גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

RevitalVision רשמה הצלחה בניסוי קליני במוצר לשיפור הראייה

ספלייסנס מגייסת כסף מכיוון לא צפוי ● RevitalVision הודיעה על הצלחה בניסוי קליני ● ובבאר שבע נוצרו שיתופי פעולה מיוחדים

חומרים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חומרים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אנלייבקס מנסה להסביר את הניסוי שריסק את המניה

מניית חברת אנלייבקס  איבדה כ-60% מערכה בימים חמישי ושישי שעברו לאחר שהחברה פרסמה את תוצאות הניסוי בתרופה שלה בטיפול בספסיס, זיהום חיידקי חמור וקטלני. כעת נסחרת החברה לפי שווי של 29 מיליון דולר. 

שאלות ותשובות | לראשונה הושתלה כליית חזיר מהונדסת באדם חי. מה תהיה פריצת הדרך הבאה?
ההימור של החברה של מורי ארקין עשוי להשתלם לה 

הניסוי לא עמד ביעדיו במובהק, את זאת אפשר להבין מן הניסיון של החברה להסביר מה כן עבד. ההבדל המדויק בין שתי הקבוצות ביעדים העיקריים - מספר המתים ומספר מקרי קריסת האיברים - לא תואר במפורש בהודעה לעיתונות. במקום זאת החברה ניסתה להסביר מדוע זה לא סוף הדרך מבחינת המוצר, אך גם שיחת ועידה שערכה החברה בסוף השבוע שעבר, לא שינתה מהותית את התנועה במניה. 

לדברי אנלייבקס, חלוקת המטופלים לקבוצות באופן אקראי שהייתה אמורה להניב קבוצות עם רמות מחלה דומות, הניבה במקרה קבוצת טיפול עם מחלה קשה יותר, כלומר הקבוצות לא התחילו ממקום שווה, וקבוצת הביקורת הדגימה שיעורי תמותה נמוכים מן הצפוי, אומרים באנלייבקס.

לכן בדיווח פרסמה החברה רק את השוואת קבוצת הניסוי לנתונים היסטוריים, ודיווחה על "הבדל פוטנציאלי" בין הקבוצות, אבל רק אצל חולים שמקור המחלה שלהם היה זיהום בדרכי השתן, כ-30% מהמקרים. כך שאולי, אומרים באנלייבקס, יש הזדמנות לבחון את הטיפול רק בחולים שהזיהום שלהם מקורו במחלה הזו. בכל מקרה יידרש ניסוי נוסף. 

שוק ההון וגם העולם המדעי לא מתלהבים מניתוחים בדיעבד של תתי קבוצות מתוך ניסויים קליניים, ומקובל לראות כהצלחה בניסוי, רק עמידה ביעד שנקבע מראש. כמו כן, הטענה כי קבוצת הביקורת תפקדה טוב יותר מן הצפוי על פי נתונים היסטוריים, נשמעה גם היא בעבר על ידי חברות אחרי כישלון בניסויים, וטענה זו לא ניבאה הצלחה בניסויים עתידיים. 

נראה כי הירידה החדה במניה נובעת גם מכך שהשוק מתקשה לקבל את ההסבר, וגם מפוזיציית שורט גדולה יחסית שהצטברה בחברה לקראת פרסום התוצאות. 

מנכ"ל החברה ד"ר אורן הרשקוביץ אמר כי: "ראינו את תגובת השוק, ואנחנו מניחים כי הם לא הבינו את התוצאות, את הניתוח שלנו של הדאטה. זה ניסוי מורכב, ואולי אנשים לא קוראים אותו כמונו. תגובת השוק היא משהו שקשה לנו להסביר, היא הפתיעה".

אנלייבקס הוקמה בשנת 2012. ספסיס הייתה האינדיקציה הראשונה אליה כוונה, אם כי לאורך הדרך היא פנתה גם לאפיקים אחרים במקביל. כך למשל, ב-2020 הודיעה החברה כי תפתח את המוצר גם לקורונה, אך נטשה את הפעילות עם דעיכת המגיפה. בסוף 2023 הודיעה כי תפסיק גם את הפיתוח של המוצר לסרטן, משום שה-FDA שינה חלק מן הנהלים לניסוי מוצרים בתחום זה, באופן שהיה עלול להאריך ולייקר מידי את תהליך הפיתוח. בספטמבר 2023 נפרדה מ-50%, ונכון לסוף 2023 לחברה 26 מיליון דולר בקופת המזומנים. כעת המוצר נמצא בניסויים באינדיקציה הנוכחית לספסיס, וכן בשלבים מוקדמים יותר של הניסויים לטיפול בשחיקת סחוס.

ספלייסנס גייסה 8 מיליון דולר מעמותת חולי הסיסטיק פיברוזיס

חברת התרופות ספלייסנס (Splisense), שפיתחה תרופה מבוססת RNA לטיפול במחלות ריאה, ועומדת להיכנס בקרוב לשלב II של הניסויים הקליניים במחלת הריאה CF (סיסטיק פיברוזיס), הודיעה על גיוס של 12 מיליון דולר. משקיעה מעניינת בסבב הינה עמותת חולי ה-CF, שהתחייבה להשקעה של עד 8.5 מיליון דולר בחברה. משקיעים נוספים בחברה הם אורבימד, IBF, אינטגרה אחזקות וביוטל.

עמותת ה-CF הייתה חלוצה בקידום אסטרטגיה של Venture Philanthropy, השקעות הון סיכון מטעם עמותות. הגישה הזו כבר הוכחה כמשתלמת כאשר תרופה בה תמכה העמותה אושרה לשיווק ב-2012, פריצת דרך משמעותית בתחום ה-CF. עד היום השקיעה העמותה מאות מיליוני דולרים בקידום פיתוח תרופות ומוצרים רפואיים בתחום ה-CF. ההשקעות המוצלחות שלה הניבו תמלוגים, שאפשרו לה לבצע השקעות נוספות. 

הטכנולוגיה של ספלייסנס משתמשת ברצף RNA כדי לתקן מולקולת RNA פגומה. התרופה הראשונה שלה, זו שנכנסת לניסוי כעת, מיועדת לחולי CF עם מוטציה גנטית מסוימת. ד"ר גילי הרט, מנכ"ל החברה, אמרה בעקבות ההשקעה ואישור הניסוי כי: "למרות שתרופות קיימות הצליחו להאריך בצורה משמעותית את תוחלת החיים של חולי CF, יש עדיין צורך רפואי משמעותי למצוא טיפולים שמשנים את מהלך המחלה. אנחנו מקווים לפתח טיפול משנה חיים עבור אנשים עם CF שיש להם את המוטציה 3849+10 Kb C->T, ולהרחיב את השימוש בטכנולוגיה הייחודית שלנו לטיפול במוטציות אחרות של CF, ובמחלות ריאה נוספות, כמו COPD ו-IPF".

הצלחה במחקרים שבחנו גירוי מוחי בשיפור הראייה 

חברת RevitalVision הודיעה על הצלחה בשני ניסויים קלינים בטכנולוגיה שלה לשיפור הראייה באמצעות גירוי חזותי הפועל על מרכז הראיה במוח. מוצרי החברה כבר מאושרים לשיווק בעין עצלה, כלומר במקרים שבהם הבדלים בראייה בין שתי העיניים גורמים למוח להזניח עין אחת, והראייה בה מתדרדרת עוד יותר. הניסויים החדשים במוצר נערכו במחלה ניסטגמוס, המאופיינת בריצודי עיניים, וקרטוקונוס, עיוות של הקרנית. בכל המקרים הללו הגירוי המשודר לעין מוביל לאימון של מרכז הראיה במוח בצורה שעוזרת לטיפול במחלה. לדברי החברה, בשני הניסויים הוביל הטיפול לשיפור הראייה.

RevitalVision הוקמה ב-2019, וגייסה עד היום כ-7 מיליון דולר, חלקם במימון המונים. יאיר יהב, מנכ"ל חברת RevitalVision, אמר כי: ״הצלחת המחקרים החדשים, אשר יוצגו בשבוע הבא על ידי החוקרים על הבימה במפגשים מרכזיים של רופאי עיניים בארה"ב יסייעו לחברה בפעילות השיווק שלה אל מול הקהל המקצועי - רופאי עיניים ואופטומטריסטים״.

בי"ח סורוקה משיק סטודיו לחדשנות עם חברת Synergy7

חממת החדשנות Synergy7, שהוקמה בשיתוף פעולה עם מספר גורמי חדשנות בעיר, הקים יחד עם בית החולים סורוקה האב חדשנות בשם "סורוקה סטודיו", שמטרתו יצירה ופיתוח של סטארטאפים בתחום הרפואה. במסגרת התוכנית, אנשי המרכז הרפואי סורוקה ישתלבו בצוותים הכוללים יזמין, אנשי טכנולוגיה ואנשי פיתוח עסקי. בית החולים יגדיר צרכים ואתגרים בתחום, והצוותים יבחנו חלופות לפתרון, במטרה להנביט חברות סטארט אפ אמיתיות מתוך המהלך. 

שחר חפץ, מנהל מרכז החדשנות בבית החולים סורוקה, אמר כי: ״אנו רואים חשיבות גדולה בהרחבת המעורבות של עובדי בית החולים בתהליכי יזמות וחדשנות במטרה לסייע ליזמים בתחילת דרכם ולשם שיפור שירותי הרפואה לתושבי הדרום״. 

ד"ר אורלי אשל, סמנכ"לית פיתוח עסקי של תחומי הרפואה והביוטק בחברת Synergy7, אמרה כי: "עבורי, זו העשייה המשמעותית ביותר לחיזוק תושבי הדרום. מינוף הידע והיכולות ממסדרונות בית החולים עם יזמים מקומיים וקישור לתעשייה יאפשר פיתוח ויזמות רבה יותר באזור". 

במיזם Synergy7 שותפים אוניברסיטת בן גוריון וחברת המסחור שלה, דל טכנולוגיות, רשות החדשנות, בית החולים סורוקה ומור יישומים, וכן חברת המסחור של הכללית, אלביט מערכות וקרן מיראז'.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"