גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדד שכולם מחכים לו והתוכנית המהפכנית למפרץ חיפה: מה צפוי השבוע בנדל"ן?

היום יתפרסם מדד מחירי הדירות, שבו יהיה כדאי לבחון את השינוי שחל במחירי דירות החדשות ללא דירות מסובסדות כדי לראות מה התרחש בשוק החופשי ● וגם: הוועדה הארצית לשמירה על הסביבה החופית תדון בתוכנית להפיכת מפרץ חיפה לאזור מגורים ופארקים ירוקים ● השבוע בנדל"ן

מה צפוי בעולם הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי
מה צפוי בעולם הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

האירוע המרכזי של שבוע שעבר היה משהו שלא באמת קרה, אבל שניתן להפיק ממנו לקח. באמצעי תקשורת מסוימים דווח כי מגדל נחום בבת ים נבחר למגדל המכוער בעולם על ידי משתתפי הרשת החברתית Reddit. לאחר מכן תוקן, שהוא היה אחד המועמדים לתואר, אך בפועל היו מבנים רבים בעולם שנמצאו כמכוערים יותר. עדיין המגדל, שנמצא בשדרות העצמאות בעיר נראה רע מאוד, כמו עשרות ומאות מבנים אחרים מישראל, שנבנו לפני 50-60 שנה.

ת"א בראש, רמת השרון וגבעתיים אחריה: שיאניות המחירים של דירות 4 חדרים | בדיקת גלובס 
הבחירה הלא נכונה של סמוטריץ' ונתניהו: מה שנחסוך בארנונה נשלם במשכנתה | פרשנות 
כל מה שלא ידעתם על מיסוי דירה להשקעה 

מדובר במגדל בן 12 קומות, מעל ל-3 מפלסי מסחר, משרדים ותעסוקה, שהוקם בשנות השישים המאוחרות. בכתבה מלומדת של נעמה ריבה ב"הארץ" על תולדות המגדל הזה, ועל הסגנון הברוטאלי נכתב בין היתר כי הבחירה הלא מחמיאה נבעה בין היתר מהתוספות הישראליות המוכרות של פיח שדבק במבנה לאורך שנותיו, התריסול שהוסף במרפסות הסגורות שלו, והמזגנים ש"מעטרים" את קירות הבניין.

המגדל שנבחר לאחד המכוערים ביותר ברשת Reddit / צילום: איל יצהר

כל זה נכון, אבל מגדל נחום מהווה הדגמה לבעיה ישראלית גדולה יותר, של חוסר ידע לנהל פרויקטים בסדר גודל כזה, וחוסר יכולת להשקיע בתחזוקת מבנים לאורך שנים, שמצטרפים למנטליות המוכרת של העדפת האלתור הפונקציונלי על התכנון האסטטי.

ניתן לבקר במגדלים צעירים בהרבה ממגדל נחום, ולהבחין בהם בסימני הזנחה, בדרך כלל בשטחי השירות ובשטחים הציבוריים. מחיר התחזוקה גבוה מאוד, ובמקרים רבים בעלי הדירות אינם מסוגלים לעמוד בעלויות הנדרשות.

לא מעט מגדלים כאלה מוקמים כיום, וחלקם מיועדים לרוכשים במסגרת "מחיר למשתכן". לא קשה לנחש את עתידם בעוד 10-20 שנה, אלא אם תשתנה כאן הגישה לכל מה שמכונה "תרבות דיור".

יום ראשון (15.1)

1. מה יראה מדד מחירי הדירות?

השבוע יתחיל בנתון שמסקרן את כל הענף - מדד מחירי הדירות. חשוב לציין, כי המדד שיפורסם היום יהיה של החודשים אוקטובר-נובמבר ורק בעוד חודשיים נקבל את המדד המסכם לשנת 2022.

כמות הדירות החדשות שעל המדף בשיא של שנתיים וחצי. ואיזו עיר מובילה בעסקאות 
האיש מאחורי ההפרטה הגדולה בחיפה: "חושש שעובדי נמל אשדוד פספסו את הרכבת" | ראיון 
"עברנו ויה דולורוזה בתחנה המרכזית": מנכ"ל לוינשטין נכסים מדבר | ראיון

במדד הזה מומלץ לבחון את הנתון (שאינו מופיע במדדים עצמם, אלא רק בהודעות), על שינוי שחל במחירי הדירות החדשות ללא דירות מסובסדות. זאת, משום שמדד מחירי הדירות החדשות כולל עסקאות שבוצעו במסגרת "מחיר למשתכן", שאינן מבטאות שינויים בשוק החופשי.

כידוע, חלה ירידה גדולה מאוד במספר הדירות שנמכרות ע"י יזמים, ואחת מהשאלות המסקרנות היא - מתי הם יתחילו להוריד מחירים. עד כה זה לא קרה.

מה צפוי? בינתיים מחירי הדירות יוסיפו להורות על עלייה, כולל מחירי הדירות החדשות.

2. דיון הותמ"ל בחלק מההתנגדויות לתוכנית ענק בגבעות טנטור

הותמ"ל תדון בחלק מההתנגדויות לתוכנית ענק בגבעות טנטור שמדרום למועצה המקומית ג'דיידה מכר. התוכנית מקודמת מזה מספר שנים, אך זכתה להתנגדויות רבות מכל עבר, שהביאו לעיכובים משמעותיים בקידומה.

התחילה הריסת התחנה המרכזית הישנה בת"א. בכמה עלה שווי המתחם מ-2015? 
הבירוקרטיה תתקצר? מתווה משרד המשפטים לשיווק קרקעות בפטור ממכרז 
הכלכלנית הראשית: 72% מהדירות שהיזמים מוכרים הן דירות על הנייר 

בעיקרון התוכנית כוללת שטח של 6,763 דונם, שנמצא בין ג'דיידה מכר בצפון, כביש 85 (עכו-צפת) בדרום, וכביש 70 במזרח, והיא מיועדת להקמת 8,500 דירות ושטחי תעסוקה ומסחר. מדובר בכמות מצומצמת מאוד יחסית לכוונות המקוריות של מוסדות התכנון, שדיברו בהתחלה על הקמת יותר מ-14 אלף יחידות דיור. ואולם ההתנגדויות המרובות שכנעו את הותמ"ל לערוך בתוכנית שינויים גדולים.

גם כך הוגשו לתוכנית 254 התנגדויות, שחוקר מטעם הוועדה ישמע אותן במשך 6 ימים.

יום שני (16.1)

1. התוכנית של שיכון ובינוי לשינוי רצועה בת 85 דונם ממזרח לכביש 4

ועדת המשנה להתנגדויות בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה תדון בהתנגדויות שהוגשו לתוכנית מעניינת של שיכון ובינוי, לשנות רצועה בת 85 דונם שצמודה מצד מזרח לכביש 4, והיא מתחילה מנחל חדרה בצפון ועד לרחוב פרידלנדר בדרום.

"שוק הנדל"ן חוטף היום שני קנסות: אחד זה המינוף, והשני זה החשיפה לחו"ל" | ניתוח 
נתוני התכנון והשיווק ב־2022 שברו שיאים, אך המכשולים בדרך לבנייה עדיין חזקים מהם | ניתוח 
איקאה וסינמה סיטי יש גם לאחרים: נתניה זקוקה לתוכנית אסטרטגית חדשה | ניתוח

התוכנית מדברת בעיקרה על הקמת שטחי תעסוקה של 112 אלף מ"ר ושל שטחי מסחר של 13,400 מ"ר.

מוסדות התכנון רואים בסך הכל את קידום התוכנית כצעד מבורך, ואולם יש גם מתנגדים, שחלקם הן חברות שפועלות במתחם ומחזיקות בו קרקעות, שיש להן השגות שונות על התוכנית.

יום רביעי (18.1)

1. תוכנית מהפכנית להפיכת מפרץ חיפה לאזור מגורים ופארקים

הולחו"ף, שזו הוועדה הארצית לשמירה על הסביבה החופית, תדון בתוכנית המהפכנית המכונה תמ"א 75, שמיועדת להפוך את מפרץ חיפה מאזור של תעשיה פטרוכימית מזהמת, לאזור מגורים ופארקים ירוקים. התוכנית משתרעת על 37 אלף דונם, שזה שטח שגדול מהשטח המוניציפלי של נתניה, שמשתרע בין שדה התעופה של חיפה והנמל, עד לקריית חיים, דרומית ומזרחית לקריית אתא ומערבית לרכסים.

הוויכוח על המטרו: האם בעלי הנכסים באזור התחנות נהנים מעליית שווי? 
היזם שהחזיר לעצמו את החברה שייסד אחרי שבע שנים של מאבקים 
הבירוקרטיה תתקצר? מתווה משרד המשפטים לשיווק קרקעות בפטור ממכרז 

התוכנית נמצאת עדיין בעריכה. היא הוצגה במהדורה שונה לפני כ-3 שנים, ואז דובר על הקמת 100 אלף יחידות דיור במקום; מאז שונו העקרונות התכנוניים, אך לא ידוע האם חל שינוי גם במספר הדירות שיתוכנן.

התשובה לשאלה, מה לכל זה ולולחו"ף היא שהקצה המערבי של התוכנית נוגע בים, באמצעות רצועה קטנה, ומיועד לשמש חוף רחצה. הולחו"ף תדון ככל הנראה בהשפעת התוכנית על אותה רצועת חוף.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם