גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר שמזהיר: אם אתם בני 50 ומעלה, המעבר למסלול S&P 500 מסוכן מדי

סמי בבקוב, המשנה למנכ"ל הראל ביטוח ומנהל חטיבת ההשקעות, חושב שמניות הטכנולוגיה בוול סטריט מתומחרות ביוקר: "אנו מעדיפים לפזר את ההשקעות, כולל באירופה וביפן" ● ומה לגבי השקעה בישראל? "בעקבות המלחמה אנחנו הרבה יותר זהירים"

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

סמי בבקוב, המשנה למנכ"ל הראל ביטוח  ומנהל חטיבת ההשקעות בקבוצה, נמצא בעולם ההשקעות משנת 1989. במהלך 34 השנים הללו הוא ראה עולם של ריביות גבוהות יותר וגם את בועת הדוט.קום בתחילת שנות 2000, כך שכאשר הוא מביע חשש שמניות הטכנולוגיה שוב הגיעו לתמחורים גבוהים - הוא יודע על מה הוא מדבר. לא תשמעו אותו אומר להימנע לחלוטין מהשקעה במדד ה-S&P 500 האמריקאי, אך הוא בהחלט נרתע מרמות השיא של המדד ומעדיף לפזר את ההשקעות גם לאזורים נוספים בעולם, כמו אירופה ויפן.

בישראל חוששים: אחרי מודי'ס, חברות הדירוג המתחרות יקדימו את הדוחות שלהן 
מאחורי הקלעים של מאבק השליטה הכי סוער במשק 

בבקוב, 60, שגדל בחולון ומתגורר בה עד היום, לא מתרגש מהורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנות הדירוג מודי'ס, ומהצפי השלילי, ואומר כי "ההורדה הייתה צפויה והשוק תמחר אותה, כפי שניתן ללמוד גם מהמסחר בתחילת השבוע". בשעות הצהריים של יום שני מדדי הדגל של ת"א נסחרו במגמה חיובית, שקיזזה את הירידות של יום א'. בניגוד לתחזיות, השקל דווקא רשם התחזקות מול הדולר.

 

האם בעקבות המלחמה והורדת הדירוג צמצמתם חשיפה לישראל?
בבקוב: "אנחנו ממש לא פוסלים השקעה בישראל אבל בעקבות המלחמה אנחנו הרבה יותר זהירים, לא עושים צעדים חדים עד להתבהרות התמונה, וזה יכול לקחת זמן. יש אי ודאות גדולה לגבי משך המלחמה והאם תיפתח חזית צפונית. ככל שהיא תתארך יהיו לכך יותר השלכות על המשק, תקציב המדינה, הגירעון, ומכאן תיגזר ההשפעה על שוקי המניות והאג"ח.

"יחד עם זאת, ערב המלחמה המשק הישראלי התאפיין בעודף בחשבון השוטף, יחס חוב לתוצר נמוך, יתרות מט"ח גבוהות וסביבת תעסוקה מלאה. כלכלת ישראל יציבה ומושתתת על יסודות איתנים, והצליחה בעבר להתאושש מתקופות קשות".

"השוק האמריקאי לא יקר, למעט הטכנולוגיה"

מדד ה-S&P 500 חצה בסוף השבוע האחרון את רמת ה-5,000 נקודות, שיא כל הזמנים, אבל בבקוב מעריך שהשווקים בעולם לא יקרים, למעט סקטור אחד: "רמות התמחור בשווקים סבירות, למעט מניות הטכנולוגיה שמהוות שוק בפני עצמו, והשפעתן על המדדים הגדולים כמו S&P 500 עצומה", הוא אומר. "במצב הנוכחי פרמיית הסיכון היא אפסית. הנאסד"ק במכפיל של יותר מ-30, שזה אומר תשואה שנתית של 3.5%, וזה כשהתשואה הריאלית בריבית חסרת סיכון עומדת על 2.5%-3%.

"במצב זה אנחנו שואלים את עצמנו אם הכלכלה האמריקאית יכולה להמשיך בעוצמה כה חזקה. לכן אנחנו מעדיפים לפזר את ההשקעות במדד MSCI העולמי, כולל באירופה, יפן ושווקים מתעוררים אחרים". עם זאת, בבקוב לא פוסל השקעה במניות טכנולוגיה: "'שבע המופלאות (אפל, מיקרוסופט, אלפבית, אמזון, מטא, אנבידיה וטסלה, נ"א) הן חברות יוצאות מן הכלל, רק התמחור שלהן יקר".

לכן, לדעתו, עד 60% מהרכיב המנייתי בתיק ההשקעות צריך להיות בארה"ב, והיתר בשאר העולם. משקיע פרטי יכול גם לשקול השקעה באמצעות מדד S&P במשקל שווה, שמנטרל את המשקל הגדול של ענקיות הטכנולוגיה.

"פסילת מסלולי השקעות לא סחירות - טעות"

למשקיע בחיסכון לטווח ארוך, ממליץ בבקוב על תיק שמורכב מ-40% מניות (70% בחו"ל והשאר בישראל), 8% בהשקעות פרטיות (פרייבט אקוויטי), בעיקר באמצעות קרנות בחו"ל שמשתלטות על חברות ומייצרות שינוי. בנוסף, הוא ממליץ על חשיפה ישירה לנדל"ן (4%), כאשר שליש מהרכיב הזה בארץ והשאר בחו"ל.

את יתר התיק הוא ממליץ להשקיע באיגרות חוב: 18% באג"ח ממשלת ישראל, 22% באג"ח קונצרניות בארץ (בחלוקה של 60% שקלי והיתר צמוד למדד) ו-8% באג"ח קונצרניות בחו"ל.

 

בבקוב מציין שכל אחד יכול להיחשף לתיקים הללו דרך קופות הגמל של חברות הביטוח וחלק מבתי ההשקעות, וכן באמצעות קרנות ההשתלמות, הפנסיה או קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון, כאשר "היתרון הוא שאפשר לעבור בין מסלולים בלי אירוע מס".

הציבור הישראלי נוהר בשנה האחרונה למסלולי השקעה העוקבים אחר מדד S&P500, שזינק בשנת 2023 והגיע לאחרונה לרמת שיא. אך בבקוב סבור שמדובר בטעות: "התופעה של מעבר למסלולים עוקבי מדדים בחיסכון ארוך טווח, ופסילת מסלולים עם השקעות לא סחירות, היא פחות טובה ויש בה חסרונות", הוא אומר.

"בכל העולם גופים מוסדיים משקיעים גם בנכסים לא סחירים, זו לא המצאה ישראלית. תוחלת התשואה שם גבוהה מתוחלת התשואה של מדדי המניות, תוך סטיית תקן (תנודתיות) נמוכה יותר - אחרי דמי ניהול ודמי הצלחה. כך שהתשואה העודפת מפצה ויותר על הוצאות הניהול". במילים פשוטות, בבקוב מאמין שניתן לקבל תשואה טובה בנכסים הלא סחירים, מבלי לשלם את המחיר של הסיכון הטמון בירידות חדות בשווקים.

בבקוב מודה אמנם שבשנת 2023 שוק המניות השיג תשואות טובות משמעותית מהרכיב הלא סחיר (עלייה של 24% במדד ה-S&P לעומת עלייה של 5% ברכיב הלא סחיר של פרייבט אקוויטי), אך לדבריו בשנתיים שלפני כן השוק הלא סחיר השיג תשואות טובות יותר: "ב-2022 המדד האמריקאי ירד ביותר מ-19% ואילו הרכיב הלא סחיר עלה ב-7%".

המסקנה לדידו של בבקוב היא כי "ביצועי שנת 2023 לא מספיקים כדי לקבל החלטה כל כך קיצונית כמו פסילת השקעה בנכסים לא סחירים. זו טעות". הראל גם מצביעים ברגליים, כאשר בין 30% ל-40% מהתיק שלהם מוקצים לתחום הלא סחיר, כולל אשראי: "אנחנו מקבלים שם תזרים שוטף שלא תלוי במצב השווקים".

לדברי בבקוב, ההנחה שאפשר להסתפק בהשקעות בשוק המניות ובאג"ח ולא לפזר את הסיכון גם לשוק הלא סחיר, היא "טעות שנובעת מאמירות לא אחראיות ולא מדויקות".

בישראל: זינוק בפעילות הכלכלית וירידת ריבית

גם את הטענות שהשיערוכים בתחום הלא סחיר מתרחשים לעיתים רחוקות מדי הוא דוחה, ומציין כי "קרנות פרייבט אקוויטי או נדל"ן משערכות את נכסיהן כל רבעון. נדל"ן לא סחיר מחייב הערכת שמאי לפחות פעם בשנה, ובנוסף תתבצע שמאות באופן מיידי אם חל אירוע מהותי. אשראי לא סחיר משוערך כל יום".

בכל הקשור להשקעה לטווח ארוך, בבקוב בהחלט ממליץ על האפיק המנייתי. "למשקיע צעיר בן 25 שחוסך לפנסיה, הדבר הנכון לעשות זה להשקיע בתיק מניות (לאו דווקא רק ב-S&P), כי הוא יפגוש את הכסף בעוד יותר מ-40 שנה", הוא מסביר. "אבל אדם בן 50 שרוצה היום לעבור למסלול מחקה S&P 500, לטעמי הוא לוקח סיכון גדול מדי".

על אילו סקטורים אתה ממליץ באפיק המנייתי?
"בארץ אנו ממליצים על סקטורים עם חשיפה לשוק המקומי כגון בנקים ומסחר, לאור הערכה שנראה זינוק בפעילות הכלכלית בשילוב של ירידת ריבית, אם תהיה דעיכה במלחמה ואווירה טובה יותר של השקעות".

"בחו"ל, מבין אפיקי הטכנולוגיה אפשר להתמקד בתחום התקשורת (מטא וגוגל) לאור תמחורים נוחים. אנו מתמקדים, בין השאר, גם בחברות שמייצרות חומרי גלם אשר אמורות להתאושש על רקע ירידה בריבית ועצירה בהידרדרות הכלכלה הסינית".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית