גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום המיקרוביום לוהט, וביומיקה גייסה 20 מיליון דולר

אוביד של ג'רמי לוין משתפת פעולה עם החברה החדשה של סם ווקסל מאימקלון ● וגם: חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן הודיעה על גיוס של 20 מיליון דולר ● מדור חדש 

ג'רמי לוין / צילום: קונסטנטין גרוסמן
ג'רמי לוין / צילום: קונסטנטין גרוסמן

במקביל לאישור תרופת המיקרוביום הראשונה בעולם, על ידי חברת Seres Therapeutics, הודיעה חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן, הפועלת גם היא בשוק זה, על גיוס של 20 מיליון דולר, לפי שווי של 50 מיליון אחרי הכסף. היום הודיעה גם חברת מג'נטה מדיקל על גיוס של 55 מיליון דולר, כך שנראה כי כסף ממשיך לזרום לתעשיית הביומד, אפילו הישראלית, גם אם לא בקצב ובשוויים שראינו בשנתיים בין 2020 לתחילת 2022.

מראות שטרם ראינו: האם חד קרן או מרכז פיתוח בהייטק בסכנת סגירה? | ניתוח
חובבי התחדשות עירונית בצפון תל אביב: ההעדפות של הייטקיסטים נחשפות 

אבוג'ן, החברה האם של ביומיקב, נסחרת בתל אביב ובנאסד"ק לפי שווי של 83 מיליון שקל. שוויה של ביומיקה לבדה בגיוס זה כרגע עולה על שוויה של אבוג'ן, ובכל זאת המניה הגיבה מעט מאוד לידיעה.

ד"ר אלרן חבר, מנכ"ל ביומיקה, שוחח עם גלובס ואמר לגבי תהליך הגיוס: "אנחנו רואים השפעה גם של שוק המקרו וגם של הפוליטיקה. החברות שמהוות את קבוצת ההשוואה שלנו, חטפו לא מעט. אבל לשמחתנו בכל זאת השלמנו גיוס מוצלח ומשמעותי וכך גם השווי, כנראה בגלל התפתחויות חיוביות בתחום המיקוביום". את הגיוס הובילה קרן Shanghai Healthcare Capital הסינית. "זו קרן של 7 מיליארד דולר שנתמכת על ידי שנחאי פארמה, אחת מחברות התרופות הגדולות ביותר בסין, שמשקיעה בטכנולוגיות פורצות דרך וחדשניות. ביומיקה היא ההשקעה הראשונה שלהם מחוץ לסין".

מיקרוביום משמעותו תמהיל החיידקים שיש לכולנו במעי. החומר הגנטי המהווה את החיידקים הללו, נמצא בגופנו בכמות גדולה פי כמה מאשר החומר הגנטי של התאים שלנו עצמנו, ובשנים האחרונות הולכת ומתגלה ההשפעה של תמהיל המיקרוביום הייחודי של כל אדם על הבריאות שלו, אולי אפילו על האופי וההתנהגות שלו. מיקרוביום מתייחס לחיידקים במעי, בחלל הפה, על העור, בנרתיק ובמקומות נוספים.

ההתפתחות בתחום המיקרוביום אותה מזכיר חבר היא כאמור אישור השיווק למוצר הראשון של חברת Seres. מוצר זה הוא תרופה לטיפול במחלה הזיהומית C-Diff . זוהי ההתוויה הכי נגיש לרפואת המיקרוביום, משום שמלכתחילה התחום הזה צבר תאוצה כאשר הסתבר שהשתלה של צואה ממטופל בריא לחולה ב- C-Diff, יכולה לשקם את החולה ולהילחם בהצלחה בזיהום. התרופה החדשה היא גרסה נוחה והגיינתי יותר של השתלת חיידקים במעי לאותה התוויה.

ביומיקה, כמו עוד מספר חברות בעולם בתחום המיקרוביום, רוצה לקחת את התחום הלאה. היא משתמשת בטכנולוגיות חישוביות, על גבי הפלטפורמה שנוצרה באבוג'ן, כדי לאפיין אלמנטים במיקרוביום האנושי המקושרים למגוון מחלות. כאשר זוהה חסר או עודף בחיידקים מסויימים כקשורים במחלה, החברה מפתחת תרופות נגדם (או בעדם). המוצר המוביל שלה הוא תרופה שנועדה להכין את המיקרוביום בצורה האופטימלית לטיפול באימונותרפיה נגד סרטן, באופן אשר להערכתה עשוי להשפיע בצורה משמעותית על הצלחת הטיפול. המוצר נמצא בשלב I (בטיחות) של הניסויים הקליניים. בנוסף היא נמצאת לקראת ניסוי שלב I בתרופה נגד מחלות מעי דלקתיות. 

חברה נוספת בתחום בשם וודנטה, גייסה לאחרונה 106 מיליון דולר.

חבר מציין כי תחום המיקורביום הוא מאוד אינטואיטיבי לתרבות הסינית, וזו אולי אחת הסיבות לכך שקרן סינית התעניינה בהשקעה. "הם רואים אותנו בשוק הסיני", הוא אומר. "הם מאוד מתלהבים מהאפשרות להוסיף ביג דאטיה למה שהם רואים כחלק מן הרפואה המסורתית". חבר מציין כי לאור המתיחות בין ארה"ב לסין: "עשינו שיעורי בית וראינו שהם לא ברשימה השחורה האמריקאית, ואין שום בעיה. רוב משקיעי הפארמה הסיניים נחשבים לגיטימיים גם בעיני משקיעים אמריקאים".

שת"פ בין אוביד של ג'רמי לוין לחברת Graviton בפיתוח תרופות 

מייסד גרוויטון הוא לשעבר מייסד ומנכ"ל ImClone, סאם ווקסל.

חברת Ovid Therapeutics המנוהלת על ידי מנכ"ל טבע לשעבר ד"ר ג'רמי לוין, חתמה על הסכם עם חברת Graviton האמריקאית. שתי החברות ישתפו פעולה בפיתוח תרופות במסלול "חוסמי Rock2", למחלות נדירות של מערכת העצבים המרכזית.

Graviton קיבלה את המוצרים במסגרת עסקה שלה עם Beijing Tide Pharmaceutical הסינית. המוצרים מסוג חוסמי Rock2 עשויים להיות רלוונטיים במגוון מחלות, וגרוויטון מתכננת לחתום על הסכמים לפיתוח מוצרים מתחום זה גם לאלצהיימר, ALS , פרקינסון, מחלות אוטואימוניות ומחלות עיניים (תחום בו כבר חתמה על עסקה). אוביד מתמחה במחלות נדירות של המוח, ולכן רכשה את התרופה עבור מחלות מסוג זה.

אוביד תשלם תמורת הזכות לפתח ובעתיד אולי לשווק או למכור אותן הלאה, 10 מיליון דולר מיידית וסכומים נוספים בהתאם להצלחה. זכויותיה יהו תקופות בכל העולם למעט סין, הונג קונג, טיוואן ומקאו. גוויטרון תמשיך לפתח את המוצר, במימונה של אוביד, עד סוף שלב II של הניסויים. אם היא תעבור את אלה בהצלחה, אוביד תמשיך משם.

גראוויטון הוקמה על ידי ד"ר סאם ווקסל, המוכר לציבור שמחוץ לתחום הביומד בעיקר כ"איש שסיבך את מרתה סטיוארט בצרות". טיפ שנתן לכוהנת עיצוב הבית שהיה קשור בחברה שהקים, ImClone , הוביל את שניהם לכלא. אך ImClone, שנמכרה בהמשך לענקית התרופות אלי לילי, גם פיתחה את התרופה ארביטוקס, היום תרופה רבת מכר לסרטן (שחלק מן הפטנט שלה שייך למכון ויצמן, שגם זוכה להכנסות נאות לאחר שניצח בתביעת הפרת פטנט נגד החברה). כך שהמוניטין של ווקסל אמנם נפגע, אבל הוא לא איבד את התדמית שלו כמי שיודע מה הוא עושה בתחום התרופות.

לוין אמר לאתר Endpoint News כי מערכת היחסים שלו עם ווקסל היא טובה, וכי ווקסל הוא האדם היחיד בעולם שאי פעם מצא תרופה שבאמת משפיעה על מנגנון Rock2 . החברה הקודמת של ווקסל, Kadmon , קיבלה אישור FDA למוצר במסלול זה במחלת "שתל נגד מאכסן", תופעת לוואי של השתלת מח עצם, ובעקבות זאת סאנופי רכשה את החברה תמורת 1.9 מיליארד דולר, עוד סיפור חיובי לרזומה של ווקסל, שהקים עד היום כשש חברות תרופות משמעותיות. המוצר הנוכחי פועל כאמור על אותו המסלול, אך לדברי לוין, הוא יותר טוב בסדר גודל.

בעקבות העסקה לוין יצטרף לדירקטוריון של גרוויטון. קרן פונטיפקס הישראלית גם היא משקיעה בחברה.

אוביד מפתחת כאמור תרופות למחלות של מערכת העצבים המרכזית והיא פיתחה בעבר תרופה לתסמונת דמויית האוטיזם תסמונת אנגלמן, אך זו לא הצליחה בניסויים קליניים. מוצר אחר שפיתחה מוסחר לחברת טקדה, ונמצא בשלב III של הניסויים הקליניים בשתי אינדיקציות, ויש לה עוד כמה מוצרים בשלבים מוקדמים יותר של הפיתוח, אותם היא מקדמת באופן עצמאי.

לאוביד 129 מיליון דולר במזומן והיא מעסיקה 44 עובדים אחרי תהליך התייעלות.

חברת Hygieia מרחיבה את סבב B ל-22 מיליון דולר

חברת Hygeia, שפיתחה טכנולוגיה להתאמה של מינון אינסולין באופן אוטומטי עבור חולי סוכרת, הודיעה על הגדלת סבב הגיוס עליו כבר הכריזה בעבר, ל-22 מיליון דולר, עם השקעה נוספת של שני שותפים אסטרטגיים גלובליים שמצטרפים ל-Firstime.

Hygieia הוקמה בשנת 2008 ע"י ד"ר ערן בשן, בוגר תואר PhD בהנדסת חשמל באוניברסיטת מישיגן וד"ר ישראל הודיש, מומחה לאנדוקרינולוגיה. השניים הכירו במהלך לימודיהם, ופיתחו יחד את ה-d-NAV, טכנולוגיה להתאמה של מינון האינסולין לצרכי המטופל. כיום מטופלים שאינם משתמשים במשאבת אינסולין, מתאימים את רמות הסוכר לעיתים נדירות על פי התייעצות עם רופא, או שהם מחליטים על התאמה בעצמם. המטופלים הצליחו לשפר את רמת ה-AC1, מדד לרמות הסוכר בדם לאורך זמן, בטווח של 90 יום של שימוש במכשיר, וזאת מבלי שיתרחשו יותר אירועי היפוגליקמיה - ירידה מסוכנת בסוכר.

הטכנולוגיה של החברה מאושרת FDA, והחברה בחרה במודל עסקי של הקמת רשת מרכזי טיפול בסוכרת על בסיס הטכנולוגיה. בישראל, איכילוב וול וקבוצת מובמנט ביצעו פיילוט מוצלח לטכנולוגיה בשיתוף עם קופ"ח מאוחדת.

קרן קופילוב, שותפה בקרן Firstime שהצטרפה להשקעה, אומרת: "חולי סוכרת התלויים באינסולין נאלצים לקבל החלטות רפואיות 24/7. הטכנולוגיה של הייג'יה מסייעת להם, ומורידה מהם את נטל ההתמודדות. כיו"ר האגודה לסוכרת נעורים - JDRF בישראל וכאם לנערה המתמודדת עם סוכרת נעורים 12 שנה, אני מכירה היטב את נטל הטיפול ואת חשיבות הטכנולוגיה בטיפול בחולים"

המרכז הרפואי וולפסון יציע ליווי אישי מותאם לחולות סרטן באמצעות בינה מלאכותית

המרכז הרפואי וולפסון פיתח תוכנת בינה מלאכותית לליווי אישי של חולות סרטן. התוכנה פותחה בהנחיית המחלקה הגינקולוגית-אונקולוגית בראשות פרופ' טליה לוי ע"י חברת XOLTAR. התוכנה מאפשרת למטופלות לקיים באמצעות יועצים וירטואליים מפגשי וידיאו יום יומיים שבהם ידברו על מצבן הנפשי, הרגשי והפיזי ועל תופעות הלוואי לאחר הטיפול. היועצים יהיו זמינים למטופלות 24/7 ויקשרו ביניהן ובין הצוות הטיפולי במקרה הצורך.

ד"ר אורנית כהן, ראש הרשות למחקר וחדשנות במרכז הרפואי וולפסון, אמרה: "מחלת הסרטן ידועה כמחלה הפוגעת קשות במצבן הנפשי של הלוקות בה, מה שפוגע במערכת החיסונית ובשלומן של המטופלות. אנחנו מאמינים שבאמצעות חוויית ליווי ייחודית שפיתחה חברת XOLTAR, נוכל לעזור למטופלות העוברות כימותרפיה ולהפוך את הטיפול שלהן ליעיל יותר ולהפחית חלק מהמטען הרגשי שעליהן לשאת".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל