גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההזדמנויות והאיומים שמייצרת ההתחדשות העירונית

המרקם העירוני בישראל נמצא תחת תהליך של גיבוש מחדש, עם היצע עצום של שטחי מסחר ומשרדים בחזיתות פרויקטים על התחדשות עירונית ● כאשר הדבר נעשה באופן אוטומטי, ללא תכנון מושכל ומבלי לבדוק את צורכי התושבים - מתחילות הבעיות

רחוב יהודה הלוי, תל אביב / צילום: ארז בן שחר
רחוב יהודה הלוי, תל אביב / צילום: ארז בן שחר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי-שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בימים אלה אנו עדים לשינוי מהותי בשווקי המסחר ובתכנון העירוני. ההתחדשות העירונית מתפשטת ברחבי הארץ (מעל 20% מסך הבנייה למגורים), וחזיתות מסחריות במפלס הרחובות מהוות מרכיב מהותי בתהליכים הללו. המרקם העירוני נמצא תחת תהליך של גיבוש מחדש, עם היצע עצום של שטחי מסחר ומשרדים המתוכננים במפלסי רחובות הערים ומייצרים הזדמנויות מחד ואיומים מאידך.

"משבע ורבע אי-אפשר לזוז": השכונות שלא ניתן לצאת מהן בבוקר
האם הרחוב הזה יהפוך למוקד ההתחדשות הבא של תל אביב?

בטור זה נבחן את השפעתן של חזיתות המסחר על התכנון העירוני וההתנהלות האורבנית, המגמות והטרנדים בהן, וכיצד כל אלה מושפעים מההתנהגות הצרכנית המתחדשת.

האבולוציה המסחרית

מבנה השכונות המסורתי הישראלי כלל בתי מגורים הבנויים סביב מוקדים של שימושים ציבוריים נפרדים. למשל, בית ספר וגנים מקומיים, ובמקרים מסוימים גם מרכז מסחרי שכונתי. במהלך השנים, עם התחזקות מרכזי המסחר הגדולים ופריחת הקניונים, הלך והצטמצם המסחר השכונתי - הן מבחינת השטח והן מבחינת ההוצאה של משקי הבית בו.

מגמה זו השתנתה בשנים האחרונות, ובאופן ניכר במהלך משבר הקורונה. המרכזים השכונתיים והרחובות שהצטמצמו פרחו מחדש והפכו למוקד שכונתי-עירוני מרכזי ומבוקש. אלה תופסים כבר רבע מהיצע שטחי המסחר בישראל.

חברות מרכזי המסחר הגדולות, יזמים וגם קרנות לסוגיהן החלו להקים מרכזים שכונתיים בגדלים של 1,500-5,000 מ"ר בשכונות. אלה מספקים מענה לביקוש שנוצר, בין היתר בעקבות הכאוס התחבורתי והקושי להגיע למרכזי המסחר הגדולים במרכזי הערים, בשוליהן ובאזורי התעשייה.

בנוסף, העלייה ברמת החיים ובהכנסה הפנויה העלתה את הביקוש לחנויות הנוחות הפרוסות מתחת לבית, על חשבון חנויות ה"מחיר"; ואת הביקוש לחנויות המתמחות כדוגמת הקצב, הדייג והמעדנייה, על חשבון הסופרמרקטים הגדולים וחנויות שכונתיות אחרות.

מרכזי המסחר השכונתיים יצרו מוקד אורבני חזק ומשמעותי (כדוגמת G מיקדו בתל אביב או מרכז חורב בחיפה) - אך "מרוכז" ומנותק לעתים מהמרחב השכונתי. במקרים רבים ההגעה אליהם נעשית בנסיעה ברכב פרטי ויוצרת "אי בודד" מסחרי, שאינו יוצר תנועה עירונית ושכונתיות נעימה ומתפקדת.

יצירת חזיתות מסחריות יכולה להפוך את הכבישים והרחובות השוממים לרחובות שבהם נעים להתהלך. שכונה בעלת רחובות פעילים הינה סביבת מגורים נעימה יותר, חברתית וקהילתית.

השלב הבא באבולוציית המסחר הקמעונאי בערים הוא התרחבות החזיתות המסחריות מתחת לכל הבתים ולאורך כל הרחובות, מעין חזרה לפריסת המסחר הקמעונאית המסורתית שאפיינה את רחובות הערים הראשיות.

החזיתות המסחריות מאכלסות מסחר קמעונאי, מסעדות, מרכזי תרבות ובילוי ומגוון רחב של שירותים. חלקן אף כולל בקומת הקרקע או בקומה שמעליה משרדים מקומיים, קופות-חולים, בתי רופאים, חדרי כושר וכן שירותים מיוחדים לדיירי דירות המגורים שמעליהם.

חשש לג'נטריפיקציה

השינויים בכלכלת המיקום של המסחר הקמעונאי לצד ההתחדשות העירונית מחוללים עירוניות חדשה ושונה. פריחתן מחדש של החזיתות המסחריות נפגשת גם עם שכונות ורחובות עירוניים המוקמים מחדש.

החזיתות החדשות נפרסות ברובעים, בשכונות ובמתחמים המאכלסים מאות ואף אלפי יחידות דיור בבנייה מרקמית, בגבהים משתנים של 10-30 קומות ויותר. לדוגמה, מתחם ההתחדשות העירונית של חברת אלמוג במזרח בת ים יחובר לשטח ציבורי פתוח ולמוסדות חינוך, ויכלול כ-1,000 יחידות דיור וגם נדל"ן מניב.

המציאות החדשה מייצרת אתגרים מורכבים, החל מרמת התכנון הפיזי ועד להתאמת הקונספט והתמהיל של חנויות ועסקים במגוון גדלים וסוגים בשילוב עם סביבת מתחמי המגורים.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בדומה למתרחש בשוק המגורים, גם בשווקי המסחר קיים חשש להליכים של ג'נטריפיקציה כתוצאה מתהליכי התחדשות עירונית. את מקומן של החנויות השכונתיות המסורתיות - המכולת, הקצב, הטמבוריה, וחנויות הספרים והצעצועים - תופסות רשתות דוגמת AM:PM, שופרסל שלי, מקס סטוק ורשתות מעדניות וקצביות ארציות, הנעדרים את חוויית הקנייה המקומית והאותנטית.

כחלק מתהליך ההתחדשות העירונית נדרשים היזמים, יחד עם ההנהגות השכונתיות והרשויות המקומיות לדאוג לשמר את המסחר השכונתי-מסורתי, שהינו בעל חשיבות עירונית, שכונתית וחברתית גבוהה.

החזיתות המסחריות החדשות גדולות ועמוקות יותר מאשר בעבר, כנגזרת מהצורך לייצר גם חנויות גדולות יחסית של 500-1,000 מ"ר ויותר. נדרש רצף משמעותי של חנויות רבות, ובשטח גדול יחסית, במטרה למשוך מספיק לקוחות לחזיתות אלה. בנוסף, נדרש תכנון תפעולי לאזורי פריקה וטעינה, סילוק פסולת וטיפול בה. חזיתות הכוללות שטחי הסעדה דורשות יצירת פתרונות לריח, לעשן, לבורות שומנים ועוד, וכל זה כשמעליהם עשרות קומות של דיירים "קפדניים".

השילוב של קומה מסחרית אחת או יותר, ומעליהן מגורים, מייצר מורכבות בפריסת שטחי המסחר. מיקום גרעיני הממ"ד, העמודים והמעליות פוגע ביכולת לייצר חללים נוחים למסחר. הכניסות לבנייני המגורים פוגעות ברצף המסחרי, וחדרי הלובי הגדולים, שנהפכים לסטנדרט, "אוכלים" שטח גדול בקומת הקרקע - ופוגעים ברציפות המסחרית הקיימת למשל בשדרה בקניון, באורך של 300 מטר ויותר.

לבחון את הביקושים

התרחבות התופעה והטרנד התכנוני שנוצר הובילו ליצירת חזית מסחרית בהיקפים גדולים, כמעט בכל פרויקט. כך, למשל, חזית של 200 מטר תכיל עד כ-3,000 מ"ר של מסחר, עם קומה נוספת של משרדים - שביחד מהווים מרכז שכונתי בינוני-גדול.

נדמה כי הוספת החזית המסחרית נעשית לעתים באופן אוטומטי, מבלי לבדוק את היקפי המסחר המתאימים למרחב, ובמקביל להיקף הביקוש למשרדים מעליהם. בהינתן כוח הקנייה הקיים וההבנה כי בהכרח תושבי השכונה יבצעו חלק הקניות מחוץ לה, לא ניתן יהיה לממש בפועל שטחי מסחר בכל החזיתות המסחריות המתוכננות.

התוצאה: לא נדיר לראות חזיתות מסחריות שעליהן שלטי "להשכרה" גם פרק זמן משמעותי לאחר אכלוס דירות המגורים בפרויקט. מצב זה עשוי לחולל גם פגיעה במיתוג הפרויקט ובערכי הדירות שמעליו.

חזיתות מסחריות בערים הן עובדה קיימת שתתרחב, באופן שבכל עיר גדולה שבה מתבצעת התחדשות עירונית, יתוכננו עשרות אלפי מ"ר של שטחי מסחר בקומת הקרקע (לעתים גם בתת-הקרקע ובקומה הראשונה), ומעליהם מפלס אחד או יותר של שטחי משרדים ושירותים.

תכנון מושכל שיפגוש ביקושים יחיה את רחובות הערים ויקרב את התושבים אל שטחי המסחר, המשרדים והשירותים. בתכנון מיטבי עירוני נדרש להתאים את גודל ותמהיל ההיצע לגודל הביקוש, וברמת הפרויקט, לייצר את התנאים לאכלוס שטחי מסחר ומשרדים בגודל, בסוג ובמבנה שיאפשר את תפקודם ולאורך זמן.

עוד כתבות

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול