוסיף אפליקציית מסרים ואולי גם רשת חברתית כמו טוויטר, פינטרסט; וגם Google עשויה להחליט שהגיע הזמן לייצר מגה אפליקציה.

זו יכולה גם להיות אחת מחברות המשלוחים הגדולות DoorDash או Grubhub, או אולי אובר איטס (שכבר היום נמצאת בממשק עם אפליקציית אובר ה"רגילה"). בארץ, אלה יכולות להיות פנגו, ביט, פייבוקס, ילו או BUYME (אם היא תבנה סביבה ארנק, ואולי תשתלב גם עם חברת משלוחי מזון).

כל זה קשור לדיגיטציה שכולנו עברנו בשנים האחרונות - למשל חדירת הארנקים הסלולריים, או הממשקים הפתוחים (לקומרס, לבנקאות, להעברת תשלומים, לקבלת הזמנות אוכל, לשירותי תחבורה וכו'). תוסיפו לכך את העובדה שיש אפשרות לייצר מטבעות קריפטו פנימיים עבור אותה אפליקציה, ובכך גם להימנע מעמלות העברה ומעברים מיותרים במערכת הבנקאית - והרי לכם תשתית מעולה ליצירתן של Super Apps.

הכותב הוא מנכ"ל mihi.market, מרצה ל-MBA במסלול האקדמי של המכללה למינהל ויוצר קהילות Digital. Tech. Business ו- Beyond the metaverse 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?