גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמאס מתחיל להתכונן ליום שאחרי המלחמה

הדיונים מאיימים להרחיב את הקרע בין המנהיגים הפוליטיים של הארגון בדוחא והזרוע הצבאית הנלחמה בישראל ברצועת עזה

חוסאם בדראן, חבר בזרוע המדינית של חמאס / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חוסאם בדראן, חבר בזרוע המדינית של חמאס / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המנהיגים הפוליטיים של חמאס החלו לשוחח עם יריביהם הפלסטיניים על השאלה איך למשול בעזה ובשטחים לאחר סוף המלחמה, והדיונים הרגישים מאיימים להציב אותם בעמדה הפוכה מהזרוע הצבאית הנלחמת נגד צה"ל ברצועת עזה.

השיחות הן הסימן הברור ביותר עד כה לכך שהזרוע המדינית של חמאס מתחילה להתכונן למה שיקרה אחרי המלחמה. 

מאדריכל הטבח ועד השותף של מוחמד דף: בכירי חמאס שמושכים בחוטים 
צייד מרגלים ואובססיבי לחטיפת חיילים: דמותו המבעיתה של סינוואר
הבכיר שמסביר: זה הרגע שבו נדע שחמאס התפרק

"אנחנו לא רוצים את המלחמה פשוט כי אנחנו רוצים להילחם. אנחנו לא פרטיזנים של משחק סכום אפס", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" חוסאם בדראן, חבר בזרוע המדינית של חמאס בדוחא, בראיון מתוך ווילה בפאתי הבירה הקטארית. "אנחנו רוצים שהמלחמה תיגמר", אמר.

ההצהרות של מנהיג החמאס מהוות שינוי חד בהשוואה ל־7 באוקטובר, אז הזרוע הצבאית של ארגון הטרור הובילה מתקפה בה נרצחו יותר מ־1,200 ישראלים. כיום, יותר מחודשיים בתוך המלחמה ולאחר שהפלסטינים מונים כבר כ־20 אלף הרוגים, הזרוע המדינית של חמאס מדברת על סיום הסכסוך.

"אנו רוצים לבסס מדינה פלסטינית בעזה, הגדה המערבית וירושלים", אמר בדראן. 

הפערים גדלו

הזרוע המדינית של חמאס בדוחא אחראית, על הנייר, על ענייני הארגון ברחבי העולם, כולל בעזה. אבל הפערים בין הזרוע הצבאית והמנהיגים בתוך עזה, כולל הזרוע הצבאית, גדלו מאז תחילת המלחמה.

על־פי אנשים המכירים את הדיונים ופקיד ישראלי, השיחות של הזרוע המדינית של חמאס עם פת"ח, הסיעה השלטת ברשות הפלסטינית ביהודה ושומרון, יצרו מתח מול יחיא סינוואר, מנהיג הזרוע הצבאית של חמאס שיושב ברצועת עזה. סינוואר, על־פי אנשים אלה, לא רוצה שחמאס ימשיך לשלוט בעזה, אבל מאמין שהמלחמה עוד לא הופסדה, ואומר שעדיין מוקדם מדי להתפשר.

סינוואר, שלא היה מיודע על השיחות של ההנהגה הפוליטית, דרש שהן ייפסקו כשגילה כי הן מתקיימות, כך אמרו אנשים המכירים את השיחות. 

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: Reuters, Yousef Masoud / SOPA

ארה"ב לוחצת על מנהיגים ישראלים ופלסטיניים להתחיל לחשוב על מה שיקרה אחרי שהמלחמה בעזה תיגמר. ישראל אמרה שהיא לא רוצה לכבוש מחדש את עזה, אבל המשמעות היא שיהיה לצורך הציב שם כוח ביטחוני אחר כלשהו.

כמה מהאפשרויות שנשקלות הן כוח רב־לאומי שיכלול חיילים ממדינות ערביות, רעיון שחמאס והרשות הפלסטינים לא מרוצים ממנו. אפשרות אחרת היא רשות פלסטינית מחודשת שיהיה לה כוח ביטחוני משלה.

בעוד שהיחסים של חמאס כבר תקופה ארוכה מסוכסכים עם אש"ף, המייצג את הפלסטינים באו"ם ובמפגשים בינלאומיים אחרים - בדראן ומנהיגים אחרים בזרוע הצבאית אומרים שהם רוצים להצטרף לאש"ף כארגון־גג של הארגונים הפוליטיים הפלסטיניים.

"זה יהיה דו־שיח לאומי", אמר בדראן. "תמיד אמרנו שאש"ף צריך לכלול את כל הסיעות הפלסטיניות". 

פנייה חשאית לפת"ח

באולם הכניסה לווילה של בדראן בדוחא - בו תלויים דיוקנאות של פלסטינים שנהרגו על־ידי כוחות ישראליים - רואים את החזון הזה על הקירות. נמצא שם סגנו של מייסד אש"ף יאסר ערפאת, חליל אל־וואזיר; מנהיגים של שני ארגונים מרקסיסטיים; ומייסדי חמאס, שיח' אחמד יאסין ועבדל עזיז רנטיסי.

בימים האחרונים חמאס פנה באופן חשאי למנהיגי פת"ח. בדראן ובכירים אחרים בחמאס אומרים שבשיחות השתתף גם מוחמד דחלאן, שהיה מופקד בעבר על הביטחון ברצועת עזה, ויש לו קשרים טובים עם מצרים ואיחוד האמירויות הערביות; וכן ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, סלאם פיאד.

דחלאן אמר בראיון נפרד כי הוא נמצא בקשר יומיומי עם חמאס. "אני לא חבר של חמאס", אמר. "אבל האם אתה חושב שמישהו הולך להיות מסוגל לרוץ לעשות שלום בלי חמאס?". 

מנהיגים בכירים בזרוע המדינית של חמאס, כולל איסמעיל הנייה וחאלד משעל, היו מעורבים באופן ישיר בשיחות. בצד של פת"ח נכח חוסיין אל־שיח, מספר 2 באש"ף, כך אמרו אנשים המכירים את השיחות. אל־שיח אחראי על המשא־ומתן וכן מהווה איש קשר בכיר לממשלת ישראל, ומסתכלים עליו כיורש פוטנציאלי של מחמוד עבאס, מנהיג אש"ף כיום. אל־שיח סירב להגיב. בדראן אמר שאל־שיח לא נפגש עם מנהיגי הזרוע הצבאית בדוחא.

בדראן אמר שלהיות חלק מקואליציה יקל על שיחות מול הקהילה הבינלאומית, בייחוד מדינות אירופיות שלא רוצות לעבוד עם חמאס, ארגון טרור שמוטלות עליו סנקציות.

מנהיגי הזרוע המדינית אמרו בשיחות האלה שיהיו מוכנים להצטרף לאש"ף ולתמוך במשא־ומתן עם ישראל על מדינה פלסטינית בגבולות 67' במסגרת ממשלת אחדות פלסטינית.

אבל בדראן אמר שלחמאס אין תוכניות להתפרק מנשקו או לשנות את עמדתו לגבי ישראל, בה הוא מסרב להכיר - לפחות כל עוד הכיבוש, לטענתו, נמשך. "לעולם אין זכות לבקש כשאנשים נהרגים", אמר. "זה לא הגיוני לבקש בקשה כזו כעת". 

סימנים של ייאוש? 

עבור חלק מהפרשנים, הניסיונות של חמאס הם סימן לייאוש בארגון, בעת שהמערכה הישראלית מתרחבת, והזרוע הצבאית מאבדת שליטה ברצועת עזה.

"בזרוע המדינית חושבים שעזה אולי אבודה", אמר אהוד יערי, עמית במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב. "הם לא חושבים שסינוואר ואנשיו יצליחו לעמוד בפני המתקפה הישראלית עוד זמן רב, אז הם רוצים עסקה עכשיו".

בדראן הכחיש כל קרע בין הסניף העזתי של חמאס וההנהגה הפוליטית בקטאר. "הנהגת חמאס, גם בתוך עזה וגם מחוץ לה, נמצאת בהסכמה מלאה לגבי אסטרטגיות ועמדות פוליטיות במגוון נושאים", אמר.

מבחינה ציבורית, הזרועות המדינית והצבאית של חמאס אומרות שהן מסכימות על הנושאים. לא ניתן היה להשיג דובר של הזרוע הצבאית בעזה לקבלת תגובה.

לעת עתה, בדראן אומר שחמאס רוצה הפסקת אש מלאה עם ישראל, ולא הפוגה, שבעקבותיה יחלו שיחות להחלפת כל החטופים הישראלים בכל האסירים הפלסטיניים. "אם אין הפסקת אש, עמדתנו ברורה כשמש: אנחנו רוצים חילופים של כולם תמורת כולם", אמר.

בדראן, שלמד עברית כשהיה בכלא בישראל, אמר שההתרשמות שלו מקריאת התגובות הישראליות ברשת נעשתה יותר ויותר ביקורתית כלפי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, בייחוד לאחר מותם של שלושה חטופים שנהרגו בשוגג על־ידי אש צה"ל.

בדראן אמר ש־60 חטופים נהרגו בזמן הלחימה בעזה מתוך 150 שישראל אומרת שעדיין מוחזקים בה אחרי עסקת חילופי השבויים והאסירים הראשונה, וישראל תצטרך לעשות משא־ומתן עם חמאס כדי לקבל אותם. "הצבא הישראלי לא מותאם להחזרת החטופים בחיים", אמר. "זה יוכל להיות מושג רק דרך משא־ומתן".

אבל כל הסכם חלוקת כוח בין פת"ח וחמאס עלול להיתקל בהתנגדותו של מחמוד עבאס (אבו מאזן), בן 88, שעומד בראש הרשות הפלסטינית מאז 2005, למרות שהמנדט שלו פג מתוקף ב־2009 על־פי חוקי הרשות. לפלסטינים "לא הייתה שוב בחירה שנים ארוכות, ארוכות", אמר בדראן, והוסיף כי חמאס לא עשה שיחות עם עבאס ולא עם הרשות הפלסטינית. 

אבו מאזן / צילום: Reuters, SAUDI PRESS AGENCY

שנים של ניסיונות על־ידי חמאס ופת"ח ליישב את הפערים ביניהם וליצור ממשלת אחדות קרסו, בין היתר בגלל הסירוב של חמאס לפרק את הזרוע הצבאית. שני הצדדים רבו גם לגבי המנגנון של פיקוח וקיום בחירות לאומיות.

אבל המכשול הגדול ביותר בפני כל הסכם בין הרשות הפלסטינית וחמאס לגבי המשילות בעזה יהיה כנראה ישראל, שאמרה בעקביות כי מטרתה היא להשמיד את ארגון הטרור. כשנשאל לגבי האפשרות שחמאס יצטרף לרשות הפלסטינית וישחק תפקיד בעזה שאחרי המלחמה, פקיד ישראלי בכיר אמר שהרעיון הזה "אינו ריאלי".

זה רעיון שעלול להיתקל בהתנגדות גם מצד ארה"ב, שרוצה שכוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית ינקטו צעדים נגד חמאס אחרי המלחמה וינהלו את עזה, אמרה דיאנה בוטו, לשעבר מתווכת בשיחות השלום עם הפלסטינים. "באופן מהותי הם רוצים שהתפקיד של הרשות כקבלנית משנה של מערכת הביטחון הישראלית בגדה המערבית יורחב לרצועת עזה", אמרה.

בוטו אמרה שארה"ב מוכנה להזרים עוד כסף לרשות הפלסטינית המרוששת, אבל אף צד לא הציג מסגרת פוליטית שניתן לתמוך בה. "ישנה הבטחה מתמשכת שאינה מתממשת לגבי הקמת מדינה פלסטינית", אמרה.

בוטו מאשימה בכך את האמריקאים הלוחצים על הרשות הפלסטינית לא לעבוד עם חמאס, ומטילה ספק במטרה המוצהרת של השמדת הארגון. "הם תמיד היו חלק מהנוף הפוליטי מאז היווסדם", אמרה בוטו. "זו פנטזיה לחשוב שניתן לחסל אותם".

עומרק עבדל־באקי וויליאם מולדין השתתפו בהכנת הכתבה

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התוכנית למטרו כבר אושרה. אז למה סמוטריץ' דורש דיון מחודש?

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"