גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיכון עלה, המוסדיים נעלמו והבנקים דומיננטיים מתמיד בשוק האשראי

דוח בנק ישראל חושף כי ב-2023, הבנקים הגדילו את האשראי העסקי ב-63 מיליארד שקל, בעוד המגזר החוץ בנקאי הגדיל את היתרה ב-17 מיליארד שקל בלבד ● החדשות הטובות: חברות כרטיסי האשראי צומחות בהלוואות והריבית של העסקים הקטנים ירדה

צילומים: דני שם טוב (דוברות הכנסת), שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: דני שם טוב (דוברות הכנסת), שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העולם החוץ־בנקאי אמנם מתפתח, אך הבנקים רושמים גידולים מהירים יותר בתיק האשראי שלהם. מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (א'), במסגרת הדוח השנתי של בנק ישראל, עולה כי תיק האשראי של הבנקים למגזר העסקי, המהווה את עיקר האשראי במשק), צמח אשתקד ב-9.5%, מ-658 מיליארד שקל ל-721 מיליארד, כלומר ב-68 מיליארד שקל. זאת, בעוד התיק של הגופים החוץ־בנקאיים, כולל המוסדיים, צמח ב-4.5% בלבד ל-400 מיליארד שקל, כלומר ב-17 מיליארד שקל.

הירידה בפעילות ענף הבנייה: פגיעה של 25 מיליארד שקל בתוצר השנתי  
בנק ישראל: גיוס חרדים ימתן את הפגיעה במשק

הנתונים תואמים את הבדיקה שערך גלובס ופורסמה באמצע ינואר 2023, לפיה בעתות משבר, הגופים המוסדיים לוקחים צעד אחורה ונמנעים מלהעניק אשראי כשהסיכון עולה.

בשנת 2023, הגיעה יתרת החוב של המגזר העסקי ל-1.3 טריליון שקל. קצב הגידול שלו בשנת 2023 היה 5.6% - כמחצית מקצב גידולו בשנים 2021-2022, אך עדיין גבוה היסטורית. ההתמתנות בקצב הגידול נצפתה הן באשראי הבנקאי (המהווה כ-55% מסך האשראי העסקי) והן באשראי הלא־בנקאי, אך נמשכה המגמה לפיה האשראי הבנקאי גדל מהר יותר מאשר האשראי הלא־בנקאי. בחלוקה לרבעונים, ניתן להיווכח כי ברבעון הרביעי של השנה, ההתמתנות העמיקה באשראי הלא־בנקאי, ככל הנראה על רקע המלחמה.

כאמור, האשראי הבנקאי העסקי גדל בשנת 2023 בכ-9.5% - שיעור גבוה בהשוואה היסטורית, אך נמוך משמעותית מגידולו בשנים 2021-2022, שעמד על 16% בממוצע. נתון מעניין הוא שקצב הגידול של האשראי היה גבוה יותר דווקא במהלך ההעלאות של ריבית בנק ישראל, שבאו לידי ביטוי בהעלאת הריבית על האשראי הבנקאי העסקי - כלומר, במחצית הראשונה של השנה - ולא במחציתה השנייה, בה שיעור הריבית על האשראי הבנקאי עלה בקצב מתון יותר עבור העסקים הבינוניים והגדולים, ואף ירד עבור העסקים הקטנים והזעירים. בבנק ישראל מעריכים כי ייתכן שזה קרה כתוצאה מדומיננטיות של הביקוש במחצית הראשונה של השנה.

בדרך לעימות עם בנק ישראל? מאחורי ההכרזה של רשות התחרות
בדיקת גלובס | הציבור מעדיף נזילות על ריבית: המלחמה עצרה את העברת הכספים לפיקדונות 
בנק ישראל חושף: לקוחות איזה בנק הכי מרוצים ומה אכזב את הציבור?

בהתפתחות האשראי הבנקאי, ניכר הבדל בין העסקים הגדולים לקטנים. האשראי הבנקאי לעסקים הגדולים גדל בשנת 2023 בכ-14%, כמחצית משיעור גידולו אשתקד, אך דומה לממוצע של שיעורי הגידול בשנים הקודמות. ביתר העסקים, נראתה תמונה שונה: בעסקים הבינוניים, שיעורי הגידול היו מתונים - כ-4%, שהם כשליש משיעור הגידול בשנת 2022. בעסקים הקטנים לא חל שינוי, ובעסקים הזעירים יתרת האשראי אף ירדה ב-3.5%.

"ייתכן שהבדל זה בין העסקים הגדולים לקטנים נובע מהבדל במידת יציבותו של הביקוש לאשראי, כתוצאה משוני באופיה של הפעילות: עסקים גדולים מנהלים, לרוב, פרויקטים ארוכי־טווח, ועל כן פחות גמישים לשינויים במחירים, במספר העובדים וכדומה, מה שכנראה מונע מהם גמישות בהיקפי המימון שלהם", הסבירו בבנק ישראל.

עוד הם מציינים, כי מלחמת "חרבות ברזל", שפרצה בתחילת הרבעון הרביעי של השנה, העצימה את המגמות הללו. כך, בחלוקה לרבעונים, ניתן להיווכח כי ברבעון הרביעי, שבתחילתו פרצה המלחמה, קצב הגידול של האשראי לעסקים הבינוניים היה נמוך, כפי שהיה ברבעון השלישי, לאחר התמתנות הדרגתית לאורך השנה. ביתר העסקים, אופיין הרבעון הרביעי בצמצום האשראי: בעסקים הגדולים, צמצום זה הגיע לאחר ירידה הדרגתית של קצב הגידול הרבעוני לאורך השנה; בעסקים הקטנים, החלה הירידה כבר ברבעון השלישי והתעצמה ברביעי; ובעסקים הזעירים, הצמצום היה המשך ישיר למגמה ששררה לאורך רוב השנה.

הירידה בקצב גידולו של האשראי, בהשוואה לשנים קודמות, הקיפה את מרבית הענפים. ענף הבינוי והנדל"ן, אשר יתרתו מהווה כ-40% מסך יתרת האשראי העסקי הבנקאי, אמנם המשיך להוביל את התרחבות תיק האשראי, אך קצב גידולו היה נמוך יותר מאשר בשנים הקודמות. זאת, על רקע המשך פעילות בהיקף גבוה, בעיקר בפרויקטים קיימים, שההשקעה ברבים מהם החלה לפני עליית הריבית, וכן על רקע האטת הרכישות, שחייבה את חברות הבינוי להשתמש במימון בנקאי ובאג"ח. עם הענפים שהגידול של יתרת חובם הואט משמעותית בשנת 2023 נמנה ענף השירותים הפיננסיים, הכולל, בין היתר, את גופי האשראי המוסדרים - גופים המספקים אשראי חוץ־בנקאי לעסקים קטנים ולמשקי בית. זאת, לאחר שבשנת 2022 יתרת האשראי בענף גדלה ביותר מ-30%.

הריבית על האשראי לעסקים קטנים וזעירים דווקא ירדה

העלאות ריבית בנק ישראל עד חודש יוני באו לידי ביטוי בהעלאת הריבית על האשראי ועל הפיקדונות הבנקאיים לכלל העסקים, ללא תלות בגודלם, ובכל הענפים - עדות לתמסורת חזקה מריבית בנק ישראל.

עם זאת, מגמה שאולי מראה תיקון של ההעדפות ההיסטוריות של העסקים הגדולים על פני הקטנים התרחשה בחודשים האחרונים של השנה שחלפה. ניתן לראות כי עבור העסקים הבינוניים והגדולים, עלתה הריבית ברבעון הרביעי של השנה, ואילו עבור העסקים הקטנים והזעירים היא ירדה - ככל הנראה, בזכות תוכניות הסיוע, אשר עודדו העמדת אשראי בריבית נמוכה לעסקים אלו.

בסיכום שנת 2023, עלתה הריבית על האשראי לעסקים הקטנים והזעירים פחות מאשר ריבית בנק ישראל, ואילו לעסקים הבינוניים והגדולים (הרוב המכריע של האשראי) היא עלתה יותר. במקביל, עלתה הריבית על הפיקדונות של המגזר העסקי בשיעור דומה לשיעור העלייה של ריבית בנק ישראל - לכל העסקים. זאת, לאחר שבשנת 2022, התמסורת מריבית בנק ישראל אל ריבית הפיקדונות הייתה חלקית.

מאז פרוץ המלחמה: ירידה של 2.2% באשראי הצרכני

נכון לנובמבר 2023, יתרת החוב של משקי הבית הגיעה ל-793 מיליארדי שקלים. החוב של משקי הבית גדל במהלך 2023 ב-18.1 מיליארד שקל, שהם 2.3% מיתרת החוב. זהו שיעור גידול נמוך במיוחד, הן בהשוואה לשנים הקודמות והן בהשוואה למגזר העסקי. הגידול היה באשראי לדיור בלבד (משכנתאות), בעוד שהאשראי שלא לדיור הצטמצם. בחלוקה לרבעונים, ניתן לראות כי התמתנות קצב הגידול של האשראי לדיור והצטמצמות האשראי שלא לדיור (ירידה של כ-2.2% לעומת הרבעון השלישי), התגברו ברבעון הרביעי של השנה, אשר בו התנהלה המלחמה.

כאשר בוחנים את האשראי הצרכני שלא לדיור, הבנקים הם עדיין נותני האשראי הצרכני למשקי הבית (71%), אחריהם חברות כרטיסי האשראי (16%), הגופים המוסדיים (11%) והממשלה (2%). בהשוואה לעליית החוב לדיור, בשנת 2023, האשראי שלא לדיור הצטמצם. הצטמצמותו החלה עוד בתחילת השנה והתעצמה ברבעון הרביעי, לאחר עלייה מתמשכת של אשראי זה מתחילת 2021.

ירידה של 2.2% בהלוואות הצרכניות, מיתון במשכנתאות (הגידול ביתרת האשראי למשקי בית, לדיור ושלא לדיור)

הרקע להתמתנות באשראי למשקי הבית היה עליית ריביות. בשנת 2023 כולה, עלו הריביות הבנקאיות על האשראי שלא לדיור ב-1.1 נקודות אחוז. עלייתן של הריביות על האשראי לדיור הייתה מתונה יותר: הן עלו בממוצע ב-0.3 נקודת אחוז, והעלייה הגבוהה ביותר - ב-0.6 נקודת אחוז - הייתה במסלול הלא־צמוד בריבית משתנה, על רקע המשך העלאתה של ריבית בנק ישראל.

בבנק ישראל מסבירים כי מלבד הימנעות מנטילת חוב נוסף לשם צריכה כלשהי, חלק ממשקי הבית גם הקטינו חובות קיימים על־ידי פירעון מלא או חלקי שלהם. הירידה בביצועי האשראי הבנקאי שלא לדיור, אשר התעצמה ברבעון הרביעי של השנה על רקע המלחמה, שבעטיה ירדה הצריכה - לוותה בירידה של מספר העסקאות בשיעור של 10%. עם זאת, גובה ההלוואה הממוצעת והתקופה לפירעון לא השתנו מהותית.

בתוך פחות משנה וחצי: ירידה של 38% באשראי הצרכני מהמוסדיים

בחינה לפי נותני האשראי מראה שכמעט כל הירידה באשראי הצרכני למשקי הבית נבעה מן הירידה ביתרת האשראי הצרכני מהגופים המוסדיים: זו הצטמצמה מאוגוסט 2022 ב-38.32%. באשראי הבנקאי ובאשראי מחברות כרטיסי האשראי נרשמו בתקופה זו דווקא עליות של כ-1% וכ-18%, בהתאמה - גידול של כמיליארד וכ-6 מיליארד שקלים, בהתאמה. הבדל זה בין היקף האשראי הבנקאי להיקף האשראי הניטל מחברות כרטיסי האשראי ניכר בעיקר בחודשי המלחמה (אוקטובר עד דצמבר), בהם לא חל שינוי באשראי מחברות כרטיסי האשראי, בעוד שהאשראי הבנקאי הצטמצם ב-2.5%.

האשראי של המוסדיים הצטמצם, זה של חברות כרטיסי האשראי צמח

בכל הנוגע לאשראי לדיור, כאן בולטים הבנקים כספקי האשראי העיקריים, בעוד חלק זניח מתקבל מהגופים המוסדיים ומנותני האשראי החוץ־בנקאיים. יתרת האשראי לדיור המשיכה לגדול בשנת 2023 בקצב מתון - התפתחות שהחלה עוד ברבעון האחרון של 2022. שיעור העלייה של יתרת המשכנתאות היה כשליש משיעור עלייתה הממוצע בשלוש השנים הקודמות. ההתמתנות לוותה בהמשך עלייה של הריבית בכל המסלולים; זאת, על רקע המשך העלאתה של ריבית בנק ישראל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב