גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מפחיד את ארה"ב בעגורנים הסיניים ולמה בישראל אדישים

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הוציא בחודש שעבר צו שמטרתו לבלום את ההשתלטות של יצרנית עגורני הנמל הסינית ZPMC, לאחר שהתגלה כי זו משתמשת באמצעי ריגול ושליטה מרחוק ● גם בישראל נעשה שימוש בעגורנים הסיניים, אך מומחים חלוקים באשר לסיכון ביטחוני

נמל מפרץ חיפה. מחזיק שמונה מנופים של ZPMC הסינית / צילום: שלומי יוסף
נמל מפרץ חיפה. מחזיק שמונה מנופים של ZPMC הסינית / צילום: שלומי יוסף

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הסעיר את ענף הנמלים בעולם, כשהחליט להשקיע 20 מיליארד שקלים בייצור עגורנים מקומי, וכן להרחיב את סמכות הרשויות האמריקאיות לבחון ולחקור בעיות אבטחת סייבר בתשתיות נמלים. זאת, לאחר שעל פי דיווחים ארה"ב גילתה מודמים שמשמשים לתקשורת מרחוק ואיסוף נתונים על גבי עגורנים של היצרנית הסינית המובילה בעולם. בינתיים, נראה שבישראל מרבית המומחים ומקבלי ההחלטות מסרבים להתרגש.

חברת השבבים הישראלית שמגייסת 120 מיליון דולר, בעזרת משקיעי מובילאיי
ניתוח גלובס | חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

החברה ZPMC (Shanghai Zhenhua Heavy Industries Company) יושבת בשנגחאי, ונסחרת בבורסה המקומית בשווי של 14.5 מיליארד יואן סיני (2 מיליארד דולר), בזמן שהיא חולשת על יותר מ־70% מהשוק העולמי של עגורני הנמל - אלה משמשים לפריקה וטעינה של מכולות. היא התכחשה לחשדות נגדה ואמרה כי אנשיה "מצייתים לחוקים ולתקנות של המדינות והאזורים רלוונטיים". גם במשרד החוץ בבייג'ינג פסלו את הטענות והגדירו אותן כ"פרנויה מוחלטת".

עם זאת, בממשל הסיני או בחברה אפילו לא ניסו להסביר מדוע חקירה של הוועדה לביטחון המולדת בבית הנבחרים מצאה כי בתריסר ממנופי ZPMC במדינה (מתוך יותר מ־200), ובציוד נלווה התגלו אמצעי תקשורת ללא מטרה ברורה ומבלי שהחלקים הללו בכלל נמצאים בחוזים בין בעלי הנמלים לבין החברה.

"הרסני לכלכלה"

החברה הסינית מפעילה מטה בניו ג'רזי ומחזיקה משרדים בפלורידה - בעיר היילאה ובנמל פרננדינה, וכ־80% מהעגורנים בארה"ב הם שלה. "המודמים הללו לא רק עלולים לפגוע במתחרים עסקיים בעזרת ריגול, אלא גם לשבש שרשראות אספקה ותנועת מטענים", אמר מארק גרין, יו"ר הוועדה לביטחון המולדת בבית הנבחרים. "זה דבר הרסני לכלכלה שלנו". אותה הרסניות שעליה מדבר גרין נובעת מכך שלפי הערכות, עגורני הנמל האמריקאיים מטפלים בסחורות בשווי טריליוני דולרים בשנה.

בה בעת, בקונגרס חוקרים לאחרונה את חברת ההנדסה השוויצרית ABB, משום שכ־16% ממכירותה מתבצעות עם סין. בבית הנבחרים זימנו בכירים מהחברה כדי לבחון את שיתוף הפעולה שלה עם ZPMC. בחברה הסבירו כי הם מוכרים את מוצרי הבקרה והחשמל שלהם ליצרני עגורנים רבים, כולל סיניים, אך גם לארה"ב - יעד היצוא המרכזי שלהם עם 24% מכלל המכירות.

קשה להתעלות טכנולוגית

בתגובה לגילויים הללו, החליט נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להפקיד בסמכות משמר החופים האמריקאי את הטיפול בסוגיית אבטחת הסייבר בנמלים. בד בבד, הוא הורה על השקעה של כ־20 מיליארד דולר לאורך חמש שנים בתוכנית תשתיות חדשה לנמלי ים, מתוצרת אמריקאית.

אולם, זה נראה כמו "טיפה בים" העגורנים מתוצרת ZPMC. מחיר עגורן ZMPC סביר מוערך בכ־15 מיליון דולר, לפני עלויות הובלה, התקנה ושירות. כך לפי התאחדות הנמלים האמריקאית (AAPA). זהו מחיר שמהווה כמחצית ממקביליו בשוק. גם בישראל ישנם עגורנים כאלה, בעיקר בשני נמלי הים החדשים - נמל המפרץ שמופעל על ידי החברה הסינית SIPG מחזיק שמונה מנופים, ונמל הדרום שמופעל על ידי החברה השוויצרית TIL מחזיק תשעה. בנוסף להם, גם בנמל אשדוד הממשלתי קיימים שישה עגורנים כאלו. כל אחד מהעגורנים משדר לאחור תקלות, כך שעוד בטרם הגעת טכנאי - הוא מקבל ניטור מדויק של התקלה. זו המחשה ליכולות השידור של העגורנים, שברור כי מחוברים לשרתים סיניים בדיוק כמו, למשל, מכוניות או רחפנים מתוצרת סינית.

הנמלים החדשים בדרום ובמפרץ מצויידים בחדר בקרה שדרכו מופעלים המנופים - על גביהם מותקנות מצלמות שמאפשרות שליטה, זאת בשונה מהמנופים הישנים שנמצאים בישראל שמנופאי נדרש להפעילם. לצד פריצת הדרך הטכנולוגית והיעילות הגבוהה של המנופים, יש גם החוששים מפעילותם ולא רק מטעמי ביטחון, אלא בעיקר לנוכח התעצמותה של סין בתחום הזה. ממערך הסייבר הלאומי נמסר בתגובה: "הנושא נבדק כחלק מבדיקות פרו אקטיביות שוטפות של המערך בנמל אשדוד ונשלל סיכון למתקפה".

ביטחון או תחרות?

שאול שניידר, יו"ר נמל אשדוד אמר לגלובס כי "אחרי היצף (יצוא סחורות במחירים נמוכים ממחיריהם בארץ המקור) סיני שנמשך עשור יש אובדן ידע מטורף. לאורך שנים היו שלושה שחקנים בשוק הזה, אירופאים ואמריקאים, ובכל מכרז הסינים הציעו מחירים נמוכים, עד כדי כך שהם השתלטו על כ־85% משוק המנופים בכלל".

לדבריו, בנמל אשדוד הוחלפו המערכות האלקטרוניות הסיניות לאירופיות. "אנחנו עושים את זה כאסטרטגיה שלנו, שלא לאפשר יכולת פריצה או יכולות אחרות שהסינים מפתחים, ואנחנו עובדים בצמוד עם מערך הסייבר הלאומי. החלפנו את המערכות כשהבנו את המשמעויות והחשיפות שעלולות להיות להן, והתקנו גם סנסורים שיכולים לבלום נסיונות חדירה, פריצה והשתלטות מרחוק. אנחנו מנסים להקטין את החשיפה לאפס".

שניידר הוא מהקולות הבולטים בממשלה כנגד המעורבות הסינית בנמלי ישראל, ואף הזהיר מפעילותו של נמל המפרץ. ואולם, ברשות הספנות והנמלים דחו את טענותיו במילים קשות.

בכל אופן, רב החובל יגאל מאור, לשעבר מנהל רשות הספנות והנמלים ומרצה באוניברסיטת חיפה מנסה להרגיע. "אין לנו סיבות לדאוג כי גם אם יש שליטה מרחוק, מה היא יכולה לתת? הם יפסיקו את העבודה, אבל יש לנו יתירות של נמלים בישראל כך שמקרה קיצוני כזה יגרום לפגיעה בכ־20% מהיכולת הנמלית. אבל זה לא רלוונטי כי אף אחד לא יפסיק את העבודה, נמל הוא עסק שנוצר בשביל לעבוד".

גם החששות מאיסוף נתונים בארה"ב לא מטרידות אותו. "איזה מידע הם כבר יכולים לאסוף? הרשויות בישראל מפרסמות לציבור כמה מכולות נכנסו, כמה יצאו, מה יש במכולות וחברות הספנות גם מפרטות יותר מזה, כך שאין ערך לאיסוף המידע. עוד הזהירו שהמנופים מסוגלים לצלם את חיל הים בחיפה. מי שעומד על הכרמל למעלה עם זום של צלם חתונות יכול לראות יותר מזה בבסיס חיל הים.

"מדברים על הרבה חששות אבל זה לא כצעקתה. גם בארה"ב עיקר השיח הוא הרבה יותר סביב תחרות טכנולוגית בין שתי המעצמות האלה - כל מדינה רוצה שהטכנולוגיה שלה תהיה השולטת ושלא יוכתבו לה דברים". גליה לביא, סגנית ראש מרכז גלייזר למדיניות ישראל-סין מסבירה שהיתרון הגדול של המנופים הסינים הוא שהם מגיעים ב"חתיכה אחת" ללא צורך בהרכבה, וכי עלויות הייצור נמוכות משמעותית.

לדבריה, "כרגע הצו לא משפיע כי בארה"ב לא דובר על החלפת עגורנים קיימים. העגורנים שבנמל המפרץ יושבים על רשת של סיבים, וברשת הזו יש מודמים שמותקנים על העגורן שמשדרים לחדר הבקרה, והבקר יודע לנווט את ההעלאה וההורדה של המכולות. יש כאן סיכון פוטנציאלי כמו בכל מוצר תקשורת שהוא. עכשיו השאלה היא עד כמה הסיכון הוא גדול ומה המידע שיכולים לקבל. הסיכון התאורטי תמיד קיים. בארה"ב יש עוד מנופים כאלו שעושים את דרכם לנמלים".

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת