גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבידוד בישראל מתקצר ל-5 ימים. ומה קורה בעולם?

ראש הממשלה בנט ושר הבריאות הורוביץ החליטו לקצר את הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה ● גם בעוד מדינות בעולם מקצרים את הבידוד, בגלל החשש למשק ולמערכות הבריאות

ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון
ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ החליטו על קיצור הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה. בשעה שלוש וחצי היום (ב') לאחר דיונים פנימיים של גורמי מקצוע במשרד הבריאות, ראש הממשלה קיים דיון בנושא בהשתתפות הורוביץ ומנכ"ל משרדו. 

היציאה מהבידוד ביום החמישי תתרחש אם ביום החמישי והרביעי לא הופיעו סימני תחלואה ואחרי שבוצאו שתי בדיקות אנטיגן עם תוצאה שלילית, אחת בערב היום הרביעי והשנייה בערב החמישי. אם יש תסמינים או שהבדיקה חיובית לא ניתן לצאת מהבידוד, וזאת עד שמגיעים למצב ללא תסמינים ושתי בדיקות רצופות אנטיגן ביתיות שליליות. הקיצור תקף גם למי שנחשך לחולה מאומת גם אם אינו מחוסן/מחלים. 

בתדרוך לציבור, אמר פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא כי "בחנו את סכנת ההדבקה בקרב מבודדים ומאומתים לפני ימים, והחלטנו לקצר את משך הבידוד לחמישה ימים. 80%-85% מההדבקות מתרחשות עד היום החמישי". 

"עלינו לנהוג במשנה זהירות בכל מגע, גם בלי קשר לקיצור הבידוד, וחיסון מקטין את סכנת ההדבקה. חשוב שמי שבסיכון ישמרו על ריחוק פיזי בימים האלה - מי שלא באוכלוסייה זו מתבקשים לשמור על המבוגרים ולא לסכן אותם בהדבקה. אם יש מפגשים בלתי נמנעים, אפשר לבצע בדיקת אנטיגן לפני מפגשים אלה".

פרופ' זרקא התייחס לבדיקות ה-PCR ואמר כי "הנחינו את קופות החולים שלא לבצע PCR לאוכלוסייה שלא בסיכון. אוכלוסייה בסיכון תקבל קדימות בתור וגם במעבדות, ונבטיח שתוך 12 עד 14 שעות לכל המאוחר תהיה תשובה. שאר האוכלוסייה לא תוכל עוד לבצע בדיקת PCR, אלא אנטיגן מוסדי. התוצאות לכלל האוכלוסייה עשויות להתעכב עד 4-5 ימים ולכן נעדיף בדיקות אנטיגן".

"75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים"

עוד אמר פרופ' זרקא: "התחלואה של האומיקרון בהשוואה לדלתא פחות קשה. 75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים. הקריטריונים להבחין בין מאושפזים בגלל קורונה ועם קורונה הם מורכבים. בארה"ב מעריכים שקרוב ל-40% מהאושפזים עם קורונה, מאושפזים בגלל סיבה אחרת. אלא שלא קיים מנגנון שמאפשר להגיע להבנה חד ערכית לגבי אם מדובר באבחנה עם קורונה או בגלל קורונה. נדרשנו לנושא הזה ובדקנו את כל המאושפזים ומצאנו כי 78% מהחולים המאושפזים במצב קשה וקריטי או שמונשמים - הם בגלל קורונה ולא עם קורונה. כלומר הקורונה היא שהביאה אותם למצב הקשה".

"כמות ההדבקה יוצרת עומסים גדולים במקומות שונים והצוות ממשיך לתת מענה תחת עומס לא פשוט, במיוחד שחלק מהצוות נדבק ונמצא בבידוד. אנחנו מודעים להשפעת הבידודים על הצוותים הבריאותיים. בוחנים את הנושא הזה ואת האפשרויות לאפשר לעובדים חיוניים ויחודיים במיוחד המשך עבודה בתנאים מסוימים - גם בבריאות וגם במערכות האחרות. אנחנו בתוך גל גבוה ומדבק שמתאגר את כלל ענפי המשק בכדי לאזן בין הצרכים השונים - הבריאותיים והמשך תפקוד המשק. מדובר בתהליך של ניהול סיכונים".

לדברי פרופ' זרקא, "סכנת ההדבקה בהחלט קיימת אחרי חמישה ימים. אני מבקש ממי שיצאו מבידוד שישמרו על עצמם וסביבתם. ההנחה היא שסביבת העבודה עמוסת נגיפים. לכן ביקשנו שתי בדיקות אנטיגן. השיקול הגיע משיקול של עומס נגיפי. קיצור הבידוד יתרחש אחרי שלאדם אין תסמינים במשך יומיים והוא עבר שתי בדיקות אנטיגן רצופות".

"אני לא סבור שכרגע נדרשות הגבלות במשק, ככל שהתחלואה תמשיך לעלות נצטרך לבחון הגבלות", הוסיף. "התייעצנו לפני קיצור הבידוד עם ה-CDC ועם ארגון הבריאות בבריטניה".

"רצינו שמערכת החינוך תהיה ערוכה ללימוד היברידי", אמר. "זה המינון הנדרש, מקווה שמערכת החינוך תוכל בקרוב להגיב לאופציה הזו ללימוד פרונטלי לצד מענה למבודדים. כיתה ירוקה היא מושג שלא רלוונטי לעידן האומיקרון. זה התבסס על כך שהדלתא התנהלה אחרת - הכיתה הירוקה הוא פתרון שמיצה את עצמו".

לדברי פרופ' זרקא, בקרוב יתפרסמו נתונים על החיסון הרביעי: "אנחנו הראשונים בעולם עם חיסון רביעי. אוספים נתונים, כרגע לא נמצא על הפרק לחסן מתחת לגיל 60. לא בוחנים גם מנה מחיסון אחר. בקרוב נפרסם נתונים על היעילות".

סיכון קיים אבל מופחת אחרי 5 ימי בידוד

ההיגיון הרפואי בקיצור ימי הבידוד כרגע הוא ההערכה כי וריאנט האומיקרון מגיע לשיא העומס הוויראלי מהר יותר מאשר הוריאנטים הקודמים, ולכן המחלה גם עשויה לסיים את השלב המדבק מהר יותר, זאת בעיקר כשמדובר בחולים שהתסמינים שלהם קלים. 

הסיכון הזה נשקל מול הרווח, שהוא הפחתת הפגיעה במשק על ידי בידודם של מי שכבר אינם חולים, במצב שבו עשרות אלפי אנשים חולים בבת אחת. רוב הרופאים מאמינים שכרגע זהו הצעד הנכון.

אבל גם בקבלת החלטה כזו, יש משמעות למקרי ביניים. קיצור הבידוד תלוי בשלושה ימים נטולי סימפטומים. אבל ההחלטה מהו סימפטום נתונה לשיקול-דעתם של המבודדים, וצפוי להיות מופעל עליהם גם לחץ מצד המעסיקים שלהם, החווים מחסור בכוח אדם. אם לא תהיה הקפדה על הכלל הזה של שלושה ימים נקיים צפויים לצאת מבידוד לא מעט מאומתים שעדיין מדבקים, ותהליך החלמתם של החולים עלול להיפגע.

חשוב גם שמי שנמצאים בסיכון לא יבינו מתוך ההנחיות כי הם יכולים להיפגש עם מחלימים טריים ללא חשש מיד כאשר יצאו מן הבידוד הרשמי. אחרי היום החמישי, הסכנה מופחתת, אך עדיין קיימת. למשל, בבדיקה לאחר 7 ימים, 6% מהמאומתים ללא תסמינים עדיין היו מדבקים.

מדינות נוספות מקצרות הבידוד לחמישה ימים

רוב מדינות המערב דורשות בידוד של שבעה ימים לפחות מרגע גילוי הדבקה בקורונה, אך כמה מדינות קיצרו את התקופה הדרושה בשבועות האחרונים לחמישה ימים. הרקע למהלך הוא מחסור חמור בעובדים במשק וכן במערכות הבריאות, בשל העובדה כי עובדים רבים נאלצים להישאר בבית בגלל בדיקות חיוביות. עם זאת, המדינות מציבות תנאים כמו בדיקות שליליות לפני היציאה מבידוד, וכן ממליצות לעטות מסכות הגנה בחוץ כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה.

בבריטניה, החל מהיום יכולים חולי קורונה לצאת מבידוד ביום החמישי אחרי שבדיקה מצאה כי הם חיוביים, בתנאי שהם מקבלים תוצאות שליליות בבדיקות מהירות ביום החמישי והשישי אחרי ההדבקה. שר הבריאות הבריטי סאג'יד ג'אוויד אמר לפרלמנט היום (ב') כי "בערך שני-שלישים מהחולים אינם מדבקים יותר עד סוף היום החמישי", והסביר כי ניתן לאתר אותם בעזרת הבדיקות השליליות. הממשלה הבריטית מחלקת בדיקות מהירות בחינם לכל דורש. בבריטניה נרשם מחסור חמור בצוותים רפואיים בבתי חולים בצפון המדינה, וכמה עשרות רופאים צבאיים נקראו לסייע בימים האחרונים. מערכת הבריאות הלאומית (NHS) בירכה על הצעד הממשלתי והגדירה אותו כ"פרגמטי".

בארה"ב, המרכז לבקרת ולמניעת מחלות (CDC) קיצר כבר לפני שלושה שבועות את משך הבידוד המומלץ לחמישה ימים בלבד. עם זאת, המרכז הבהיר כי רק מי שאינם מפגינים סימפטומים יכולים לצאת חמישה ימים מלאים אחרי בדיקה חיובית, וכי עליהם לעטות מסכות הגנה במשך חמישה ימים נוספים כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה. בניגוד למצב ברוב מדינות אירופה, בתי החולים בארה"ב מתמודדים עם עומס חולים גבוה יחסית לעבר, כולל חולים רבים המאושפזים בטיפול נמרץ.

גם צרפת נקטה צעד יוצא דופן, והרשתה לפני כשבועיים לאנשי צוותים רפואיים להמשיך ולעבוד ולהימנע כלל מבידוד - אפילו אם הם מאובחנים כחולי קורונה. ההחרגה מבידוד היא אופציונלית ולא ברור עד כמה היא מיושמת בשטח, אולם החוקים שאימצה המדינה מאפשרים לאנשי צוות רפואי להימנע מבידוד אם הם נחוצים ואם אין להם תסמינים. צרפת גם קיצרה את הבידוד הדרוש לחולי קורונה שחוסנו באופן מלא לחמישה ימים, בתנאי שהם מציגים בדיקה שלילית ביום האחרון לבידוד.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות