גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאזור נטוש לפדיונות חודשיים של עשרות מיליונים: סוד ההצלחה של העיר התחתית בחיפה

חיפה סובלת מעודף היצע של שטחי מסחר ומאבדת כוח קנייה ומבקרים לטובת שכנותיה ● על הרקע הזה בולטת העיר התחתית, שמחוללת פדיונות חודשיים של כ־60 מיליון שקל, שמחציתם מגיעים מחוץ לעיר ● האם המגמה צפויה להימשך?

העיר התחתית בחיפה / צילום: ארז בן שחר
העיר התחתית בחיפה / צילום: ארז בן שחר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

העיר התחתית בחיפה הפכה בשנים האחרונות לרובע משודרג ותוסס, הכולל היצע גדול של עסקי הסעדה, בילוי ופנאי, שאליו מגיעים גם מכל הארץ. באזור התפתחו מגורי צעירים לסוגיהם, וכן מוסדות השכלה.

האתגר של חריש: שליש מכוח הקנייה דולף החוצה לערים אחרות 
הכנסות של 200 מיליון שקל בחודש: כך הפכו ירכא ושפרעם לבירות המסחר של הצפון 
למשוך עסקים ולסגור את הפער: ערים צריכות להתנהל כעסק תחרותי והישרדותי 

במקביל, בתכנון ומימוש מותאם, העיר התחתית יכולה להפוך גם ל"מרחב הקורקינט", שיכיל סטארט־אפים, שטחי משרדים עם מגורים לצעירים (מיקרו יוניט, ודירות להשכרה ארוכת טווח) שיגיעו ויסתובבו בה ברגל ו/או בקורקינט.

כיום, עסקי המסחר בעיר התחתית (רחובות הנמל, עצמאות, נתנזון ושביניהם) מייבאים 25-35 מיליון שקל בחודש שמגיעים מחוץ לחיפה. משנת 2018 ועד היום גדל נתח היצע שטחי ההסעדה והברים בכ־35%, בין היתר בעזרת השקעה כספית של עיריית חיפה. שטחי המסחר הרגילים וההסעדה מחוללים פדיונות חודשיים של 55־65 מיליון שקל, לעומת סכום הקרוב לאפס לפני פחות מעשור, כשהעיר התחתית הייתה נטושה.

התוכנית למשיכת עסקים

בעבר הרחוק הייתה העיר התחתית אחת משלושת המע"רים (מרכז עסקים ראשי) של חיפה, יחד עם מרכז הכרמל שהפך למרכז מסחרי שכונתי ברמת תפקוד כלכלי נמוכה, והדר הכרמל שנזנח וננטש.

העיר הייתה אז מוקד לפעילות כלכלית מבוססת נמל (משרדי עמילות מכס, אניות, מסחר, משרדי חברות אם, כולל צים וכל הנהלות חברות הדלק), והיוותה את המע"ר הראשון והמרכזי של חיפה עד שנות ה־70. פעילות זו קטנה עם הקמתם של שכונות חדשות ואזורי תעסוקה חדשים בעיר ובסביבתה, והזנחה עירונית - עד לנטישת האזור, והפיכתו למקום שאליו מבקרים לא ששו להגיע.

ראש העירייה הקודם, יונה יהב, ביקש להחיות את העיר התחתית, ויצר את התנאים הראשוניים ביבוא מכללות ומעונות סטודנטים אליה, במקביל ליצירת התנאים ליבוא עסקי מסחר, בילוי, פנאי ומשרדים.

יהב הקים את מינהלת העיר התחתית, שניהלה את תהליך ההעצמה ושדרוג האזור, ואנו יצרנו עבורם תוכנית אסטרטגית כלכלית ושיווקית וכן תוכנית פעולה למימוש תהליך השדרוג של האזור. כמו כן, ליווינו את המינהלת בתהליך המימוש שנמשך מספר שנים.

כיצד שודרגה קומת המסחר? בעיר התחתית היו ישנם מעט עסקי הסעדה מיתולוגיים, וביניהם קלמנ'ס, העוגן, מעיין הבירה וחומוס אבו־שאקר. ברחוב הנמל ובשוק התורכי לא פעלו עסקי הסעדה ובילוי. במטרה להכניס עסקים חדשים, בחרה המינהלת כעשרה חללים ריקים ברחובות הנמל והעצמאות, השקיעה בכל חלל 200-400 אלף שקל, והשכירה אותם לעסקים באפס דמי שכירות חודשיים, לתקופה של חמש שנים, שבמהלכה העסקים שילמו ארנונה חודשית בלבד.

לאחר חמש שנים, העסקים התבקשו לשלם דמי שכירות חודשיים במחירי השוק. העסקים נבחרו על פי קריטריונים של קיום מוצר קולינרי מיוחד, תוכנית עסקית מבוססת וניסיון קולינרי מוכח. ועדת ההיגוי שבחרה את העסקים כללה את מנכ"ל מט"י חיפה, אשת הקולינריה הילה אלפרט ואנוכי. פתיחתם והצלחתם של העסקים אלו שתלו את הזרעים הראשונים, שהביאו לפתיחתם של עשרות עסקי הסעדה, מזון ובילוי אחרים.

במקביל, מימוש האסטרטגיה החדשה הביאה לפתיחתן של מכללות, ובהן שלוחת קריה אקדמית אונו, מחלקות מאוניברסיטת חיפה (קמפוס הנמל והעיר) ומהטכניון, מכללת תמורות, בית הספר אנקורי והאוניברסיטה הפתוחה, שהצטרפו למכללת תלתן, אשר זיהתה עוד קודם את הפוטנציאל, וכן משרדי WeWork ואחרים.

 

מבחינה תיירותית, ב־2019 היו בעיר התחתית כ־300 חדרי אירוח ב־12 בתי מלון ואכסניות. מאז נבנו שני בתי מלון במושבה הגרמנית, עם כ־400 חדרי מלון נוספים.

מקום 2 בשטחי מסחר

בחיפה יש כ־730 אלף מ"ר של שטחי מסחר, שמתוכם כ־430 אלף מ"ר נמצאים ברחובות. מדובר בנתון גבוה מאוד: העיר ממוקמת שנייה בין ערי ישראל ביחס בין שטחי מסחר למשק בית, שעומד על 6.2 מ"ר.

בעיר התחתית קיימים כ־80 אלף מ"ר של שטחי מסחר, כולל המצוי במושבה הגרמנית. פעילות כלכלית רצויה ונדרשת מתקיימת בחיפה בעיר התחתית, ברחוב סירקין בשוק תלפיות, באזור מרכז חורב, ובוואדי ניסנאס. רחובות אחרים שהיו פעילים ננטשו על ידי הקהל ועל ידי הדיירים שפעלו בהם.

בסקר שביצענו לפני הקורונה מצאנו שכוח קנייה מצומצם נכנס לחיפה מ"עיר הקריות", ורובו בתחום הבילוי וההסעדה. החיפאים הצהירו כי קניות מוצרי מזון ולא־מזון מבוצעות ברשתות הגדולות וגם במרכזי המסחר מחוץ לחיפה. כ־40% מהחיפאים רכשו מוצרי הסעדה וכ־30% מוצרי לא־מזון גם אצל הערים השכנות, ופרנסו אותן גם בארנונה.

כיום חיפה מצליחה לייבא כוח קנייה חודשי שהולך וגדל ואל העיר התחתית, לשוק תלפיות המשתדרג ואף אל המושבה הגרמנית, אזור שאליו מגיעים תיירי פנים וחוץ, ובעיקר תושבי החברה הערבית בכל השנה וב"חג של החגים" בפרט.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בתחום ההסעדה, בשנת 2019 נכנסו 20 מיליון שקל בחודש אל שטחי ההסעדה בחיפה. כיום מוערך שהסכום הוא יותר מכפול, 40-50 מיליון שקל, לאור ההיצע החדש שנפתח בעיר התחתית ובשוק תלפיות.

בתחום הלא־מזון, ב־2019 נכנסו 70 מיליון שקל בעיקר למרכזים הממוקמים בשטח השיפוט של חיפה, אך קרובים יותר לערי הקריות - בצומת קריית אתא, בחוף שמן ובחוצות המפרץ. למרכזי המסחר האחרים בחיפה כמעט שלא נכנס כוח קנייה חודשי בתת־שוק זה (מלבד לקניונים של עזריאלי ועופר שבחיפה).

על בסיס בדיקה שערכנו, בשנים 2007 ו־2013 פעלו בעיר התחתית כ־160 עסקים שקטנו ל־90 עסקים בשנת 2018, ואילו כיום פועלים בה כ־250 עסקים.

תוכניות העתיד

חיפה סבלה ועדיין סובלת מעודף היצע של שטחי מסחר, ועדיין מאבדת כוח קנייה ומבקרים לערי הקריות, לנשר ולטירת הכרמל. בין הגורמים לכך נמצאת העובדה שהמרכזים בעיר (מלבד שוק תלפיות, המושבה הגרמנית והעיר התחתית) אינם מיוחדים ואינם מייצרים סיבה להגעה.

שוק תלפיות בחיפה / צילום: Shutterstock

בעיר התחתית, כוחות השוק ממשיכים את תהליך שדרוגה, ומייבאים אליה כוח קנייה חדש. כעת נדרש לממש את תוכנית חזית הים, באופן שיביא גם להמשך תהליך שדרוגה של העיר התחתית. במקביל, מסילת הרכבת ה"מפריעה" תועבר אל ובמקביל למנהרות הכרמל, ולא "תחתוך" את חיפה. בכך יתאפשר חיבור העיר לים להולכי רגל.

במקביל יפותחו בעיר התחתית עוד אלפי יחידות דיור, והרחובות יוארו להגברת תחושת הביטחון, עם הימצאות משטרה מקומית, ועם שבילי דו־גלגליים ופינות ישיבה יצירתיות. 

עוד כתבות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם