גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש חברות שמוכתרות כיוניקורנים, אך הן מעולם לא הגיעו לשווי של מיליארד דולר"

חברת הסייבר פרימטר 81, שנרכשה בשבוע שעבר בכחצי מיליארד דולר בלבד, הייתה עבור ערן בילסקי אחד האקזיטים הראשונים כשותף בכיר בקרן אנטרי ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע זו דווקא תקופה טובה להשקעות, ולמה הוא בטוח שלתואר יוניקורן כבר אין שום משמעות ("זה עניין שיווקי")

ערן בילסקי, קרן אנטרי קפיטל (Entree Capital) / צילום: יוסי כהן
ערן בילסקי, קרן אנטרי קפיטל (Entree Capital) / צילום: יוסי כהן

בגיל 27 מצא את עצמו ערן בילסקי בישיבות הדירקטוריון של כמה מחברות ההייטק המעניינות והמבטיחות. אחרי שגויס לבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן כפרח פיננסים צעיר כמה שנים קודם לכן, הפך בילסקי - כיום בן 35 - לאחד השותפים הצעירים ביותר בתעשיית ההון־סיכון הישראלית, כאשר במקרים רבים הוא מוצא את עצמו כאדם הצעיר בחדר. "אנשים יכולים לראות אותי ולחשוב לעצמם 'מי זה הילד הזה?' אבל ברגע שאני פותח את הפה, אנשים אומרים לעצמם 'אוקיי, אני מבין למה הוא יושב פה'".

כעת, שבוע לאחר שצ'ק פוינט הכריזה כי תרכוש את חברת הסייבר פרימטר 81, שמאבטחת את השימוש בחיבור מרחוק לעובדי הארגונים, הוא מסמן את אחד האקזיטים הראשונים שלו כשותף בכיר בקרן אנטרי. למרות היקפה, העסקה מהווה מעין ניצחון חמוץ מתוק, שכן שוויה של החברה נאמד ביוני 2022 במיליארד דולר - כפול מהסכום בו נרכשה.

 

כמו יזמי החברה, גם בילסקי איננו מתייחס עדיין לפרטי העסקה, אך בראיון לגלובס הוא נותן את נקודת מבטו על המצב הנוכחי בשוק שבו הריבית גבוהה ומסביר מדוע בתנאים שכאלו, גם מכירה ב־50% מהשווי המוערך מהווה עסקה טובה.

"כאשר הריבית נמוכה היא דוחפת משקיעים מוסדיים להשקיע באזורים מסוכנים יותר", מסביר בילסקי. "נוצר מצב שבו המון כסף נשפך אל עבר קרנות ההון סיכון, מה שהוביל לזה שאנשים גייסו הרבה יותר ממה שהם היו צריכים עם הרבה פחות הוכחות. כיום, בניגוד לעבר, עסק שיש לו שני מיליון דולר הכנסות ומוערך בשווי של 950 מיליון דולר, לא יכול לגייס כסף במכפיל 450. אז הוא יעשה הורדת שווי, וזה בסדר.

"לפעמים מדברים על זה כאילו כלו כל הקיצים אבל זוהי דרכו של עולם - זה קורה גם בסייבר וזה בסדר. זאת עדיין תוצאה טובה למשקיעים וליזמים. יש גם עסקאות פחות טובות ויש גם חברות שייסגרו, אבל אני לא רואה פה משהו שהוא יוצא מגדר הרגיל. צריך לזכור, רוב הסטארט־אפים נכשלים, זאת המציאות".

בילסקי מזכיר גם את הייחודיות של עולם הסייבר בישראל. "יש לנו פה כישרון כמו שאין בשום מקום אחר בעולם, ויש גם הרבה מרכזי מחקר ופיתוח של חברות גדולות, מיקרוסופט למשל, אז יש פה גם עשרות רוכשות פוטנציאליות".

 

"הסמנטיקה לא חשובה, אלא המספרים עצמם"

דרכו של בילסקי אל לב זירת קרנות ההון סיכון, לא הייתה שגרתית. לאחר שסיים תואר ראשון במנהל עסקים ומימון באוניברסיטת רייכמן, הוא התקבל לג'יי.פי מורגן, התאגיד הבנקאי הרב לאומי שמחזיק גם בתואר הבנק הגדול ביותר בארה"ב. לאחר הכשרה בלונדון חזר לעבוד במטה בארץ.

לדבריו, בנקודה זו הוא הרגיש כי אינו מגשים את הייעוד שלו. השינוי הגיע בעקבות פגישה מקרית בין אשתו של אבי אייל, המייסד ושותף בקרן אנטרי, לבין סבתו של ערן, שתיהן בעלות שורשים דרום אפריקאים. האחרונה התגאתה בנכדה המוכשר והשאר, כמו שאומרים, היסטוריה. בגיל 35, הוא כבר יושב בבורדים של חברות מוכרות.

למרות שהוא מסרב להיכנס לפרטי העסקה שנחתמה בין צ'ק פוינט לפרימטר 81, בילסקי מתייחס לשני היזמים העומדים מאחורי החברה - עמית ברקת ושגיא גידלי. "אנחנו מכירים אותם הרבה זמן, הם סוג יזמים שאני מאוד אוהב. בחברה הקודמת שהקימו, SaferVPN, הם הצליחו להגיע ל־2,3 מיליון דולר בלי לגייס כסף בכלל. את כל ההתחלה של פרימטר הם מימנו מהרווחים שלהם, ממש כמו פעם".

ביולי 2022 פרימטר 81 זכתה לתואר הנכסף "חד קרן", אך בילסקי מצנן את האווירה סביב המושג הזה. "זאת לא הסמנטיקה, אלא המספרים עצמם. יש יוניקורנים שמעולם לא הגיעו לשווי של מיליארד דולר, והם מוכתרים ככאלה. יש חברות שאני מושקע בהן וכתוב שהן הגיעו לשווי של מיליארד דולר ואני יודע שלא - זה 900 מיליון דולר. יש גם הרבה חברות שהגיעו לשווי הזה אבל הן לא ימשיכו להיות יוניקורנים.

"זה עניין שיווקי - כולם רצו להיות יוניקורן, כולם שאפו לתואר הזה. אבל היוניקורן האמיתי זה מי שיש לו הכנסות או טכנולוגיה פורצת דרך".

"התקופה הכי טובה להיות בה משקיע עם כסף"

גיוסי הענק במכפילים גבוהים מידי והערכות השווי שאינן נאמנות למציאות, שאפיינו את השנים האחרונות, מעלות תהייה לגבי אחריותן של קרנות ההון־סיכון ובנקי ההשקעות. "זה ברור שיש להן חלק במציאות הזו", מסביר בילסקי. "אי אפשר להסתיר את העובדה שכאשר חברה מנפיקה, הקרנות והבנקים מרוויחים. אם כי לנו, הקרנות, התהליך מסובך מעט יותר, גם אנחנו שחקניות בזירה ואם הנפקנו משהו ותוך חודש הוא מתמוטט - לא הרווחנו פה כסף".

נדמה כי כיום קרנות ההון־סיכון נחשבות לסחורה הכי פחות חמה.
"אני דווקא חושב אחרת. כאשר הריבית גבוהה, כדאי לשים כסף במקומות פחות מסוכנים. כמו כן, הרבה קרנות לא העריכו נכון את הנכסים שיש להן בפורטפוליו. בעיניי, הקרנות הטובות עדיין יעשו השקעות טובות.

"אגב, דווקא עכשיו, בגלל שפחות הון מנוסה זורם לתעשייה הזאת אז לא כל אחד יכול לגייס ואז יש זמן לעשות הערכות נכסים כמו שצריך. בתקופות כאלה יש את ההזדמנויות הכי טובות ובתקופות כאלה קמות החברות הכי טובות. אנחנו בתקופה הכי טובה להיות בה בתור משקיע עם כסף בכיס".

"ישראלים יקימו חברות מדהימות, השאלה איפה"

בטח ראית את שלל הדוחות שהתפרסמו לאחרונה, עם כוכבית עגומה במיוחד כלפי תעשיית הטק המקומית. מתי לדעתך זה ישתחרר?
"הנבואה ניתנה לשוטים אבל מה שחשוב זה שיש פה חברות חזקות שימשיכו להיות חזקות. אני יכול להגיד ברמת ביטחון מאוד גבוהה שחברות מדהימות יוקמו על ידי ישראלים, אבל יכול להיות שבגלל המצב הנוכחי חלק יבחרו להקים את החברה בארה"ב, או לעבור אליה מוקדם".

אתם אלו שמעודדים את היזמים שלכן להקים חברות בחו"ל?
"העולם הוא לא שחור ולבן. יש הרבה מאוד משקיעים ומוסדיים שהחליטו לא להשקיע פה. אגב, גם בעבר היו חרמות על התעשייה המקומית. למשל, חרם של קרן ההון של נורבגיה. לפני חודש, הייתי בארוחת ערב עם אחד המנהלים הבכירים של קרן אירופאית, והוא אמר לי שאם הממשלה ממשיכה בקו הנוכחי, הקרן שלהם תוציא מפה את כל המשאבים שלה ותסגור את הפעילות.

"בתור ישראלי, זה מאוד כואב לשמוע. אבל הוא אמר שאם נגיע למצב הדומה למתרחש למשל בפולין - הקרן תסגור את הפעילות שלה בארץ. עד כמה התהליך הזה מתרחש עכשיו וכמה ימשיך לקרות - אני לא יודע. תלוי במה שהממשלה והאופוזיציה יחליטו.

"כרגע אנחנו לא מגייסים קרן נוספת אבל אני יכול להגיד שבסוף ישראל היא מדינה אטרקטיבית עם יזמים אטרקטיבים. אני מאמין שהמשקיעים שלנו ימשיכו לסמוך עלינו שאנחנו יודעים לעשות את ההשקעות הנכונות ולהביא להם את התשואה שהם מבקשים".

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס