גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון חוק המטרו חזר לשולחן הדיונים - אלו הנושאים שנמצאים על הפרק

אחרי הפסקה של כמעט עשרה חודשים, התחדשו הדיונים בתיקון בוועדת הפנים והגנת הסביבה – והם צפויים לכלול כמה סוגיות מורכבות בעלות השפעה רבה הן על כיסם של היזמים והן על קופת המדינה ● גלובס עושה סדר לקראת סדרת הדיונים בנושא

דיון בוועדת הפנים של הכנסת בעניין תוואי המטרו, ביוני שנה שעברה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
דיון בוועדת הפנים של הכנסת בעניין תוואי המטרו, ביוני שנה שעברה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אחרי כמעט עשרה חודשים, תיקון חוק המטרו חזר היום (ג') לשולחן הדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת. בשליש הראשון של חודש יוני 2023 התקיים דיון ראשון בתיקון, בוועדה בראשותו של ח"כ יעקב אשר, אך מאז לא נערך עוד דיון בתיקון - שטומן בחובו כמה סוגיות מורכבות, שלא לומר נפיצות, הקשורות בתוכנית התשתיות הגדולה ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל. מה צפוי לכלול התיקון, כיצד יתנהלו הדיונים מעתה ומדוע מדובר באירוע חשוב גם עבור היזמים וגם עבור המדינה? 

יזמים: המיסוי הכבד לאורך תוואי המטרו מעכב תכנון ובנייה
בלעדי | קאמבק ענק: הוא עזב את נת"ע לפני חמש שנים. האם הוא בדרך חזרה?
מסתמן: זה המועמד המוביל למנהל רשות המטרו

מהו חוק המטרו, ומדוע נדרש לו תיקון?

חוק המטרו, במרביתו, אושר בשנת 2021. הוא מסדיר, ככלל, את כל הסוגיות הקשורות בתכנון, בהקמה ובתפעול של הרכבת התחתית המתוכננת בגוש דן - החל בהקמת רשות המטרו, דרך קביעת המיסוי והיטלי ההשבחה בסביבת תוואי המטרו ועד לקביעת העקרונות באשר למימון המטרו ולפיתוח סביב התוואי המתוכנן. רוב חלקי החוק כבר אושרו, כאמור, אך פרק אחד מתעכב למעשה עוד מימיה של הממשלה הקודמת, ממשלת בנט־לפיד וטרם אושר. התיקון לחוק שנמצא על שולחן ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת "מנצל" את העובדה הזאת כדי להכניס כמה חידודים ותיקונים לפרק שטרם אושר. 

 

האם ועדת הפנים כבר החלה לדון בתיקון לחוק?

אכן. עד היום נערך דיון אחד בלבד בתיקון המדובר, בחודש יוני 2023 - קרי לפני יותר מעשרה חודשים. דיון זה היה אמור להיות דיון פותח בסדרת דיונים בתיקון, אך מאז, מסיבות לא ברורות, הוא לא הועלה לדיון שוב. כעת הדיון יתחדש שוב.

כיצד צפויים להתנהל הדיונים כעת?

הדיון היום הוא מעין נקודת פתיחה או דיון מקדמי בתיקון החוק כולו בדרך לקיום אותה סדרת דיונים, כנהוג בוועדות הכנסת בדיונים בנושאים כבדי משקל. על פי המסתמן, הדיונים ייערכו בתדירות קבועה, אחת לכמה שבועות, במטרה לסיים את הכנת התיקון לחוק לקריאה שנייה ושלישית בהקדם. נציין כי בגרסה ראשונה של חוק התקציב המתוקן לשנת 2024 נכתב כי יש להניח את תיקון החוק על שולחן הכנסת עד 19 בפברואר - קטע שהושמט מההצעה הסופית, אך בהחלט ממחיש את מסגרת הזמנים הרצויה לסיום הדיונים בוועדה, מבחינת משרד האוצר. 

ומה קרה בדיון הקודם?

גם הדיון הראשון, על אף שהועלו סוגיות נקודתיות מאוד, עורר רעש רב בזמנו, בעיקר מכיוון היזמים - אשר חששו כי סעיפים אשר הופיעו בגרסה המתוקנת שהובאה לדיון "ינגסו" נתח משמעותי מזכויות הבנייה הניתנות להם לאורך תוואי המטרו. בקצרה, אותה גרסה כללה סעיף אשר מקנה למדינה "שטח לפיתוח מסחרי" בתוכניות בתוואי המטרו אשר מגדילות את השטח המותר לבנייה ב־80 אלף מ"ר ויותר. על פי אותו סעיף, השטח שיוקנה למדינה יוכל להגיע עד ל־20% מגובה ההשבחה הנובעת מאותה תוכנית. סעיף זה קיים עדיין בגרסה שתוצג בדיון הקרוב, בשינוי מזערי: במקום תוכניות "בסביבת" המטרו, הסעיף יחול רק על תוכניות "בקרבת" המטרו, אולי כדי לצמצם את היקף התוכניות המושפעות ממנו - אך התיקון לא מסביר, לפי שעה, את ההבדל בסמנטיקה שבין שתי הגרסאות, ולא הוסבר לעומקו גם בדיון היום. 

מה יובא לדיון כעת?

ראשית, אותו סעיף שהעלה את חמתם של היזמים, לצד סעיפים נוספים בתיקון, עדיין לא אושר (הדיון הראשון שנערך בתיקון לא כלל הצבעה, אלא הוגדר רק כ"הכנה לקריאה שנייה ושלישית") ולכן הוועדה צפויה לדון בו שוב בשלב כזה או אחר. הדיון היום התמקד בשני עמודים בלבד אשר נוגעים לסעיף בודד: הקביעה, בדומה לחוק הותמ"ל, כי 30% מיחידות הדיור בתוכנית בתוואי המטרו יהיו יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך. עוד יידונו בדיון הקרוב כמה תיקונים נקודתיים בסעיפים שונים. 

מה הם הנושאים שצפויים לעלות לדיון בהמשך?

הסוגיות שהועלו בדיון הקודם, ואלו שהועלו היום, חשובות בפני עצמן - אך הן לא המשמעותיות ביותר סביב התיקון לחוק: בתקופה האחרונה נשמעת ביקורת רבה, בעיקר מצד יזמים אך גם מצד אנשי מקצוע מעולם הנדל"ן, על כך שחוק המטרו בגרסתו הנוכחית אינו מאפשר את קידום הפיתוח לאורך התוואי המתוכנן. מחקר של מכון גיאוקרטוגרפיה שפרסמנו כאן בשבוע שעבר הראה כי מספר העסקאות לאורך התוואי ירד ב־2023 ב־73% ביחס לשנים 2021 ו־2022 (כל אחת בנפרד). לסוגיה זו השלכה קריטית על קידום המטרו עצמו, שכן המדינה "בונה" על כך שהמיסוי מעסקאות נדל"ן לאורך התוואי יממן 50% מעלות הפרויקט. 

היזמים לוחצים כבר תקופה ארוכה על הגורמים השונים לתקן את חוק המטרו הקיים כדי לאפשר פיתוח לאורך התוואי ולהביא ל"הפשרת" הקיפאון היחסי השורר לטענתם באזורי הפיתוח של התוכנית. בהתאם, הדיונים המתחדשים הם הזדמנות מצוינת עבורם להעלות את הסוגיות הבוערות הללו אל השולחן - ואלו אכן צפויים להוות חלק מהדיונים הבאים. לאחרונה אף שלח ח"כ נאור שירי (יש עתיד) שאילתה לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ', סביב ההיתכנות של פרויקט המטרו "נוכח הקיפאון בשוק", לדבריו. 

האם ישונה חישוב היטל ההשבחה?

אחד המאבקים המרכזיים שמנהלים היזמים בעת האחרונה נוגע להיטל ההשבחה שהושת לאורך תוואי המטרו - היטל השבחה בגובה 75% (40% לקופת העיריות ו־35% לקופת המדינה), "מס המטרו" אשר אמור להיות המס המרכזי למימון עלויות התוכנית. אלא שהיזמים טוענים כי היטל זה, שנכנס לתוקף בתחילת 2023, הוא מהגורמים המרכזיים לקיפאון לאורך תוואי המטרו - שכן הוא פוגע אנושות בכלכליות של הפרויקטים. היזמים דורשים לשנותו, או למצוא דרך אחרת להבטחת כדאיותם הכלכלית של המיזמים שהם מקדמים לאורך התוואי, וסביר להניח שגם נושא זה יועלה לדיון בסדרת הדיונים הקרובה. 

שתי נקודות חשובות בהקשר זה: ראשית, הסעיף בתיקון לחוק שהוצג בדיון הקודם בוועדה היה תחת פרק היטלי ההשבחה בחוק המטרו, כך ששינוי נוסף בו לא יהיה תקדימי. שנית, יו"ר הוועדה הנוכחי, ח"כ אשר, הגיש בזמן ששימש כחבר כנסת באופוזיציה הסתייגות בנוגע למס המטרו - כך שהיזמים צפויים ליהנות מאוזן קשבת בעניין. "נוצר מצב כיום שבו דווקא אזורי המטרו יהפכו למקומות שבהם לא ישקיעו, ועל הנושא הזה אנו יושבים ונגיע להסכמות", אמר אשר בשיחה מיוחדת עם אסף זגריזק בוועידת שמאי המקרקעין המתקיימת בימים אלו. בדיון היום אמר ח"כ אשר כי הנושא נבחן "בישיבה מקצועית רחבה מאוד, עם גורמי תכנון ומכל הכיוונים. הוא יבוא לידי ביטוי כנראה בדיון הבא בוועדה". 

"אני אכן מרגישה שיש אוזן קשבת, גם מבחינת מנהל התכנון וגם מבחינת יו"ר הוועדה יעקב אשר", מאשרת יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, השמאית נחמה בוגין, אשר נוטלת חלק במאמץ לתקן את החוק בסוגיות הרלוונטיות. "הגשנו כמה הצעות לתיקון, גם בנושא להיטלי ההשבחה וגם באשר למימון התוכנית. אסור שמחצית מהמימון של המטרו יישען על מיסוי, הרי המיסוי תלוי במימוש וזה יוצר מצב בלתי אפשרי. אני מאמינה שההצעות שהוגשו, מצידנו ומצד גומרים אחרים, כן יתקבלו בסופו של דבר, בצורה כזאת או אחרת". 

התיקון יתייחס גם לפגיעה בעסקים הסמוכים לתוואי?

עוד סוגיה שמטרידה רבים היא הפגיעה בעסקים אשר נמצאים בסמיכות לתוואי המטרו, ודאי כאלו שייפגעו בשל העבודות להקמת הרכבת או בעקבות הפקעת הקרקע שעליה הם עומדים, לטובת ההקמה. ח"כ אשר אמר בעניין זה בוועידת לשכת שמאי המקרקעין כי בחודשים האחרונים שבהם הוועדה לא התכנסה לדון בתיקון לחוק, הוא קיים דיונים בלשכתו עם אנשי משרד האוצר, מנהל התכנון, שמאים ויזמים, בין היתר בנושא הפיצויים לבעלי העסקים שנמצאים ליד אתרי העבודה: "זה חייב להסתכם לכדי פתרון אמיתי, פתרון של המדינה, משהו בנוסח הקמת מִנהלת שתטפל בעניין, עם תקציב ייעודי. זה הולך לקרות", הבטיח. 

בדיון היום הוסיף ואמר ח"כ אשר כי הוועדה תאמץ בעניין הפיצויים לעסקים מתווה הדומה לזה שהנהיגה עיריית תל אביב־יפו בקו האדום של הרכבת הקלה (המציע השתתפות בהוצאות החיוניות להמשך תפקודו של העסק, עד לסכום של 250 אלף שקל), אך הוא יהיה מתווה שיחייב את כל העיריות הרלוונטיות. 

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי