גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות
מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

איום הרחפנים הולך ותופס מקום משמעותי בכל רחבי העולם. במסגרת זאת, אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, ואילו אלג'יריה מצאה מענה מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל במזרח. בה־בעת, מול איום כלי הטיס של המיליציות הפרו־איראניות במזרח התיכון, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר. על כל אלה בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

ניסוי הכלים בתותחים של אלביט ועסקת הטנקים הענקית של ארה"ב
עקפה את ארה"ב: המדינה שהפכה לשיאנית ייצור הפגזים בעולם
לטורקיה יש טיל חדש ומסוכן, ולאוקראינה יש רחפן מתפוצץ בטווח של עשרות ק"מ

אלביט מציגה את מערכת יירוט הרחפנים המתקדמת

אלביט הדגימה השבוע ללקוחות אירופאיים את הדור השלישי של מערכת ה־ReDrone המתקדמת שלה נגד רחפנים. איום הרחפנים הגובר בשנים האחרונות מוביל לזינוק בביקושים לפתרונות לנושא ככלל ולמוצרים שאלביט מפתחת בתחום בפרט.

פתרון ה־ReDrone מורכב משילוב של מגוון מערכות של החברה לגילוי איומים וחסימתם, בהם מכ"מ ה־DAiR 3D Multi mission AESA בעל היכולות המתקדמות, חיישנים לגילוי אותות תקשורת ומערכת אלקטרו־אופטית מתקדמת COAPS-L.

כל אלה מספקות יחד תמונה אווירית משולבת אחודה, יכולות תקיפה אלקטרונית מתקדמות, והכול בשליטה מלאה באמצעות אפליקציית שליטה ובקרה אחודה.

ה־ReDrone יכול לאתר ולזהות כמה מטרות בו־זמנית בתוך האזור המאובטח. המערכת מסוגלת גם לאכן, לעקוב ולנטרל רחפנים עוינים ביום ובלילה, בסביבה עירונית ובשטח פתוח ובמגוון תנאי מזג אוויר. המערכת מאפשרת התאמה למגוון משימות הגנה כגון הגנת שדות תעופה, בסיסים צבאיים ואתרים אסטרטגיים, הגנת גבולות ושיירות והגנה עצמית של כוחות בשדה הקרב. 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

המל"טים הסיניים מול הישראליים

מאז כינון הסכמי אברהם ב־2020, ישראל הפכה לספקית האמל"ח השלישית בהיקפה של מרוקו (11%). כולל, למשל, מכירת החימוש המשוטט SPY-X של חברת בלו בירד הישראלית. מי שרואה בהתחמשות הזו איום היא השכנה והיריבה העיקרית של המרוקאים, אלג'יריה, שבקרוב צפויה למבצע את המל"טים WJ-700 פלקון מתוצרת סין, שמסוגלים לפגוע במטרות במרחק כ־100 ק"מ.

WJ-700 הוא מל"ט מתקדם שפיתחה "היווינג", חברה־בת של תאגיד המדע והתעשייה האווירי של סין (CASIC). המל"ט שהחל לפעול בינואר 2021 הוא גדול ממדים, מה שמאפשר לו לשאת מטענים משמעותיים - כולל טילים נגד ספינות. משקל ההמראה המרבי שלו עומד על 3.5 טונות, והוא מסוגל לשאת 800 ק"מ ולטוס עד 20 שעות.

לפי הערכת מחלקת המידע של צבא סין, עד תום השנה הנוכחית יהוו מכירות המל"טים הצבאיים הסיניים כ־25% מהשוק העולמי - עם מכירות בהיקף כ־17 מיליארד יואן (כ־2.6 מיליארד דולר). בבייג'ינג אף צופים כי במהלך העשור הבא יצמחו ההכנסות ממל"טים צבאיים מתוצרת מקומית לכ־110 מיליארד יואן (כ־16.8 מיליארד דולר).

ארה"ב הציבה הגנה אווירית עם לייזר בעיראק

ארה"ב הציבה נשק לייזר על נגמ"שים מדגמי ספיידר שמוצבים בעיראק, כך סיפר מפקד פיקוד המרכז האמריקאי, גנרל מייקל קורילה, בתדרוך לקונגרס. "שלושה לייזרים בהספק 50 קילו־וואט הוצבו על סטרייקרים בעיראק כרגע", סיפר המפקד הבכיר.

לייזרים הם אמצעי לחימה מתקדמים, אך הם מיועדים להוזיל עלויות באופן משמעותי. הם אמנם בעלי טווח קצר ועם רגישויות לעננות ולאובך, אבל הם חסכוניים במיוחד בכל הנוגע להגנה האווירית. לפי משרד ההגנה הבריטי, למשל, עלות יירוט של מערכת הלייזר שמפתחת לונדון DragonFire עומדת על כ־13 דולר בלבד.

"אנרגיה מדויקת אינה תרופת פלא", אמר קורילה בדיון של ועדת הכוחות הצבאיים בקונגרס. "תנו לנו מערכות, נתנסה בהן, ונספר לכם כיצד אלו עובדות בסביבה אמיתית".

הסיבה שבגינה הוחלט להציב את מערכות הלייזר דווקא בעיראק היא, ככל הנראה, המל"טים הרבים שאיתם תקפו את כוחותיהם המיליציות הפרו־איראניות מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל.

חבר בית הנבחרים הרפובליקני מקולורדו, דאג למבורן, בא בטענות במהלך הדיון כי הצבא לא מיישם מספיק את כלי הלייזר שמפותחות בארה"ב. לפי מחקר של התאחדות התעשיות הביטחוניות האמריקאית, 31 יוזמות בתחום הלייזר נבחנות בצבא. "אני יודע שזה עדיין לא מושלם", אמר למבורן, "אך יש יכולות מצוינות נגד מל"טים".

הנקמה של פוטין במודי

בצל פלישת רוסיה לאוקראינה, החליט לפני כחודשיים ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי להפחית את התלות הצבאית במוסקבה. זאת, לאחר שבשני העשורים האחרונים, כ־65% מרכישות האמל"ח ההודיות, בסך יותר מ־60 מיליארד דולר, היו מרוסיה. עתה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הציג את נקמתו, שמהווה מסר כלפי כל הלקוחות של מוסקבה: עיכוב אספקות.

הרוסים הודיעו להודים כי את שתי סוללות מערכות ההגנה האווירית מדגם S-400 שהם היו אמורים לספק השנה, הם יעבירו רק באוגוסט 2026. התירוץ הוא המלחמה באוקראינה, אבל אם משווים את האספקות ליעדים שונים כמו טורקיה - ברורה לכל סיבת הדחייה. על אחת כמה וכמה ששלוש הסוללות הראשונות בעסקה סופקו בהצלחה.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?