גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ משלים את השתלטותו על המפלגה הרפובליקאית, וביידן מקבל סיכוי לאתחול

"יום שלישי הגדול" בבחירות המקדימות מנחיל לטראמפ ניצחונות עצומים ב־14 מ־15 מדינות. ביידן גורף את כולן ● השאלה העיקרית: האם הם יצליחו להרחיב את בסיסי התמיכה שלהם עד נובמבר ● במדינה אחת, מינסוטה, נרשמת הצבעת מחאה ניכרת נגד תמיכת ביידן בישראל

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

מערכת הבחירות לנשיאות ארה״ב נכנסת אל שלב הגמר. חצי הגמר הוכרע אריתמטית ביום ג', ועכשיו אין עוד כל ספק (במידה שהיה) מי יהיו הפינליסטים בנובמבר. ביום ה' תינתן הזדמנות לנשיא ביידן להפיח רוח חיים במסע הבחירות המקרטע שלו.

ניקי היילי הודיעה על פרישתה מהמרוץ לנשיאות ארה"ב 
פרשנות | אתגר של ימי משבר: להיעלב מבלי להעליב 
פרשנות | מחלוקת על ביציות מוקפאות באלבמה עשויה להטות את הכף בבחירות בארה"ב 

ההכרעה האריתמטית נפלה ב'יום שלישי הגדול', שבו נערכו בחירות מקדימות ב-15 מדינות של ארה״ב (מתוך 50) ובטריטוריה אחת (שהיא פחות ממדינה). דונלד טראמפ נחל ניצחון חסר תקדים. הוא גרף מדינה אחר מדינה בהפרשים שהגיעו עד 70%. ליריבתו היחידה, ניקי היילי, לא נשארה בררה אלא לפרוש בעלות הבוקר.

באופן חסר תקדים, הבחירות המקדימות לנשיאות מגיעות למעשה אל קיצן שלושה חודשים לפני סיומן. בעוד שבמפלגות שלטון בדרך כלל אין התמודדות של ממש, אם הנשיא המכהן מנסה לחזור ולהיבחר, הנה במפלגות אופוזיציה ההתמודדות מתארכת לא פעם עד הרגע האחרון, בתחילת חודש יוני. לא הפעם. המפלגה הרפובליקאית שייכת זה שמונה שנים לדונלד טראמפ, והבוקר הוא פחות או יותר רשם אותה על שמו בטאבו. זה מצב עניינים היסטורי, וידובר בו להלן.

נצחון ביידן במפלגה הדמוקרטית הוא עניין טבעי בשביל נשיא מכהן. הפעם האחרונה שבה נשיא דמוקרטי נאבק נגד יריבים ממשיים בתוך מפלגתו הייתה ב-1980, ג'ימי קרטר נגד טד קנדי. קרטר ניצח במקדימות, בקשיים ניכרים, אבל היה הנשיא הראשון זה כמעט 50 שנה שלא הצליח להיבחר לתקופת כהונה שנייה. במובן הזה, ביידן מושווה לא פעם לקרטר. ניצחון ביידן במקדימות רחוק מלהבטיח את נצחונו בבחירות הכלליות. נשיאותו שקועה במשבר עמוק.

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב, בקמפיין בחירות במישיגן / צילום: ap, Evan Vucci

הזדמנות בלתי חוזרת להתאושש, לפחות במקצת, תינתן מחר (ה') לביידן בנאומו השנתי בפני מושב משותף של שני בתי הקונגרס. אין כל חשש שהרפובליקאים במליאה יריעו לו; וכיוצא בזה אין כמעט כל סיכוי שמספר ניכר של רפובליקאים יטרחו לצפות בו או להאזין לו בבתיהם; אבל הנאום הזה מעניק לנשיא מסגרת זמן נדירה, בסביבות שעה ויותר, לדבר על לבה של אמריקה, להציג סדר יום פרטני, ולתבל אותו בחיוויים שיהיה אפשר לבחור ולצטט בחודשים הבאים.

כצפוי, בהצבעת יום ג' גם ג'ו ביידן וגם דונלד טראמפ גרפו את מלוא הקופה, או כמעט את מלואה. טראמפ הפסיד ליריבתו היחידה, ניקי היילי, במדינה הקטנה ורמונט, אבל ניצח בכל השאר, בהפרשים גדולים או עצומים. ביידן ניצח בכל המקומות, מאין לו כל יריב של ממש.

ההצבעה הייתה לטובת רשימות של צירים לוועידות המינוי של שתי המפלגות הגדולות. זו הדמוקרטית תתכנס ביולי, זו הרפובליקאית תתכנס באוגוסט. ב־50 השנה האחרונות הוועידות האלה הן רק מעמדי הכתרה פורמליים, שהתפאורה בהם חשובה לאין ערוך יותר מן התוכן.

כלי ביד היוצר

המידה שבה המפלגה הרפובליקאית הפכה לכלי ביד היוצר היא כמעט בלתי נתפסת. היוצר הוא כמובן טראמפ. הוא הצליח לפתח נרטיב, שבו שמורה לו הזכות הבלבדית להגדיר "רפובליקאי אמיתי". כל מי שסוטים מן ההגדרה הזו הם "רפובליקאים בשמם בלבד".

המפלגה קיימת כמעט 170 שנה. עלו ממנה נשיאים כמו לינקולן, טדי רוזוולט, אייזנהאואר ורייגן. איש מהם לא הורשה לפתח שליטה אישית כזאת, ובדרך כלל גם לא ניסה. טראמפ הצליח להבאיש את ריחם של כל יריביו הפנימיים. הם נסוגו לחלוטין מן הפוליטיקה, או נכנעו לו.

אין זאת אומרת שבזה הובטח ניצחונו בבחירות. המפלגה הרפובליקאית אינה מדגם מייצג של האוכלוסיה. מועמד מנצח צריך להרחיב במידה ניכרת את בסיס התמיכה שלו, ולכלול בו מצביעים פרגמטיים מן המרכז הפוליטי. מועמד כזה צריך גם להפיח התלהבות, כדי להביא את תומכיו אל הקלפי. סקרי היציאה באחדות מן המדינות נותנים לנו מושג כלשהו על מניעי המצביעים ועל התנהגותם האפשרית בבוא הבחירות הכלליות, בנובמבר.

תוצאה מעניינת אחת של סקרי היציאה (בשלוש מדינות גדולות) היא חוסר נכונותם של רוב מצביעי ניקי היילי לתמוך בטראמפ בנובמבר. היילי אמנם קיבלה לכל היותר 30% במדינות האלה, אבל כל הסימנים מעידים שהמירוץ לנשיאות יוכרע במספר מצומצם של מדינות, בהפרש קטנטן, כפי שקרה בשני הסיבובים הקודמים, ב־2016 וב־2020.

הסתייגותם של תומכי היילי מן המועמד הוודאי של מפלגתם נובעת לא רק מאישיותו, אלא גם מאי הסכמות נוקבות עם כמה מדעותיו, למשל תוכניתו לגרש המוני מהגרים לא חוקיים, תמיכתו האפשרית בחקיקה ארצית להגבלת הפלות מלאכותיות, וכן סירובו להכיר בלגיטימיות של בחירת ביידן ב־2020. אלה עניינים כבדי־משקל. הם יוצרים פוטנציאל של עריקה, העשוי להיות קריטי.

סקרי היציאה גם מאשרים, שגוש המצביעים הנאמן ביותר לטראמפ הוא זה של "נוצרים לבנים אוונגליסטיים" (זאת אומרת, פרוטסטנטים המאמינים שהם "נולדו מחדש"). זה גם הגוש הפרו־ישראלי ביותר בפוליטיקה האמריקאית.

מה היה קורה אילו

משורה של סקרי יציאה עולה, כי רק אחד מכל עשרה רפובליקאים מעמיד מדיניות חוץ במרכז התעניינותו. אלה התוצאות אפילו במדינות עם ריכוז ניכר של בסיסי צבא וצי, שהיו צריכים לחדד את התעניינותם של המקומיים בעולם החיצון. יתר על כן, באחדות מן המדינות, המתעניינים המעטים בענייני חוץ באים ברובם מקרב תומכי היילי. הנשיא לשעבר הפך את חוסר העניין שלו בענייני חוץ לקרדום לחפור בו. הוא יוצא מגדרו להראות, כי בהנהגתו אמריקה תחזור ותתמקד בענייני פנים. הוא נמנע מכל הצהרה מהותית על מלחמת ישראל בחמאס.

ביום ג' הוא אמר בראיון ברשת פוקס, כי על ישראל "לסיים את הבעיה", מבלי להסביר, והוסיף, "הייתה פלישה איומה, והיא לעולם לא הייתה מתרחשת אילו הייתי נשיא". זו פחות או יותר עמדתו על מדיניות חוץ: עצם נוכחותו בבית הלבן תפתור משברים או תמנע את התפרצותם. זה מה שהוא חוזר ואומר גם על המלחמה באוקראינה.

ישראלים יתעניינו לדעת, כי לפחות מדינה אחת, מינסוטה, הלכה השבוע בעקבות מישיגן, ורשמה הצבעת מחאה ניכרת נגד הנשיא ביידן בגלל תמיכתו בישראל. מינסוטה נמצאת בקצה הצפוני העליון של המערב התיכון האמריקאי, על גבול קנדה. ההרכב הדמוגרפי שלה עבר שינויים ניכרים בדור האחרון, בעיקר בגלל הגירה של פליטי מלחמות האזרחים בסומליה. חמישית מן המצביעים במקדימות הדמוקרטיות במינסוטה תמכו בצירים "בלתי תלויים" לוועידת המפלגה, אפילו יותר משיעורם במישיגן (13%). ניסיונות דומים נעשו השבוע במידה פחותה של הצלחה (9% ומטה) במספר מדינות נוספות.

לדחוף את ההיסטוריה

בקליפורניה, המדינה הגדולה ביותר של ארה"ב, מעוז רב שנים של המפלגה הדמוקרטית (ביידן ניצח שם ב־2020 בהפרש של כמעט 30%), סקרי היציאה מראים כי 55% מן המצביעים רואים בעין רעה את טיפולו של הנשיא בכלכלה. שני שלישים מן המצביעים המסוּוגים "עצמאים", זאת אומרת אינם רשומים באף אחת מהמפלגות, מעניקים ציון שלילי לכלל נשיאותו.

רוב הסקרים האחרונים כללו בשורות רעות לביידן. זה של ה'ניו יורק טיימס', ביום שבת, הראה כי טראמפ נהנה בפעם הראשונה מיתרון החורג מטעות הדגימה. הפופולריות האישית של הנשיא צנחה מתחת ל־40%, רמה קריטית בשביל נשיאים המנסים לחזור ולהיבחר.

ביום ה' בתשע בערב, הנשיא יישא את נאומו השנתי על "מצב הברית" (זה המתורגם בטעות לעברית "מצב האומה". שום אומה). זה נשיא החוזר ונכשל במבחנים של רטוריקה לא מפני שהוא זקן וסנילי, אלא מפני שמעולם לא היטיב לדבר בפומבי. מסע הבחירות שלו זקוק עד ייאוש לאיתחול.

הבית הלבן נהנה מאז ומעולם משירותיהם של כותבי נאומים מובחרים. הם שמים בפי נשיאיהם את המשפטים המצוטטים ביותר של מאה השנים האחרונות, מאז שהתחילו להינשא נאומים כאלה. השבוע ניתנת להם ההזדמנות אולי לא בדיוק לשנות את מהלך ההיסטוריה, אבל לדחוף אותה קצת.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל