גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלכוד פוליטי בוושינגטון: בית הנבחרים מעמיד למשפט את השר לביטחון לאומי

שיתוק אוחז את בירת ארה״ב כאשר שני בתי הקונגרס, אחד בידי הרפובליקאים והשני בידי הדמוקרטים, מנהלים מלחמה חזיתית ● הסיוע לישראל ולאוקראינה נלכד בקו האש ביניהם

השר האמריקאי לביטחון המולדת, אלחנדרו מיורקאס / צילום: ap, Alex Brandon
השר האמריקאי לביטחון המולדת, אלחנדרו מיורקאס / צילום: ap, Alex Brandon

המלכוד הפוליטי בוושינגטון, המונע, בין השאר, את אישורו של סיוע החירום לישראל, הגיע לפנות בוקר (שעון ישראל) אל שיא חדש של דרמה עקרה.

יואב קרני, פרשנות | המערכת הפוליטית בארה"ב מתמקדת בעניין אחד בלבד, והסיוע לישראל בסכנה
יואב קרני, פרשנות | החיילים המשוחררים שאמריקה חפצה ביקרם

בית הנבחרים, בשליטת המפלגה הרפובליקאית, הצביע לטובת העמדתו של השר לביטחון לאומי (באנגלית, "בטחון המולדת") לדין במליאת הסנאט. האקט הזה ידוע בשם "אימפיצ'מנט", והוא שקול כנגד הגשת כתב אישום בבית משפט. הסנאט ממלא את התפקיד של חבר מושבעים. אם רוב מיוחס של חברי הסנאט (לפחות 66 מתוך 100) יצביעו לטובת הרשעה, המורשע יועבר מכהונתו.

הדרמה הזו היא עקרה, מפני שאין כל סיכוי שיימצאו 66 סנאטורים. יחסי הכוחות בסנאט הם לטובת הדמוקרטים, וסביר להניח שלא כל הרפובליקאים יתמכו בהרשעה. החלטת בית הנבחרים היא אפוא אקט של תיאטרון פוליטי.

זו הפעם הראשונה בתולדות ארה"ב שחבר בקבינט הנשיאותי מועמד למשפט הדחה. זה קורה פחות מתשעה חודשים לפני הבחירות לנשיאות, מסיבות הקשורות במישרין בסדרי היום האלקטורליים של המפלגה הרפובליקאית.

ההחלטה להעמיד למשפט התקבלה על חודו של קול. הצביעו לטובתה 214 צירים רפובליקאיים. התנגדו לה 210 דמוקרטים ושלושה רפובליקאים. הצעה דומה נדחתה בשבת שעברה, בגלל היעדרותו של אחד הרפובליקאים.

מיורקאס ככליא-ברק

השר הנשלח למשפט הסנאט הוא אלחנדרו מיורקאס, שהוא, אגב, יהודי ממוצא קובאני. הוא מואשם בכך שסירב לאכוף חוקי הגירה אשר נועדו למנוע כניסת מסתננים לא-חוקיים. מספרם גדל בטור גיאומטרי בשנה האחרונה. בדצמבר האחרון, מספר המנסים לחצות את הגבול ללא אשרת כניסה עבר את סף 300 האלף, השיעור החודשי הגבוה ביותר מאז ומעולם, או 10,000 מהגרים ביום. מאז, המספרים פחתו.

מיורקאס נעשה כליא הברק של מתנגדי ההגירה בימין. אבל החוקה האמריקאית אינה מעניקה לקונגרס את הסמכות להצביע אי־אמון מסיבות פוליטיות. הסמכות היחידה הניתנת לקונגרס היא להעמיד למשפט בעלי כהונות פדרליות, נבחרים ולא־נבחרים, אם הם חשודים ב"פשעים ועבירות".

הנוסחה הזו הצליחה להגביל את השימוש ב"אימפיצ'מנט"; אבל בשנים האחרונות הושלו העכבות. הדמוקרטים השתמשו בכלי הזה פעמיים נגד דונלד טראמפ, כאשר שלטו בבית הנבחרים. ניסיונותיהם להרשיעו הובסו במליאת הסנאט.

הרפובליקאים נשבעו נקם מאז שהשליטה בבית הנבחרים חזרה לידיהם, לפני שנה ויותר. הנשיא ביידן עצמו נמצא על הכוונת, אבל נראה שהסבירות של העמדתו לדין נמוכה. מה שלא כן מיורקאס, שהיה יעד קל. איש לא בחר בו, והימין זיהה אותו עם "המדינה האפלה" (באנגלית, Deep State), הכינוי לתיאוריית קונספירציה על מזימה חשאית של ביורוקרטים נגד רצון הציבור.

ישראל ואוקראינה ככדור משחק

בחודשים האחרונים, משבר הגבול עם מקסיקו נכרך במשברי אוקראינה והמזרח התיכון. הרפובליקאים, שחלק ניכר מהם מתנגדים ממילא לסיוע רחב־הממדים של ממשל ביידן לאוקראינה, הודיעו כי יסרבו לשקול את הארכת הסיוע הזה, כל זמן שהממשל לא ינקוט צעדים מחמירים לביצור הגבול הדרומי.

הסיוע לישראל נוסף למחלוקת הזו מפני שהנשיא הודיע עוד באוקטובר כי הוא כורך את אוקראינה בישראל, ודורש הסכמה של הקונגרס לשתי חבילות הסיוע. זו לישראל עומדת על 14.1 מיליארד דולר, וזו לאוקראינה עומדת על 61 מיליארד. הנשיא הציע להוסיף בערך 20 מיליארד דולר לטיפול בגבול הדרומי.

הרפובליקאים דחו את ההצעה, מפני שמצאו בה יותר מדי פרצות. הם הצביעו בנפרד על סיוע לישראל, ואפילו הגביהו אותו ל-17.6 מיליארד דולר. אבל הדמוקרטים הודיעו מיד כי הם רואים במהלך הרפובליקאי "תכסיס" ו"פעלול", ודחו את ההפרדה על הסף.

נוקשותם של הרפובליקאים מתוארת כתוצאה ישירה מדרישת דונלד טראמפ להימנע מכל הסכם עם הבית הלבן בחודשים הבאים, לקראת הבחירות. היענות הרפובליקאים לווטו הלא פורמלי שלו הטעימה את המידה בה הנשיא לשעבר שולט במפלגה, ומכתיב את סדרי היום שלה.

חוק הסנאט "חשוב כמת"

העמדת השר מיורקאס לדין היא תהליך מסורבל, העומד להאט, או אולי לשתק את עבודת הסנאט. צירים רפובליקאיים יהיו התובעים, והממשל יוכל למנות את הסניגוריה. שיתוק חלקי או מלא של הסנאט ישבש כמובן את פעולת החקיקה בקונגרס, המצריכה שיתוף פעולה והסכמה מצד שני הבתים.

שעות אחדות לפני החלטת ה"אימפיצ'מנט" בבית הנבחרים, הסנאט הצביע ברוב גדול לטובת הסיוע לאוקראינה ולישראל. חלק ניכר של הרפובליקאים הצביעו לטובתו, אם כי רובם התנגדו. אבל יושב ראש בית הנבחרים, מייק ג'ונסון, השייך לאגף הטראמפיסטי הרדיקלי של המפלגה, הקדים להודיע כי החוק חשוב כמת, ולא יובא כלל לדיון במליאה.

אפשר שאילו החוק של הסנאט הובא לדיון בבית הנבחרים, היו נמצאים די רפובליקאים שיתמכו בו. לא ברור אם המספר הזה היה מספיק, כי ייתכן שמספר דמוקרטים שמאליים יתנגדו לו, בעיקר בגלל החלק הנוגע לישראל.

כך או כך, ארה"ב משגרת הבוקר סימנים נוספים לשיתוק שאחז את המערכת הפוליטית שלה. שני בתי הקונגרס נוהגים כמו נציגים של שתי הוויות פוליטיות ותרבותיות נפרדות, ללא אינטרסים משותפים. בעלות בריתה של ארה"ב עוצרות את נשימתן וסופקות את כפיהן.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב