גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם היטלי ההשבחה יעצרו את התוכניות לחידוש רחוב ארלוזורוב בת"א?

תוכנית ההתחדשות העירונית לרחוב ארלוזורוב אושרה לאחרונה סופית לאחר שהוועדה המחוזית דחתה התנגדויות שביקשו להחיל עליה פטור מהיטלי השבחה לפי תמ"א 38 ● ההחלטה הכניסה את היזמים באזור לחוסר ודאות: "רק לאחר קבלת היתר הבנייה הראשון נוכל לדעת"

התוכנית לרחוב ארלוזורוב בתל אביב / הדמיה: הפלטפורמה העירונית
התוכנית לרחוב ארלוזורוב בתל אביב / הדמיה: הפלטפורמה העירונית

תוכנית ההתחדשות העירונית לרחוב ארלוזורוב בתל אביב קיבלה תוקף בסוף חודש דצמבר האחרון, אחרי שנים רבות של תהליכים ובהן 47 התנגדויות שהוגשו לאחר שהופקדה ב־2021. אלא שנראה כי האישור הסופי לא מבשר על כך שהיזמים יחלו לבנות במהרה, עקב חשש לאי היתכנות כלכלית שנובעת מגובה היטלי ההשבחה הצפויים בפרויקטים.

 55 דירות חדשות בר"ג הושכרו למפוני העוטף; אז מדוע יש מרוויחים ומפסידים בסיפור?ניתוח| לקח מר: זו הייתה התקווה הגדולה של שוק הנדל"ן. ואז הגיעו התוצאות
5,000 יח"ד בקריית אתא נרשמו כשיווקים מוצלחים של רמ"י - אך נכשלו

מטרת התוכנית היא להתאים את הרחוב, שהינו גם ציר תנועה מרכזי, לקו הסגול של הרכבת הקלה שתעבור לאורכו, וליצור רחוב פעיל ואינטנסיבי סביבתה. במסגרת כך תתאפשר תוספת מוערכת של למעלה מ־600 יח"ד במבנים בני 7־10 קומות.

לפני כשבועיים החליטה ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב לדחות את ההתנגדויות ביחס לדרישה לקבוע את התוכנית לפי סעיף 23 לתמ"א 38, המונע מהעירייה לגבות היטלי השבחה על הזכויות בתמ"א 38 וקבעה שזהו נושא שאינו תחת סמכותה.

בעיית היזמים: "קובייה ריקה באקסל"

רון חן, מנכ"ל חברת אנשי העיר מקבוצת רוטשטיין, מספר על הקושי שנוצר ועל אי הוודאות נוכח ההחלטה. לדבריו, "אותנו היזמים לא מעניין אם יהיה או לא היטל השבחה, אלא חשובה לנו ודאות ולדעת את המספרים כדי לפעול בהתאם. בעולם לא מוגדר - היזמים נשארים עם קובייה ריקה באקסל ועושים הערכות. יכול לבוא יזם שמעריך משהו אחד ואחר שיעריך אחרת, והתמורות לדיירים יהיו שונות בהצעות וזה ממש בעייתי.

"נותר לחכות להיתר הבנייה הראשון שיצא בתוכנית וקביעת היטל ההשבחה הראשון. יש לי ניסיון כי הוצאתי בתוכנית רובע 4, ב־2018 היתר ראשון ואז התחיל תהליך ארוך וידוע שמגיעים לשמאי מכריע והעירייה מתנגדת - ייקח שנים. שילמתי ברובע 4 בזמנו כמעט 50 אלף שקל שהתחילו מדרישת תשלום של מיליון וחצי שקל".

חן מציין כי נוצר מצב אבסורדי שבאותו רחוב, שני בניינים יקבלו היטלי השבחה שונים וקיצוניים שאחד כפול ומכופל ואילו השני נמוך. לדבריו, "למשל יש לנו שני פרויקטים ברחוב זכרון יעקב בעיר. יש מבנים שנכללים בתוכנית ארלוזורוב, ויכול להיווצר מצב לא הגיוני שברחוב זכרון יעקב 10 יהיה היטל השבחה נמוך ובמספר 12 יהיה היטל השבחה של 10 מיליון שקל. אנחנו עוד לא יודעים מספרים כי לא הוציאו היתר בנייה ורק לאחריו נוכל לדעת - בערך עוד שנה וחצי־שנתיים".

44 מיליון שקל או 17 שקל מיליון לבניין?

לפי תחשיב שבוצע על ידי משרד שמאי המקרקעין קמיל טרשנסקי רפאל, יזמים ישלמו לבניין בן ארבע קומות (שלוש קומות מעל קומת קרקע חלקית בשטח בנוי של כ־2,400 מ"ר) שיהפוך ל־9 קומות מעל קומת מסחר עם תוספת של כ־4,000 מ"ר זכויות, כ־44 מיליון שקל היטל השבחה ללא הפטור מכוח תמ"א 38.

לעומת זאת, במצב שבו יינתן פטור לבניין זהה לחלוטין, היטל ההשבחה יעמוד על כ־17 מיליון שקל. במידה והיה ניתן היטל השבחה רק לפי הזכויות הניתנות בתחום התוכנית לפי רובע 4 (שהתוכנית נגזרת גם ממנה ומוסיפה לה זכויות), ההיטל היה עומד על כ־3 מיליון שקל בלבד.

שמאי המקרקעין דני טרשנסקי אומר כי "ניסיון הרשות לעקר את הזכויות שניתנו מכוח תמ"א 38 בראייה כלכלית צרה תביא להקפאת פרויקטים רבים ברחוב. בכך שוב הוועדה המקומית תעכב את קידום פיתוח הרחוב ותפגע באפשרויות התושבים לחזק ולחדש את הבתים לעוד שנים רבות".

בשיחה עם גורם בכיר בחברה הפועלת בהתחדשות עירונית בתחום התוכנית עולים תחשיבים דומים למדי, המבשרים על כך שאם לא יאפשרו פטורים לא יהיו פרויקטים. לדבריו, "הערכת היטלי ההשבחה כרגע גבוהים מאוד. אם התחשיבים יהפכו למציאות - זה אומר כנראה שאין פרויקט. כרגע זה בעייתי ונחזור לבעלי הדירות - להסכמים - כדי לייצר מנגנונים מורכבים שיתמודדו עם אי הוודאות וכמובן שזה מוסיף עוד קושי לייצר עסקאות".

מעיריית תל אביב נמסר כי "תוכנית ארלוזורוב מבוססת על מגוון שיקולים תכנוניים ומרחביים. בניגוד לנטען, לדעת העירייה התוכנית כפי שאושרה מעצימה את אפשרות המימוש לחידוש המבנים, שכן במגרשים שמחוץ לאזור ההכרזה התוכנית מאפשרת, במסלול של הריסה ובנייה מחדש, בין היתר, קומה נוספת ברובע 3 ו־2 וקומות חלקיות ברובע 4.

"כמו כן, התוכנית קובעת הוראות מחייבות לבנייה בקיר משותף אשר מגדילות את השטחים בכל הקומות. כל זאת, מעבר לקבוע בתוכניות רובע 3 ורובע 4, שהינן תוכניות מכוח סעיף 23 לתמ"א. בהתייחס לכך שאין מדובר בתוכנית מכוח סעיף 23 לתמ"א 38 - בצדק קבעה הוועדה המחוזית בהחלטתה מיום 2.1.24 כי אין מקום להתערבותה בסוגיה זו בהוראות התוכנית. היטל ההשבחה בגין התוכנית ייגבה כדין".

"צריך לגזור את ההיטל כאחוז מהמכירות"

חן מספר על תחשיב שביצעו אצלם בחברה, ובו הם לא ביצעו בשלב זה חישובים ללא פטור כלל, משום חוסר ההיגיון הכלכלי שבכך. לדבריו, "בחישוב של היטל השבחה לפרויקט של 3,500 מ"ר בנוי כיום שיקבל תוספת של 4,000 מ"ר נגיע ל־60 מיליון שקל ללא פטור. אנחנו מאמינים שיהיה פטור מלא או חלקי.

"תמחרנו כ־17 מילון שקל היטל השבחה בכזה פרויקט, כי יהיה פטור לפחות על קומה וחצי מתוקף תמ"א 38. זה לא עוצר פרויקט, מוסיפים בתנאים מתלים שהיטלים יכולים לשנות את התמורות. ייתכנו גם מצבים שיזמים ימשכו את ההיתרים".

"בפרויקט שלי ברחוב פנקס ,שהיו בו שלוש קומות על עמודים, שהפכו לתשע - היטל השבחה עמד על 4 מיליון שקל לפי תוכנית הרבעים. לא יכול להיות שמבנה דומה בארלוזורוב ישלם היטל השבחה של 20 מיליון שקל. זה לא הגיוני. גם ככה בארלוזורוב נפגעו מהתוכנית כי אין חניות והם גם 'חטפו' מסחר בקומת הקרקע.

"היטל השבחה זה הרי מס לעירייה, וצריך לגזור אותו כאחוז מסוים מהמכירות, כמו למשל בתיווך, כמעין מס. אם פרויקטים נמכר ב־50 מיליון שקל שילך אחוז מהמכירות לעירייה. כך אין שמאים, בתי משפט ושמאי מכריע. אבל לשם כך נדרש שינוי חקיקה. זה צריך להיגזר מהמכירות ולא מזכויות הבנייה. הרי אם המחירים יורדים - מה משנות זכויות הבנייה?".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים