גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

45 הרוגים מתחילת השנה: מתי המדינה והקבלנים ייקחו אחריות?

רק השבוע נהרגו שלושה פועלים בשני אתרי בנייה שונים ● יש להכשיר את הפועלים בטרם כניסתם לארץ ולהקים בתי ספר לבטיחות

זירת תאונת הבנייה בטירת הכרמל השבוע / צילום: דוברות איחוד הצלה
זירת תאונת הבנייה בטירת הכרמל השבוע / צילום: דוברות איחוד הצלה

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של החברה היזמית והמבצעת "ניצני מבשרת"

מתחילת השנה דווחו בישראל 45 מקרי מוות כתוצאה מתאונות עבודה, רובם של פועלים באתרי בנייה. רק השבוע שלושה פועלים נוספים נהרגו בשני אתרי בנייה שונים. במקביל, חברות בנייה נתבעות על איחורים ועיכובים במסירת הדירות לרוכשים. לאחרונה, במסגרת התיקון לחוק המכר, מנסה המדינה לגלגל יותר אחריות על היזמים בגין איחורים ועיכובים במסירת דירות. אך האם האחריות היא באמת על היזמים?

עוד נתון עליו מתריעים הקבלנים הוא המחסור בידיים עובדות בענף הבנייה. עם 32 הרוגים באתרי בנייה בשנה החולפת, אי-אפשר שלא לקשור נתונים אלו למחסור הגדול בכוח-אדם ולהעסקתם של עובדים שאינם מקבלים את ההכשרה המתאימה לעבודה באתרים אלו.

עבודה לא יעילה

לקבלנים אין יכולת להשפיע על תהליכי התכנון הארוכים של דירות בישראל, אך הם יכולים להיות אחראיים על כך שהעבודות בשטח ייעשו בצורה המיטבית ובזמן.

כמו בכל תחום, גם בתחום הבנייה, ככל שעובד יותר ותיק אצל המעסיק, כך יש ביטחון ויציבות עבור שני הצדדים והעבודה מתבצעת על הצד הטוב ביותר. חברות שמצליחות לעמוד בלוחות הזמנים של הפרויקטים מעסיקות, לרוב בהעסקה ישירה, עובדים שלפעמים הם גם דור שני ושלישי בחברה ובתחום.

כמי שמעסיק עובדים עם מצבור של שנים בחברה וכבן לשתי התרבויות והשפות, העברית והערבית, אני מנצל זאת ומתחקר את הפועלים עוד לפני שאני מוציא להם אישורי עבודה, גם מבחינת הכשרה ויכולות מקצועיות וגם מבחינה ביטחונית. מניסיוני אני יכול להעיד שזה מצליח.

בעיניי, הפתרון לבעיית הבטיחות בענף וצמצום התאונות, המשפיעות על היכולת למסור דירות בזמן, הוא העסקה ישירה של הפועלים והכשרתם בטרם כניסתם לאתרי הבנייה בארץ. הדבר נכון הן בנוגע לבטיחות והן בנוגע ליעילותם בעבודה עצמה. ענף הבנייה מעסיק אומנם עובדים זרים מסין, מולדובה ואוקראינה אך נשען בעיקר על ידיים עובדות של השכנים מהגדה והרצועה.

את העבודות הרטובות, המהוות את הבסיס לכל עבודת ביצוע, הם עושים. בכל יום עוברים את הגבול לישראל בין 75־80 אלף פועלים פלסטינים לטובת עבודות בנייה. אותם פועלים הם בני כל הגילאים, חלקם בעלי ניסיון בבנייה וחלקם מעולם לא נכנסו לאתר בנייה. בפועל, כולם מגיעים ומתבקשים לבצע את העבודה מבלי שמיינו אותם לפי יכולות וידע מקדים.

הדבר מייצר בעיות בטיחות ועבודה לא יעילה, שללא ספק משפיעה על אופן וקצב הביצוע. בארץ לדוגמה, בונים לגובה, בניגוד לשטחים בהם הבנייה נמוכה. עובדים שאינם מכירים את תנאי העבודה האלה ואינם עוברים הכשרה מתאימה, סיכוייהם להיות מעורבים בתאונת עבודה גבוהים יותר.

כלכלה משותפת

חשוב להבין שהעדפת עובד פלסטיני על פני עובד סיני למשל, תייצר מצב טוב יותר עבור שני הצדדים. מבחינה כלכלית, מדובר בכלכלה אחת משותפת של ישראל ושל השטחים, כאשר קבלן קונה חומרי בניין בגדה והפועל מהשטחים רוכש אוכל או חומרים חיוניים בארץ. אך כאשר מגיע העובד הסיני, הוא מוציא מעט מאוד כסף בארץ ואת הרוב ישלח למשפחתו בסין, בכך תיפגע הכלכלה בארץ שלא "תרוויח ממנו".

בפן המדיני, תעסוקה של העובדים הפלסטינים בישראל מייצרת ומשמרת את השקט הביטחוני באזור. כאשר מאפשרים בכל יום לכ־80 אלף פועלים להיכנס לעבוד בשטח מדינת ישראל, הדבר מייצר שקט ביטחוני - אנשים עסוקים לרוב מתעסקים בעבודתם בלבד.

כמו כן, גם התעשייה המלווה את הבנייה, משגשגת בגדה ומייצרת שקט ביטחוני כאשר 40 אלף עובדים מהגדה המערבית מספקים חומרים לבנייה בארץ.

הדבר הכי יעיל שאני יכול להציע למדינה, בשם הרצון להוריד את מספר תאונות העבודה ולצמצם את מספר העיכובים של מסירת דירות, הוא לפעול בשם הדו קיום ולהקים בתי ספר לבטיחות ולמקצועות הבנייה, שיעבירו הכשרות לפועלים בטרם כניסתם למדינה וכתנאי כניסה לעבודה בישראל. בתי הספר הללו ימומנו על ידי המדינה בשיתוף ארגוני הקבלנים, כצעד לקראת פתרון משבר הדיור, כאשר קבלת אישור העסקה בארץ תהיה מותנית בהכשרה זו. 

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%