גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעלה בגורל הרפורמה המשפטית ומתי ביידן יזמין אותו לוושינגטון? הראיון המלא של נתניהו ל-WSJ

בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" אמר ראש הממשלה כי הוא רוצה למצוא דרך ביניים בשינויים במערכת המשפט ובנושא התמיכה באוקראינה ● נתניהו הצהיר כי פסקת ההתגברות ירדה מסדר היום, וכי הוא "קשוב לדופק הציבורי" בנוגע להמשך קידום הרפורמה המשפטית ● הראיון נסוב גם סביב יחסיו עם ממשל ביידן וחששותיו לגבי הקשרים המתהדקים בין רוסיה ואיראן ● תרגום בלעדי לעברית לראיון המלא

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי יסיר את החלק השנוי במחלוקת ביותר ברפורמה המשפטית, ויקדם חבילת חוקים שיוסר ממנה הסעיף שהיה מעניק לכנסת יכולת להפוך פסיקות של בית המשפט העליון.

"זה בחוץ", אמר נתניהו בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" על פסקת ההתגברות. הראיון נסוב גם סביב היחסים עם ארה"ב, החלטתו לא לספק לאוקראינה כלי נשק וחששותיו לגבי הקשרים המתהדקים בין רוסיה ואיראן.

הכלכלן של הבנק השוויצרי שבטוח שאנחנו מתקרבים לסוף המשבר בשווקים | ראיון
המכשול החדש שעומד בפני פרויקט התשתיות הגדול ביותר בארץ 

בין המתנגדים לתוכנית הראשונית של נתניהו לעיצוב מחדש של מערכת המשפט, שעוררה הפגנות גדולות ששיתקו את ישראל מוקדם יותר השנה, ניצבים גם ישראלים ליברליים וחילונים רבים, שאומרים כי הם חוששים שהשינוי ייתן לממשלה כוח רב מדי ויוביל לנסיגה בחירויות הפרט. "אני קשוב לדופק הציבורי ולמה שאני חושב שיעמוד במבחן", אמר נתניהו, שבעבר אמר כי לא יתמוך ב"פסקת התגברות בלתי מוגבלת".

נתניהו רוצה שהרפורמה המתוקנת "תחזיק למשך דור"

נתניהו הרשה לכפופים לו לקדם את החקיקה בסיבוב הראשון, אבל השתלט על התוכן וגם על הדברור של התוכנית, אחרי שבחודש מרץ קידום הרפורמה הופסק כדי להרגיע את ההפגנות. ראש הממשלה אמר גם כי ישנו עוד חלק שנוי במחלוקת, שנועד לתת לקואליציה סמכות גדולה יותר במינוי שופטים, אם כי הוא עוד לא בטוח איך תיראה הגרסה החדשה של הרכב הוועדה לבחירת שופטים.

פוליטיקאים מהאופוזיציה לא צפויים להשתכנע לתמוך בתוכנית בשל השינויים, ובמקביל השינויים עשויים להוביל לניכור מצד מפלגות הימין הקיצוני-דתי והמפלגות החרדיות, שמשחקות תפקיד קריטי בקואליציה של נתניהו ורואות את בתי המשפט במדינה כאקטיביסטיים ועוינים מדי לאג'נדה שלהן.

גם לא ברור אם השינויים בתוכנית יהיו גדולים מספיק כדי למנוע את התחזקות ההפגנות ההמוניות, שנעשו קשות עד כדי כך שנתניהו השהה את החקיקה בחודש מרץ והחל בשיחות פשרה עם האופוזיציה. נתניהו אמר כי הצדדים לא הצליחו להגיע להסכם, וכי הוא רוצה להתקדם עם הגרסה המתוקנת שלו.

מפגיני ''אחים לנשק'' צועדים בדרך להפגנה המרכזית ברחוב קפלן בתל אביב / צילום: ניצן שפיר

נתניהו אמר כי בגרסה החדשה של הרפורמה המשפטית, הוא נחוש למצוא דרך ביניים, כך שכל שינוי שייעשה "יחזיק למשך דור". האופוזיציה אומרת כי נתניהו מסתכן בהחזרת המדינה למצב של תוהו ובוהו, אם לא יחזור לשולחן המשא-ומתן על הרפורמה.

"יש לנו חששות שאין לבנות הברית האחרות של אוקראינה"

ראש הממשלה אמר כי הוא מחפש את דרך האמצע גם בנושא התגובה הישראלית למלחמה באוקראינה. הוא דחה קריאות של חלק מהמחוקקים בוושינגטון ובכירים אוקראיניים להצטרף למאמץ של המערב לחמש את אוקראינה, ואמר: "יש לנו חששות שאני לא חושב שיש לאף אחת מבנות-הברית המערביות של אוקראינה".

נתניהו הוסיף כי הוא צריך לוודא שלישראל יש "חופש פעולה" בסוריה, שם טייסים ישראלים לעתים מפציצים מטרות איראניות שנמצאות בקרבת כוחות רוסיים, שמוצבים שם כדי להגן על הממשלה בדמשק.

נתניהו אמר כי הוא גם חושש שכלי נשק ישראליים בשדה הקרב באוקראינה יגיעו לידי איראן, שפיתחה מערכת יחסים צבאית קרובה יותר עם רוסיה בחודשים האחרונים. באופן ספציפי, הוא אמר כי ישראל לא יכולה להרשות לארה"ב לתת לאוקראינה את מערכת ההגנה האווירית "כיפת ברזל", שפותחה בשיתוף-פעולה עם ארה"ב ומגינה על ישראלים מפני התקפות תכופות של חמושים הפועלים בגיבוי איראן.

"היה והמערכת הזו תיפול לידי איראן, מיליוני ישראלים יישארו ללא הגנה ובסכנה גדולה", אמר נתניהו. הוא הוסיף כי ישראל הצטרפה להחלטות או"ם שגינו את רוסיה על הפלישה, ושלחה לאוקראינה מערכת התראה מוקדמת נגד טילים.

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

שגריר אוקראינה בישראל כינה את החששות שנשק ישראלי יגיע לידיים איראניות "הנחות פיקטיביות וספקולטיביות לחלוטין".

נתניהו אמר כי הוא העביר לרוסיה מסר באשר לחששותיו סביב קשריה הצבאיים המתהדקים עם איראן, שסיפקה למוסקבה מל"טים שהופעלו בשדה הקרב באוקראינה. בתמורה לכך, מוסקבה עזרה לאיראן ביכולות הסייבר שלה, והיא שוקלת בקשות איראנית לסיוע במטוסי קרב, מסוקי קרב ואולי ביכולות ייצור הטילים שלה, כך דווח בעבר ב"וול סטריט ג'ורנל" ששוחח עם אנשים המעורים בנושא. "זו מערכת יחסים מאוד מטרידה", אמר נתניהו. "יידענו את הרוסים על החששות שלנו".

נתניהו סירב לומר מה התגובה שהשיבה רוסיה על המסרים הישראליים.

"סוגיית ההזמנה לבית הלבן גורמת לאנשים לראות תמונה לא ברורה"

נתניהו אמר כי יחסי ישראל עם ארה"ב נותרו חזקים, אם כי הוא עדיין לא קיבל מהנשיא ג'ו ביידן הזמנה לבקר בבית הלבן. "אני חושב שאולי זה ייקח זמן, אבל אני חושב, כמובן, שאני צריך לצפות להיפגש עם הנשיא ביידן", אמר.

שני המנהיגים מכירים אחד את השני כבר 40 שנה, אבל ממשלת נתניהו קידמה מדיניות שהרגיזו את ממשל ביידן, כולל אישור התנחלויות חדשות ופשיטות נגד חמושים פלסטינים בגדה המערבית. השרים של נתניהו מהימין הקיצוני לא הצליחו לקבוע פגישות עם בכירים בממשל ביידן.

"סוגיית ההזמנה גורמת לאנשים לראות תמונה לא ברורה", אמר נתניהו. "בפועל, שיתוף-הפעולה הביטחוני, שיתוף-הפעולה הצבאי ושיתוף-הפעולה המודיעיני, כולל סייבר, חזקים יותר מתמיד תחת שתי הממשלות שלנו".

נתניהו עשוי לפגוש את נשיא סין, שי ג'ינפינג, לפני שיפגוש את נשיא ארה"ב ביידן. במשרד של נתניהו הודיעו השבוע כי הוא יבקר בקרוב בסין, אם כי עוד לא נמסר תאריך - החלטה שלפי אנליסטים פוליטיים יכולה לגרום נזק נוסף ליחסים עם ביידן. בלשכת נתניהו אמרו כי זה יהיה ביקורו הרביעי בסין, וכי ארה"ב קיבלה הודעה על הביקור לפני חודש. הנשיא יצחק הרצוג צפוי לבקר בבית הלבן ביולי.

בנימין נתניהו עם נשיא סין, שי ג'ינפינג, בביקור ב-2017 / צילום: רויטרס

נתניהו: לא אסבול מצב שאנשים ייקחו את החוק לידיים שלהם

בגדה המערבית, שם העימותים של ישראל נגד הפלסטינים היו יותר קטלניים מאשר בכל תקופה אחרת מאז תחילת שנות ה-2000, נתניהו האשים את הרשות הפלסטינית בכישלון לספק ביטחון. הוא אמר כי דחה הצעות של חלק מחברי ממשלתו לפרק את הרשות, ואמר כי הוא תומך במאמצים לחזק את ההנהגה הפלסטינית הנתמכת על-ידי ארה"ב. "המדיניות שלי הייתה בהחלט לשמור על הרשות הפלסטינית. אני לא רוצה שהיא תתפרק כמו שאנשים אומרים. זה פשוט מגוחך", אמר.

נתניהו אמר כי חופש פעולה לכוחות הביטחון הישראליים לפעול בכל מקום בגדה המערבית היה מרכיב מכריע בהשבת הסדר לאזור. הוא אמר כי לא צפוי הסכם שלום עם הפלסטינים בקרוב, והוסיף כי הפלסטינים עדיין לא מכירים בזכותה של ישראל להתקיים.

עם זאת, בכירי הרשות הפלסטינית אומרים כי הם מכירים בזכותה של ישראל להתקיים, במסגרת הגבולות בהם מכירה הקהילה הבינלאומית, וכי הסיבה להמשך הסכסוך היא הכיבוש של הגדה המערבית והמצור על רצועת עזה, שנעשה בגיבוי מצרי.

בעוד שחלק מהבכירים הפלסטינים אומרים כי השליטה שלהם בגדה המערבית נשחקה, הם מאשימים בכך את הפשיטות הצבאיות התכופות מצד ישראל, היעדר מימון וייאוש כללי לגבי הכיבוש הישראלי.

בגדה המערבית גם חוו באחרונה סדרת התקפות מצד קבוצות של מתנחלים ישראלים, שתקפו כפרים פלסטיניים בנקמה על מתקפות קטלניות נגד ישראלים. עשרות מתנחלים הציתו עשרות מכוניות ובתים, פצעו יותר מתריסר פלסטינים והרגו אחד, על-פי ארגון זכויות האדם הישראלי "בצלם".

נתניהו הגדיר את התקפות המתנחלים כ"מוטעות, לא מקובלות ופליליות". ראשי מערכת הביטחון בישראל התייחסו לאלימות מצד כנופיות המתנחלים כ"טרור לאומני". כשנשאל אם הוא מסכים עם ההגדרה של ראשי מערכת הביטחון שלו, אמר נתניהו: "אתה יכול לקרוא לזה טרור לאומני. זה בסדר, אבל זה לא פותר את הבעיה". הוא הוסיף: "לא אסבול מצב בו אנשים לוקחים את החוק לידיים בצורה כזו. היחידים שיש להם מונופול על השימוש באלימות הם הצבא וכוחות הביטחון, לא אף אדם פרטי".

רכבים פלסטיניים שרופים לאחר פרעות מתנחלים ליד רמאללה / צילום: Reuters, Ammar Awad

נתניהו מתמקד בהרחבת "הסכמי אברהם"

נתניהו אמר כי ימשיך לפעול לטובת הסכמי שלום עם עוד מדינות ערביות ומדינות עם רוב מוסלמי, וכי לאורך זמן זה יקרב את הפלסטינים להכרה בנוכחותה של ישראל. "אני חושב ששלום הוא אפשרי עם מדינות ערביות נוספות, כזה שבאופן אפקטיבי יכול לסיים את הסכסוך הישראלי-ערבי", אמר, "ואני חושב שזה יוביל גם לשלום עם הפלסטינים".

בעוד שנתניהו אומר כי הוא ממוקד בהרחבת סדרת הסכמי השלום בין ישראל ומדינות עם רוב מוסלמי שהחלו ב-2020, אשר מוכרים כ"הסכמי אברהם", הקואליציה שלו העמידה בפניו אתגר.

במרץ 2022, השגרירים הזרים של ישראל, מצרים, בחריין, מרוקו, איחוד האמירויות הערביות וארה"ב נפגשו בנגב כדי לדון בשיתוף-פעולה אזורי בהמשך ל"הסכמי אברהם". הצדדים החליטו להיפגש שוב כל שנה כדי להמשיך את העבודה, אך הדבר התעכב בשל אי-הנוחות של המשתתפים הערבים לגבי המתחים הגוברים בין ישראל לפלסטינים.

נתניהו דחה את הרעיון שהקואליציה שלו, שכוללת מפלגות שנתפשות בקהילה הבינלאומית כבעלות דעות קיצוניות בנוגע לפלסטינים, מהווה מכשול להמשך קידום "הסכמי אברהם". "הם הצטרפו אליי. אני לא הצטרפתי אליהם", אמר על השותפות הקואליציוניות. "ובסופו של דבר, המדיניות נקבעת על-ידי ועל-ידי הקולגות שלי בליכוד". 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט