גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכת רטיבות ועובש": כך הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף

גשמי החורף הנוכחי חשפו ליקויי בנייה ותחזוקה, שיצרו בעיות רטיבות בבתים רבים ברחבי הארץ ● הבעיות יכלו להימנע עם שיטות בנייה מתקדמות יותר, אולם כשהבנייה מיושנת, וכשעבודות תחזוקה שוטפות אינן נעשות - חורף גשום כמו זה הנוכחי מעניש את הדיירים

הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף / צילום: Shutterstock
הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף / צילום: Shutterstock

לפני כשבועיים דפקה בדלת ביתי השכנה מלמטה, והתלוננה על רטיבות שמגיעה לחדר האמבטיה שלה מהדירה שלנו. ואכן, כשירדתי לדירתה ראיתי כתם רטיבות, שהזכיר לי את הכתם שנוצר אצלנו באמבטיה, בדיוק באותה פינה. קראנו לשיפוצניק, שאיחר בכמה שעות כי בדק רטיבות בבניין בפתח תקווה, והוא אמר מיד שהרטיבות מגיעה מצינור הניקוז המרכזי. 

מידיו של אוליגרך: ואלרי קוגן מוכר פנטהאוז על הטיילת בתל אביב, ותג המחיר גבוה במיוחד
מומחה הנדל"ן והאזהרה: "השוק בצרות, מחירי המשרדים יירדו בחדות"

כשירדנו ליו"ר ועד הבית הוא נאנח, אמר שעוד שכנים בבית מתלוננים על רטיבות, ונזכר שלפני כמה שנים, עוד לפני שקנינו את הדירה, היה בה אירוע רטיבות. "נכון", אמר בעל הדירה הקודם, "אבל זה לא היה באמבטיה. וחוץ מזה, גם אני בדירה החדשה שלי סובל מרטיבות, אז אל תקנא".

"אתם לא לבד. לא תאמין כמה טלפונים אני מקבל מאנשים עם תלונות על רטיבות", ניחם יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב. "החורף הזה הביא עמו מכה של רטיבות ועובש. אני מאמין ש־70% מדירות הגג בארץ סובלות מרטיבות".

מהיכן נחתה עלינו מכת הרטיבות? ברור שמהחורף הגשום, אבל שיחות עם מומחים מעלות שאם הבתים היו בנויים כהלכה ומתוחזקים כהלכה, כנראה שהיינו שומעים פחות סיפורים כאלו.

החוקים לא מעודכנים, הטכנולוגיה מיושנת

ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות, אומר שהכל מתחיל מבעיות ברגולציה, או ליתר מדיוק חוקים ששכחו לעדכן הרבה מאוד שנים. לטענתו זאת הסיבה שקבלנים בונים בטכנולוגיות ישנות יותר ואטימות פחות.

"הדירות כפופות לכמה חוקים, שהרלוונטי לענייננו הוא חוק המכר שנוסח במשרד השיכון והבינוי. אבל יש תקנים שמנוסחים במשרד הכלכלה ויש תקנות תכנון ובנייה שמנוסחות במשרד הפנים. אף אחד לא מדבר עם השני, אנשים מתחלפים, ממשלות מתחלפות, ונוצר מצב שחוק שהיה לפני 50 שנה נשאר כפי שהוא, כי אף אחד לא הגיע לטפל בו", אומר דוד.

למה הכוונה?
"חוק המכר מגדיר את שטח הדירה, על מה שהיה מבוסס על בנייה עם טיח מלפני 50 שנה. החוק הגדיר את שטח הדירה עד לקצה הבלוק, שמעליו מורחים את הטיח. כבר מזמן לא בונים עם טיח. בבניינים שבנו עם טיח יש בעיות של רטיבות, של עיבוי והבעיה החמורה ביותר של פליטת פחמן.

"בכל העולם מתפתחות טכנולוגיות של חיפויים חיצוניים לקיר, שגם אמורות לפתור את הבעיה של הבידוד התרמי, גם של האטימות וגם של העובש. אבל הטכנולוגיות האלה, שנכנסות בקצב אדיר, לוקחות עובי של מטר נוסף מהקיר. אבל כשיזם לא יכול למכור, הוא לא רוצה לבנות, כי זה גורר הפסד של עשרות אלפי שקל למ"ר, שמצטבר למיליונים רבים בפרויקטים גדולים וזה לא כדאי. לכן ממשיכים לעבוד כמו פעם.

ערן סיב, יו''ר התאחדות קבלני השיפוצים / צילום: רונן מחלב

"יזמים היו מתים לעבור לטכנולוגיות הללו - מדובר במוצר תעשייתי עם איכויות מצוינות, לוחות זמנים קצרים שדורש פחות פועלים. שאלת על רטיבות ועובש, אבל אתה יודע כמה אריחים נופלים מקירות של בתים, עקב הפרשי הטמפרטורות הגדולים כאן ובנס לא מתרחשים כאן אסונות? צריך לזכור גם שהתקנים השתנו לבנייה ירוקה שפולטת פחות פחמן. הבנייה באבן היא הבנייה עם פליטות הפחמן הרבות ביותר".

לגבי מבני הטיח הישנים, דוד חריף אף יותר. לדבריו, "התקנות מדברות על גיל בניין של 50 שנה, אבל אתה יכול לראות בתים בני 70 שנה ויותר, שממש מתפוררים. אז מה הפלא שכשיש יותר ימי גשם, נכנסים יותר מים? שיגידו תודה שהממוצע הרב שנתי כאן הוא 20 ימי גשם".

מהיכן נכנסים המים לדירה?
סיב: "מים זה כמו גנב. אתה רואה אותם כשהם בתוך הדירה שלך, אבל לא יודע מהיכן הם נכנסו. מי שמחפש את הנקודה ממנה הם חדרו, צריך ללכת בצורת האלימינציה, להתחיל מהמקום החשוד ביותר, ולהתקדם".

"המרזב לא בנוי לחורף כל כך גשום"

סיב מונה מונה ארבעה סוגי רטיבות שהם הנפוצים ביותר: הראשון הוא מרזבים שנסתמים בעלים או בלכלוך, ומונעים מהמים בגג לרדת בצורה מלאה. הסתימה גורמת לכך שהמים מחלחלים דרך יריעות האיטום שעל הגג ויורדים לקומות תחתונות.

"יכול להיות גם שהמרזב לא בנוי לחורף כל כך גשום, כמו זה שפוקד אותנו בשבועות האחרונים", מוסיף סיב.

השני הוא הקירות המערביים של הבתים. הגשם מגיע מכיוון מערב, ולכן הקירות הללו מועדים ראשונים לפורענות, במידה שהאיטום בבניין אינו תקין. לעניין זה החלונות הם "יעד" עיקרי לרטיבות, ובמידה שיש בעיה עם הטיח שמסביב, הרטיבות תחדור פנימה.

הגורם השלישי מוכר מבתים עם גגות רעפים. לפעמים, מעוצמת הרוחות בחורף, רעפים זזים ממקומם, ולעתים נסדקים או נשברים, מה שפותח פתח לחדירת מים.

ואילו במרתפים ובחניונים מוכרת תופעה של רטיבות חוזרת ונשנית, עקב בעיות ניקוז. סיב אומר, כי בעיות אלה נגרמות בדרך כלל מטעויות בשלב הבנייה, ולכן קשה ויקר לתקן אותן בהמשך.

בעיה מסוג אחר מוכרת מחדר האמבטיה. מדובר בחדר חם, אפוף אדי מים, ועקב הבדלי הטמפרטורות בין הצד הפנימי של הקיר לזה החיצוני, נוצרים במקרים מסוימים כתמי עובש. "יש אצלנו אנשי מקצוע שמומחים רק לעניין הזה, של עובש", מעיר סיב.

הבעיה: מי יממן את התחזוקה הנדרשת?

מגפת הרטיבות שנחתה על המדינה לא הגיעה משום מקום, אלא ברוב המקרים נובעת מהזנחה, שבעונות חורף רגילות לא מורגשות, אבל בחורף 2023־2024 נענשות מיד.

"בדרך כלל רטיבות פוגעת בקיר ומלווה גם בריח לא טוב. במקרים קיצוניים היא עלולה לסכן בריאות, ולחדור למערכת החשמל, לכן לא מומלץ להשאיר את הבעיות ללא טיפול", אומר סיב. לדבריו, תחזוקה שוטפת, בדיקות שוטפות, הכנת מרזבים ובדיקת הרובה בין הקרמיקות תמנע את רוב הבעיות.

אבל ועדי הבתים צריכים לתמרן בין דיירי גינות הגן, שלא רוצים לשמוע על בעיות גג ומעלית, לבין דיירי הפנטהאוז, שלא מתעניינים בבעיות הביוב. על רקע זה, עבודות איטום נראות כמשהו יקר ולא הכרחי, ונראה שזה המקור העיקרי למגפת הרטיבות שנפלה עלינו השנה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה