גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים לקטוע את שרשראות המידע הכוזב סביב מגפת הקורונה

הקורונה היא עדיין פנדמיה, וגם כשתהיה אנדמית היא לא תהיה קלה ● נוכל לחיות "לצד הנגיף" רק אם נתייחס ברצינות לסכנותיו

תור לבדיקות קורונה בתל אביב / צילום: כדיה לוי
תור לבדיקות קורונה בתל אביב / צילום: כדיה לוי

גורמים רבים מדברים לאחרונה על כך שהקורונה הפכה למחלה אנדמית, קלה שהאוכלוסייה, רובה ככולה, תידבק בה, ולכן יש ״לחיות לצידה״ ואין צורך לנקוט מולה בפעולות מיוחדות. זו, ככל הנראה, הסיבה לוויתור של הרשויות בישראל ובמדינות נוספות על רוב צעדי הבלימה, אם לא על כולם.

הטענה האמורה שגויה בשלוש רמות: הקורונה עדיין פנדמית ולא אנדמית; מחלה אנדמית אינה בהכרח קלה; ו"לחיות לצידה" של הקורונה, אין פרושו להתעלם מהנגיף ולחזור אחורה למה שהכרנו עד סוף 2019, בלי לערוך שינויים שיאפשרו לנו חיי שגרה בטוחה לצד הנגיף. אנסה להתייחס לכל אחת מהנקודות הללו:

הקורונה היא כבר מחלה אנדמית - לא נכון. מגפת הקורונה עדיין מתפשטת ברחבי העולם בקצב חסר תקדים ולכן היא אינה אנדמית. מחלה אנדמית היא מחלה בעלת שכיחות קבועה פחות או יותר. אחת הדוגמאות לכך היא המלריה - מחלה המדביקה בקביעות כמויות דומות של אנשים באזורים שבהם היא פעילה. מחלה אנדמית יכולה להיות מאופיינת בהתפרצויות תקופתיות, ואלה לעתים עזות ונרחבות יותר במקומות מסוימים, אבל ככלל - היא מחלה הניתנת לניבוי טוב יחסית. אם וכאשר תהפוך הקורונה לאנדמיה היא תתנהג כך - הדבקה של אוכלוסיות בשכיחות דומה ולאורך זמן, עם אפשרות לתנודות עונתיות ואחרות. יתכן לדוגמה שכמו השפעת העונתית וכמו נגיפי צינון, גם היא תגביר את פעילותה בחורף, ומן הסתם יהיו שנים קשות יותר ושנים קלות יותר ומדי פעם התפרצויות עזות יותר.

הפגנה נגד חיסונים בגני פיקדילי, מנצ'סטר / צילום: Shutterstock

תיאור זה אינו מאפיין את מגפת הקורונה כיום, שבה ההדבקה איננה קבועה כלל, ושבה מתרחשות התפרצויות ממושכות וכלל עולמיות. ולכן היא - עדיין - פנדמיה.

מחלה אנדמית היא בהכרח מחלה קלה - לא נכון. גם כאשר הקורונה תהפוך לאנדמית, אין פירוש הדבר שהיא תהפוך למחלה קלה. יתר על כן, יש לנו סיבות להעריך שהיא לא תהפוך למחלה קלה. גם המלריה, שהיא כאמור מחלה אנדמית באזורים מסוימים, אינה מחלה קלה, ויש עוד דוגמאות רבות מאוד למחלות אנדמיות חמורות ביותר. לכן, גם אם הקורונה תהיה בעתיד אנדמית, אין פירוש הדבר שנוכל לשכוח מקיומה. מה שמביא אותנו לנקודה האחרונה, ואולי החשובה ביותר, להמשך התמודדותנו מול הקורונה.

מתחם חיסונים של קופת חולים כללית / צילום: איל יצהר

מי שחולה שיקפיד לעטות מסיכה בציבור

"לחיות לצד הנגיף" פירושו להתעלם ממנו - לא נכון. רבים בממשלה, בתקשורת ובציבור מדמיינים שאם רק נכריז על חיים לצד הנגיף נוכל מאותו רגע להתעלם מהשינוי הדרסטי שחוללה המגפה בעולם. זה לא מציאותי. המגפה הכניסה לחיינו נגיף נשימתי חדש ומסוכן שכנראה איננו הולך לשום מקום. נגיף השפעת H1N1, שחולל את השפעת הספרדית, עדיין מסתובב בעולם ומדביק אנשים, ואין סיבה שנגיף הקורונה לא ינהג כמוהו. בניגוד למה שמשתמע מדבריהם של אנשי ״זאת רק שפעת״, שפעת היא מחלה קשה שמשפיעה מאוד על בריאותנו, על מערכת הבריאות שלנו ובמקרים לא מעטים גם על תוחלת החיים. כעת, בנוסף לשפעת (ולא במקומה), עלינו להתמודד עם נגיף נוסף. אם ברצוננו ״לחיות לצד הקורונה״ גם אחרי שתהפוך למחלה אנדמית עלינו לנקוט בצעדים הבאים:

1) חיסונים - החיסונים מספקים את ההגנה הטובה ביותר נגד הנגיף ולכן חייבים לחסן אחוזים גדולים יותר באוכלוסייה - גם מבוגרים וגם ילדים. כרגע יש לנו חוסר שוויון בולט ביותר באחוזי ההתחסנות בין אוכלוסיות מחתך סוציואקונומי גבוה יותר לאוכלוסיות בחתך סוציואקונומי נמוך יותר, שכן עניים מחוסנים פחות. מצב זה מצטרף להזנחה רבת שנים של השכבות המוחלשות בהקשר של בריאות וגישה לטיפולים רפואיים. התוצאה היא שעניים, שממילא מוגבלים ביכולתם לנקוט אמצעי זהירות - למשל מפני שהם עובדים בעבודה פיזית שאין אפשרות לבצעה מהבית, או מפני שהם תלויים בתחבורה ציבורית - חשופים הרבה יותר לנזקי הנגיף. כדי לחסן יותר אנשים גם באוכלוסיות אלה חשוב להגביר את הגישה לחיסונים. דרך נהדרת לעשות זאת, כשמדובר בילדים, היא לחסן בבתי הספר - שיטה שכבר עובדת מצוין בחיסוני השגרה. משום מה, כשאפשרות זאת עלתה בהקשר של חיסוני הקורונה, צצה התנגדות נרחבת שאותה הובילה, למרבה הצער, שרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון. אם ברצוננו לגשר על הפערים בין התחסנות האוכלוסיות החזקות לאלה המוחלשות עלינו לאפשר התחסנות רצופה ונחושה בבתי הספר ולהרחיב את זמינות החיסונים גם לאוכלוסיות הבוגרות.

2) אמצעי הגנה פסיביים, כלומר כאלה שאינם דורשים שינוי התנהגות יומיומי של כלל הציבור - לשם הורדת ההדבקה בקורונה, כמו גם בנגיפים נשימתיים נוספים, יש להוריד את הצפיפות בחללים ציבוריים סגורים ולאוורר חללים סגורים שבהם אנשים מתקהלים. יעד זה חשוב במיוחד בכיתות לימוד ובגנים, שם תשפר הפחתת הצפיפות גם את המטרה החינוכית. אמצעי אוורור וסינון אוויר יסייעו בבלימת ההדבקה.

3 ) שינויים חברתיים ותרבותיים - אחריותו של הפרט לכלל חייבת להכתיב את התנהגותנו. מי שחולה אינו נכנס למקום ציבורי, ואם הוא חייב להיכנס - ראוי שיקפיד לעטות מסיכה בציבור. לנו במערב זה נראה מוזר, אבל עלינו לזכור שבמדינות רבות אנשים הסתובבו עם מסכות עוד לפני המגפה הנוכחית. כדי לעודד התנהגויות אלה דרושה מדיניות ציבורית הולמת, שתעודד למשל נדיבות באישור ימי מחלה ובאישור היעדרות תלמידים ממערכת החינוך, וכמובן הסברה טובה ועקבית.

4) חיזוק מערכת הבריאות - כעת, כאמור, נוסף לנגיפי השפעת נגיף חדש ומסוכן, וכדי להתמודד איתו היטב דרוש חיזוק משמעותי ומתמשך של מערכת הבריאות. יש להגדיל את ההשקעה הכספית במערכת זו, בין השאר לטובת הגדלה משמעותית של הצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקהילה ולטובת צמצום שחיקתם של צוותים אלה. תורנויות ממושכות של 26 שעות חייבות להיפסק. גם כאן, כמו במקרה של צמצום גודל הכיתות, חיזוק מערכת הבריאות יסייע לנו בהקשרים רבים נוספים, אבל כעת חשוב להתמקד בהתמודדות עם הלחץ הנוסף שמטילה הקורונה על המערכת.

5) מאבק עיקש ונחוש במפיצי המידע הכוזב ובעיקר באלה שמפיצים "הססנות חיסונים". כפי שכתבתי, החיים לצד הקורונה דורשים את חיסון האוכלוסייה ומצריכים גם נטילת אחריות אישית, בעיקר של דמויות ציבוריות ובייחוד כשהמידע המופץ מזיק לבריאות הציבור. מפיצי המידע הכוזב, שזילזלו בנזקי הקורונה ושיקרו לגבי בטיחות החיסונים ויעילותם, חוללו נזק נורא למאמצים לחסן את האוכלוסייה ולעודד התנהגות אחראית. נזקים אלה כנראה יתפשטו וישפיעו בעתיד גם על חיסוני השגרה. אם לא נצליח לקטוע את שרשראות המידע הכוזב נשלם על כך ביוקר. כדי להיאבק במפיצי המידע הכוזב יש להשקיע בהסברה, ואפילו יותר חשוב - להשקיע בחינוך המדעי ובחינוך לחשיבה ביקורתית, החל מגיל צעיר ובכל זרמי החינוך בישראל.

הכותבת היא מדענית שחוקרת את האבולוציה של חיידקים בפקולטה לרפואה על שם רפפורט בטכניון

עוד כתבות

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים