גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאת המורים: כולם מסכימים שהשכר צריך לעלות. אז למה זה עדיין לא קורה?

שר האוצר החליט על רפורמה ללא תיאום עם שרת החינוך • ארגוני המורים לא מוכנים לפשרות לפני שיקבלו העלאה • באוצר חותרים לקבוע סטנדרטים שיאפשרו גמישות ניהולית לקראת הסכמי השכר הבאים • וגם: אם יש מחסור במורים, למה הם מתקשים לקבל משרה מלאה?

מחאת המורים ברחבת מוזיאון תל אביב, הערב / צילום: שלומי יוסף
מחאת המורים ברחבת מוזיאון תל אביב, הערב / צילום: שלומי יוסף

בתי הספר והגנים נסגרו היום מוקדם, והמורים יצאו להפגנה בתל אביב, כחלק מהמחאה שמובילה מזכ"לית הסתדרות המורים, כלפי "העמדה המנותקת של פקידי האוצר", כך לטענתה, במשא ומתן על הסכם שכר המורים. ביום ראשון, הקדים שר האוצר ליברמן תרופה למכה, כשכינס מסיבת עיתונאים ובה הבהיר כי אין מחלוקת ששכר המורים יעלה. הוויכוח הוא בעצם מה יתנו המורים בתמורה.

"זה כמו שתיכנס לחנות והמוכר יאמר לך, 'תביא 100 שקל ורק אחר כך אגלה לך מה אתה יכול לקנות בהם’". כך דימה השבוע, באוזני גלובס, בכיר במשרד האוצר את המשא ומתן מול המורים על הסכם השכר החדש. הבכיר רמז להתנגדות של המורים לדון בדרישות שהציבו ליברמן ואנשיו - כמו תמרוץ מורים לפי מצוינות ולא רק לפי ותק, מתן יותר כוח למנהלים והסטת ימי חופש מחופשת הקיץ אל חגי תשרי - לפני שמסכמים את העלאת שכר המורים.

מזכ''לית הסתדרות המורים יפה בן דוד בהפגנה היום (ב') / צילום: שלומי יוסף

לשרת החינוך, יפעת שאשא ביטון, לעומת זאת, היו טענות אחרות. מבחינתה, כבר שלוש שנים שהאוצר קונה "בהקפה" באותה חנות מדומה, מאז פקע הסכם השכר הקודם מול המורים ב-2019. כעת, הגיע הזמן לסגור את החשבון לפני שמאפשרים לאוצר להמשיך בשופינג. "קודם כל שאגף התקציבים במשרד האוצר יתן למורים את מה שמגיע להם על מה שהם עשו ועושים". הגיבה שאשא ביטון לדרישות ליברמן. "רק אחר כך נסכים לדון בדברים הנוספים שהמורים יכולים לתת ואת המשמעות בעבורם".

המורים לא זוכים ליחס מועדף

כמו בכל סיטואציה מורכבת, שני הצדדים צודקים - ושניהם גם טועים באופן מסוים. האוצר צודק שחתימת הסכם שכר חדש, מאורע של פעם בשנתיים-שלוש, היא הזדמנות פז לעריכת שיפורים ותיקונים בתחלואות מערכת החינוך, דבר שיהיה קשה לבצע לאחר מכן.

מצד שני, לא אל כל משא ומתן כלכלי ליברמן נכנס עם דרישות מקדימות. למשל, לא זכור ששר האוצר דרש מצה"ל להתייעל תקציבית בתמורה לקידום החוק שהכשיר את הגדלת הפנסיות של אנשי הקבע - בעלות של כמיליארד שקלים וחצי בשנה. אז, העביר ליברמן את המהלך ביחד עם שר הביטחון בני גנץ, חרף התנגדות גורמי המקצוע באוצר.

המורים לא זוכים ליחס המועדף הזה. מבחינת האוצר, להסכם שייחתם יש חשיבות מיוחדת, בכך שהוא הראשון בסדרה של הסכמי שכר משמעותיים. במידה רבה, ההישגים של האוצר בהסכם מול מערכת החינוך יקבעו את אמות המידה להסכמי השכר של הרופאים, המרצים באוניברסיטאות, והסכם המסגרת מול ההסתדרות.

הממונה על השכר במשרד האוצר, קובי בר נתן, שואף להכניס מנגנונים לתמרוץ דיפרנציאלי כמעט בכל הסכם שכר עליו הוא חותם במגזר הציבורי. אם יצלח את המשוכה הגבוהה של הסתדרות המורים המגובה בשרת חינוך אוהדת, ויצליח להגמיש את מבנה השכר המאובן במערכת החינוך, יגיע בר נתן בנקודת פתיחה חזקה יותר אל שולחנות המשא ומתן הבאים.

בנוסף, ביסוד התגובה של שאשא-ביטון לליברמן לפיה "את מדיניות משרד החינוך קובעת אך ורק השרה העומדת בראשו", עומדת הטענה הנצחית של כלל משרדי הממשלה, שפקידי האוצר מתעקשים לנהל את המדינה לפי החור של הגרוש. ובסופו של דבר, אף הורה לא היה רוצה שהרפורמות במערכת החינוך ייכתבו באופן חד צדדי על ידי כלכלנים ורואי חשבון בלבד.

אין מחלוקת ששכר המורים חייב לעלות. ליברמן עצמו אמר השבוע: "אין ויכוח לגבי הצורך להעלות את שכר המורים. שכר המורים יעלה, ולכן אנחנו מופתעים מהקמפיין האגרסיבי בתקשורת ומנקיטת הצעדים". השאלה היא בכמה יעלה השכר, ולאיזה מורים הוא יעלה יותר. הפערים בין מורים מתחילים למורים ותיקים בישראל הם מהגבוהים בעולם. השכר עולה רק בהתאם לוותק, ולא לפי מצוינות או תחום.

ליברמן לא הסכים לנקוב במספר בנוגע לשכר המחודש. הוא טען שהמסגרת לתוספות תלויה בתקציב לשנת 2023 שנמצא בשלבי הכנה באוצר, לפני שיעלה לאישור הממשלה בחודש הבא. גם שרת החינוך כרכה את תקציב המדינה בנושא - רק מהצד השני, כשאיימה שתתנגד לאישור התקציב לולא משרד האוצר ייעתר לדרישותיה. בן דויד אמרה באחרונה כי היא דורשת שכר התחלתי של 10,000 שקל למורה, וטענה שבאוצר הציעו לה 8,200 שקל. לדבריה, היא השיבה: "8,200 זה בצבא", והעלתה את הסוגיה - כיצד לגרום לבוגרי מדעי מחשב ומקצועות ריאליים אחרים ללמד בבתי הספר, כשהם יכולים להרוויח שכר התחלתי לפחות כפול בהייטק ובמשרות אחרות.

למה חלק גדול מהמורים עובדים במשרה חלקית?

באוצר היו רוצים לשפר את התנאים, בעיקר למורים חדשים - בתחומים בהם יש מחסור: מדעים, מתמטיקה ואנגלית. גישה כזו, שנחשבת מובנת מאליה במונחים של מגזר פרטי, נתפסת כמעט כטאבו במגזר הציבורי. באוצר מבקשים גם שתוספות שכר יינתנו בחישוב שקלי ולא כאחוזים מתוך השכר, במטרה לצמצם את הפערים בין המורים החדשים לוותיקים.

מחאת המורים ברחבת מוזיאון תל אביב, הערב / צילום: שלומי יוסף

השאלה כמה מרוויח מורה מתחיל היא מעט מורכבת. לפי דוח השכר שיצא בשנה שעברה, מורה מתחיל הרוויח בממוצע 4,870 שקל ברוטו בלבד. השכר ההתחלתי למשרה מלאה עומד על כ-7,800 שקל, אבל מורים מתחילים מרווחים פחות כיוון שלרוב הם מועסקים באחוזי משרה נמוכים.

נשאלת השאלה, איך יתכן שמורים צעירים לא מצליחים לקבל יותר מחצי משרה, בזמן שארגוני המורים טוענים כל העת שהמחסור במורים כה חמור, עד כדי איום על פתיחת שנת הלימודים הבאה. כאן חבויים חצאי האמיתות בקמפיינים של האוצר וארגוני המורים. ראשית, משרד החינוך הודיע על זינוק של 49% במספר הבקשות שהגישו מורים ליציאה לשנת שבתון או לחל"ת בשנת הלימודים הקרובה לעומת השנה הנוכחית. אולם, מספר הבקשות, שהגישו כ-7,300 מורים, הוא בסך הכל כמעט זהה למספר בשנים שלפני הקורונה. פרוץ המגפה והמעבר ללימודים מהבית הם שהובילו לירידה הזמנית בבקשות לשבתון או חל"ת.

ובכל זאת, למה היקף המשרה של מורה מתחיל עומד על כ-60% בממוצע? אז ראשית, מורים לאנגלית, מתמטיקה או מדעים כנראה שלא יתקשו להשיג משרה מלאה. אלו שבתחומים נישתיים יותר יתקשו. מורים עמם שוחחנו סיפרו שרבות מההסבות להוראה הן לבוגרי אמנות או תקשורת, שיוצאים לשוק החינוך ומגלים שהם לא בדיוק מה שבתי הספר צריכים.

אולם, ישנה גם סיבה סמויה: מורים מקבלים קביעות אחרי שנתיים, בגובה אחוזי המשרה שלהם. כלומר, מורה שעבד שנתיים בחצי משרה יקבל קביעות לחצי משרה, ואסור יהיה להפחית ממנה, אלא רק להעלותה. בנוסף, עבודה בפחות משליש משרה לא מזכה את המורה בקביעות. בשל כך, טוענים גורמים באוצר, לעיתים מנהלי בתי ספר נמנעים ממתן אחוזי משרה גבוהים למורים חדשים כדי להימנע מלהעניק להם קביעות בשלב מוקדם.

את המאבק מובילה הסתדרות המורים של בן דויד, המייצגת בעיקר מורים בבתי ספר יסודיים וגננות. זאת, להבדיל מארגון המורים של רן ארז, המייצג את סגל המורים העל יסודי. ארז מצוי ביחסים מתוחים מול שרת החינוך ונמצא במאבק מול רפורמת הבגרויות. ההבדל בין הארגונים הוא גם בצרכים בגיוס המורים. כך, בעל תואר במתמטיקה יהיה בעל יתרון בלימוד תלמידי תיכון, בעוד שעבור מורה חשבון ביסודי בעיקר חשוב שיהיה מחנך טוב.

כך, נראה שהמו"מ המתמשך בין המורים לאוצר ימתין, כרגיל, להכרעה ב-31 באוגוסט. העיצומים שהחלו עכשיו הם יריית הפתיחה לקראת סכנת ההשבתה של מערכת החינוך, אחרי שנתיים קשות של קורונה ואת עיקר המחיר שילמו הילדים וההורים. ובסוף, צריך לזכור שגם לבן דויד יש כאן מה להפסיד. הרי אם תיפול הממשלה לפני שייחתם הסכם השכר, מי יודע מתי תהיה ההזדמנות הבאה לקבל את ההישגים למורים המשוועים לשיפור תנאיהם הירודים.

ממשרד האוצר נמסר: "המשרד קשוב לצרכי מערכת החינוך וצוותי ההוראה. עם תחילתו של המו"מ, ולאורך כל הדרך, הצוותים פועלים לגיבוש הסכם טוב בשביל המורים, התלמידים, ההורים והמנהלים. שיחות המשא ומתן נמשכות כל העת, תוך תקווה להסכם שייטיב עם כלל המורים, בדגש על מורים בתחילת דרכם, ויאפשר גיבוש מנגנונים שיקדמו יוזמה, מצויינות והובלת שינויים".

עוד כתבות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל