גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטיפול המשפטי במחבלי חמאס: לא להשליך יהבנו על המשפט הפלילי לבדו, אך גם לא לפעול בלעדיו

הדאגה וההתרעה שהביע אבישי גרינצייג בטורו על כך שמחבלי חמאס עלולים לא לשלם את המחיר המלא על מעשיהם היא מוצדקת, אך החשש שהוא מעלה מוגזם ● העניין הוא מורכב ומחייב דיון גם בחסרונות של חקיקה חדשה ובשאלה האם ניתן לפתור את הבעיה בלעדיה

חדירת המחבלים לשטח ישראל ב-7 באוקטובר / צילום: Reuters, IMAGO/STR \ apaimages
חדירת המחבלים לשטח ישראל ב-7 באוקטובר / צילום: Reuters, IMAGO/STR \ apaimages

אלדד ופרץ הם שותפים במשרד עורכי הדין אלדד-פרץ, יוצאי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ועסקו בעבר כתובעים בעבירות צווארון לבן ובעבירות נגד ביטחון המדינה. אלדד היה מנהל המחלקה הכלכלית ועמד בראש צוות הפרקליטים שטיפל בעניינם של הלוחמים הבלתי חוקיים שנכלאו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה"

הדיונים באשר לטיפול המשפטי במחבלי החמאס הולכים ומתקדמים. בטור נוקב ורהוט (14.12.23), התריע אבישי גרינצייג מעל דפים אלה: "אם לא נתעורר בזמן מחבלי נוח'בה יחזרו לביתם זכאים". בטור מזהיר גרינצייג שבהעדר חוק מיוחד שייתן כלים משפטיים להעמדה לדין של מחבלי חמאס, המחבלים לא יתנו את הדין על מעשיהם. עולה מדבריו שרף ההוכחה במשפט הפלילי, חייב להיות מונמך בעניינם של מחבלי השבעה באוקטובר. בעינינו, ההתרעה של גרינצייג מוצדקת, אך החשש שהוא מעלה מוגזם. העניין הוא מורכב, ומחייב דיון גם בחסרונות של חקיקה חדשה, ובשאלה האם ניתן לפתור את הבעיה בלעדיה.

אם לא נתעורר בזמן, מחבלי נוח'בה יחזרו לביתם זכאים
עם נזקים של חצי מיליארד שקל לפחות: זה המקום הכי מופגז היום בישראל
טלפון חצי שעה לפני המתקפה: מי ידע על הזוועות שמתכנן חמאס 

יתרונות גדולים בשימוש בכלים הקיימים- אך גם חסרונות

שלושה עיקרים צריכים לעמוד, לדעתנו, לעיני מקבלי ההחלטות:
האחד , העקרון העליון, שכל הדיון צריך להיות כפוף לו- כל המחבלים שנתפסו צריכים לשלם את המחיר . אין מקום לפשרות. כניעת המחבל אינה קניה של חירות. הרמת הידיים אמנם הצילה את המחבל ממוות בשטח, אך היא לא תביא אותו לשחרור בגלל קשיים משפטיים.

שנית, מקבלי ההחלטות צריכים להעמיד לנגד עיניהם את היתרונות הגדולים של היצמדות לכלים המשפטיים הקיימים. כל חקיקה חדשה, שתבוא אחרי העבירות, בין אם היא תקבע נורמות פליליות חדשות, בין אם תקבע דרכי ענישה חדשות, ובין אם תשנה את הפרוצדורה או את דיני הראיות בדיעבד - תלקה בפגיעה בתפיסת הצדק של מרבית האנושות. מושגי הצדק של כולנו כוללים תפיסה שהדין שעל פיו נשפט אדם נקבע לפני מעשיו ולא אחריהם. לא בכדי נקבע שדין מהותי חדש יכול רק להקל עם נאשם, ולא להחמיר עמו. לכן, כל שינוי בדין שיוחלט עליו חייב להיות רק כזה שהוא הכרחי, ובלעדיו באמת לא ניתן לקיים הליך.

שלישית, בעיות תקציב לא צריכות להשפיע על ההליכים האלה, ואסור שקשיים לוגיסטיים שניתן לפתור אותם בכסף, יביאו להכתמת ההליכים ולפגיעה בהכרה הרחבה בצדקתם. הטיעון של "סתימת בתי המשפט" באמצעות התיקים האלה אינו משכנע. אם צריך, ניתן למנות שופטים, לגייס פרקליטים וסנגורים, וליצור את התנאים לניהול יעיל של המשפטים על פי הדין הקיים ותוך הקפדה על זכויותיו של כל נאשם. במישור זה בהחלט דרושה יצירתיות, כמו לדוגמה יצירת תקנים ומינויים זמניים רבים מאוד, חלוקת עבודה בין המערכת האזרחית לצבאית, ועוד.

חוק הלוחמים הבלתי חוקיים מהווה פתרון, אם ייושם אחרת מבעבר

בהקשרים אלה צריך לזכור, שהמשפט הפלילי אינו חזות הכל. הוא אינו האמצעי היחיד למנוע את התגשמות החזון האפוקליפטי של מחבלים השבים לביתם שמחים ורעי לב. חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים מאפשר להחזיק בכל מי שלא יהיו נגדו ראיות להעמדתו לדין, לתקופה בלתי מוגבלת, על יסוד מידע מודיעיני וראיות מנהליות אחרות. מעצר מנהלי שכזה, לאורך שנים, אינו שאיפתם של שוחרי זכויות האדם, אך אירועי שמחת תורה תשפ"ד אינם אירועים רגילים, ויש לקוות שבתי המשפט שלנו יבינו את חומרת הסכנה הנובעת מכל מי שהשתתף בהם, מעתה ועד עולם, ויאשרו את הכליאה ואת הארכתה, שכן מי שהשתתף באירועים כאלה, ולא משנה מה היה חלקו, יהיה אדם מסוכן כל עוד נשימה באפו.

עו''ד דן אלדד / צילום: סיון פרג'

מניסיון העבר בשימוש בחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים ניתן להפיק מספר לקחים. הראשון הוא שבתי המשפט חייבים כאמור, להחמיר את גישתם, גם כאשר הכליאה מתארכת לשנים רבות. בית המשפט העליון אמנם אישר בשעתו את חוקתיות החוק, אך בהסכמת הפרקליטות קבע כמה סייגים חמורים ומשתקים להפעלתו, שאין מקום שמחבלי הנוח'בה ייהנו מהם. כך, למשל, אין עוד שום מקום לפקפק בחזקה, שהמחוקק יצר, על פיה מי שנמנה על כוחות הנוח'בה או חבר בחמאס הוא מסוכן. הדרישה שהעמיד בית המשפט בפני רשויות המדינה, להוכיח אישית ופרטנית את מסוכנותו של כל מחבל, היא בבחינת תלישת עיקר מהחקיקה.

על שימוש בחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים תהיה ביקורת, אך היתרון בשימוש כזה הוא שהוא אינו מכתים את המשפט הפלילי הישראלי בהרשעת אנשים ללא ראיות מספיקות ובהענשתם בעונשים החמורים ביותר, מבלי לאפשר להם הגנה נאותה ואם, כהצעתו של גרינצייג תבוא גם "הקלת רף ההוכחה", יוענשו גם אנשים שעל פי כללי הצדק המקובלים עלינו היו אמורים להנות מספק סביר שעלה באשמתם.

הסכנה בהגמשת הדין הפלילי: התפשטות הגמישות גם למשפטים אחרים

כתם כזה של אי צדק במשפט הפלילי הולך ומתפשט כטיפת דיו במים צלולים: אחת הבעיות עם ההקלות ברף ההוכחה, עם ההתעלמות מהזכויות הדיוניות של חשודים ונאשמים, ועם ההגמשה של דיני הראיות היא שלכל הדברים האלה יש נטיה לזלוג אל מעבר למסגרות שבהם רצו להחילן. כולנו מקוויים שאירועים דוגמת אירועי שבעה באוקטובר לא יקרו שוב, אך אירועי זוועה שהציבור יתקומם נגדם עלולים לשוב ולקרות, ופשעים מסובכים רחבי היקף, תמיד יתרחשו לצערנו. הפיתוי שיהיה, לחזור ולהשתמש בדין המיוחד שיווצר כאן, כדי להרשיע ולהעניש פושע שהציבור מתעב ושונא, גם בתיק מסוג אחר, יהיה גדול.

גם הקשיים בניהול ההליכים כהליכים פליליים, אינם כה גדולים כפי שמתואר בטורו של גרינצייג. ראשית, לגבי כמה וכמה ממחוללי הטבח, יש ראיות ישירות הקושרות אותם למעשי הזוועה, ואף צילומי וידאו שבהם הם מופיעים וראיות אחרות הממקמות אותם בזירות עצמן. האמירה ש"אם מחבלי החמאס יועמדו לדין על פי החוק הקיים - אף אחד מהם לא יורשע. אפילו לא אחד" היא אפוא מוגזמת.

נזכיר גם את נטייתם של מחבלים שלא להכיר בסמכות בית המשפט ולא לנהל הגנה, או לקום כשהם מתבקשים להגיב לכתב האישום ולהשיב באמירה המקוממת "מודה וגאה במעשי!". לא יהיה זה בהכרח נכון לחזור על הגישה שלפיה פעלו בתי משפט בעבר כשבמקרים של אי הכרה בסמכות בית המשפט נוהל הליך ככתבו וכלשונו, לתפארת הצדק.

צריך לזכור גם את דיני השותפות לעבירה, הקיימים בישראל. הן חוק המאבק בטרור והן חוק המאבק בארגוני פשיעה כבר מאפשרים הטלת אחריות רחבה ביותר, מכוח זיקה חלקית לאירועים העבריינים. אין צורך להוכיח ש"הם תכננו יחד את הטבח כדי שאפשר יהיה לייחס לכל אחד מהמחבלים את מעשיו של חברו לטבח".

עו''ד משה פרץ / צילום: סיון פרג'

הטור מעלה חששות מ"תרגילים על פי סדרי הדין כדי שהמשפט יימשך נצח" וממשפט של "מאות שנים". חשש כזה הוא מובן, והוא אמין במיוחד כשהוא נשמע מפי מי שמסקר שנים את עולם המשפט הישראלי ונותן פרשנויות לקורה בהליכים המתוקשרים ביותר והידועים פחות. אלה אינם חששות שווא. הפתרון להם אינו בבריחה מהפרוצדורה הפלילית, אלא בניהול ההליכים ביד רמה, בענייניות, ותוך קביעת לוחות זמנים סבירים וחתירה מהירה להגיע לאולם שבו דנים על הטבח ומחולליו, תוך מעבר מהיר בפרוזדור שבו עוסקים בפרוצדורה.

העובדה שמשפטים פליליים נמשכים שנים אינה קבועה בחוקי הטבע או הפיזיקה, ופעמים רבות גם אינה גזירה שעולה מהדין, אלא היא פרי של גישה מרחיבה ותוצאה של שיטת ניהול משפט, שנוקטת התחשבות, ראויה בימי שגרה, בלוחות הזמנים של כל המשתתפים בדיון. במשפטים של המחבלים, אפשר לקצר את המרווחים הללו ולקבוע לוחות זמנים, לפי ההנחה, המקובלת במיטב שיטות המשפט, שכל העוסקים במשפט, מייחדים את כל זמנם לאותו משפט.

גם השימוש בתקנות ההגנה (שעת חירום) ובבית המשפט הצבאי בלוד לא יעבור ללא ביקורת בציבור המקצועי, אך צריך לזכור שמסגרות אלה הן מסגרות קיימות בדין הישראלי שהיה קיים בדין לפני הטבח, ומאפשרות שימוש בראיות ובפרוצדורות שנראות לבית המשפט נחוצות לשם עשיית הצדק, גם שלא על פי הכללים המחמירים ביותר של קבילות ו"שרשרת" לגבי כל מוצג ומוצג.

מעבר לכל אלה, צריך לזכור שמשפט צדק הוא הדרך הטובה ביותר והמקובלת ביותר לא רק לשפוט אנשים, אלא גם להציג, קבל עם ובעיקר קבל העולם, את זוועות הטבח והחטיפה. משפטו של אדולף אייכמן בירושלים הוא הדוגמה הטובה לכך. הנחלת זכר השואה קודמה לא מעט באמצעות המשפט, שהציג לעולם כולו את הזוועות. כך קרה לא רק בשל העדויות שנשמעו, אלא גם בגלל ההכרה האוניברסלית שב"בית העם" בירושלים התקיים משפט צדק, שנוהל עניינית על ידי שופטים מקצועיים, על פי סדרי דין הוגנים ומקובלים, ותוך הקפדה על זכויות הנאשם, לרבות ייצוג בידי סניגור.

נכון, משפט כזה מתנהל באולם גדול מהרגיל ומשודר לעולם, ולכן יש עליו ביקורת כ"משפט ראווה" אך זו "ראווה במובן החיובי": כל העולם רואה את ההתנהלות התקינה של ההליך, המקובלת ונתפסת כדרך הטהורה והצודקת ביותר לברר את האמת ולקבוע עובדות.

הטענה היחידה ששבתה את לבם של המשפטנים בעולם בזמן משפט אייכמן, ובמשפטים אחרים של פושעים נאצים הייתה נגד העמדתם לדין של הנאשמים על פי דין שחוקק לאחר שביצעו את מעשיהם. בעניין מחבלי החמאס, כאשר יש בידינו כלים כמו החוק למניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם, תקנות ההגנה, והדין הפלילי הרגיל, האוסר על רצח, אונס ופשעים אחרים שביצעו המחבלים, ביקורת כזו לא תוכל לעלות כאן.

מדברים רבות בשאלת הריגתו של יחיא סינוואר, ולא לנו לקבוע מהי הדרך שבה כדאי וראוי לנהוג בו, אך ברור שמשפט של גורם בכיר שאחראי לייזום הטבח ותכנונו, יהווה מסגרת מתאימה להצגת הזוועה בשלמותה. לפי הדין הקיים ניתן להאשים מחבלים בכירים, ולא רק את ראשי הארגון אלא גם מפקדים בדרגי ביניים, באחריות לכלל המעשים שבוצעו בשבעה באוקטובר.

גרינצייג צודק גם בכך שהעיכוב בקבלת ההחלטה גורם נזק רב. כאמור, כל דרך פעולה שתיבחר לא תהיה מושלמת ויהיו בה חסרונות לצד היתרונות. הסחבת גורמת לכך שלביקורת על הדרך שתיבחר יצטרפו גם טיעונים הנובעים ישירות מהשהיית ההחלטה, ובאירוע שמנסים לגייס לו לגיטימיות והכרה מכל העולם התרבותי והנאור, השיהוי מזיק. עם זאת, יש כמה סיבות להשהות את ההחלטה. האחת היא ההתחשבות בכך שהלחימה בשדה הקרב נמשכת, ובידי החמאס מוחזקים חטופים רבים, ותחילתם של הליכים משפטיים עלולה להשפיע על מצבם.

שנית, אך לא פחות חשוב, ההחלטה היא אכן קשה וסבוכה, וניתן להבין מדוע היא מתעכבת. על פי דוח ועדת שמגר, נוכח ההשלכות הלאומיות והביטחוניות כבדות המשקל, וההשלכה על חיי אדם, זהו נושא שבכפוף לעצמאות התביעה הכללית, ראוי להתייעץ בו עם הדרג המדיני והביטחוני העליון.

בדברים שכתבנו לעיל, העלינו כמה היבטים שלא עלו בטורו של גרינצייג, ומן הסתם מעסיקים בימים אלה את מקבלי ההחלטות, יחד עם עוד שיקולים שקצרה היריעה מלפרטם. עם זאת, כפי שניתן היה לשים לב, כיוון שאין בידינו את כל המידע ואיננו חשופים לכל הבעיות, לא הצגנו "שורה תחתונה". זו זכות יתר שלנו, כמי שכיום מהווים פרשנים: זכות שמקבלי ההחלטות אינם נהנים ממנה, וכמו הרבה עניינים במלחמה הזו, גם בהקשר זה דרושה סבלנות ודרוש קור רוח, המאפשר לקבל החלטות בשיקול דעת יסודי ותוך שקילת כל ההיבטים.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ