גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחברות לטרנד הגלובלי: מה מקפיץ שורה של מניות הייטק קטנות בת"א במאות אחוזים

חלק מחברות הטכנולוגיה שהגיעו לבורסה בגל ההנפקות של השנים 2020–2021 עלו במאות אחוזים מרמת השפל, על רקע ההייפ בשווקים ● ועדיין - הן נסחרות עמוק מתחת למחיר ההנפקה, מספקות בדרך כלל הכנסות דלות ומוקדם להכריז עליהן כעל סיפור הצלחה

צילומים: אתר החברה, שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: אתר החברה, שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתחילת השנה, בדגש על החודש האחרון, חזר הצבע ללחיי המשקיעים בבורסה בתל אביב. אחרי שנה שבה הבורסה המקומית הציגה פיגור משמעותי מול מדדי הבורסות המרכזיות בעולם, בתוך קצת יותר מחודשיים עלה מדד ת"א 35 בשיעור של כ־5%, בזמן שמדד ה־500 S&P עלה בכ־8%. עם זאת, מתחילת פברואר ועד היום מדובר על עלייה של כ־7% במדד הדגל מקומי לעומת 4.5% "בלבד" בזה האמריקאי.

ראיון | "העוגן זה אג"ח": הבנקאי שמסביר איך כדאי להשקיע עכשיו   
סקטור הביומד הישראלי התייבש ב־2023, אך קרנות ההון סיכון אופטימיות להמשך 

שיקוף נוסף של התאוששות הבורסה בת"א, שמתרחש מחוץ למדדים, הוא פריחה לה זוכות בחודשים האחרונים מספר חברות הייטק קטנות שהונפקו בגל גיוסי ההון המאכזב של השנים 2020־2021. רובן המכריע של החברות שהונפקו אז הסבו למשקיעים אכזבות והפסדים כבדים, אבל כמה מהן נהנות כעת מתחייה מחודשת שמתבטאת בזינוק דו ספרתי ולעתים תלת ספרתי במחיר המניה.

כך לדוגמא מניותיהן החבוטות של רייזור לאבס , זוז פאוור , אנרג'ין  ופוםוום  השלימו בחודשים האחרונים זינוק של מאות אחוזים מהשפל - גם אם הן עדיין רחוקות מהשווי המנופח שבו הונפקו לציבור בתקופת הגאות של מניות הטכנולוגיה. חלק מאותן חברות, שלא במפתיע, קשורות בדרך כזו או אחרת לטרנד הבינה המלאכותית (AI).

"מפחדים לפספס את האנבידיה הבאה"

כזו היא למשל שיאנית התשואה בבורסה בת"א מתחילת 2024, חברת רייזור לאבס, ששילשה את שוויה בחודשיים. החברה שעוסקת בפיתוח ושיווק פתרונות ומוצרי בינה מלאכותית לענפי התעשייה השונים הונפקה בפברואר 2021 ועדיין רושמת מכירות זעומות (2 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023) והפסדים ניכרים.

לאחר הזינוק במניה היא נסחרת כעת בשווי של כ־193 מיליון שקל. עם זאת, גם לאחר שמניית החברה עלתה מהשפל שנרשם באוקטובר האחרון בשיעור של יותר מ־1,000%, רייזור לאבס עדיין נסחרת במחיר נמוך ב־60% מזה שבו הונפקה במאי 2021.

אוראל לוי, יועץ ואנליסט טכנולוגיה במור קרנות נאמנות מסביר כי שילוב של סדרת גורמים מוביל לזינוק הבולט במניות הטכנולוגיה מתחילת השנה. בראש ובראשונה, לדבריו, הצפי לירידות הריבית בעולם משפיע לחיוב על תמחור חברות הטכנולוגיה וכמובן אי אפשר בלי הבינה המלאכותית. לוי מציין כי "המהפיכה של ה־AI מציגה עצמה כמשהו מוחשי". המשקיעים מפחדים לדעתו לפספס את ה"אנבידיה הבאה" ומעניקים תמחור נדיב יותר למניות הפועלות בתחום: "הם אומרים לעצמם אולי יש עוד פוטנציאל למקרים כאלה".

באשר להתחזקות הספציפית במניות החלום בשוק הישראלי, הוא סבור כי "גם כאן יש אופטימיות בכל הנוגע לבינה המלאכותית". לדבריו, "אנחנו משקיעים בחברות שאנחנו בטוחים בתמחור ובביצועים שלהם, כך גם לגבי השוק הישראלי. יש חברות שמדברות על AI והשוק כבר נותן להן פרמיה, אבל אם הן לא יראו דברים מוחשיים אז השוק יעניש אותן".

במקום השני בדירוג התשואות של 2024 בת"א נמצאת נכון להיום מניית זוז פאואר, שזינקה ב־135% מתחילת השנה למחיר המשקף לחברה שווי של כ־100 מיליון שקל. זאת, בעיקר על רקע קידום מיזוג החברה ל־SPAC בוול סטריט בשווי שנע בין 60 ל־100 מיליון דולר. בתחילת השבוע אישר ביהמ"ש לחברה להקדים אסיפה מיוחדת של בעלי המניות ליום חמישי הבא במטרה לאשר את המיזוג.

זוז פאואר, העוסקת בפיתוח מערכות אגירת אנרגיה קינטית המשמשות לטעינת רכבים חשמליים, רשמה הכנסות של 2.8 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה שעברה. החברה הונפקה חודשיים לאחר רייזור לאבס, באפריל 2021, ולמרות הזינוק החד במניה השנה, מחירה עדיין נמוך ב־81% מהמחיר לפיו הונפקה.

ברשימת שיאניות התשואה מתחילת השנה נכללת גם מניית סייברוואן . החברה פיתחה טכנולוגיה שמטרתה למנוע הסחות דעת בעת הנהיגה ועדיין לא מציגה הכנסות משמעותיות (1.5 מיליון שקל במחצית הראשונה אשתקד).

עם זאת, לאחרונה דיווחה על התקנת המערכות שלה על מאות אוטובוסים של אגד ובון תור, לצד יציאה לפיילוט חדש בארה"ב, מה שעשוי להסביר את התקווה המחודשת של המשקיעים. מניית סייברוואן, שנסחרת גם בנאסד"ק, כמעט הכפילה את ערכה מתחילת השנה ומהשפל זינקה ב־291%. עם זאת, בשווי נוכחי של 70 מיליון שקל מדובר עדיין בהתרסקות של יותר מ־90% במחיר המניה לעומת ההנפקה ביוני 2020.

עוד מצטיינת היא מניית נור אינק אינוביישנס , שמפתחת דיו מבוסס על מים שמיועד לדפוס דיגיטלי. החברה טרם הציגה הכנסות, אך מניית נור אינק, שבעל השליטה בה הוא היזם הסדרתי משה נור, המכהן כיו"ר וכמנכ"ל, עלתה ב־93% מתחילת השנה וב־142% מהשפל. כעת היא שווה 22% "בלבד" ממחיר בהנפקה ב־2021.

גם מניית אנרג'ין, חברה שפיתחה תוכנת AI להשבחת זני צמחים, מככבת לאחרונה. החברה הצליחה להלהיב את דמיון השקיעים בזכות פיתוח חדשני: עגבניות שמתייבשות על השיחים שעליהם הן גדלות. זן זה פותח במכון וולקני ומיועד לשוק הקולינריה האיכותי.

מניית אנרג'ין עלתה ב־92% מתחילת השנה, משקפת שווי חברה של 42 מיליון שקל, אך מחירה עדיין נמוך בכ־90% ביחס למחיר ההנפקה בינואר 2021. החברה רשמה הכנסות בהיקף של 1.1 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2023.

גם מניית פוםוום נהנית מההייפ של תחום ה־AI. החברה מפתחת ומייצרת תוכנות בינה מלאכותית לזיהוי תמונות בפארקי שעשועים. בדומה לזוז פאואר גם חברה זו נמצאת בדרכה למיזוג לחברת SPAC בנאסד"ק זאת לפי שווי מתוכנן של 500 מיליון שקל - כמעט פי 5 משווי השוק הנוכחי שלה בת"א. מניית פוםוום זינקה ב־90% מתחילת השנה, ועלתה כבר ב־194% מאז השפל האחרון - רחוקה רק 36% ממחיר ההנפקה.

השאלה המרכזית: האם הפעם יש מודל עסקי?

גורם בכיר בשוק ההון נשמע מסופק באשר לגל העליות הנוכחי במניות ההייטק התל אביביות: "השאלה הבסיסית בכל אחת מהחברות שהוזכרו כאן היא האם יש לה מודל עסקי מוחשי. כלומר, אם יש לה באמת חוזים ועסקאות אמיתיות. כשאני מסתכל על חלק משיאניות התשואה, יש תחושה שאלה סיפורי ההיייפ סביב ה־AI וסקטור הטכנולוגיה בעולם. לחלק מהחברות האלה לא בטוח שיש מספיק כסף בקופה כדי להגיע ליום שבו יציגו הכנסות משמעותיות. מי שאין לה מספיק כדי לשרוד עד להשגת התוכניות, מחיר המניה שלה עלול להתהפך".

החברה היחידה שזינקה מאז ההנפקה

להבדיל מהחברות שהוזכרו כאן עד כה, מהווה חברת נקסט ויז'ן סיפור הצלחה מראשית דרכה בבורסה של ת"א ועד היום. מניית החברה אמנם עלתה בכ־50% "בלבד" מתחילת 2024, אלא שבמקרה שלה מדובר בהמשך לזינוק הנמשך כבר כמעט מאז הנפקתה ביוני 2021.

נקסט ויז'ן, שמייצרת מצלמות לרחפנים לשימושים אזרחיים וצבאיים, היתה הכוכבת הגדולה של הבורסה המקומית במונחי תשואה אשתקד ומאז ההנפקה עלתה ב־742%, משקפת לחברה שווי שוק נוכחי של 3.6 מיליארד שקל המגובה בתוצאות נאות (הכנסות של 33 מיליון דולר בחודשים ינואר־ספטמבר 2023 ורווח נקי של 16.5 מיליון דולר) וצבר הזמנות הולך וגדל עליו היא מדווחת בתדירות גבוהה. לנוכח הצלחתה המרשימה הצטרפה מניית נקסט ויז'ן כלמדד ת"א 125 היוקרתי.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים