גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם חוף ים, מיקום מרכזי ומחירי דיור נמוכים, בת ים יכולה לבנות הרבה יותר

העיר ש"כלואה" בין נתיבי איילון לים התיכון סובלת ממחסור בהיצע שטחי מסחר ומשרדים - וגם התכנון העתידי לא כולל מרכז משמעותי וחדשני ● כדי לנצל טוב יותר את יתרונותיה התחרותיים, על בת ים להשקיע בגורמי משיכה כמו מגדלים על האיילון שימשכו כוח קנייה

בת ים. ניתן לייצר מתחם דומה לנמל ת''א, מעין ריביירה / צילום: Shutterstock
בת ים. ניתן לייצר מתחם דומה לנמל ת''א, מעין ריביירה / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

לעיר בת ים יש שלושה יתרונות תחרותיים בולטים: חוף ים, המשך טבעי לת"א ובמחירי קרקע נמוכים יותר, והימצאותה על כביש מספר 20, תחנות הרכבת הכבדה ובקרוב על הקו האדום.

מבכירי שוק הנדל"ן בניו יורק: האיש שרכש את קרקעות הכנסייה ב-750 מיליון שקל 
מחירי הדיור במרכז מרמזים על שינוי מגמה קרוב בשוק הנדל"ן | פרשנות

בעיר מתקיימת בנייה למגורים בלבד, כאשר מדובר ב־930 יחידות דיור בשנה בממוצע בשנים 2017-2021, והתחלות בנייה של 2,700 יח"ד בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022 (למ"ס). היא נהנית מזליגת ביקושים מתל אביב מאחר שהיא מציעה מחירים נמוכים משמעותית, אך מתקשה לפתח נדל"ן מניב.

מאחר שבת ים "כלואה" בין כביש מספר 20 לבין חוף הים, התרחבותה יכולה להתרחש לגובה או בים. העיר מנסה לפתח פארק עסקים, אך בשל מיקומו המנותק, הוא מייצר חסם ליבוא חברות בינלאומיות ו/או ישראליות מובילות, המעדיפות להתמקם בפארקי עסקים בערים מסביב.

מבחינת שטחי מסחר קיים מחסור בהיצע, וכוח הקנייה דולף אל שכנותיה של העיר. נדרש ואפשרי לייצר מתחם דומה לנמל ת"א, ריביירה, שוק עירוני ו"עזריאלי של בת ים" על אחת מתחנות הרכבת הכבדה ונתיבי איילון, שימשוך כוח קנייה גם מחולון.

כאן נציג את תמונת השוק ביחס לגודלה ולמאפייניה של כלכלת בת ים, ומערכת המסחר שבה.

בנויה כמו סולם

אוכלוסיית בת ים מונה כ־130 אלף תושבים בכ־55 אלף משקי בית (למ"ס). בעיר נבנה היקף גדול מאוד של יחידות דיור, אך קיים קושי במימוש של נדל"ן מניב. תוכנית המתאר של העיר מוקפאת משנת 2017.

לפני חמש שנים החליטה ועדה שהקימה הממשלה כי העיר תתאחד עם תל אביב, בגלל העדר הכנסות ושטחי נדל"ן מניב, אולם שר הפנים דאז דרעי דחה את היישום עד לבחירות המקומיות של 2023, ומוערך שגם בהן המהלך לא ייצא לפועל (צ'מנסקי בן שחר ייצגה את בת ים בתהליך).

העיר בנויה כמו סולם: ציר איילון וחוף הים מסמלים את ה"רגליים", צירי הרוחב הם שלבי הסולם, ובחיבורים ביניהם קיים פוטנציאל כלכלי לפיתוח נדל"ן מניב. בקצה הדרומי פרוס אזור התעשייה, שמבקש להפוך לרובע עסקים אך מתקשה בכך עקב ריחוקו, ניתוקו והיותו בלתי נראה לתנועה העוברת בנתיבי איילון.

באפריל האחרון חתמה העירייה על הסכם להתחדשות עירונית עם משרד הבינוי והשיכון, ונקבע כי העיר תוסיף עשרות אלפי יחידות דיור עד לשנת 2030 (בהכרח מספר לא ריאלי). במקביל ובסמוך, הקו האדום של הרק"ל יחצה את העיר וישרת אותה. הקו יעבור גם ברובע העסקים - אשר אמור להוות את "באר הנפט" של העיר בהכנסות מארנונה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בהתאם לדוחות הכספיים משנת 2020, העיר השקיעה בתושב כ־4,100 שקל, סכום הנמוך מהממוצע בישראל (כ־4,210 שקל). בעיר קיימים רק 4 מ"ר של נדל"ן מניב לתושב, אשר משלם ארנונה שנתית ממוצעת של כ־1,060 שקל לתושב. הדבר מעיד על תמהיל עם שימושים המחוללים הכנסות נמוכות מארנונה, כלומר יותר תעשייה/מלאכה לסוגיה, ופחות משרדים (נמוך מהממוצע בישראל של 18 מ"ר ו־1,200 שקל לתושב).

לא משמרים צעירים

כיום נמצאים כ־20 פרויקטים של דיור בבנייה פעילה או בשיווק. מתוכם, חמישה ברובע העסקים וצמוד לו (כ־4,000 יחידות דיור למגורים שיאוכלסו בשלוש השנים הקרובות). בנוסף, לעיר יש קיבולת תכנונית של עשרות אלפי יחידות דיור בפרויקטים שונים של פינוי בינוי, התחדשות עירונית ובנייה חדשה.

גמר הבנייה השנתי הממוצע בשנים 2017-2021 של יחידות דיור הינו כ־500, וקצב התחלות הבנייה עומד על 930 יחידות דיור בממוצע כאמור. לפי נתוני הלמ"ס, בסוף אוקטובר 2022 עמד מחיר מכירה ממוצע לדירה בבת ים על 2.5 מיליון שקל, עלייה של 54% משנת 2020.

התשואה להשקעה בבת ים בשנת 2022 ירדה ל־1.8% בלבד - ירידה של 30% משנת 2020. מרבית הקונים הם רוכשי דירה ראשונה (35%) ומשקיעים (32%), כאשר שיעור הרוכשים משפרי הדיור עומד על 27%. מחיר שכר דירה חודשי ממוצע עומד על כ־3,800 שקל, עלייה של 7% משנת 2020. לשם השוואה, בראשון לציון ובחולון עומד שכר הדירה על 4,400 ו־4,300 שקל בממוצע בהתאמה.

העיר אינה מצליחה לשמר את הצעירים, ובד בבד נבנות פחות דירות קטנות - מעל 60% מהדירות הן בעלות 5-6 חדרים. שיעור בני העשרים בעיר עומד על 11%, פחות מהממוצע הארצי שעומד על 15%. לעומת זאת, שיעור בני 65+ עומד על 23% - גבוה מהממוצע הארצי, 10%.

העיר בונה יחסית מעט נדל"ן מניב בכלל, ושטחי משרדים בפרט (13 אלף מ"ר ו־5,000 מ"ר בממוצע בשנה בעשור האחרון). על בסיס ספירות שערכנו, קיימים כ־90 אלף מ"ר של שטחי משרדים, רובם ברובע העסקים (72 אלף מ"ר). מרבית המשרדים הם פרטיים־מקומיים, ואין כמעט הייטק.

גם היצע בתי המלון מצומצם יחסית, כאשר כולם על קו החוף. בת ים נעדרת משמעות דתית או היסטורית, והקרבה לחוף (שאינו מפותח) טרם הובילה לגידול במספר חדרי המלון.

להשקיע בתיירות

סך שטחי המסחר בבת ים נמוך יחסית לצרכי העיר, ועומד על כ־190 אלף מ"ר. מתוכם, כ־150 אלף מ"ר (כ־70%) נמצאים ברחובות, וכחצי מהם ברובע העסקים. בנוסף יש בעיר שני מרכזי מסחר - קניון בת־ים ובת־ימון.

כיום הביקוש מקבל מענה בערים סביב, ובפרט בתל אביב, בראשון לציון ובחולון, וגם ההיצע העתידי שייבנה אינו מספיק דיו לקצב גידול האוכלוסייה וכוח הקנייה בעיר. זאת ועוד, מרבית מההיצע העתידי יגיע כחלק מהבנייה בעירוב שימושים, ולא כמרכז מסחרי משמעותי וחדשני.

סך כוח הקנייה החודשי שנמצא היום בידי משקי הבית בבת ים נאמד בכ־250 מיליון שקל. מתוכם, כ־140 מיליון שקל מופנים למוצרי מזון וסופרמרקט, כ־85 מיליון שקל למוצרים שאינם מזון, וכ־25 מיליון שקל למוצרי הסעדה ובתי קפה. בשנת 2033 יגיע כוח הקנייה לכ־300 מיליון שקל.

בסך הכול, לבת ים יש יתרונות תחרותיים מובהקים, שיאפשרו לה לפתח את שוק התיירות, המסחר והפנאי על חוף הים ובתוך הים, ומגדלי משרדים עם מסחר ב"עזריאלים של בת ים" על ולאורך נתיבי איילון. לשם כך נדרשת תכנית אסטרטגית כלכלית, ותוכנית פעולה שתוביל לשגשוג.

בכתיבת הטור לקחה חלק דבורה רוקין, אנליסטית בחברת צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?