גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזו אחר זו: חברות הקנאביס הגדולות נוטשות את התחום לטובת פעילות חדשה

פנאקסיה, אחת מחברות הקנאביס הציבוריות המובילות בישראל, הודיעה במפתיע על סגירת הפעילות הנוכחית ומעבר לתחום הפיננסים • בכך היא מצטרפת לרשימת חברות שכבר התייאשו מדעיכת הענף בבורסה בתל אביב • האם ההסבה תצליח, והאם חברות נוספות ילכו בעקבותיהן?

קנאביס / צילום: Reuters, TNS/ABACA
קנאביס / צילום: Reuters, TNS/ABACA

דעיכתו המהירה של סקטור הקנאביס בישראל איננה סיפור חדש. הפרקים הקודמים ידועים: בתחילת 2019 נחשב הקנאביס לדבר הבא, טרנד חם שמשך אליו שלל בכירים מעולמות הפוליטיקה, הצבא והביטחון, לצד יזמי נדל"ן, הייטק ואפילו סלבס מעולמות הבידור והספורט.

סכסוך משפטי בין שתי חברות חושף את המציאות הקשה בענף הקנאביס
לאחר ירידה של כ-70%: הבורסה מבטלת את מדד הקנאביס
כך התנפצה ההבטחה של חברות הקנאביס הישראליות | הצוללת

כולם רצו לקחת חלק בשוק שהלהיב את דמיון המשקיעים בבורסה באותה עת, והבטיח צמיחה מהירה שנשענה בעיקר על התקוות ליצוא של פיתוחי קנאביס איכותיים מתוצרת מקומית אל מעבר לים.

פחות מארבע שנים אחר כך, התמונה בענף עגומה. להתרסקות מניות הקנאביס בבורסה עקב תוצאות עסקיות מאכזבות ובריחת המפורסמים, שמיהרו אז לקפוץ על עגלת הקנאביס, מתווספת לאחרונה תופעה של נטישת חברות את הענף לטובת פעילות אחרת, בדרך כלל בתחום הנדל"ן.

 

המצטרפת האחרונה לטרנד, ואולי המפתיעה ביותר, היא פנאקסיה , שהודיעה ביום שני על הכנסת פעילות פיננסית לחברה הציבורית במקומה של פעילות הקנאביס.

פנאקסיה, בהובלת דדי סגל, נחשבה לאורך השנים לאחת ממובילות השוק, מהחלוצות והמצליחות באסדרת הקנאביס החדשה, שברשותה מפעל ייצור המייצר מגוון מוצרים יחודיים, והיא הראשונה והיחידה עם אישור יצוא לאירופה. אבל גם היא הרימה ידיים.

ד''ר דדי סגל / צילום: ענבל מרמרי

קדמו לה לפחות ארבע מתוך כעשר חברות קנאביס ציבוריות שפעלו בתחום עד לאחרונה, שהודיעו על כניסה או כוונה להיכנס לפעילות חדשה: קאנומד, אינטליקנה, פארמוקן וטוגדר (הגם שזו דיווחה כי תשמר את פעילות הקנאביס). מדובר בחברות שלא הצליחו להתרומם בתחום הקנאביס, בשל התחרות, חוסר הבידול במוצרים, או משום שהימרו על החלקים הלא נכונים בשרשרת הערך (בעיקר מפעל, או גידול ללא בתי מרקחת). חלקן כבר היו במצוקה תזרימית או לאחר הזרמת הון רב מהבעלים, שלא האמינו עוד ביכולת להחזיר את השקעתם.

כך, בקאנומד  האחים גינדי מכרו את השליטה בחברה לצחי אבו שככל הנראה מתכנן להכניס לתוכה פעילות התחדשות עירונית. אינטליקנה  תמזג לתוכה את חברת הנדל"ן ריי ואילו טוגדר  תכניס פעילות נדל"ן השייכת לבעל השליטה, נסים ברכה.

פנאקסיה - קיוותה לבידול הודות לשיטות שלה

בקרב החברות שלא נוטשות את התחום, אם יש התפתחויות הן על פי רוב לא חיוביות: אם זה מנכ"ל שעוזב; צעדי התייעלות קיצוניים בשל הפסדים ומצוקה תזרימית ואף טעויות שנתגלו בדוחות הכספיים; מעצר בתאילנד של מייסד חברה מקומית; או עימות בתוך בית מרקחת למכירת קנאביס רפואי. וכל אלה ודאי לא עושים חסד עם התחום.

שווי מניות הסקטור, שהגיע בימיו היפים לכ־3 מיליארד שקל, מגיע היום לכשליש מכך, והוא מתרכז ברובו הגדול (מעל 60%) בחברה אחת בודדה - אינטרקיור .

ברקע ישנן התפוגגות הבטחת היצוא של מותגים ישראלים מובילים ברחבי העולם, כשבמקביל התחרות בשוק המקומי הולכת ומחריפה, עם מותגים מיבוא שהציפו את השוק.

וכך, עלו לכותרות בתקופה האחרונה שתי חברות מרכזיות שנקלעו לקשיים - פנאקסיה ויוניבו.

פנאקסיה הודיעה בתחילת השבוע כאמור, על הכנסת הפעילות של החברה הפיננסית ברק, והפיכה למעשה לבית השקעות, לצד כוונתה למכור את פעילות הקנאביס. פנאקסיה הקימה מפעל עיבוד קנאביס, וכל עוד החברות הישראליות היו חייבות לעבד קנאביס במפעל וכל עוד פנאקסיה הייתה אחד משני מפעלים מורשים בלבד בישראל, והיחיד עם אישור GMP המאפשר שיווק מוצרים שעובדו בו לאירופה, העתיד נראה מבטיח.

פנאקסיה גם פיתחה מספר מוצרים בשיטות מתן (עישון, איוד וכיו"ב) חדשות, למשל טבליות או מוצרי שאיפה, שהיא העריכה שיהיו מבוקשים בשוקי חו"ל.

אבל רגולציית היצוא מישראל התעכבה, מפעלי עיבוד קנאביס בישראל הלכו והתרבו ומתח הרווחים בתחום זה נשחק. החברה השקיעה הרבה בבניית יכולות הייצור והשיווק לחו"ל, וכך העמיקו הפסדיה, אך היא טרם הצליחה לבנות נתח שוק משמעותי באירופה. לא ברור עדיין עד כמה שיטות המתן שלה אכן מעניקות בידול למוצריה, כפי שקיוותה.

מנכ"ל ובעל השליטה בפנאקסיה, ד"ר דדי סגל, אמר בעבר כי הקשיים בשוק הקנאביס הישראלי מעודדים אותו להפסיק לפעול בישראל. ייתכן שהפעילות תירכש על־ידי פנאקסיה גלובאל, חברה־אחות בבעלות פרטית שפועלת בשוק האמריקאי, ואולי החברה תבחר לעבד קנאביס במפעל שלה במלטה, ולהתנתק מהשוק הישראלי.

פנאקסיה גלובאל היא בעלת המפעל במלטה אך הוא מייצר עבור החברה הישראלית הציבורית, שהיא גם בעלת החוזה מול חברת ההפצה בגרמניה, כך שפנאקסיה גלובאל תצטרך לרכוש את הפעילות הישראלית כדי לפעול שם. לעומת זאת, לא בטוח שיהיה לה כדאי להמשיך לקיים את המפעל בישראל.

סגל אמר לגלובס כי: "הציבוריות יש לה מחיר וכרגע אינה נותנת לנו הרבה הזדמנויות. הפעילות בישראל לא צלחה, ואנחנו מתמקדים בחו"ל".

יוניבו - שחיקת מחיר ואובדן מלאי

חברת יוניבו  גם היא בנתה את רוב יכולותיה על מפעל ייצור. במקביל למעבר מקנאביס לנדל"ן, סיפקה החברה בשבוע שעבר עדות נוספת למצב הענף עם דוח כספי קשה העשוי ללמד על קריסתה הקרבה. שחיקה במחירים לצרכן, מחיקת מלאי שלא נמכר ומלאי שהתקלקל בשילוח, עלויות גבוהות של החווה העצמאית שנפתחה בסוף 2021, והפסדים שנגרמו מכל אלה - הובילו אותה למצוקה התזרימית הנוכחית. לחברה חוב אג"ח בסך 24 מיליון שקל.

רשות ני"ע חייבה אותה להוסיף לדוחותיה הכספיים רטרואקטיבית הערת "עסק חי", שינוי המספק למחזיקי האג"ח עילה לפירעון מיידי של החוב, אם יבחרו בכך.

גולן ביטון, מנכ''ל יוניבו / צילום: יח''צ

לכל אלה נלווה גם סכסוך של יוניבו עם בית המרקחת מדיפארם שבו הייתה שותפה, שהגיע לשיאו בעימות כמעט פיזי בין הצדדים בתוך בית המרקחת, שצולם ועלה לשידור במגזין "קנאביס", ולא הועיל לתדמית התחום. לבסוף הגיעו הצדדים להסכמות לפיהן תמכור יוניבו את חלקה בבית המרקחת בחזרה ליזמים, בסכום של 3.5 מיליון שקל (לעומת ה־5.5 מיליון שקל שבהם רכשה אותו).

בשיחה עם גלובס לאחרונה נשמע מנכ"ל יוניבו, גולן ביטון, מיואש. "משרד הבריאות אומנם עשה מהפכה חיובית ובנה את תחום הקנאביס הרפואי, אבל הרגולציה לא השתנתה במהירות מספקת, השוק נשאר סגור, וחברות רבות קפצו פנימה", אמר. "במצב כזה, חברה כמו שלנו לא יכולה להתמודד; לא יכולנו לצפות את כמות השחקנים; יש היום 40 חוות עם קיבולת ייצור של 13-14 טון קנאביס לחודש על שוק של 4 טון לחודש". ביטון מציין כי מה שיכול לשנות את התמונה עבור החברה, במהירות, זו לגליזציה.

מי נותרו ומה טומן העתיד לתחום

האם יציאתן מהתחום של כמה חברות קנאביס בורסאיות הן חדשות טובות עבור היתר? לא בהכרח. בישראל פועלות היום גם החברות הקנדיות הבולטות בתחום הקנאביס, עצמאית או דרך שותפים. במקביל, חוות פרטיות מתחילות להשתלט על הצד החקלאי של השוק, מסבירה עו"ד חגית ויינשטוק ממשרד ויינשטוק זהבי ושות'. "החברות הללו, למשל טריכום וגרינפילד, לא הגיעו לבנות חלומות. יש להן עסקים יציבים שיכולים לגלגל כ־20 מיליון שקל בהתחלה, עד 50 מיליון בשיא, ולהן זה מספיק. הן מרוויחות כסף, והסחורה שלהן מוזמנת שנים קדימה".

גורם בשוק טוען כי חלק מן החוות הפרטיות (לא אלו שצוינו על־ידי ויינשטוק) מוכרות קנאביס גם בשוק השחור, וכך שורדות. כמו כן לדבריו, משרד הבריאות מחלק בנדיבות "רישיונות קונסטרוקטיביים", לגורמים שסוחרים בקנאביס "בלי לגעת בו" בפועל, ואלו רוכשים אותו מחו"ל או מחוות מקומיות, ומוכרים אותו לבתי המרקחת. השורה התחתונה היא שהשוק מוצף, עם או בלי החברות הבורסאיות.

מי שהצליחה לנווט בתוך השינויים הללו היא חברת אינטרקיור, בראשות היו"ר אהוד ברק, הנסחרת כיום בשווי שוק של 770 מיליון שקל, לאחר שהציגה לאחרונה הכנסות של 101 מיליון שקל ורווח נקי של כ־10 מיליון שקל ברבעון השלישי. בקופת החברה 240 מיליון שקל.

אינטרקיור מחזיקה כ־30% מהשוק בישראל, בזכות מוצרים מקומיים טובים, הסכמי יבוא מול גורמים מובילים, ובעיקר רשת בתי המרקחת שלה הכוללת היום מעל 25 סניפים בארץ ושניים בחו"ל, ומאפשרת לחברה גם קשר ישיר עם הלקוחות וגם לגרוף רווח קמעונאי על מוצרי חברות אחרות.

"אינטרקיור ממוקדת ביצור מוצרים באיכות הגבוה ביותר במערך גלובלי הכולל אינטגרציה מהגנטיקה ועד המטופל", אומר מנכ"ל החברה ובעל השליטה בה, אלכס רבינוביץ'. האינטגרציה לא כוללת מפעל ייצור, שאותו זיהתה החברה מתחילת הדרך כחוליה החלשה בעולם הקנאביס.

חברה נוספת שחורגת לטובה מהמגמה הזו היא שיח  - עם פעילות גידול חקלאית יציבה כיאה לחברה בבעלות משפחה חקלאית, ומספר בתי מרקחת. שיח רושמת הכנסות שצומחות לאיטן, רווח תפעולי ונקי ותזרים מזומנים חיובי. בשוק הנוכחי, זה הרבה מעל הממוצע.

ככל הנראה סקטור הקנאביס בבורסה יכלול בעוד כמה שנים את שתי החברות האלו, ואחת או שתיים נוספות. כלומר, ניתן יהיה לספור אותן על אצבעות כף יד אחת - לא באמת "סקטור".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"