גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיוט ארמני בן 108 שנה: האם הוא מתחיל שוב?

בשבוע שבו הארמנים מתייחדים עם זכר הג'נוסייד של עמם הם קיבלו תזכורות מכאיבות לפגיעותם הנמשכת ● אויביהם מאיימים להפוך את ארמניה ל"מערב אזרבייג'ן"

האנדרטה לזכר רצח העם הארמני בבירה ירוואן. 1.5 מיליון קורבנות / צילום: Shutterstock
האנדרטה לזכר רצח העם הארמני בבירה ירוואן. 1.5 מיליון קורבנות / צילום: Shutterstock

זה היה שבוע של עצב ארמני. ביום רביעי, הארמנים ציינו את יום הזיכרון לג'נוסייד, השמדת עמם באנטוליה, ב-1915. הם חיו שם אלפי שנים. מדינות ארמניות קמו ונפלו. לאחת מהן, תחת המלך טיגראנֶס הגדול, במאה הראשונה לפני הספירה, היה אפילו גבול משותף עם ממלכת החשמונאים. בקצרה, הם ישבו שם הרבה, הרבה לפני שרגלו של ראשון הטורקים דרכה על אדמת אנטוליה.

אין עוד ארמנים באנטוליה. 108 שנה לאחר מעשה, הטורקים מוסיפים להתנער מכל אחריות למה שמתואר לפעמים כ"רצח העם הראשון של המאה ה־20". רבים, השוחרים את ידידות הטורקים, סומכים ידיהם על התכחשותם, או לפחות נזהרים שלא לחלוק עליה.

אבל את רוח הארמנים מעכיר עכשיו לא רק הזיכרון של מיליון וחצי מתיהם (ערב הג'נוסייד, מספר הארמנים בעולם הוערך ב-5 מיליון). ימים אחדים לפני התייחדותם, הם שמעו הודאת חולשה מכאיבה מפי ראש הממשלה של ארמניה העצמאית. הוא דיבר על עתיד יחסיה של ארמניה עם שכנותיה.

"שלום ייתכן", אמר ניקול פאשיניאן, "אם אנחנו נצהיר חד משמעית שהרפובליקה של ארמניה משתרעת על פני 29,800 קמ"ר, הזהים לשטחה של [ארמניה הסובייטית], ואין לנו, ולא יהיו לנו תביעות טריטוריאליות על שטחן של ארצות כלשהן".

זה לא היה מובן מאליו. פאשיניאן השמיע אמת קשה, סטירת לחי לתקוותיהם של הארמנים, לערגותיהם ולהתפעמויותיהם. הוא דיבר מעמדת השלמה ועייפות.

מאה שנה של מוות ותבוסה

במשך רבע מאה, לאחר עצמאותה מברית המועצות, ארמניה הקטנה ומוקפת האויבים האמינה, כי היא אדונית לגורלה. ב־1994, שנתיים לאחר שיצאה לחופשי, היא היכתה את אזרבייג'ן במלחמה על אזור הנקרא 'קאראבאך ההררית' (נגורנו־קרבך ברוסית, 'ארצאך' בפי הארמנים), מובלעת קטנה באזרבייג'ן, סמוך לגבול ארמניה, ששני שלישים מתושביה היו ארמנים. הארמנים השתלטו לא רק על המובלעת אלא גם על השטחים המקיפים אותה. מאות אלפי אזרים וכורדים איבדו את בתיהם. מלחמת קרבך שינתה את אורח המחשבה של הארמנים. לאחר מאה שנה של מוות ושל תבוסה, הם התגוננו בהצלחה נגד אויביהם המורשתיים (בעיניהם, טורקים ואזרים הם היינו הך).

לרוע מזלם, הארמנים התמכרו לסטטוס קוו של ניצחונם ושקעו בשאננות בשעה שאזרבייג'ן, הגדולה והעשירה בהרבה (נפט), התכוננה למלחמה הבאה. היא התחמשה, באמצעות הצירוף הלא־שכיח של ישראל ושל טורקיה (בארבע השנים שקדמו למלחמה, ישראל מילאה 69% מצורכי הנשק של אזרבייג'ן, על פי SIPRI, מכון מחקר מוערך בשטוקהולם). אזרבייג'ן היכתה את הארמנים ב־2020. רק נתחים זעומים של כיבושי 1994 נשארו בידיהם. הארמנים של שארית קרבך נתונים למצור, למחסור ולהפחדה.

הציון הלא־שגרתי של מספר הקילומטרים הרבועים בנאום פאשיניאן נוגע לא רק לשטחים שארמניה הפסידה אלא גם לשטחים שהיא חוששת להפסיד, בתוך גבולותיה הבין לאומיים המוּכָּרים.

הן רוצות פרוזדור

היסטורית, הארמנים חוסים בצל כנפיה של רוסיה. אבל רוסיה עסוקה עכשיו בהריסת אוקראינה. טורקיה ואזרבייג'ן מקוות לנצל את ההזדמנות. הן לוטשות את עיניהן אל אזור בדרום ארמניה, הנקרא זַנְגֶזוּר, סמוך לגבול איראן. הן רוצות ליצור בו פרוזדור שיקשר את טורקיה עם אזרבייג'ן, או בעצם את טורקיה עם כל מרכז אסיה. הארמנים אינם מתנגדים לזכות מעבר, אבל הם חוששים שהיא תתחיל לגלגל כדור שלג.

האזרים חולקים על עצם הלגיטימיות של הנוכחות הארמנית בדרום הקווקז. בעיני ההיסטוריוגרפיה האזרית, הארמנים נשתלו שם בידי האימפריה הרוסית לפני 200 שנה. זה מזכיר את הצדקת פוטין לפלישתו לאוקראינה. גם הוא טוען, שהמשטר הסובייטי 'המציא' את אוקראינה. שלושה פרשנים בערוץ הרשמי של הטלוויזיה האזרית הסכימו באחרונה שארמניה אינה אלא "מערב אזרבייג'ן", וצריכה לחזור אל חיק המולדת.

פירוק מלא של ארמניה אולי אינו עומד על הפרק. בשביל פירוק כזה צריך לחכות להתמוטטות מלאה של הסדר המדיני העולמי. אבל בינתיים, שכנותיה הטורקיות להוטות להנמיך את קומתה, ולהציע לה שלום וביטחון ממין זה שאדונים מעניקים לוואסאלים שלהם.

איראן וישראל נפגשות

חלק מהארמנים, כולל ראש ממשלתם, מבינים שאין מנוס מלהסתגל לנסיבות החדשות, אבל יש גבול. הגיאוגרפיה התאכזרה מאוד אל ארמניה. אין לה מנוס מלחפש כל פתח אפשרי, ואת האפשרי ביותר מזמנת איראן השכנה.

הייתכן, בהתחשב בזה שרוב תושבי אזרבייג'ן הם מוסלמים שיעים? ובכן, לארמניה יש יחסי ידידות היסטוריים עם איראן. לפנים הייתה פזורה ארמנית גדולה מאוד בפרס. איראן השליכה חבל הצלה לארמניה בימיה הקשים ביותר, בשנות ה־90, כאשר כל הדרכים צפונה נותקו. האם איראן מוכנה להרחיק לכת? לחמש את ארמניה, כדי לעצור את אזרבייג'ן ואת טורקיה? אולי נדע בקרוב.

לישראל יש יחסים צוננים עם ארמניה. אין אפילו שגרירות ביירוואן. ישראל בחרה באזרבייג'ן, ויש סיבות מובנות של ביטחון לאומי. אבל, אף כי היחסים בין אומות מיוסדים על אינטרסים הדדיים, קצת קשה להתעלם מן הרגשות. אני חושב, שאהדתם הטבעית של יהודים נתונה לארמניה (אני יודע שיהודים רבים מן העולם הדובר טורקית לא יסכימו).

ארמניה שגתה בקרבך, היא הניחה ליוהרת המנצחים להשתלט עליה, כפי שקרה לישראל לאחר מלחמת ששת הימים. שגיאות הן בנות תיקון, והעונש עליהן אינו צריך להיות עריפת ראש. הארמנים זכאים להזדמנות חוזרת.

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; אודיוקודס צוללת ב-14%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח