גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות בקריפטו והריבית העולה מוכיחות: לביטקוין אין עתיד, השוק צריך חזון חדש

אירועי קריסות הבורסות וההפסדים ללקוחות בשוק הקריפטו מתרבים ● במקביל, הריביות העולות וחזרת ערך הכסף מנפצות את החזון להחליף את המטבעות המסורתיים ● מה המשמעות לעתיד הביטקוין ובורסות הקריפטו, ולמה הגופים המוסדיים הם אלה שיכולים לשקמו?

לביטקוין אין עתיד / צילום: Shutterstock
לביטקוין אין עתיד / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

כמעט 15 שנים לאחר השקת הביטקוין, וכשנתיים וחצי לאחר שהמטבע נגע בשיא של 69 אלף דולר כמעט, שוק המטבעות הדיגיטליים נמצא בפרשת דרכים.

אחרי שנים של עליות בחסות ריבית אפסית, שעודדה ספוקלציות, שנת 2022 הייתה קשה במיוחד. זאת, לא רק בשל ירידות המחירים החדות במטבעות הקריפטו המובילים, אלא בעיקר בשל שורת התמוטטויות מהדהדות של גופים מובילים בשוק. אלה הובילו להפסדים כבדים ללקוחות, וחשפו פרקטיקות בעייתיות ביותר בטיפול בכספיהם ותרמיות.

בורסת הקריפטו הגדולה בעולם מסתבכת בארה"ב. מה המשמעות לשוק? | שאלות ותשובות
אחרי שהשווי קפץ: אינטל מוכרת מניות מובילאיי ב-1.4 מיליארד דולר 

בראש אלה עמדה קריסת בורסת FTX בנובמבר 2022, תוך חשיפת היעדר הפרדה בסיסית בין כספי הבורסה לכספי הלקוחות, ושימוש אסור בכספי הלקוחות למימון השקעות מסוכנות ותמיכה בצורכי המסחר של הבורסה וקרן אלמידה הקשורה אליה. גם קריסות פלטפורמות המסחר וההלוואות Celsius ו-Voyager הסבו ללקוחותיהן הפסדים כבדים.

אירוע משמעותי נוסף התרחש ביום ב' השבוע, כאשר רשות ני"ע האמריקאית (ה-SEC) הגישה תביעה כנגד בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בייננס (Binance), הכוללת האשמות חמורות בדבר הפרת החוק האמריקאי ושימוש אסור בכספי הלקוחות לצרכיה. אירועים אלה מונעים מהשוק להמשיך לצמוח במתכונתו הנוכחית.

צורך בהסדרת תשתיות

הלקח המרכזי מקריסת בורסת FTX הוא הצורך הבסיסי בהפרדה בין פלטפורמות המסחר ובין גוף המשמורת (קסטודי) על נכסי הלקוחות.

לכן, תנאי בסיסי להמשך פיתוח השוק וכניסת גופים מוסדיים לפעילות במטבעות דיגיטליים הוא הסדרת התשתיות הבסיסיות של השוק, כך שיפעלו בהתאם לסנטדרטים בינלאומיים מקובלים ועל ידי גופים מסורתיים, יציבים ומפוקחים.

ואכן, תהליכים אלה מתחילים להתרחש. לדוגמה, הבנקים Standard Chartered, נומורה ו-BNY Mellon מקימים בימים אלה בורסות וגופי משמורת נפרדים לנכסים דיגיטליים. גם בורסת נאסד"ק ממתינה בימים אלה לאישורים רגולטוריים להשקת קסטודי לנכסי קריפטו.

במקביל, פלטפורמת המסחר EDX Markets, שמקימים הברוקרים סיטאדל סקיוריטיז, צ'ארלס שוואב ו-Virtu Financial, מצהירה על כוונתה לפעול בשוק הקריפטו "באמצעות שיטות העבודה המיטביות משווקים פיננסיים מסורתיים".

גופים חדשים אלה צפויים להתחרות חזיתית בבורסות הקיימות בשוק הקריפטו, שכאמור אינן מקיימות סטנדרטים בסיסיים של שקיפות כלפי לקוחותיהן.

 

Binance, שחלשה על כ-60% מהשוק בשיאה, כבר איבדה כרבע מנתח השוק, על רקע הטענות הרגולטוריות החמורות כלפיה בחודשים האחרונים, שהבשילו השבוע כאמור לתביעה שצפויה להחריף את המגמה. גם בורסת קוינבייס (Coinbase), השנייה בגודלה, חוותה ירידה של יותר מ-50% בנפחי המסחר בשנה האחרונה, עקב ירידה בהיקף הלקוחות, ש-95% מהם קמעונאים.

צורך בחזון חדש וריאלי

במקביל להסדרת התשתיות, לטעמנו שוק המטבעות הדיגיטליים יידרש לוותר על חלק ניכר מהחזון המקורי שלו, ולהחליפו בייעוד ריאלי ושימושי בתוך שוקי הפיננסים והבנקאות.

השאיפה להחליף את מטבעות הפיאט המסורתיים (הכסף "האמיתי" שבו אנו משתמשים ביום-יום) במטבעות קריפטו לא מגובים, כאמצעי תשלום מקובלים בכלכלות, אינה ריאלית בעליל. לא היה בכך היגיון מלכתחילה, אך כעת הניסיון הנצבר מוכיח זאת באופן נחרץ.

התנודתיות הגבוהה בערכי מטבעות הקריפטו מוכיחה שאינם מתאימים לשמש כאמצעי תשלום יציב שמתמחר מוצרים ונכסים. במקביל, לא ניתן ליצור ערך מוחשי למטבעות בהיעדר גורם מרכזי שמנהל ומאמץ אותם כאמצעי לתשלום בכלכלה, החל מתשלום מסים ועד לצריכה. ראוי להכיר בכך שאין סיכוי שמדינות יאפשרו למטבע פרטי שאינו נשלט על ידיהן להפוך להילך תשלום חוקי.

במקביל, חזרת הריבית והצמצום בהיצע הכסף בעולם על רקע המאבק באינפלציה, מרחיקים מאוד תרחישים אפוקליפטיים הזויים בדבר "אובדן ערך הכסף" ו"קריסת המוסדות הפיננסיים המסורתיים", שבמקומם יעלו מטבעות קריפטו, שממילא ממשלות או בנקים מרכזיים לא היו מאפשרים להם להתרחש.

לטעמנו, האמור גם פוגע חזיתית בעצם הרעיון שמטבעות קריפטו הם "נכסי השקעה" שערכם יעלה בחדות, על חשבון מטבעות פיאט. ממילא התפיסה של מטבע כנכס שערכו יעלה בחדות לאורך זמן, על מנת שישמש כאמצעי תשלום בכלכלה, חסרת היגיון, בגלל הצורך בערך יציב, ואם תתרחש כזו, היא תגרום דפלציה מתמשכת וחמורה.

לכן, לדעתנו, למטבעות הקריפטו הקיימים, ובראשם הביטקוין, אין ערך אמיתי או עתיד. השווי שייוותר בהם בעתיד ינבע אך ורק מ"כסף כלוא", שנכנס לשם מלכתחילה לצרכים פסולים כמו הלבנת הון, ולא תהיה לו דרך אפקטיבית חוקית לצאת חזרה למטבעות פיאט.

שלושה נדבכים לעתיד

מנגד, עתיד התפתחות המטבעות הדיגיטליים צריך להישען על שלושה נדבכים מרכזיים.

הראשון הוא טכנולוגיית הבלוקצ'יין, ויכולתה לספק סליקה מהירה של עסקאות פיננסיות ומעבר בין מטבעות פיאט ודיגיטליים, שתהווה קפיצת מדרגה משמעותית לעולם הפיננסי המסורתי.

העובדה שהעברת מט"ח בעולם עדיין כרוכה בעלויות כבדות, מסורבלת ואורכת מספר ימים, יוצרת צורך עצום באימוץ הבלוקצ'יין, המאפשר סליקה מיידית ושקיפות מלאה בתהליך. ראוי לאמצו תוך שימור גורמים אחראיים להשלמת הסליקה, בעיקר מסלקות ובנקים, בניגוד לחזון הבלוקצ'יין המקורי לביזור מלא, שאינו ישים.

הנדבך השני הוא שימוש במטבעות יציבים, המגובים במטבעות פיאט באופן מלא, כאמצעים יעילים לביצוע תשלומים על גבי הבלוקצ'יין. בשנים האחרונות, שוק המטבעות היציבים צמח בחדות, והוא מוערך כיום בכ-130 מיליארד דולר. הגדולים מביניהם הם USDT של Tether ו-USDC של Circle.

בעוד שכיום מטבעות יציבים משמשים בעיקר כגשר להמרת מטבעות פיאט להשקעות קריפטו וחזרה, לטעמנו ייעודם העיקרי צריך להיות סליקה מהירה ויעילה של כספי פיאט ואחסונם באופן דיגיטלי. בקצה התהליך, המובילים מהם צריכים להפוך למערכות תשלומים מבוקרות רגולטורית, לצד, או כחלק, ממערכות התשלומים הקיימת.

ייעוד זה יוכל לשרת את הנדבך השלישי לעתיד המטבעות הדיגיטליים: הנפקת טוקנים על ידי חברות שונות, לצורך תשלום עבור שירותים או מוצרים, באמצעות המרה מהירה ויעילה שלהם למטבעות פיאט או לטוקנים אחרים, באמצעות הגשר שיספקו המטבעות היציבים.

הנקודות יתחברו כאשר טוקנים אלה יונפקו על ידי גופים פיננסיים מסורתיים, יוקנה להם ערך פנימי ברור - הנובע מזכאות לתמורה עבורם - בכסף או בשירותים, והם ייסחרו בבורסות מוסדרות, שיופעלו על ידי גופים פיננסיים מפוקחים רגולטורית ויוחזקו במשמורת על ידי גופים נפרדים, תחת פיקוח רגולטורי הדוק.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי