גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי
מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשנים האחרונות, היצרנים הישראלים עלו על "פטנט": מייבאים תוצרת אירופית מחו"ל בזול, מערבבים אותה בתוצרת ישראלית - ומקבלים מותג ישראלי כחול-לבן במחירים אירופיים. במקרים מסוימים זה נועד להתגבר על חסמי יבוא, ובמקרים אחרים - לפתות צרכנים שמעוניינים במותג ישראלי ושורשי, בלי שהם יודעים שמדובר בתוצרת שחלקה ואפילו רובה אירופית. היצרנים מחויבים אומנם לכתוב על המוצר שמדובר ב"בלנד", יבוא פלוס יצור מקומי, אולם אין שום כללים לגבי אופן ההצגה, ואף לא על שיעור המהילה שנחשב סוד מסחרי.

השיטה הזו כבר מקובלת בדבש ובשמן, ועתה משרד הכלכלה מעוניין להרחיב אותה גם ליין הישראלי. והגנת הצרכן? הגופים הממשלתיים זורקים אחריות אחד על האחר. 

פטנט ישראלי: להטיל מס על יין מחו"ל - ולאפשר ליקבים למהול את הבקבוקים 
החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

דבש: אריזות של 50 ק"ג

אחד המותגים החזקים ביותר בתחום הדבש הוא "יד מרדכי" של שטראוס. אך למרות השם הציוני של הקיבוץ בדרום הארץ, בחלקה האחורי של האריזה כתוב: "הדבש שלנו מבוסס על דבש מקומי, הנרדה ברובו על-ידי דבוראים בארץ, וחלקו הקטן נרדה בחו"ל". חלקו הקטן, כלומר מתחת ל-50%. האם מדובר על 1% או 49%? אי-אפשר לדעת, ואין כללים בנושא. מדובר בדוגמה אחת בלבד לפרקטיקה שקיימת אצל חברות רבות בתעשייה.

יבוא דבש מחו"ל לישראל מוגבל במכס גבוה, של 16.6 שקל לק"ג לאריזות במשקל פחות מ-1.5 ק"ג. לשם השוואה, ק"ג דבש של רמי לוי עולה 37.90 שקל. כלומר, מדובר בנתח עצום של כמעט חצי ממחיר המוצר. המכס על אריזות של 50 ק"ג ומעלה נמוך בהרבה (10.78 שקל לק"ג). חשוב מכך - הממשלה נוהגת לפתוח חלקית את היבוא במכסות מוגבלות פטורות ממכס. אך היא עושה זאת בעיקר לצורכי התעשייה, כדי לערבב בדבש ישראלי. כך למשל, ב-2021 אישר משרד האוצר יבוא של 160 טון דבש באריזות קטנות, אך 500 טון באריזות גדולות לתעשייה.

"זו דרך להתחמק ממגבלות היבוא והייצור בארץ", מסביר גורם המעורה בנושא, "כלומר, לאפשר יבוא - אבל לתת את הרווחים לתעשייה המקומית".

במקרה של הדבש, מדובר בשוק סגור שנשלט על-ידי מועצת הדבש. אסור להציב, להזיז או להסיר כוורת בלי אישור המועצה, והיא זאת שמחלקת טריטוריות בין הדבוראים ואוסרת להציב כוורות ש"פולשות" לשטח של דבוראי אחר.

הדבוראי צחי גולדנברג הסביר בעבר כי בצורה כזאת המועצה מדכאת תחרות, ומאפשרת מחיר גבוה ב-20%-40% מהמקובל באירופה. הדרך לשווק דבש זול יותר, היא לייבא אותו מחו"ל, לערבב אותו בדבש הישראלי ולהמשיך למכור אותו כמותג ישראלי.

שמן: "איחוד אירופי"

תופעה דומה ניתן לראות בשמן הזית. על השמן של המותג "יד מרדכי" של שטראוס כתוב למשל: "בלנד ישראלי איחוד אירופי". מאיזו מדינה ספציפית באיחוד? האם מדובר על אחוז אחד של שמן אירופי ו-99% ישראלי, או להפך? אין לצרכן דרך לדעת. וגם את מעט הפרטים ניתן למצוא בתחתית חלקה האחורי של האריזה.

גם המותג "סבא חביב", המתגאה בחזית האריזה בהיותו "שמן זית בלדי" מהגליל העליון, מתגלה כ"בלנד ישראלי איחוד אירופי" בכתב קטן בגב האריזה. ב-2021, ענף הזית במועצת הצמחים הסיר את תווית "שמן זית ישראלי" של המותג, לאחר שהתגלה כי הם מערבבים את השמן.

גם בשמן, הערבוב התחיל מניסיון לעקוף את מגבלות היבוא. המכס, עד לפני מספר חודשים, היה יחסית גבוה. הדרך לעקוף אותו הייתה לקבל מכסות יבוא פטורות ממכס. כך למשל, על-פי מתווה יבוא השמן לשנים 2018-2020, 30% מהשמן ייובא בבקבוקים לצרכנים, ו-70% בצוברים. כלומר בכמות תעשייתית, שיכולה לשמש לערבוב שמן זית ישראלי באירופי. בצורה כזאת יצרני שמן יכולים ללכת עם שמן אירופי ולהרגיש מותג ישראלי.

לפני כשנה הכריז האוצר על הפחתה במכסים גם על שמן זית בבקבוקים, כך שהיום המכס נמוך ועומד על 1.2% ממחיר המוצר ועוד 47 אגורות. היום ניתן להשיג שמן זית ממגוון מקומות בעולם בכל רשתות השיווק.

מצד אחד, הפתיחה נעשתה בתזמון בעייתי, שכן השנה הנוכחית התאפיינה בבצורות באזורי הגידול הגדולים של זית לשמן בחו"ל, כמו דרום ספרד, מה שהביא את מחירי השמן העולמיים לזנק ב-71% בין פברואר 2023 ל-2024. בישראל, שבה העלייה במחיר העולמי ועצם הפתיחה ליבוא התרחשו בו-זמנית, המחיר עלה ב-27% "בלבד" באותה תקופה. אומנם כיום ניתן להביא שמן זית מחו"ל תחת מותגים זרים, אך מותגים ישראליים כמו "יד מרדכי" ו"סבא חביב" ממשיכים למכור שמן מעורבב בשמן חו"ל - תחת מותג ישראלי.

יין: מעל 12% מכס

עתה, יש רצון להביא למדיניות דומה גם בענף היין. כבר ב-2021, בעקבות שנת השמיטה, משרד הכלכלה אישר לייבא יין בצוברים (מיכלים של מעל 15 אלף ליטר) על-מנת לערבב ביין הישראלי. מספר מותגים, ובראשם "טפרברג", אכן עשו זאת - וכעת דוחפים כדי לאפשר להם להמשיך. על-פי תזכיר חוק להערות הציבור שפורסם על-ידי משרד הכלכלה, מתכוונים לאפשר פתיחת יבוא בצוברים למטרת מהילתו ביין ישראלי.

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

על היין מוטל מכס בגובה בינוני, של 12% מהמחיר ועוד 1.41 שקל לליטר, מה שמייקר במיוחד את היינות הזולים. אך למרות שהמטרה המוצהרת של משרד הכלכלה היא למנוע את התייקרות היין בישראל, אפשרות זו כלל לא נשקלה. במקום זאת, במשרד הכלכלה רוצים לפתוח את ישראל ליבוא יין בצוברים (אחרי תשלום מכס) רק כדי לערבב אותו ביין ישראלי, ולמכור אותו תחת מותג ישראלי.

אך בעוד שמשרד הכלכלה כתב בדוח הערכת השפעת הרגולציה (RIA) שלו ש"הבקשה לביצוע ההקלה הגיעה מיצרני היין ומועצת גפן היין, אשר הבהירו כי ישנו מחסור בחומר הגלם העיקרי - ענבים וגפנים, אשר הדרך להתגבר עליו ולשמור על איכות היין הנדרשת היא ביבוא יין שישולב ביין המיוצר ביקבים המקומיים", נראה כי רוב ענף היין לא חולק את הרצון הזה. מועצת גפן היין, כמו גם יקבים גדולים כמו "כרמל", הביעו התנגדות נחרצת למהלך וחשש שהדבר יפגע ביוקרה של היין הישראלי.

מה לגבי הטעיית הצרכנים? למרות פניות חוזרות של גלובס, הרשות להגנת הצרכן במשרד הכלכלה לא מביעה את עמדתה על נושא שיווק התוצרת המעורבבת תחת מותג ישראלי. במקום זאת, הם הפנו אותנו למשרד החקלאות ולמשרד הבריאות. במשרד החקלאות אמרו שזו אחריות משרד הכלכלה ומשרד הבריאות, אולם משרד הכלכלה הפנה חזרה למשרד החקלאות.

על-פי משרד הבריאות, אנחנו נמצאים כעת בתקופת ביניים, של מעבר בין הדין הישראלי לדין האירופי. משרד הבריאות שואף שההצגה של מקור המוצר תהיה בצורה גדולה וברורה, כפי שמקובל באירופה, אבל גם שם לא יודעים להגיד מה צפוי להיות השיעור המינימלי כדי שמוצר ייחשב "תוצרת ישראל", "בלנד" או "תוצרת חו"ל". לגבי המצב היום - משרד הבריאות מפנה לתקינה הישראלית, שנמצאת תחת אחריות משרד הכלכלה.

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עולה ב-6%, אלוני חץ יורדת ב-4.5%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה